SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wyznanie trybu sportowego

1.3K views 7 replies 5 participants last post by  Magnus Cars  
#1 ·
Jestem więc dumnym właścicielem XC60 T-6 z 2013 roku. Po kursie przyspieszonym z zakresu konserwacji samochodów (bez żadnych wypadków) przywróciłem mojego dawniej źle działającego Volvo do eleganckiego, płynnego codziennego dojeżdżacza, który oczarował mnie w 2019 roku, kiedy go kupiłem.
Nigdy nie sądziłem, że podejmę się uciążliwego (a czasami bardzo satysfakcjonującego) zajęcia pracy nad moim samochodem na tym etapie mojego życia - jako nie młody kurczak.
Wracając do tematu trybu sportowego. Nie mam R i widziałem sporadyczne odniesienia do trybu sportowego. Widziałem, jak opisano go jako tryb na dźwigni zmiany biegów oznaczony literą S. Nie mam S na mojej dźwigni zmiany biegów. Więc nie spędziłem dużo czasu martwiąc się o tryb sportowy. Plus, widziałem kilka błędów w Car Fax dotyczących tego, jakie funkcje ma mój samochód: mój samochód ma łopatki zmiany biegów na kierownicy: nie mam. W zeszłym tygodniu przeczytałem coś konkretnego o przesunięciu pokrętła w lewo dla trybu sportowego, próbowałem sobie wyobrazić, czy widziałem gałąź idącą w lewo bez litery na „drzewie decyzyjnym” dźwigni zmiany biegów i wydawało się, że tak było w mojej pamięci. Kilka minut później byłem podekscytowany, że poczułem, jak dźwignia zmiany biegów przesuwa się w lewo podczas jazdy i zobaczyłem duże S pojawiające się na mojej desce rozdzielczej.
Drogi Czytelniku, możesz sobie tylko wyobrazić śmieszne „powody”, które wymyślam, aby wykonać to małe przesunięcie w lewo, ale głównym jest to, że uważam, że to kopnięcie w tyłek samochodu to wspaniałe uczucie. Ku mojemu niewielkiemu zakłopotaniu jeździłem tym samochodem około 155 000 km, zanim zdałem sobie sprawę, że ma tę funkcję. Jak możesz sobie wyobrazić, jeszcze się o tym nie zamknąłem. Jestem pewien, że wkrótce się do tego przyzwyczaję i powstrzymam się od zabawy z trybem sportowym mojego specjalnego samochodu tak często, jak robię to w tej chwili, ale czułem, że inny entuzjasta Volvo może się uśmiechnąć z mojej małej historii.

#2 ·
AW
Zatem jestem dumnym właścicielem XC60 T-6 z 2013 roku. Po kursie przyspieszonym z zakresu konserwacji samochodów (bez żadnych wypadków), przywróciłem mojego dawniej źle działającego Volvo do eleganckiego, płynnego codziennego środka transportu, który oczarował mnie w 2019 roku, kiedy go kupiłem.
Nigdy nie pomyślałem, że podejmę się uciążliwego (a czasami bardzo satysfakcjonującego) zajęcia pracy nad moim samochodem na tym etapie mojego życia - jako nie młody kurczak.
Wracając do tematu trybu sportowego. Nie mam R i widziałem sporadyczne odniesienia do trybu sportowego. Widziałem, jak opisano go jako tryb na dźwigni zmiany biegów oznaczony literą S. Nie mam S na mojej dźwigni zmiany biegów. Więc nie spędziłem dużo czasu martwiąc się o tryb sportowy. Ponadto widziałem kilka błędów w Car Fax dotyczących funkcji, które ma mój samochód: mój samochód ma łopatki zmiany biegów na kierownicy: nie mam. W zeszłym tygodniu przeczytałem coś konkretnego o przesunięciu pokrętła w lewo dla trybu sportowego, próbowałem sobie wyobrazić, czy widziałem gałąź idącą w lewo bez litery na "drzewie decyzyjnym" dźwigni zmiany biegów i wydawało się, że tak jest w mojej pamięci. Kilka minut później byłem uradowany, że poczułem, jak dźwignia zmiany biegów przesuwa się w lewo podczas jazdy i zobaczyłem duże S na desce rozdzielczej.
Drogi Czytelniku, możesz sobie tylko wyobrazić śmieszne "powody", które wymyślam, aby dokonać tego małego przesunięcia w lewo, ale głównym z nich jest to, że uważam, że to kopnięcie w tyłek samochodu jest wspaniałym uczuciem. Ku mojemu niewielkiemu zakłopotaniu jeździłem tym samochodem około 155 000 km, zanim zdałem sobie sprawę, że ma tę funkcję. Jak możesz sobie wyobrazić, jeszcze się o tym nie zamknąłem. Jestem pewien, że wkrótce się do tego przyzwyczaję i powstrzymam się od zabawy trybem sportowym mojego specjalnego samochodu tak często, jak robię to w tej chwili, ale czułem, że inny entuzjasta Volvo może się uśmiechnąć z mojej małej historii.
NIESAMOWITA historia! Tak! Rzeczywiście się uśmiechnąłem. To słodkie odkrycie! Mam nadzieję, że nadal będziesz się tym cieszyć :)
Jako mały, zabawny fakt, aby uzupełnić to, co wspomniałeś, moja rodzina ma dwa XC60 z 2015.5 roku i oba mają dedykowany tryb sportowy i łopatki zmiany biegów.
Cieszę się, że to przeczytałem!

#5 ·
Mój trik polega na tym, żeby nie czytać instrukcji obsługi przez jakieś pięć lat od momentu zakupu... potem ją czytam i znajduję mnóstwo fajnych rzeczy, a samochód znowu sprawia wrażenie nowego.....
Po pierwsze, czekam, aż wydostanę się z niekończącego się cyklu konieczności dbania o jedną rzecz, a potem BUM, tylko ta jedna inna rzecz - myślę, że dlatego tryb sportowy wydawał się bardziej pozytywny. Wytrenowany na tym Volvo, pracuję nad chevroletem członka rodziny i wygląda na dość prosty. Muszę brać swoje wygrane tam, gdzie mogę je znaleźć i cieszyć się nimi.

#6 ·
Nienawidzę być tym gościem, ale zawsze był i zawsze będzie tryb SPORT, a nie tryb Sports.

Wysłane z mojego LM-G820 używając Tapatalk

#7 ·
Nienawidzę być tym gościem, ale zawsze był i zawsze będzie tryb SPORT, a nie tryb Sports.

Wysłane z mojego LM-G820 za pomocą Tapatalk
Doceniam to wyjaśnienie. Nie sądzę, żebyś nienawidził być tym gościem, mam na myśli, że twoim awatarem są Odznaki Polestars :cool: