Dzięki za wgląd. Nie jestem pewien, czy to jest właściwy post, ponieważ jest to trochę równoległy temat, ale powiązany. Chciałbym uzyskać wgląd od kogoś, kto pracuje w systemach ADAS i autonomicznej jeździe. Problem polega na tym, że większość osób, które mają wiedzę na temat takich rzeczy, nadal pracuje nad takimi rzeczami i jest uwikłana w umowy o zachowaniu poufności, więc nie mogą się wypowiadać.
Jest dużo szumu ze strony klanu / kultu / entuzjastów pompowania akcji Tesli na Twitterze na temat, rzekomo, rewolucyjnego V12 "FSD". Chciałbym przejrzeć ten cały bełkot, PR, entuzjazm fanów, którzy nie wiedzą na co patrzą i uwielbiają każde słowo Muska i Tesli. Wiem od innych na Twitterze, którzy nie są fanami, że 1) przepisy USA dotyczące adaptacyjnego tempomatu i jazdy autonomicznej itp. są bardzo minimalnie regulowane. Brak certyfikacji lub walidacji na przykład przed sprzedażą. Wkrótce zamieszczę link do artykułu. Bardziej w stylu "pozwólmy im to uruchomić, monitorować (jakoś/źle) i zmuszać producentów OEM do wycofywania, jeśli pojawią się problemy". UE jest przeciwieństwem i najpierw trzeba przejść regulacje i zatwierdzenia. Wiem, że "FSD" jest nadmiernie promowane i sprzedawane jako "autopilot" i "pełna jazda autonomiczna", podczas gdy w rzeczywistości jest to system poziomu 2, który wymaga stałego nadzoru. Ale czy v12 naprawdę jest czymś znaczącym? Podobno oparty na AI, podczas gdy wszystkie FSD przed nim nie są. Nieporozumienia ze strony fanów, ale wydaje się, że nie wszystkie samochody używające v12 faktycznie przesyłają mnóstwo danych do centrali Tesli, aby pomóc w rozwoju systemu. Jakie dane miałyby być w ogóle udostępniane? Przeciążenie danymi. Jak to jest użytecznie przetwarzane itp. To sugeruje, że każdy samochód używający v12 uczy się niezależnie, więc kończysz z wieloma wersjami, ponieważ każdy samochód doświadczył różnych rzeczy. Dla mnie nie brzmi to dobrze. Nie brzmi też dobrze, że Tesla FSD v12 uczy się od samochodów wokół siebie. To wydaje się być katastrofą, ponieważ uczyłby się tylko z niekończących się złych nawyków innych kierowców. Samochód musi przestrzegać przepisów ruchu drogowego, nawet jeśli nikt wokół niego tego nie robi! W jaki sposób takie indywidualne systemy miałyby dzielić się swoją nauką z centralą i innymi pojazdami? Trochę równolegle, przypuszczam, do adaptacyjnego sterowania automatyczną skrzynią biegów, które uczy się dla każdej skrzyni biegów i kierowcy, z którym jest połączone. W pewnym sensie każdy P2 lub P3 Volvo auto uruchamia inny "mózg" dla skrzyni biegów, ponieważ wszystkie dostosowały się niezależnie od oryginalnego oprogramowania bazowego. Ale znacznie mniej ryzykowne rozwiązanie.
W tym samym czasie fani Tesli mówią o tym nowym centrum danych Tesli, które szkoli FSD v12 za pomocą filmów.
Więc... wiem, że jest wielu fanów / kult / pompowanie akcji / obsesjonatów, którzy są poza swoim zasięgiem i śpiewają pochwały wszystkiego, co robi Tesla. Nie znam żadnego innego producenta OEM, który miałby tak liczną, aktywną i zaangażowaną bazę fanów. Błędne koło pompowania wizerunku marki. Musk, który jest również właścicielem Twittera, również nie pomaga tu innym producentom OEM. Co zaskakujące, Volvo nie tweetowało od czasu przejęcia przez Muska. Inne marki Geely nadal publikują jak zwykle. Nikt tak naprawdę nie wdarł się jeszcze na Threads (chciałbym, żeby to zrobili!!).
Wiem, że inni producenci OEM i dostawcy Tier 1 nie mają tego rodzaju bazy fanów ani nie promują PR każdej drobnostki w mediach społecznościowych. Wiele się dzieje u innych producentów OEM i dostawców Tier 1, co jest utrzymywane w tajemnicy. Plus wiele innych małych firm, które również robią sprytne rzeczy, w tym szereg szkoleń systemów jazdy autonomicznej z wykorzystaniem przykładów wideo. Nic specjalnego ze strony Tesli. Tylko nadmierny hałas i PR.
Więc... to, co naprawdę chcę wiedzieć, to... czy FSD V12 Tesli i ich centrum danych są naprawdę czymś znaczącym, czy tylko zwykłą hiperbolą i BS Muska i fanów Tesli?
Na przykład, w komunikacie prasowym Volvo (
Volvo Cars pogłębia współpracę z NVIDIA; autonomiczne Volvo nowej generacji zasilane przez NVIDIA DRIVE Orin - Volvo Cars Global Media Newsroom ) istnieje współpraca dla NVIDIA AI dla autonomicznej jazdy. Więc Volvo po cichu rozwija coś bardzo sprytnego. Ok, oprogramowanie SPA-2 spowalnia sprawy, ale są na innowacyjnej ścieżce.
Więc Tesla FSD v12, podobno AI, to nic wielkiego. Wielu innych nad tym pracuje? Volvo też! Czy Volvo jest dalej niż inni producenci OEM? Mam nadzieję.
Być może Tesla ma przewagę dzięki swojemu ogromnemu centrum danych do szkolenia swojego FSD v12. Być może to przewaga nad innymi producentami OEM, w tym Volvo. Być może Volvo ma takie możliwości, ale trzyma je w tajemnicy. Geely ma swój nowy dział elektroniki pojazdowej ECARX, więc być może oni również pracują nad czymś podobnym, ale trzymają to w tajemnicy i nie robią niekończących się PR w mediach społecznościowych, aby pompować ceny akcji.
Jak wspomniano powyżej, ogólnie wydaje się, że Volvo jest w dobrej pozycji z rozwojem oprogramowania do autonomicznej jazdy opartego na NVIDIA AI w połączeniu z Lidarem. Lepiej we własnym zakresie (lepsze marże zysku? "integracja pionowa") niż kupowanie systemu z półki od Tier 1, nawet jeśli tak było w zwyczaju. Podejście Tesli może być korzystne lub głęboko wadliwe.
Chciałbym, żeby wypowiedział się ekspert w dziedzinie ADAS i autonomicznej jazdy i wyraził swoją opinię. Chciałbym usłyszeć od wielu, wielu więcej. Tylko kamery dla Tesli są tańsze, ale wcześniej były omawiane przez ekspertów jako wadliwe podejście, ale forsowane przez Muska. Miejmy nadzieję, że solidny proces zatwierdzania w UE uwypukli problemy i doprowadzi do ujawnienia głębokiego błędu Tesli w przyjęciu tego podejścia.
Przepraszam za długi post! Myślę o tym od jakiegoś czasu