SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 23 Posts

likeXC90

· Registered
1,811 Posts
Discussion starter · #1 ·
MobilEye wykorzystuje w pełni oparty na kamerach "Supervision" w dostępnym obecnie sprzęcie z możliwością późniejszego dodania Lie-dar.

Fakt, że Luminar Lie-dar - lub jakikolwiek Lie-dar - nie został wybrany do początkowej premiery Polestar 4 w połączeniu ze "skorygowanym" oświadczeniem dyrektora generalnego Volvo, że (Luminar) Lie-dar nie jest powodem opóźnienia EX90, nie buduje zbytnio zaufania do integracji (i/lub wydajności?) Lie-dar w obecnych produktach (np. EX90).

"Lie-dar - po prostu nie dzisiaj!" [emoji12]

MobilEye używa w pełni opartego na kamerach "Supervision" w sprzęcie dostępnym obecnie z możliwością późniejszego dodania Lie-dar.
Ta 100% część sprzętu Geely jest już dostępna w produkcie Zeekr.
Zeekr 001 faza 2 / Lotus Eltre i wszystkie marki premium używające SEA wkrótce będą oferowane z zamontowanym na górze Lidar i amerykańskim chipem qualcomm

Volvo traci konkurencyjność w grupie, ponieważ ich własne rozwiązanie z Nvidią i Luminarem jest mocno opóźnione.

Image

Fakt, że Luminar Lie-dar - lub jakikolwiek Lie-dar - nie został wybrany do początkowej premiery Polestar 4 w połączeniu z "skorygowanym" oświadczeniem dyrektora generalnego Volvo, że (Luminar) Lie-dar nie jest powodem opóźnienia EX90, nie buduje zaufania do integracji (i/lub wydajności?) Lie-dar w obecnych produktach (np. EX90).
Lie-dar czy LieDAR?

Zeekr 001 faza 2 / Lotus Eltre i wszystkie marki premium korzystające z SEA wkrótce będą oferowane z zamontowanym na górze Lidarem i amerykańskim chipem Qualcomma

Volvo traci konkurencyjność w grupie, ponieważ ich własne rozwiązanie z Nvidią i Luminarem jest mocno opóźnione.
P*3 bez LiDAR również został opóźniony, nie tylko z LiDAR - czy te opóźnienia to coś więcej niż tylko problemy z samym LiDAR? I/lub z integracją z innym oprogramowaniem?

SPA2 wydaje mi się absolutnym bałaganem, EX90 (dawniej Emblah) miał pierwotnie ukazać się w 2021 roku dla MY22 jako ukoronowanie osiągnięć prezesa Samuela przed przejściem na emeryturę w marcu 2022 roku. Teraz trzy lata spóźniony i wciąż liczymy.

Zastanawiam się, co stanie się z V546 EX70-cokolwiek - na SPA2 jako bezpośredni odpowiednik P*3, czy raczej na SEA/GPA? SPA2 wydaje się złym zakładem, ale dealerzy widzieli to dwa razy, prawda? Miami 2022 + Charleston 2023? 5x EV - EX90, 30, 60, 70 plus ES90? Za późno na zmianę planu produkcji, cokolwiek to jest? Być może V546 na SPA2 został przesunięty w prawo na korzyść samochodów innych niż SPA2, a następnie zostanie odkurzony, gdy poczynione zostaną dalsze postępy w opóźnieniach SPA2?

Ta 100% część sprzętu Geely jest już obecna w produktach Zeekr.
Zeekr 001 faza 2 / Lotus Eltre i wszystkie marki premium korzystające z SEA wkrótce będą oferowane z zamontowanym na górze Lidar i amerykańskim chipem Qualcomma.

Image
Platforma SEA przyjęła więc system ADAS Mobileye, który ma być później uzupełniony o lidar do autonomicznego trybu jazdy z wykorzystaniem chipa Qualcomma.

