SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Pytanie P0420

9.1K views 38 replies 7 participants last post by  ChitownV  
#1 ·
Mam XC90 R Design FWD z 2013 roku z przebiegiem 118 tys. mil, który w połowie lata zaczął wyświetlać kod błędu ECM-P042000 Catalyst System Efficiency Below Threshold. Najpierw sprawdziłem najprostsze rzeczy: filtr powietrza, świece zapłonowe i wymiana oleju. Resetowałem kod błędu i pojawiał się ponownie po przejechaniu od 500 do 1200 mil (od tego czasu odbyliśmy kilka długich podróży). Raz zniknął nawet sam, ale jedyną stałą lub zbiegiem okoliczności, którą zauważyłem, było to, że za każdym razem, gdy kod się pojawiał, działo się to w ciągu około 30 sekund od uruchomienia samochodu i tylko wtedy, gdy od razu ruszałem, więc albo z już rozgrzanym samochodem, albo gdy tylko obroty jałowe spadną. Jeśli uruchomiłem samochód i poczekałem kilka minut przed ruszeniem, nigdy się to nie zdarzyło. To skłoniło mnie do myślenia, że być może coś nie inicjalizowało się poprawnie w tych „szybkich” momentach. Wraz z instrukcją VIDA, aby zacząć od wymiany przedniego czujnika (bank 1, jak czytałem, po stronie pasażera), to był mój następny krok, który zakończyłem w zeszłym tygodniu czujnikiem Denso 234-9151 Air Fuel Ratio Senso. Dziś, około 800 mil później i po tej samej sekwencji, czyli przejechaniu 400 mil autostrady, zatrzymaniu się na przerwę w toalecie i natychmiastowym ruszeniu po uruchomieniu samochodu, wrócił.

Kiedy więc wróciłem do domu z jeszcze ciepłym samochodem, pojeździłem trochę z podłączoną VIDĄ i narysowałem wartości. Przyznam, że chociaż czuję się swobodnie z komputerami, jestem nowicjuszem w sprawach samochodowych. Obejrzałem kilka filmów, ale nie jestem pewien, czy uchwyciłem poprawne zmienne i czy wskazują one na coś oczywistego. Byłbym bardzo wdzięczny za wiedzę ekspertów ze społeczności, która pokierowałaby mnie do następnych kroków lub czy powinienem uchwycić inne zmienne. Oto zrzuty ekranu z krótkimi opisami i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pierwszy/Oryginalny DTC
Image

DTC po wymianie czujnika tlenu (wcześniej dzisiaj)
Image

Jazda po mieście Bank 1 Wykres

Image

Banki 1 i 2 Autostrada

Image

To samo co powyżej, ale tylko Bank 1
Image

Bank 1 tylko na mojej ulicy
Image

Bank 2 tylko na mojej ulicy
Image

#2 ·
Czytałeś ten wątek? Jedna rzecz w nim wspomina również PCV.

#3 ·
Dzięki za link, nie sprawdzałem wątku. Olej był wymieniany co około 5 tysięcy mil i przy ostatniej wymianie spuściłem około 7 kwart, więc jeśli było zużycie, to byłoby minimalne. PCV wydaje mi się nie "gwizdać". Sprawdziłem tak jak volvosweden w swoim filmie i nie mam nadmiernego ssania (
) ani uciekającego powietrza (
). Czy zarejestrowane przeze mnie wartości wskazują na zatkany katalizator?

#4 ·
Nie znam Twojej konkretnej sytuacji, ale jeśli otrzymywałeś zerową wartość dla korekt paliwa z czujnikiem O2, to dobry początek do zmiany. Ale zrobiłbym zrzut ekranu więcej niż jeden raz w różnych momentach i przy różnych przebiegach.

