SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

vb9594

· Registered
25 Posts
Discussion starter · #1 ·
OK - 2015 V60 - nagle radio nie działa (i ekran) i pojawia się komunikat "Service BLS and CTA". Z tego, co czytałem, jest to objaw uszkodzonego modułu kontroli infotainment (ICM). Czy ICM to dosłownie ekran i powiązany z nim sprzęt? Jestem po prostu ciekaw, dlaczego uszkodzony ICM miałby wyłączyć BLS i CTA. Sprawdzam Xemodex, aby zobaczyć, co obejmuje ich przebudowa ICM - mam nadzieję, że to naprawi problem. Pokazuje również kod 015600 - "Utracono komunikację z modułem sterowania systemem informacyjno-rozrywkowym".

Nigdy nudnej chwili. Doceniam każdą radę!

Sygnały dźwiękowe są generowane przez jednostkę centralną.

• Like
Reactions: BenjaminD
Widziałem wiele awarii ICM i tak, powodują one awarie Blis i CTA. Systemy te wykorzystują sieci, które działają przez ICM. Kiedy nie mogą się komunikować, zgłaszają błąd. Podobnie jak w starych P2, jeśli odłączyłeś moduł klimatyzacji, zapali się kontrolka SRS, którą można wyczyścić tylko za pomocą VIDA. Dlaczego kontrolka SRS zapala się po odłączeniu klimatyzacji? Ponieważ SRS używa CCM do wysyłania wiadomości o zajętości siedzenia. Bez CCM nie może wysłać ostrzeżenia SRS, więc zapala się kontrolka ostrzegawcza.

Czekaj - ICM nie jest specyficzne dla numeru VIN? Myślałem, że musi być zakodowane do samochodu...
To nie jest. Przynajmniej dla mojego roku modelowego i samochodu przed liftingiem (przed Sensus z modemem), to prosty wyświetlacz i nic więcej.

vb9594, czy udało Ci się naprawić ten problem z ICM? Ja też mam V60, ale to model 2015.5.

ICM padło w lutym, a mój mechanik mówi, że jedyną opcją jest udanie się bezpośrednio do Volvo, aby je naprawić lub wymienić.

Za każdym razem, gdy szedłem do Volvo w jakiejkolwiek sprawie, chcieli majątek.

Czy ktoś ma pojęcie, jaki byłby koszt wymiany lub gdzie indziej mógłbym się udać, aby to naprawić, co nie wymagałoby oddania mojego pierworodnego?

1 - 9 of 9 Posts