System Nvidii i Luminara Volvo jest bardziej wewnętrzny niż droga Mobileye obrana przez Geely i odziedziczona przez Lotus i Polestar dla (najwyraźniej) pochodnych Zeekr 001 Eltre i 4 odpowiednio. Chociaż Zeekry są również projektowane w Szwecji.

Bardziej wewnętrzny jest moim zdaniem lepszy, ale szkoda, że jest tak opóźniony. Ostatecznie trafiłby do trzech samochodów SPA-2, tj. Ex90, Polestar 3 i "ES90". V546 to również SPA-2? Wszystko, co SEA, pozornie przyjęłoby rozwiązanie Mobileye.

Jak już mówiłem, opóźnienia w SPA-2 wydają się powodować, że samochody pierwotnie planowane dla SPA-2 (czyli zamienniki serii 60 i 90, choć jeden sedan i jeden kombi) przechodzą na platformę SEA = GPA.

Volvo wydaje się również iść w pojedynkę z własnym centralnym sprzętem i oprogramowaniem komputerowym (zamiast sprzętu od dostawców, modułów z podstawowym oprogramowaniem od dostawców, które komunikują się w systemie operacyjnym samochodu Volvo. Zgodnie z informacjami z Dnia Technologii Volvo. Prawdopodobnie wszystko zaplanowane dla samochodów SPA-2 (jak powyżej), ale prawdopodobnie będzie kontynuowane dla SEA = GPA Volvo, zamiast przyjmować konfigurację Geely dla platformy SEA i systemu elektrycznego Geely (z którego korzysta również Polestar 4).

Czy samochody CMA (XC40 i C40) używają innego systemu niż samochody SPA-1?

EX30 wydaje się samodzielny lub system elektryczny Geely, ponieważ system SPA-2 Volvo nie jest jeszcze gotowy.

EM90 będzie również systemem elektrycznym Geely, ponieważ SPA-2 również nie jest gotowy.

Robią się trochę niechlujne, ale powinno się ustalić na systemie Volvo dla SPA-2 i SEA dla Volvo, czyli GPA.

Wolę ideę, że Volvo robi własne rzeczy z własnym zaprojektowanym oprogramowaniem i sprzętem oraz Volvo OS dla SPA-2 i SEA = GPA. Ale obiektywnie dla korzyści skali dla testowania sprzętu i oprogramowania bardziej sensowne byłoby jak najszersze wdrożenie systemu elektrycznego Geely w SEA. Biorąc pod uwagę czas, koszty i złożoność, jakie teraz zajmuje opracowywanie naprawdę solidnych systemów oprogramowania. Zobacz cierpienie VW z tego powodu jako przykład tego, jak może pójść źle.

Dlaczego nazywasz to Lie-dar?
Myślę, że jego punkt odnosił się do: pozornie niekończących się opóźnień, Lie-dar, co oznacza, że jest to rodzaj oferty wirtualnej, która się nie zmaterializowała.

Następnie zaproponowałem "LieDAR" w duchu ciągłego doskonalenia.

To nie dojdzie do odświeżenia XC90, na które czekam, więc tak naprawdę tylko obserwuję, jak się to potoczy.

• Like
Reactions: likeXC90
Ta 100% część sprzętu Geely jest już obecna w produkcie Zeekr.
Zeekr 001 faza 2 / Lotus Eltre i wszystkie marki premium korzystające z SEA wkrótce będą oferowane z zamontowanym na górze Lidarem i amerykańskim chipem Qualcomma.

Volvo traci konkurencyjność w grupie, ponieważ ich własne rozwiązanie z Nvidią i Luminar jest mocno opóźnione.

Image
Ciekawe zdjęcie, medels. Skąd to? :)

Czy wdrożony LiDAR stanie się w końcu standardowym oczekiwaniem?