Zawór PCV nie musi gwizdać, żeby był zły. Właśnie wymieniłem membranę w T5 z 2013 roku z przebiegiem 140 tys. mil i chociaż się poprawiło, to nie naprawiło w 100% problemu z PCV. Właściciel, mój sąsiad, kupił tylko membranę wbrew moim zaleceniom. Teraz zamawia całą jednostkę. Kup cały zawór PCV, a zalecana konserwacja jest zależna od przebiegu, nawet jeśli nie słyszysz gwizdania. Jeśli masz ponad 100 tys. mil lub jesteś blisko, to czas. Zakładam, że przeczytałeś pierwsze kilka stron przypiętego wątku 3.2, jak wyjaśniono również w nieoficjalnym wątku P0420. Zawór PCV jest wspomniany do wymiany w zależności od przebiegu, podobnie jak wiele innych elementów.

Następnie należy sprawdzić wszystkie części wlotu pod kątem wycieków. Nieoficjalny wątek P0420 zawiera link do sposobu sprawdzania czujników O2 pierwotnych i wtórnych. Oba banki (wszystkie 4 czujniki) powinny być mapowane w tym samym czasie, aby można było porównać każdy bank. Jest to w linku do filmu na YouTube w wątku.

Przebieg podczas jazdy na nowym czujniku O2 nie ma znaczenia, ponieważ ten kod czasami musi przejść przez cykle start/stop. Podczas instalacji nowych czujników O2 (które należy wymieniać parami) należy wyczyścić ECM, ponieważ stare korekty są zapisywane. Potrzeba trochę czasu, aby zostały dobrze zaktualizowane, w tym według przebiegu i start/stop. W tym czasie regulacji może zostać wyrzucony kod.

Ponadto, nie znając Twojego klimatu, katalizatory są mniej wydajne w chłodniejszą pogodę. To jedna z tych rzeczy jak baterie. Zazwyczaj umierają w lipcu, ale zdajesz sobie z tego sprawę dopiero w grudniu. Stan katalizatora lub silnika może ujawnić się w chłodniejszych miesiącach i ukryć w gorących miesiącach, jeśli jest tuż powyżej nieefektywnego progu.

Z tych powodów wracamy do listy kontrolnej w nieoficjalnym przewodniku P0420 i zaleceń dotyczących konserwacji w przypiętym wątku 3.2.

#5 ·
Doceniam wszystkie wskazówki. Przyjrzę się bliżej sprawdzeniu czujników O2. Kiedy wspomniałeś, że ECM powinno być wyczyszczone po wymianie czujników O2, czy to proces, który wykonujesz w VIDA? Widziałem odniesienie w wątkach do "Vehicle Communication>ECM>Advanced>Reset Adaptations" i chciałem sprawdzić, czy to masz na myśli.

Jeśli chodzi o klimat, jesteśmy w Nowym Meksyku. Jest bardziej sucho niż w większości kraju, a temperatury spadają, ale nie mogę powiedzieć, żeby to zmieniło częstotliwość lub przebieg, gdy pojawia się CEL.

P.S. Zamówię pokrywę zaworu PCV, proces wydaje się dość prosty.

#6 ·
Cóż, przejechałeś już wystarczająco dużo, więc nie ma potrzeby resetowania ECM.

Jaki jest przebieg Twojego XC90?

#9 ·
Przejdź do strony Volvo tech Tip, utwórz profil i możesz pobrać wszystkie poprzednie wydania. Wszystkie zawierają bardzo pomocne informacje na temat starszych Volvo. Dodałem tu kilka.
Volvo TechTips Issues Archives - Automotive Tech Info

Plik PDF z kodami MIL i błędami mówi o kodach KAT.
Silnik 6-cylindrowy z lat 2007-2014 może uzyskać kody KAT. Miałem klientów, którzy używali CataClean, wlewali do zbiornika paliwa, a kod KAT nie powrócił u niektórych i nie pomógł innym. Wyszukaj w YouTube kody czujników 02/dystanse itp. Istnieje dystans, który instalujesz w tylnym czujniku 02, który zapobiega powrotowi kodu. Numer części AutoZone 42009. Użyłem tego w moim Subaru Outback z 2000 roku lata temu. Jedyny raz, kiedy miałby kod, to gdyby dużo padało i jechałeś przez kałużę deszczu, która chlapała i schładzała samochód. Usuń kod i dobrze do następnego deszczu. Normalne deszcz nie miałoby kodu.

