SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Kabel Volvo Vida i JLR Mongoose j2534

1 reading
25K views 20 replies 13 participants last post by  alek  
#1 ·
Hej,

Próbuję połączyć się z moim Volvo V40 2.0T z 2004 roku za pomocą Vida i kabla JLR Mongoose j2534.

Czy to w ogóle możliwe, ponieważ muszę ręcznie wpisać mój numer VIN, a śledzenie usterek jest szare na karcie diagnostycznej.

Używam Vida na VM z oficjalnymi sterownikami.

Dzięki Lenkka

#6 ·
W C:\Vida\Logs znajduje się plik dziennika, możesz dołączyć pliki dziennika, ale także usunąć z nich wszelkie poufne informacje.
Tutaj, wszystko, co mam w katalogu.

Próbowałem kilku sterowników. Dlatego widzisz niektóre z nich.

Zauważyłem, że po przejściu do zakładki diagnostycznej miga małe okno podręczne. Szukałem filmu i powinien być wyskakujący, ale mój znika.

Attachments

#8 ·
U mnie działa. Ale nie próbowałem tego na samochodzie z twojej generacji. Czy jest możliwe, że faktycznie potrzebujesz VADIS, aby odczytać swój samochód?

Używam tego kabla i VIDA często w moich P2 i P1. Myślę, że nigdy nie działało to na P80, co może być podobne do twojego samochodu.
Czy Vadis i mongoose pro jrl będą działać, jeśli ta konfiguracja nie jest tym, czego mogę użyć?

#7 ·
Mam ten sam kabel z natywną instalacją Win11 Vida, posiadam v70 z 2001 roku, działa bez problemów.

Kiedy logujesz się do Vida, czy widzi kabel (powinno pisać mongoose)?

Czy ustawiłeś region i wszystkie szczegóły dla swojego samochodu?
Tak, wpisałem numer VIN ręcznie i wypełniłem inne informacje.

Tak, pisze mój kabel mongoose pro jrl itp.

#17 ·
Mam podobne problemy. Pobralem mongoose jlr i vida z eBay. Wydaje się, że w większości przypadków łączy się, ale ma dostęp tylko do ecm, żadnych innych modułów. Czy muszę zainstalować jakąś poprawkę na Windows10?
Istnieje grupa na Facebooku VIDA, do której możesz dołączyć i zapytać. Istnieją również instrukcje dla vida 2014d na Matthewsvolvosite... Nie pamiętam strony. Pamiętam, że wiele osób powiedziało, żeby porzucić płytę DVD/pobieranie z eBay. Oto link do pobrania vida i poprawki: Links & Downloads – Diagnostic Laptops

#18 ·
Oto przewodnik instalacji ze strony Mathew, nie mam linku, ale zapisałem go dawno temu w moich notatkach:

Konfiguracja Vida

U mnie działa OK na Windows 10. Cały dzień pływam w maszynach wirtualnych i SQL, więc byłem w stanie przeprowadzić wiele testów instalacji na świeżym Windows 10 bez czyszczenia dysku twardego i ponownej instalacji. Przejrzałem również skrypty SQL, aby odkryć kilka szczegółów, których nie widziałem w innych postach.

magnet:?xt=urn:btih:1b2995ac6b8926893e3dea41c01ce92208b19c8d

(Przeczytaj to, jeśli nie wiesz, czym jest magnet, zwróć szczególną uwagę na akapity dotyczące qBittorrent i VPN)

1. uruchom "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows"
  2. włącz .Net 3.5 i IE11
  3. uruchom services.msc, zatrzymaj "Usługę publikowania w sieci World Wide Web" i ustaw jej uruchamianie na ręczne
  4. uruchom ponownie
  5. zamontuj ISO (kliknij dwukrotnie)
  6. uruchom skrypt 1 (kliknij prawym przyciskiem myszy i uruchom jako administrator)
  7. uruchom skrypt 2 (jako administrator)
  8. BRAK PONOWNEGO URUCHOMIENIA na końcu instalacji VIDA
  9. NIE URUCHAMIAJ skryptu 3
  10. wypakuj plik .ZIP do dowolnego folderu tymczasowego, który chcesz, uruchom .EXE
  11. wypakuj do C: (ponieważ rozpakowuje strukturę folderów do folderu "VIDA" już na C:, i nie martw się błędem, który mówi, że czegoś brakuje)
  12. uruchom skrypt 4
  13. uruchom ponownie

Musisz uruchomić Edge w trybie IE, który może, ale nie musi, wyłączyć się po 30 dniach. Login to tylko numer "2" dla Ameryki Północnej.