Właściwie, w nawiązaniu do tego, co powiedziałem powyżej, przypuszczam, że tak jak Volvo będzie używać własnego sprzętu i oprogramowania w samochodach SPA-2, a także SEA = GPA, przypuszczam, że mogą również wprowadzić swój własny tryb autonomiczny Lidar + Nvidia zamiast przyjętego przez grupę Geely rozwiązania Mobileye. Może (i byłoby to bardziej sensowne), Geely przejdzie następnie do i przyjmie wewnętrzny, pierwotnie prowadzony przez Volvo, system oparty na Nvidia. Jeśli zakłada się, że wewnętrzny jest lepszy i bardziej opłacalny niż kupowanie gotowych produktów od dostawców Tier 1.

Discussion starter · #11 · (Edited)
Lie-dar czy LieDAR?
Dlaczego nie oba? 😜

SPA2 wydaje mi się absolutnym bałaganem, EX90 (dawniej Emblah) miał się pojawić w 2021 roku . . . Teraz opóźnienie wynosi trzy lata i wciąż rośnie.
Zgadzam się. Jak zasugerowałeś, oprogramowanie wydaje się być wspólnym motywem przewodnim. A Lie-dar jest bardzo intensywny pod względem oprogramowania, oprócz wszystkiego innego nowego (tj. systemu operacyjnego samochodu i prawie wszystkich systemów elektrycznych). Nie wiem, jak mogą jeszcze bardziej utrudnić rozwój, z tak wieloma nowymi technologiami dla Volvo, a może także dla ich dostawców, ponieważ wszyscy się spieszą - dosłownie przewracają się - aby być pierwszymi na rynku z najnowszymi, wspaniałymi gadżetami (tj. udział w rynku).

Dlaczego nazywasz to Lie-dar?
Pracowałem z kilkoma startupami Lie-dar od początku bańki w połowie 2010 roku i jeszcze nie widziałem, aby obietnica "zimnej fuzji" miała miejsce na poziomie masowej produkcji u bardziej "dojrzałych" producentów Lie-dar. Istnieje tak wiele wyzwań technicznych i komercyjnych samo w sobie (nie wspominając o wyzwaniach regulacyjnych, infrastrukturalnych, prawnych itp., które Lie-dar uwalnia), że dawne wzniosłe cele zostały teraz zredukowane do czegoś bardziej realistycznego - to już nie autonomiczna jazda, ale teraz Poziom 3 lub Poziom 2+. Po co płacić tysiące więcej za Poziom 3, skoro konkurencyjne technologie mogą to zrobić taniej z istniejącą technologią? Nie wątpię, że Lie-dar dla motoryzacji się wydarzy, ale - "po prostu nie dzisiaj".

Właściwie, w nawiązaniu do tego, co powiedziałem powyżej, przypuszczam, że tak jak Volvo będzie używać własnego sprzętu i oprogramowania w samochodach SPA-2, a także w samochodach SEA = GPA, przypuszczam, że mogą również wprowadzić swój własny Lidar + tryb autonomiczny Nvidia zamiast konfiguracji Mobileye przyjętej przez grupę Geely. Może (i miałoby to więcej sensu) dla Geely, aby następnie przejść i przyjąć wewnętrzny, pierwotnie prowadzony przez Volvo, system oparty na Nvidia. Jeśli zakłada się, że wewnętrzny jest lepszy i bardziej opłacalny niż kupowanie gotowych produktów od dostawców Tier 1.
Uważam, że Volvo popełniło błąd - przyznali się do tego po kawałku, ale wydają się unikać mówienia tego wprost - próbując jednocześnie rozwijać w jednym pojeździe wszystkie te zadania równolegle:
  • nową platformę (SPA2)
  • nowy samochód (EX90)
  • nowy, w pełni elektryczny samochód (nie oparty na poprzednim modelu benzynowym, jak XC40)
  • nowy system operacyjny samochodu (Google)
  • nowy, wysoce intensywny pakiet oparty na czujnikach Lie-dar
  • i co jeszcze? (nowe metody produkcji? nowi dostawcy? itp.)
Tradycyjnie nowa technologia jest stopniowo testowana i debugowana w celu zmniejszenia ryzyka, ale wrzucanie "wszystkich jaj do jednego koszyka" jest tym, czym wydaje się EX90. Recykling MobilEye z Geely do Polestar 4 brzmi bardziej w zgodzie z tradycyjnym rozwojem i, być może teraz, podejściem "wyciągniętych wniosków".

Chcę, żeby Volvo odniosło sukces - nie mogę się doczekać, aż pewnego dnia dostanę Volvo full EV - ale proszę, posprzątaj ten bałagan i posprzątaj go dobrze. Moje 2 centy . . .

(Zastanawiam się, czy Samuelsson i Green zostali usunięci za zbyt szybkie lub niewystarczająco szybkie przejście na pełny EV - chociaż stawiam na to, że nie wystarczająco szybko!)

Uważam, że Volvo popełniło błąd - przyznali się do tego po kawałku, ale wydają się unikać mówienia tego wprost - próbując jednocześnie rozwijać w jednym pojeździe wszystkie te zadania równolegle:

• nową platformę (SPA2)

• nowy samochód (EX90)

• nowy, w pełni elektryczny samochód (nie oparty na poprzednim modelu benzynowym, jak XC40)

• nowy system operacyjny samochodu (Google)

• nowy, wysoce intensywny pakiet oparty na czujnikach Lie-dar
  • i co jeszcze? (nowe metody produkcji? nowi dostawcy? itp.)

• nową linię produkcyjną z nowo rozbudowaną siłą roboczą w poważnie niedostatecznie wykorzystanej, stosunkowo nowej fabryce (Karolina Południowa)

• Like
Reactions: likeXC90
Dzięki za wgląd. Nie jestem pewien, czy to jest właściwy post, ponieważ jest to trochę równoległy temat, ale powiązany. Chciałbym uzyskać wgląd od kogoś, kto pracuje w systemach ADAS i autonomicznej jeździe. Problem polega na tym, że większość osób, które mają wiedzę na temat takich rzeczy, nadal pracuje nad takimi rzeczami i jest uwikłana w umowy o zachowaniu poufności, więc nie mogą się wypowiadać.

Jest dużo szumu ze strony klanu / kultu / entuzjastów pompowania akcji Tesli na Twitterze na temat, rzekomo, rewolucyjnego V12 "FSD". Chciałbym przejrzeć ten cały bełkot, PR, entuzjazm fanów, którzy nie wiedzą na co patrzą i uwielbiają każde słowo Muska i Tesli. Wiem od innych na Twitterze, którzy nie są fanami, że 1) przepisy USA dotyczące adaptacyjnego tempomatu i jazdy autonomicznej itp. są bardzo minimalnie regulowane. Brak certyfikacji lub walidacji na przykład przed sprzedażą. Wkrótce zamieszczę link do artykułu. Bardziej w stylu "pozwólmy im to uruchomić, monitorować (jakoś/źle) i zmuszać producentów OEM do wycofywania, jeśli pojawią się problemy". UE jest przeciwieństwem i najpierw trzeba przejść regulacje i zatwierdzenia. Wiem, że "FSD" jest nadmiernie promowane i sprzedawane jako "autopilot" i "pełna jazda autonomiczna", podczas gdy w rzeczywistości jest to system poziomu 2, który wymaga stałego nadzoru. Ale czy v12 naprawdę jest czymś znaczącym? Podobno oparty na AI, podczas gdy wszystkie FSD przed nim nie są. Nieporozumienia ze strony fanów, ale wydaje się, że nie wszystkie samochody używające v12 faktycznie przesyłają mnóstwo danych do centrali Tesli, aby pomóc w rozwoju systemu. Jakie dane miałyby być w ogóle udostępniane? Przeciążenie danymi. Jak to jest użytecznie przetwarzane itp. To sugeruje, że każdy samochód używający v12 uczy się niezależnie, więc kończysz z wieloma wersjami, ponieważ każdy samochód doświadczył różnych rzeczy. Dla mnie nie brzmi to dobrze. Nie brzmi też dobrze, że Tesla FSD v12 uczy się od samochodów wokół siebie. To wydaje się być katastrofą, ponieważ uczyłby się tylko z niekończących się złych nawyków innych kierowców. Samochód musi przestrzegać przepisów ruchu drogowego, nawet jeśli nikt wokół niego tego nie robi! W jaki sposób takie indywidualne systemy miałyby dzielić się swoją nauką z centralą i innymi pojazdami? Trochę równolegle, przypuszczam, do adaptacyjnego sterowania automatyczną skrzynią biegów, które uczy się dla każdej skrzyni biegów i kierowcy, z którym jest połączone. W pewnym sensie każdy P2 lub P3 Volvo auto uruchamia inny "mózg" dla skrzyni biegów, ponieważ wszystkie dostosowały się niezależnie od oryginalnego oprogramowania bazowego. Ale znacznie mniej ryzykowne rozwiązanie.

