Są ostrzeżenia, ale albo nie widziała komunikatu na ekranie, albo postanowiła go zignorować. Po 3-4 "odbiciach" od oznaczeń pasa ruchu, DIM wyświetli komunikat "natychmiast wymagane wejście kierownicy".Cóż, tak, możemy się spierać o to, czy to nadużycie, bardziej istotne jest to, jak jej się to udało. Myślałem, że system wysyła ostrzeżenia, jeśli rozpozna, że "nadmiernie" korzystasz z jego funkcji.
Co się dzieje, gdy nadal nie ma reakcji użytkownika, zwłaszcza przy takich prędkościach?Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą TapatalkSą ostrzeżenia, ale albo nie widziała komunikatu na ekranie, albo postanowiła go zignorować. Po 3-4 "odbiciach" od oznaczeń pasa ruchu, DIM wyświetli komunikat "natychmiast wymagane wejście kierownicy".
Nie oczekuj, że samochód będzie tak inteligentny na tym etapie. Może przejechać jeszcze trochę z pomocą ACC i asystenta kolejki. Nic nie jest jednak gwarantowane i ostatecznie stan drogi się pogarsza i zjedzie z drogi lub zboczy na inne pasy i zderzy się z czymkolwiek tam będzie.Co się dzieje, gdy nadal nie ma informacji zwrotnej od użytkownika, zwłaszcza przy takich prędkościach?
Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Pilot Assist aktywnie steruje pojazdem, kontrolując jednocześnie przepustnicę i hamulce, aby utrzymać ustawioną odległość/czas do pojazdu z przodu - półautonomiczna jazda. Pilot Assist jest aktywny tylko do 31 mil na godzinę, a ręce muszą być na kierownicy, w przeciwnym razie system się wyłączy.Od około 10:40 do 12:10 widać wyraźnie, jak kobieta jedzie około 60 mil na godzinę przez kilka sekund na autostradzie, nie dotykając kierownicy ani pedałów. Wspomina nawet, że nerwowo to testowała i sprowadza się to do autonomicznej jazdy. Fragment przechodzi do kierownika produktu Volvo, który następnie wyraźnie zauważa, że ręce muszą być na kierownicy i istnieje ogranicznik do około 31 mil na godzinę, co rozumiałem przez cały czas. Jednak nagranie z panią pokazuje coś innego.
Czy to jakiś dziwaczny wyjątek dla jednostki testowej/demonstracyjnej?
Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą TapatalkPilot Assist aktywnie steruje pojazdem, kontrolując jednocześnie przepustnicę i hamulce, aby utrzymać ustawioną odległość/czas do pojazdu z przodu - półautomatyczne prowadzenie. Pilot Assist jest aktywny tylko do 31 mph, a ręce muszą być na kierownicy, w przeciwnym razie system się wyłączy.
Kobieta faktycznie używa ACC i Lane keeping Assist (LKA) przy 60 mph. ACC utrzymuje ustawioną prędkość i interwał czasowy do pojazdu z przodu, ale LKA nie kieruje pojazdem w ten sam sposób, co Pilot Assist. Tylko popycha pojazd z powrotem na pas i wydaje ostrzeżenie, jeśli oceni, że kierowca ma zamiar niezamierzenie opuścić pas. Nie wymaga rąk na kierownicy, ale kierowanie jest obowiązkiem kierowcy.
Kluczowe rozróżnienie:
Pilot Assist - Pojazd skręca, kierowca musi być gotowy do interwencji w razie potrzeby
LKA - Kierowca skręca, system interweniuje tylko w razie potrzeby
Myślę, że to bardzo przydatna funkcja w ruchliwym ruchu. Codzienne dojazdy do pracy mogą być powolne, ale bardzo stresujące, a ta pomoc bardzo pomaga.So why doesn't volvo promote pilot assist more ?
Cant think of other cars with this feature right now. What package do you need for pilot assist ?
Sent from my iPhone using Tapatalk