Attachments

#11 ·
Każdy właściciel wykonujący prace konserwacyjne i NIE pobierający tych TechTips i nie zachowujący ich do wykorzystania w przyszłości, działa na własną szkodę. Oprócz VIDA i EWD, jest to najlepsze źródło doświadczeń, jakie można znaleźć dla naszych pojazdów. Za każdym razem, gdy widzę jeden z nich, biorę je i zachowuję, ponieważ w pewnym momencie zawartość tych dokumentów bezpośrednio odnosi się do większości problemów, jakie będziesz mieć ze swoim pojazdem. Naprawdę warto poświęcić czas i przejrzeć je wszystkie.

#16 ·
Inna alternatywa dla CATCLEAN. Działała dla kilku członków MVS, w tym Roberta DIY, jeśli dobrze pamiętam. Najpierw wypróbuj kilka prostych rzeczy. Scotty zapewnia miłe, proste wyjaśnienie P0420.
.
.
Cholera jasna!!! Nie dla 3.2!!!! Wiesz w ogóle, jak trudno jest wyjąć te koty? Masz jakieś doświadczenie z 3.2? A Scotty Kilmer? Lol

Ogólne wskazówki techniczne są miłe i wydaje się, że masz VIDA, która może podać bardziej szczegółowe informacje z kodami. Możesz uzyskać ogólne wskazówki techniczne z YouTube i Google, zmaksymalizuj swoje wyszukiwanie.

Bardziej szczegółowe punkty konserwacji i problemów 3.2 opisano w nieoficjalnym wątku P0420, do którego link znajduje się wcześniej w tym wątku. Przypięty wątek 3.2 omawia również wiele, wiele ważnych punktów. Z prawie wszystkimi 3.2 XC90 o dużym przebiegu, wszyscy nauczyliśmy się bardziej szczegółowych rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.

Zbliżam się do 168 tys. mil bez kodu P0420 i znam innych, którzy nigdy nie mieli kodu. Też jeżdżę swoim XC90 na maksa. 3.2 może dobrze jeździć przez długi czas, więc ludzie nie wykonują konserwacji. W przeciwieństwie do 2.5T, gdzie oczekuje się, że wymienisz pasek rozrządu/pompę wody, PCV i elementy zapłonu w okolicach 100 tys. mil. I broń Boże, jeśli musisz zrobić alternator, uszczelki kolektora dolotowego itp. w V8.

Jak wspomniano wcześniej iw nieoficjalnym wątku P0420 3.2, konserwacja i utrzymanie to największe problemy. Zawsze najlepiej zacząć od tej listy kontrolnej, zanim zaczniesz wyciągać wnioski i wydawać duże sumy pieniędzy na części lub diagnozy ze sklepów.

Powodzenia!

#15 ·
Wygląda na to, że jest to dość powszechny problem dla silnika 3.2. Nigdy nie spotkałem się z jednym z tych błędów w moich V8 i wymieniłem oba czujniki od razu w moim 5-cylindrowym, kiedy jeden z nich zakodował się, ale nigdy nie miałem problemu z katalizatorem ani czujnikiem. Istnieje większy wątek na temat wydarzenia (wydarzeń) na forum, który zawiera wiele możliwych przyczyn, a także liczne wątki poboczne na ten temat, ale czy kiedykolwiek istniał ogólny konsensus co do pojedynczej ogólnej przyczyny lub głównej przyczyny specyficznej dla I6?

#25 ·
Wygląda na to, że jest to dość powszechny problem dla silnika 3.2. Nigdy nie spotkałem się z jednym z tych błędów w moich V8 i wymieniłem oba czujniki od razu w moim 5-cylindrowym, kiedy jeden z nich zakodował, ale nigdy nie miałem problemu z katalizatorem ani czujnikiem. Istnieje większy wątek na temat zdarzenia (zdarzeń) na forum, który ma wiele możliwych przyczyn, i istnieje wiele wątków pobocznych na ten temat, ale czy kiedykolwiek istniał ogólny konsensus co do pojedynczej ogólnej przyczyny lub głównej przyczyny specyficznej dla I6?
To dość powszechny problem w każdym Volvo, które używa tego lub turbodoładowanej wersji tego silnika, więc S80, V70, XC70, XC90, zwykle gdy osiągają około 110-130 tysięcy mil. Walczyłem z tym przez jakiś czas z moim poprzednim XC70. Nigdy nie widziałem pojedynczej przyczyny kodu - ludzie wymieniali katalizatory, naprawiali pęknięte rury elastyczne, wymieniali czujniki O2, robili twarde resetowania, wymieniali świece zapłonowe, PCV itp.

Pomijając oczywiste uszkodzenia mechaniczne, takie jak pęknięta rura elastyczna, chociaż nie mam na to dowodów, obarczam częściowo winą typową konserwatywną inżynierię Volvo, ustawianie kodów dla każdej drobnostki lub po prostu złe inżynieria, że nawet jeśli zrobisz wszystko dobrze, katalizatory nie wytrzymują, co po prostu nie powinno się zdarzyć w samochodzie z przebiegiem 110 tysięcy mil.

#17 ·
Przy okazji, konkretna wskazówka techniczna dotycząca katalizatora, którą dołączył @volvogod, dotyczy dokładnie tego samego: nie spiesz się z myśleniem, że to problem z katalizatorem, wykonaj konserwację, sprawdź diagnostykę, np. za pomocą Vida itp.

Po prostu wzmacnia wątek 3.2 i nieoficjalny wątek P0420. Przejdź przez swoją listę kontrolną, nie spiesz się z osądem i ponownie oceń, gdy Twój silnik będzie aktualny.

Jedna rzecz, o której te wskazówki nie wspomną, ale która jest wspomniana w wątku 3.2 i o której wspomniałem kilku innym osobom, to to, że nie wspomniałeś o swoim układzie paliwowym. Oprócz filtra paliwa dodaj zbiornik dobrego środka czyszczącego układ paliwowy. Upewnij się, że wtryskiwacze paliwa dobrze rozpylają. Seafoam nie jest najlepszy, więc użyj nowoczesnego.

Ponownie, najpierw sprawdź tę listę konserwacji.

#18 ·
Przy okazji, konkretna wskazówka techniczna dotycząca katalizatora, którą @volvogod dołączył, dotyczy dokładnie tego samego: nie spiesz się z myśleniem, że to problem z katalizatorem, wykonaj konserwację, sprawdź diagnostykę, używając np. Vida itp.

Po prostu wzmacnia wątek 3.2 i nieoficjalny wątek P0420. Przejdź przez swoją listę kontrolną, nie spiesz się z osądem i ponownie oceń, gdy Twój silnik będzie aktualny.

Jedna rzecz, o której te wskazówki nie wspomną, ale o której wspomniano w wątku 3.2 i o której wspomniałem kilku innym osobom, to to, że nie wspomniałeś o swoim układzie paliwowym. Oprócz filtra paliwa dodaj zbiornik dobrego środka czyszczącego układ paliwowy. Upewnij się, że wtryskiwacze paliwa dobrze rozpylają. Seafoam nie jest najlepszy, więc użyj nowoczesnego.

Ponownie, najpierw odhacz tę listę konserwacji.
Jeszcze raz dziękuję, dodam do listy dobry środek czyszczący układ paliwowy, jakieś rekomendacje? Wymieniłem filtr paliwa, kiedy latem wymieniłem świece zapłonowe i filtr powietrza. Jeśli chodzi o benzynę, to 91 oktanów, albo w Costco, albo w Chevron i kilka razy w ciągu ostatnich 3 tys. mil użyłem Techronu.