W tym samym czasie fani Tesli mówią o tym nowym centrum danych Tesli, które szkoli FSD v12 za pomocą filmów.

Więc... wiem, że jest wielu fanów / kult / pompowanie akcji / obsesjonatów, którzy są poza swoim zasięgiem i śpiewają pochwały wszystkiego, co robi Tesla. Nie znam żadnego innego producenta OEM, który miałby tak liczną, aktywną i zaangażowaną bazę fanów. Błędne koło pompowania wizerunku marki. Musk, który jest również właścicielem Twittera, również nie pomaga tu innym producentom OEM. Co zaskakujące, Volvo nie tweetowało od czasu przejęcia przez Muska. Inne marki Geely nadal publikują jak zwykle. Nikt tak naprawdę nie wdarł się jeszcze na Threads (chciałbym, żeby to zrobili!!).

Wiem, że inni producenci OEM i dostawcy Tier 1 nie mają tego rodzaju bazy fanów ani nie promują PR każdej drobnostki w mediach społecznościowych. Wiele się dzieje u innych producentów OEM i dostawców Tier 1, co jest utrzymywane w tajemnicy. Plus wiele innych małych firm, które również robią sprytne rzeczy, w tym szereg szkoleń systemów jazdy autonomicznej z wykorzystaniem przykładów wideo. Nic specjalnego ze strony Tesli. Tylko nadmierny hałas i PR.

Więc... to, co naprawdę chcę wiedzieć, to... czy FSD V12 Tesli i ich centrum danych są naprawdę czymś znaczącym, czy tylko zwykłą hiperbolą i BS Muska i fanów Tesli?

Na przykład, w komunikacie prasowym Volvo (Volvo Cars pogłębia współpracę z NVIDIA; autonomiczne Volvo nowej generacji zasilane przez NVIDIA DRIVE Orin - Volvo Cars Global Media Newsroom ) istnieje współpraca dla NVIDIA AI dla autonomicznej jazdy. Więc Volvo po cichu rozwija coś bardzo sprytnego. Ok, oprogramowanie SPA-2 spowalnia sprawy, ale są na innowacyjnej ścieżce.

Więc Tesla FSD v12, podobno AI, to nic wielkiego. Wielu innych nad tym pracuje? Volvo też! Czy Volvo jest dalej niż inni producenci OEM? Mam nadzieję.

Być może Tesla ma przewagę dzięki swojemu ogromnemu centrum danych do szkolenia swojego FSD v12. Być może to przewaga nad innymi producentami OEM, w tym Volvo. Być może Volvo ma takie możliwości, ale trzyma je w tajemnicy. Geely ma swój nowy dział elektroniki pojazdowej ECARX, więc być może oni również pracują nad czymś podobnym, ale trzymają to w tajemnicy i nie robią niekończących się PR w mediach społecznościowych, aby pompować ceny akcji.

