SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Dostosowanie modułu 4G

4.1K views 10 replies 6 participants last post by  rogerpontare.simon  
#1 ·
Cześć,

Nowe samochody z systemem Android mają teraz funkcje takie jak zdalne uruchamianie itp. Było to niedostępne, kiedy kupiłem mój model z 2018 roku. Uważam, że oznacza to, że Volvo ma teraz serwery/infrastrukturę w moim kraju. Dlatego czy ktoś wie, czy można doposażyć moduł komunikacji 4G? Brakowało go w mojej konfiguracji (ponieważ infrastruktura nie była wtedy dostępna). Osobiście uważam, że pomijanie modułów z powodu braku dostępności infrastruktury w danym momencie to okropna praktyka, ale cóż.

Dzięki
Ray

#6 · (Edited)
Zdalny start zawsze był zawarty w VOC od początku samochodów SPA, od 2016 roku. Jednak VOC nie jest standardem. Niewybranie VOC pomija natywne połączenie danych mobilnych z samochodu.
MY16 XC90 T6 miał zdalny start przez VOC od samego początku na tych rynkach, gdzie VOC był oferowany i dostępny. Pamiętam, że VOC nie był dostępny na kilku rynkach, ale nie pamiętam na których ani kiedy stał się dostępny.

Kwestia doposażenia modemu 4G jest dobra dla MY17+. Jednak ulepszenie modemu 4G to osobna kwestia i nie jest jeszcze dostępne dla MY16 XC90, ale miejmy nadzieję, że będzie dostępne w 2022 roku [edit: ... aby zastąpić istniejący modem 3G w MY16. Nie jestem pewien, jak to może się potoczyć, jeśli w ogóle nie będzie modemu. Warto zapytać, gdy tylko aktualizacja 4G stanie się dostępna].

FYI: Z drugiej strony MY16 XC90 T8 nie miały funkcji zdalnego uruchamiania przez VOC dostępnej do tygodnia 46, 2016 roku produkcji, przynajmniej na rynkach kanadyjskim i amerykańskim. Miałem funkcję zdalnego uruchamiania zainstalowaną w moim MY16 XC90 T8 w maju 2017 roku. Pamiętam, że były to trzy aktualizacje oprogramowania. Zarówno TJ 32592.1.1 (VDDM i PBL), jak i TJ 32440 musiały zostać wykonane za pośrednictwem kampanii serwisowej S39820 i QB39820. (3912 samochodów w USA i 754 w Kanadzie zostało dotkniętych zgodnie z Biuletynem Serwisowym).

#3 ·
Mój 2018 ma system Sensus, a nie Android Automotive.
System Sensus ma tę samą funkcję zdalnego uruchamiania itp.
Nie potrzebował żadnej infrastruktury, Volvo po prostu nie miało umowy z lokalnymi operatorami GSM. Tak jest w wielu krajach na całym świecie
Volvo nie ma serwerów według krajów, ale korzysta z systemu GSM
Uaktualnienie jest prawdopodobnie możliwe, ale trzeba liczyć się z kosztem 2500-3000 USD za części plus robocizna, trzeba zainstalować nową instalację, trzeba wymienić istniejącą antenę na dachu, aktualizacja oprogramowania itp.
Czy warto wydać 4000-4500 USD?

#4 ·
Cześć,

Nowe samochody z systemem Android mają teraz zdalny start itp. funkcjonalność. Było to niedostępne, kiedy kupiłem mój model z 2018 roku.
Cześć!
Czy próbowałeś sprawdzić u lokalnego dealera, czy usługa Volvo on Call rzeczywiście działa? Jeśli tak, to polecam sprawdzić, czy można wykupić subskrypcję na tę usługę. Czy możesz używać własnej karty SIM w samochodzie do połączenia z internetem? Jeśli tak, to myślę, że samochód jest wyposażony w moduł VCM, który zapewnia również funkcjonalność VoC. Chociaż pojawia się pytanie, czy ten moduł ma zaprogramowaną VoC eSIM.

#8 ·
Ciekawe. Dzięki za informacje. Zastanawiam się, czy modernizacja modemu 4G może być zamontowana nawet wtedy, gdy wcześniej nie było tam modemu.
Możesz chcieć monitorować to dość aktywne podforum i wątek. Chodzi głównie o modernizację MY16 XC90 3G do 4G, która jest inicjatywą Volvo, którą wielu z nas uważnie obserwuje.