Mam XC90 R Design FWD z 2013 roku z przebiegiem 118 tys. mil, który w połowie lata zaczął wyświetlać kod błędu ECM-P042000 Catalyst System Efficiency Below Threshold. Najpierw sprawdziłem najprostsze rzeczy: filtr powietrza, świece zapłonowe i wymiana oleju. Resetowałem kod błędu i pojawiał się ponownie po przejechaniu od 500 do 1200 mil (od tego czasu odbyliśmy kilka długich podróży). Raz zniknął nawet sam, ale jedyną stałą lub zbiegiem okoliczności, którą zauważyłem, było to, że za każdym razem, gdy kod się pojawiał, działo się to w ciągu około 30 sekund od uruchomienia samochodu i tylko wtedy, gdy od razu ruszałem, więc albo z już rozgrzanym samochodem, albo gdy tylko obroty jałowe spadną. Jeśli uruchomiłem samochód i poczekałem kilka minut przed ruszeniem, nigdy się to nie zdarzyło. To skłoniło mnie do myślenia, że być może coś nie inicjalizowało się poprawnie w tych „szybkich” momentach. Wraz z instrukcją VIDA, aby zacząć od wymiany przedniego czujnika (bank 1, jak czytałem, po stronie pasażera), to był mój następny krok, który zakończyłem w zeszłym tygodniu czujnikiem Denso 234-9151 Air Fuel Ratio Senso. Dziś, około 800 mil później i po tej samej sekwencji, czyli przejechaniu 400 mil autostrady, zatrzymaniu się na przerwę w toalecie i natychmiastowym ruszeniu po uruchomieniu samochodu, wrócił.
Kiedy więc wróciłem do domu z jeszcze ciepłym samochodem, pojeździłem trochę z podłączoną VIDĄ i narysowałem wartości. Przyznam, że chociaż czuję się swobodnie z komputerami, jestem nowicjuszem w sprawach samochodowych. Obejrzałem kilka filmów, ale nie jestem pewien, czy uchwyciłem poprawne zmienne i czy wskazują one na coś oczywistego. Byłbym bardzo wdzięczny za wiedzę ekspertów ze społeczności, która pokierowałaby mnie do następnych kroków lub czy powinienem uchwycić inne zmienne. Oto zrzuty ekranu z krótkimi opisami i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pierwszy/Oryginalny DTC
DTC po wymianie czujnika tlenu (wcześniej dzisiaj)
Jazda po mieście Bank 1 Wykres
Banki 1 i 2 Autostrada
To samo co powyżej, ale tylko Bank 1
Bank 1 tylko na mojej ulicy
Bank 2 tylko na mojej ulicy
Kiedy więc wróciłem do domu z jeszcze ciepłym samochodem, pojeździłem trochę z podłączoną VIDĄ i narysowałem wartości. Przyznam, że chociaż czuję się swobodnie z komputerami, jestem nowicjuszem w sprawach samochodowych. Obejrzałem kilka filmów, ale nie jestem pewien, czy uchwyciłem poprawne zmienne i czy wskazują one na coś oczywistego. Byłbym bardzo wdzięczny za wiedzę ekspertów ze społeczności, która pokierowałaby mnie do następnych kroków lub czy powinienem uchwycić inne zmienne. Oto zrzuty ekranu z krótkimi opisami i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pierwszy/Oryginalny DTC
DTC po wymianie czujnika tlenu (wcześniej dzisiaj)
Jazda po mieście Bank 1 Wykres
Banki 1 i 2 Autostrada
To samo co powyżej, ale tylko Bank 1
Bank 1 tylko na mojej ulicy
Bank 2 tylko na mojej ulicy