#19 ·
Osobiście używam środka do czyszczenia paliwa Liqui Moly, ale dobre można dostać w Walmart.

Skoro wspominasz Costco, w kilku pojazdach miałem problemy z benzyną Costco. Mój klucz sprzętowy OBDII pokazywał, że wyprzedzenie zapłonu było cofane w przypadku ich benzyny premium w porównaniu do Shell. Z tego powodu przestałem używać benzyny Costco. Mówią, że najwyższej klasy pod względem detergentów, ale nie jestem pewien co do ogólnej jakości. Muszą być jakieś oszczędności, żeby benzyna była tańsza.

Kolejne pytanie. Czy byłeś właścicielem tego XC90 od nowości, czy nabyłeś go jako używany? Czy znasz jego historię serwisową?

#20 ·
Osobiście używam środka do czyszczenia paliwa Liqui Moly, ale dobre można dostać w Walmart.

Skoro wspominasz o Costco, w kilku pojazdach miałem problemy z benzyną Costco. Mój klucz sprzętowy OBDII pokazywał, że wyprzedzenie zapłonu było cofane dla ich benzyny premium w porównaniu do Shell. Zrezygnowałem z używania benzyny Costco z tego powodu. Mówią, że najwyższej klasy pod względem detergentów, ale nie jestem pewien co do ogólnej jakości. Muszą być jakieś oszczędności, aby benzyna była tańsza.

Kolejne pytanie. Czy byłeś właścicielem tego XC90 od nowości, czy nabyłeś go jako używany? Znasz jego historię serwisową?
Kupiłem go jako używany, z częścią dokumentacji serwisowej. Są to głównie wymiany oleju (regularnie co około 5 tys. mil), hamulce i opony, wszystkie w salonach Volvo w SoCal i AZ.

#27 ·
Zgłaszam się w sprawie tego problemu. Zanim wyjechałem do Kalifornii Południowej, wymieniłem następujące elementy:

Separator oleju pokrywy zaworów PCV Volvo - dostawca OE 31319642 - FCP Euro
Czujnik ciśnienia paliwa Bosch 0261230238 - Amazon

Wyczyściłem również przepływomierz powietrza i użyłem jednej butelki Liqui Moly PRO-LINE Fuel System Cleaner 500ml Can LM2030.

Brak kontrolki MIL podczas ponad 2000 mil. Kilka czynników środowiskowych, co do których nie wiem, czy i w jakim stopniu mogły mieć wpływ. Temperatury były cieplejsze, więc od połowy 40 do połowy 60 stopni, a pojazd znajdował się na poziomie morza.

#29 ·
Zatem wracam z informacjami na temat tego problemu. Zanim wyjechałem do Kalifornii Południowej, wymieniłem następujące elementy:

Separator oleju pokrywy zaworu PCV Volvo - dostawca OE 31319642 - FCP Euro
Czujnik ciśnienia paliwa Bosch 0261230238 - Amazon

Wyczyściłem również przepływomierz powietrza i użyłem jednej butelki Liqui Moly PRO-LINE Fuel System Cleaner 500ml Can LM2030.

Brak CEL podczas ponad 2000 mil. Kilka czynników środowiskowych, o których nie wiem, czy i w jakim stopniu mogły mieć wpływ. Temperatury były cieplejsze, więc od połowy 40 do połowy 60 stopni, a pojazd znajdował się na poziomie morza.
To wspaniała wiadomość! Wygląda na to, że wiele małych czynników, które przyczyniły się do lekkiego zabrudzenia katalizatora, zostało usuniętych lub wyczyszczonych. Wymieniaj olej co 5000 mil lub dwa razy w roku. Używaj paliwa Premium i od czasu do czasu dodawaj środek do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa. Jeśli to wszystko nie będzie w stanie utrzymać katalizatora w czystości w przyszłości, użyj rozcieńczalnika do lakieru zgodnie z zaleceniami Scotty'ego. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.

#28 ·
Świetna aktualizacja!

To pokazuje, że to nie część, której potrzebuje 3.2, ale konserwacja. Nie zakładaj, że wszystkie 3.2 mają wadę konstrukcyjną i nie zakładaj, że będziesz potrzebować nowych kotów. Zacznij od (właściwej) konserwacji i uzyskaj kolejną linię bazową.

Wstyd dla Volvo za zalecanie wymiany oleju co 7 tys. mil (powinno być 5 tys. lub mniej), stosowanie oleju konwencjonalnego (powinien być syntetyczny) i mówienie, że części powinny być wymieniane po 150 tys. mil, podczas gdy powinny być wymieniane po 100 tys. mil.

Ciesz się swoim 3.2 bez kodu i Wesołych Świąt!

#33 ·
To, co sugerujesz, jest niebezpieczne, ponieważ zakładasz, że metale szlachetne katalizatorów są nadal dobre, a jedynym powodem kodu P0420 jest brudny katalizator.

W końcu, po całej żmudnej pracy związanej z usunięciem głównych katalizatorów/kolektorów, sugerowanie czyszczenia ich rozcieńczalnikiem zamiast wymiany jest złą radą. Wyobraź sobie, że musisz wykonać pracę dwa razy i nadal musisz kupić nowe katalizatory.

Czy masz 3.2? Nawiasem mówiąc, Scotty myli się co do wszystkich Toyot, a oczywistym przykładem Toyot cierpiących na zużycie oleju z powodu pierścieni tłokowych jest przykład.

#34 ·
To, co sugerujesz, jest niebezpieczne, ponieważ zakładasz, że metale szlachetne katalizatorów są nadal dobre, a jedynym powodem kodu P0420 jest brudny katalizator.

Po całej żmudnej pracy związanej z usunięciem katalizatorów/kolektorów pierwotnych, sugerowanie czyszczenia ich rozcieńczalnikiem zamiast wymiany jest złą radą. Wyobraź sobie, że musisz wykonać pracę dwa razy i nadal musisz kupić nowe katalizatory.

Czy masz 3.2? Swoją drogą, Scotty myli się w kwestii wszystkich Toyot, a jasnym przykładem Toyot cierpiących na zużycie oleju z powodu pierścieni tłokowych jest przykład.
Gdyby OP wiedział o rozcieńczalniku do lakierów, prawdopodobnie spróbowałby go najpierw. Jeśli chodzi o usuwanie i czyszczenie KAT, zgodziliśmy się już, że byłoby to ostatecznością. Nawet wtedy powiedziałem OP, że powinien sam zdecydować, czy wykonać określoną pracę, w zależności od swoich umiejętności i upodobań, i nie pozwalać innym, takim jak ty lub ja, namawiać go do lub zniechęcać do pracy, którą uważa za rozsądną.

Ktoś może wymieniać skrzynie biegów przez cały dzień, ale nie zdejmie panelu drzwi ani nie zajrzy do niczego elektrycznego.

Jeśli chodzi o założenie, że KAT jest nadal dobry. Wszystko, co na niego rzucono, nie zadziałało, aby usunąć kod, ponieważ nie były one przyczyną. Jak zgodziłaby się większość osób, nic nie wyróżniało się jako przyczyna kodu. Wszystko jednak przywróciło samochód do etapu O w jak największym stopniu. Po czyszczeniu MAF, Liqui-Moly i przejechaniu 2 tys. mil wróciło do normy. Gdyby KAT był zły, kod by nie zniknął. Właściwe założenie, ponieważ wystarczy kilka procent nieefektywności, aby KAT wygenerował kod.

