SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wezwanie do naprawy R10029 - Kabel mocowania pasa bezpieczeństwa - Powiadomienie

17K views 58 replies 27 participants last post by  89mulletbird  
#1 ·
List z dnia 9 grudnia 20 r. dotarł w tym tygodniu z Volvo Car USA w sprawie naszego S60 z 2012 r., list, który wielu właścicieli Volvo otrzyma lub powinno otrzymać. NHTSA Recall 20V-378, Recall Action R10029, dotyczy pojazdów S60, V60, S80, XC60, XC70 i V70 z lat 2007-2018.

Chodzi o kabel mocujący dolny zewnętrzny koniec przednich pasów bezpieczeństwa do siedzeń.

Środkiem zaradczym jest bezpłatna wymiana każdego z dwóch elementów mocujących/kabli na nowe elementy mocujące/kable u dealera. W międzyczasie list zaleca właścicielom, aby nie dopuszczali do tego, aby zewnętrzne oparcie siedzenia przygniatało pas bezpieczeństwa do poduszki siedzenia, gdy pas nie jest używany.

Problem wyszedł na jaw na początku tego roku. Przypuszczalnie dostępność części zamiennych jest teraz wystarczająca, więc Volvo prosi teraz właścicieli o umówienie się z dealerem na serwis w ramach akcji serwisowej.

Podobnie jak w przypadku innych akcji serwisowych dotyczących bezpieczeństwa pojazdów, właściciele objętych akcją serwisową Volvo, którzy nie są pierwotnymi właścicielami, mogą musieć wykazać się proaktywnością w poszukiwaniu informacji, na wypadek gdyby Volvo nie umieściło Cię w swojej bazie danych właścicieli. Aby zweryfikować, przejdź do www.safercar.gov, a następnie wprowadź numer VIN swojego Volvo, aby sprawdzić status akcji serwisowej samochodu.

#3 ·
Tak, gdyby dealerzy z New Jersey mieli części w magazynie, nikt w północnym New Jersey nie miałby tych części.

#6 ·
Części powinny być dostępne. Zrobiłem dziś sam 4 zestawy, prawdopodobnie 20 w tym tygodniu.
Chciałbym zadzwonić do 4 dealerów, którzy wszyscy powiedzieli: "Ech, nie wiemy, może w przyszłym tygodniu, może za kilka miesięcy". Jakby mieli to gdzieś i nie chcieli robić tego wezwania.

#14 ·
Byłem wczoraj u dealera w sprawie wymiany części. Mieli samochód przez około cztery godziny. Dali mi stare V60 na zastępstwo.

#17 ·
Byłem kilka dni temu u dealera z powodu problemu ze zużyciem oleju, robiąc końcowy test po wymianie skrzynki PCV i wymienili mi pasy bezpieczeństwa, nie mówiąc nic. Powiedziano mi, że części nie są jeszcze dostępne i otrzymam kolejne powiadomienie, kiedy będę mógł je przynieść.
Na marginesie, dealer zapomniał zważyć olej wcześniej, więc muszę powtórzyć jazdę na 1200 mil.

#18 ·
W zeszłym tygodniu wykonałem wezwania serwisowe dotyczące pasów bezpieczeństwa i zamków drzwi. Naprawa pasów bezpieczeństwa zajęła 15-30 minut, zamki drzwi około 2 godzin i zostały zepsute, więc musiałem wrócić i je poprawić. Zaoszczędź trochę czasu i sprawdź pracę swojego dealera, aby upewnić się, że drzwi faktycznie się zamykają i otwierają, wyrównanie klamki jest równe, a wewnętrzne panele drzwi są prawidłowo i całkowicie ponownie zamontowane.

#19 ·
Miałem umówioną wizytę na 29., właśnie dostałem telefon od dealera, że skończyły im się części. Trochę mnie to wkurza, ponieważ musiałem umówić się na tak odległy termin kilka tygodni temu, a teraz nie mają już nic. Nie chcą nawet umówić mnie ponownie prewencyjnie, a zamiast tego poprosili, żebym zadzwonił za kilka tygodni i zapytał, czy mają już uzupełniony stan magazynowy...

#25 ·
Dwa tygodnie temu przeprowadzono akcję serwisową dotyczącą pasów bezpieczeństwa w modelach 2013 S60 T5 AWD i 2015.5 XC60 T6 AWD w Bill Kidd's w Maryland. Powiedziano, że S60 otrzymuje mocowanie w pobliżu zatrzasku i „blok” w suficie. XC60 otrzymuje tylko mocowanie. Powiedziano, że nie mogą udostępnić kopii dokumentu pokazującego dokładny zakres prac, ale widziałem go na ekranie. Wyglądało to jak TSB ze zdjęciami tego, co należy zrobić. Czy ktoś to ma? W XC60 nie podoba nam się, że usunęli i nie wymienili gumowej części na dole pasa, która zapobiegała opadaniu klamry. A w S60 klamra spoczywa teraz również na dolnej krawędzi siedzenia. Czy ktoś wie, czy tak ma być? Bardzo dziękuję.

#27 ·
#32 ·
Mam S60, a nie XC60. Nie jestem więc pewien, czy nasze zatrzaski są identyczne. U mnie również przeprowadzono akcję serwisową.

#33 ·
Części zamienne są identyczne, S60 lub XC60.
"Gumowa" część to ta, która osłaniała dany kabel. Ona i urządzenie pirotechniczne, do którego jest przymocowana, są w całości usuwane i zwracane do Volvo.
Tak, klamra pasa teraz spoczywa niżej na siedzeniu i jest mniej wygodna w użyciu.
Taka jest cena bezpieczeństwa.

#35 ·
Części zamienne są identyczne, S60 lub XC60.
Ta "gumowata" część to to, co zakrywało dany kabel. Ona i urządzenie pirotechniczne, do którego jest przymocowana, są w całości usuwane i zwracane do Volvo.
Tak, klamra pasa teraz spoczywa niżej na siedzeniu i jest mniej wygodna w użyciu.
Taka jest cena bezpieczeństwa.
Myślałem, że chodziło mu o gumową osłonę nad plastikiem. Tak, mnie też brakuje gumowej osłony. Szkoda, że nie mogli jej wymienić po przeprowadzeniu akcji serwisowej.

#37 ·
Czy część nr 2 na tym schemacie nie powinna zapobiegać zsunięciu się klamry na sam dół?
Część nr 2 powinna całkowicie to robić, ale klamra znajduje się poniżej tego małego przycisku w jednym samochodzie, a w drugim samochodzie nie ma żadnego przycisku. To może być coś, nad czym będę musiał popracować z dealerem. Czy ktoś jeszcze ma ten "przycisk" nr 2 na swoim pasie, który utrzymuje zatrzask na bardziej komfortowym/wygodnym poziomie po zakończeniu akcji serwisowej? Pas bezpieczeństwa wydaje się luźny po naprawie. Dzięki wszystkim za pomoc!

#38 ·
Następnie musisz usunąć guzik i umieścić klamrę wyżej niż ponownie umieścić guzik. Możesz je zamówić na Amazon, całą paczkę za 6 $. Mojej mamie w S60 z 2017 roku również tego brakowało, nie jestem pewien, czy to po wezwaniu do serwisu, czy przed, ponieważ jej samochód został kupiony jako używany. Więc umieściłem je w tych samych miejscach, co wcześniej, ponieważ był już otwór.