SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 52 Posts

CDN XC90

· Registered
2006 XC90 2.5T AUTO AWD w.o. SR
802 Posts
Discussion starter · #1 ·
Zawsze chciałem podnośnik, ale z sufitem 9' w nowym garażu, to niezbyt realne.

Costco (Kanada) ma obecnie QuickJack w sprzedaży za 999 CAD...

Prawdopodobnie kupię jeden. Zastanawiam się tylko, czy ktoś używał go ze swoim XC90?

Mój przyjaciel ma jeden. Użyliśmy go kilka razy w jego 968. Nie jestem pewien, czy będzie wystarczająco wysoki dla XC90. Moje niskoprofilowe podnośniki nie robią nic dla XC90, mam inny podnośnik do XC90. QuickJack podnosi się tylko do 18", myślę i jest gumowy klocek, aby uzyskać kolejne 4". Poza tym, ile waży XC90? Widziałem kilka szalonych liczb, ale myślę, że quickjack jest dobry tylko dla 2 ton.

Całkowita długość ramy: 177,8 cm (70 cali)

Wysokość podnoszenia:
Złożony: 7,6 cm (3 cale)
Sama rama: 43,9 cm (17,3 cala)
Z małym klockiem: 45,7 cm (18 cali)
Z wysokim klockiem: 48,3 cm (19 cali)
Z ułożonymi klockami: 53,3 cm (21 cali)
Rozstaw punktów podnoszenia max.: 152,4 cm (60 cali)
Rozstaw punktów podnoszenia min.: 74,9 cm (29,5 cala)

Discussion starter · #6 ·
Discussion starter · #7 ·
Sprzedają zestaw SUV, który zapewnia dodatkową wysokość. Czy to te 4-calowe klocki, do których się odnosisz?

https://www.costco.ca/QuickJack-SUV-and-Light-Truck-Adapters.product.100405698.html

Mój przyjaciel ma jeden. Użyliśmy go kilka razy w jego 968. Nie jestem pewien, czy będzie wystarczająco wysoki dla XC90. Moje niskoprofilowe podnośniki nie robią nic dla XC90, mam inny podnośnik do XC90. QuickJack podnosi tylko do 18", myślę i jest gumowy klocek, aby uzyskać kolejne 4". Poza tym, ile waży XC90? Widziałem kilka szalonych liczb, ale myślę, że quickjack jest dobry tylko dla 2 ton.

Całkowita długość ramy: 177,8 cm (70 cali)
Wysokość podnoszenia:
Złożony: 7,6 cm (3 cale)
Sama rama: 43,9 cm (17,3 cala)
Z małym klockiem: 45,7 cm (18 cali)
Z wysokim klockiem: 48,3 cm (19 cali)
Ze stosami klocków: 53,3 cm (21 cali)
Rozstaw punktów podnoszenia max: 152,4 cm (60 cali)
Rozstaw punktów podnoszenia min: 74,9 cm (29,5 cala)
Image

Nawet z wysokimi klockami uzyskujesz 21 cali podnoszenia. To daje ci maksymalnie 10 cali podnoszenia po dotarciu do punktów podnoszenia. Załóżmy, że 6 cali z tego to tylko podniesienie opon z ziemi... to tak naprawdę niewiele ci daje.

even with tall blocks you're getting to 21 inches of lift. So that leaves you 10 inches of lift at maximum after getting it to the lift points. figure 6 inches of that just to get tires off the ground... that doesn't really give you much.
Uwielbiam wysokość xc90 z wielu powodów, zwłaszcza że nie potrzebuję ramp ani podnośników do wymiany oleju. Ale czasami może to być uciążliwe, na przykład gdy trzeba zdjąć koła, zwłaszcza gdy nie ma się podnośnika, który może podnieść wystarczająco wysoko.

Discussion starter · #12 ·
nawet z wysokimi klockami uzyskujesz 21 cali podnoszenia. Daje to maksymalnie 10 cali podnoszenia po doprowadzeniu do punktów podnoszenia. Załóżmy, że 6 cali z tego tylko po to, aby podnieść opony z ziemi... to naprawdę niewiele daje.
Sprawdzanie strony QuickJack: https://www.quickjack.com/quickjack-measuring-guide.html

Brak klocków = wysokość 17,6"
Mały klocek = 18,4"
Duży klocek = 19,2"
Bloki ułożone w stos = 21,3"
Adapter SUV robi 23,3"

Osobiście mam obniżone zawieszenie o około 30 mm, więc zyskuję nieco ponad cal w stosunku do standardowego XC90.

Jeśli będę mógł wygodnie się pod nim wsunąć, powinno mi to wystarczyć. Obecnie jest ciasno, biorąc pod uwagę, że jest obniżony itp.

Dlaczego nie weźmiesz prawdziwego podnośnika i po prostu nie podnosisz go do końca? Pracowałem w warsztacie, gdzie musieliśmy uważać, żeby nie zgiąć anten na podnośniku. W innym miejscu wycieliśmy belki stropowe i obramowaliśmy wysokie miejsce nad podnośnikiem. Zrobiło to świetny stół roboczy na górze...

Discussion starter · #14 ·
Cena jest również istotnym czynnikiem... MaxJax byłby dobry do sufitu 9', ale kosztuje ponad dwa razy więcej.

999 C$ to 760 US$. Myślę, że trudno pobić tę wartość.

Discussion starter · #16 ·
Nie wiem... Myślę, że dla mnie nie jest to o wiele lepsze niż podnośnik podłogowy i kilka podpórek.
Jeśli chcę podnieść wszystkie 4 koła, spodziewam się, że QuickJack będzie bardziej wydajny i bezpieczniejszy. Miałem już XC90 na 4 podpórkach i musiałem od czasu do czasu zmieniać położenie podpórek podczas podnoszenia samochodu, ponieważ samochód lekko się przechyla podczas podnoszenia itp.

Mam kilka elementów do konserwacji, które muszę załatwić tej zimy i powinno to pomóc w szybszym wykonaniu tych zadań (spuszczanie i napełnianie płynu przekładniowego, płukanie płynu chłodzącego itp.).

irollturbo odezwał się w tym innym wątku i pomógł mi to ogarnąć. Powinienem być gotowy do użycia spoin zaciskowych. Zamówiłem również kilka dodatkowych podkładek szyn ramy z aliexpress.

https://forums.swedespeed.com/showthread.php?552314-QuickJack-V70R

Daj mi znać, z którymi blokami będziesz pracować - dostanę to samo.

Discussion starter · #18 ·
To jest to, co zamówiłem, ale dowiem się, czy jest dobre, za kilka tygodni...2 szt./para Car Slotted Frame Rail Floor Jack Guard Adapter Podkładki gumowe do podnośnika https://s.click.aliexpress.com/e/cqmxD5ZqZamówiłem dwa zestawy, czyli łącznie 4 klocki. Może wcale nie być potrzebne i mogą być za duże, ale w razie potrzeby mogę je przyciąć.
Daj znać, na jakie klocki się zdecydujesz - wezmę takie same.
Image

Nie wiem... Myślę, że dla mnie to niewiele lepiej niż podnośnik podłogowy i kilka stojaków.
Nie zgadzam się. Mój kumpel ma dzieci poza domem i niezłą emeryturę. Kupił szybki podnośnik. Złożyliśmy go, a następnie przetestowaliśmy, podnosząc jego 968, aby poszukać wycieku. Nie zdjęliśmy kół i podnieśliśmy, a następnie opuściliśmy samochód raz lub dwa razy. Było miło. Następnie wymieniliśmy "batwing" pod przednim zderzakiem/osłoną. Fajnie było mieć szeroki, otwarty obszar, aby wsunąć pod spód głowy, nie martwiąc się o cofanie się w stojak.

Jego wahacze są do bani. Nowe kosztują tysiąc każdy. Zregenerowane to projekt badawczy. Zdecydowaliśmy się na firmę na podstawie recenzji użytkowników na forum. Zamówił oba. Mają tylko jeden rdzeń. Wysłał jeden, zdjęliśmy oba i odeślą jego oryginał, gdy zostanie zregenerowany. W międzyczasie jest na szybkim podnośniku. Podniesienie samochodu zajęło kilka minut. Kiedy ramię wróci, instalujemy je, dokręcamy kilkanaście śrub, zakładamy koła i opuszczamy samochód. Jego Stage 3 Roush nie będzie musiał być ponownie przesuwany, ponieważ nie ma podnośnika, którym trzeba się martwić, że uderzy w samochód. Przesunęliśmy go kilka stóp do tyłu, ponieważ mam w zwyczaju rozmawiać z rękami, często z narzędziami w rękach. Z perspektywy czasu, z szybkim podnośnikiem, prawdopodobnie wcale nie musieliśmy go cofać.

Czy to, co właśnie napisałem, było warte tysiąca? zależy od tego, jak w tej chwili czuje się mój kręgosłup. W tej chwili nie jest. Następnym razem, gdy będę pracował przy samochodzie w moim garażu, może będę żałował, że nie przejechałem 25 minut i nie pożyczyłem jego szybkiego podnośnika.

To jest to, co zamówiłem, ale dowiem się, czy jest dobre, za kilka tygodni...

2 szt./para Car Slotted Frame Rail Floor Jack Guard Adapter Lift Rubber Pads

https://s.click.aliexpress.com/e/cqmxD5Zq

Zamówiłem dwa zestawy, czyli łącznie 4 bloki. Może wcale nie będą potrzebne i mogą być za duże, ale w razie potrzeby mogę je przyciąć.
Image
Zastanawiam się, czy te klocki mogą być używane z podnośnikiem podłogowym w fabrycznych punktach podnoszenia. Zakładam, że jest to bezpieczne.

1 - 20 of 52 Posts