Spojrzałem na szerszy obraz, aby wysunąć założenie, nie wykluczając niczego. Jeśli zakładam, że wiem wszystko, to nie mam się czego uczyć ani nie mogę się uczyć.

#35 ·
Dużo założeń bez doświadczenia z twojej strony. Ponownie, czy masz 3.2 lub kiedykolwiek nad nim pracowałeś? Czy kiedykolwiek pracowałeś nad XC90, z jego wysokością i próbą sięgnięcia do kolektorów wydechowych?

Kolektory wydechowe/katalizatory pierwotne 3.2 są trudne do usunięcia. Dostęp jest bardzo utrudniony (od góry i od dołu), rdza jest normalna, łamanie części jest normalne. To jedna z tych prac, które ranią ciało i drapią ramiona.

Robisz tu błędne założenie, że łatwiej jest usunąć i zamontować kolektory wydechowe/katalizatory 3.2 niż zaktualizować konserwację. To po prostu nieprawda i wyraźnie widać, że nie rozumiesz 3.2 w XC90. Sugerowanie, co zrobiliby inni, jest również złym założeniem.

Mówimy o XC90 z dużym przebiegiem. To nie jest problem 80 000 mil. Dzieje się to między 125 000 a 180 000 mil lub więcej, w zależności od historii konserwacji. Można bezpiecznie założyć, że metale szlachetne są zużyte. Nie mówimy tu o 5-cylindrowym silniku z lat 90., to pojazd o bardzo niskiej emisji spalin (ULEV), jeden z powodów, dla których zastąpił starzejący się 2.5t. To samo w sobie oznaczałoby, że próg emisji jest bardziej rygorystyczny. Jeśli trudność usunięcia kolektorów wydechowych/katalizatorów zostanie wykonana, wymiana ich jest dobrą radą.

Jasne jest, że nie rozumiesz 3.2 i udzielasz ogólnych porad opartych na Scotty... Nie na 3.2, doświadczeniach członków ani platformie XC90.

#36 ·
Wiele założeń bez doświadczenia z twojej strony. Ponownie, czy masz 3.2 lub kiedykolwiek nad nim pracowałeś? Czy kiedykolwiek pracowałeś nad XC90, z jego wysokością i próbą sięgnięcia do kolektorów wydechowych?

Kolektory wydechowe/katalizatory pierwotne 3.2 są trudne do usunięcia. Dostęp jest bardzo trudny (od góry i od dołu), rdza jest normalna, łamanie się elementów jest normalne. To jedna z tych prac, które bolą ciało i drapią ramiona.

Robisz tu błędne założenie, że łatwiej jest usunąć i zamontować kolektory wydechowe/katalizatory 3.2 niż zaktualizować konserwację. To po prostu nieprawda i wyraźnie widać, że nie rozumiesz 3.2 w XC90. Sugerowanie, co zrobiliby inni, jest również złym założeniem.

Mówimy o XC90 z dużym przebiegiem. To nie jest problem 80 tys. mil. Dzieje się to między 125 tys. a 180 tys. mil lub więcej, w zależności od historii konserwacji. Można bezpiecznie założyć, że metale szlachetne są zużyte. Nie mówimy tu o 5-cylindrowym silniku z lat 90., to pojazd o bardzo niskiej emisji spalin (ULEV), jeden z powodów, dla których zastąpił starzejący się 2.5t. Samo to oznaczałoby, że próg emisji jest bardziej rygorystyczny. Jeśli trudność usunięcia kolektorów wydechowych/katalizatorów zostanie wykonana, wymiana ich jest rozsądną radą.

Jasne jest, że nie rozumiesz 3.2 i podajesz ogólne rady oparte na Scotty... Nie na 3.2 w szczególności, doświadczeniach członków ani platformie XC90.
Ponieważ kod na razie zniknął, możemy w tej chwili założyć, że KAT nie był zły. Jeśli chodzi o usunięcie w celu czyszczenia, przeczytaj uważnie poprzedni post i postaraj się nie zniechęcać OP do próby jego czyszczenia, jeśli chce to zrobić. Nie dyskontowałbym twojego ogólnego doświadczenia w danej kwestii, gdybyś spojrzał na cały obraz i założył założenia dotyczące napraw dla innej marki.

#37 ·
Możemy również śmiało powiedzieć, że nigdy nie pracowałeś nad 3.2, ponieważ unikasz odpowiedzi na to pytanie.

Mam większy/pełniejszy obraz, ponieważ bardzo dobrze znam 3.2 z własnego doświadczenia, co oznacza, że biorę pod uwagę więcej czynników specyficznych dla 3.2 niż Scotty (odważę się powiedzieć, że ty też). Scotty usunął kota w swoim filmie i go czyści.

Cataclean jest wspomniany w nieoficjalnym wątku P0420/P0430 i zużycia oleju, co mogłoby dać podgląd, czy rozcieńczalnik do lakierów mógłby zadziałać, ponieważ działa na tej samej zasadzie.

Właściciele 3.2 powinni wygooglować zalecenie dotyczące rozcieńczalnika do farb od @CASwede. Oto kilka wyników,

Film z faktycznego próbowania dodania rozcieńczalnika do lakierów do benzyny, bez usuwania i czyszczenia kota, ostatecznie nie zadziałało. Od prawdziwego mechanika.

Kolejny film z niepowodzeniem rozcieńczalnika do lakierów

#38 · (Edited)
Możemy również śmiało powiedzieć, że nigdy nie pracowałeś nad 3.2, ponieważ unikasz odpowiedzi na to pytanie.

Mam większy/pełniejszy obraz, ponieważ bardzo dobrze znam 3.2 z własnego doświadczenia, co oznacza, że biorę pod uwagę więcej czynników specyficznych dla 3.2 niż Scotty (odważę się powiedzieć, że ty też). Scotty usunął katalizator w swoim filmie i go czyści.

Cataclean jest wspomniany w Nieoficjalnym wątku P0420/P0430 i zużycia oleju, co może dać podgląd, czy rozcieńczalnik do lakieru może zadziałać, ponieważ działa na tej samej zasadzie.

Właściciele 3.2 powinni wygooglować zalecenie dotyczące rozcieńczalnika do farb od @CASwede. Oto kilka wyników,

Film z faktycznej próby dodania rozcieńczalnika do lakieru do benzyny, bez usuwania i czyszczenia katalizatora, ostatecznie nie zadziałało. Od prawdziwego mechanika.

Kolejny film o niepowodzeniu rozcieńczalnika do lakieru
.
Wiesz tak dobrze jak ja z innych postów, że nie posiadam ani nie pracowałem nad 3.2. Z tego, co mówisz o trudnościach i tego, co przeczytałem, to ostatni silnik, który chcę mieć we flocie. Dziękuję za podzielenie się swoimi frustracjami z nim.

Czy mówisz również, że skoro żadna z części ani praca wykonana przez OP nie rozwiązuje problemu, to nie powinien był tego próbować, jak rozcieńczalnik do lakieru. Oczywiście, że nie zadziała dla wielu osób z uszkodzonymi KATAMI. Zadziała tylko wtedy, gdy zacznie pomijać próg i wyrzuci kod, jak powtarzałem ile razy i według Scotty'ego. Jestem pewien, że widziałeś wiele tych filmów, w których LT działał, więc nie będę musiał ich publikować.

Nie jestem pewien, dlaczego nalegasz, aby ludzie nie próbowali LT, gdy jest P0420. Eric the Car Guy i wielu innych próbuje tego, wiedząc, że nic nie jest niebezpieczne, jak mówisz, i dla wielu to zadziałało.

(EDIT:) Nie obrażaj się ani nie denerwuj, ponieważ nie mam już wiele do dodania, więc nie będę dalej odpowiadać. Życzę wspaniałego i błogosławionego Nowego Roku!