Jak wspomniano powyżej, ogólnie wydaje się, że Volvo jest w dobrej pozycji z rozwojem oprogramowania do autonomicznej jazdy opartego na NVIDIA AI w połączeniu z Lidarem. Lepiej we własnym zakresie (lepsze marże zysku? "integracja pionowa") niż kupowanie systemu z półki od Tier 1, nawet jeśli tak było w zwyczaju. Podejście Tesli może być korzystne lub głęboko wadliwe.

Chciałbym, żeby wypowiedział się ekspert w dziedzinie ADAS i autonomicznej jazdy i wyraził swoją opinię. Chciałbym usłyszeć od wielu, wielu więcej. Tylko kamery dla Tesli są tańsze, ale wcześniej były omawiane przez ekspertów jako wadliwe podejście, ale forsowane przez Muska. Miejmy nadzieję, że solidny proces zatwierdzania w UE uwypukli problemy i doprowadzi do ujawnienia głębokiego błędu Tesli w przyjęciu tego podejścia.

Przepraszam za długi post! Myślę o tym od jakiegoś czasu

LiDAR:
Największą zaletą jest wykrywanie odległości nieruchomych obiektów w oddali, dzięki czemu samochód ma wystarczająco dużo czasu, aby wcześniej zwolnić. LiDAR może być używany jak kamera o niskiej rozdzielczości. Słabą stroną jest to, że nie jest tak dobry w używaniu kontrastu obrazu do wykrywania krawężników, obiektów itp. po stronie drogi.

Kamera:
Być może algorytm przetwarzania jest bardziej zaawansowany, ponieważ został dogłębniej zbadany przez naukowców.
Wykrywanie odległości jest jednak najgorszą częścią. Myślę, że musi opierać się na fakcie, że obiekt wydaje się większy (na zdjęciu), gdy się zbliżasz. Jest to w najlepszym razie bardzo przybliżone obliczenie, szczególnie w przypadku odległych obiektów. Nie wspominając o tym, że musi użyć wielu domysłów, aby ustalić, czy obiekt z przodu jest prawdziwym pojazdem, czy zdjęciem na billboardzie. Dlatego wczesna Tesla nie mogła rozpoznać zatrzymanego samochodu w oddali na drodze. Nie jestem pewien, czy zostało to teraz ulepszone, czy nie. Być może naukowcy z Tesli mogliby to w pewnym stopniu uruchomić. Ale zasadniczo jest to bardzo niedokładne, a nawet wadliwe.

Ufam więc tylko LiDAR, ponieważ zapewnia dokładne dane o odległości, które są znacznie łatwiejsze do przetworzenia przez komputer i dają dokładniejszy wynik. Jest to bardzo ważne dla bezpieczeństwa.

LiDAR:
Największą zaletą jest wykrywanie odległości od nieruchomych obiektów w oddali, dzięki czemu samochód ma wystarczająco dużo czasu na wcześniejsze zwolnienie. A LiDAR może być używany jak kamera o niskiej rozdzielczości. Słabą stroną jest to, że nie jest tak dobry w używaniu kontrastu obrazu do wykrywania krawężników, obiektów itp.

Kamera:
być może algorytm przetwarzania jest bardziej zaawansowany, ponieważ został dogłębniej zbadany przez naukowców.
Jednak wykrywanie odległości jest najgorszą częścią. Myślę, że musi polegać na tym, że obiekt wydaje się większy (na zdjęciu), gdy się zbliżasz. Jest to w najlepszym razie bardzo przybliżone obliczenie, zwłaszcza dla odległych obiektów. Nie wspominając o tym, że musi użyć wielu domysłów, aby dowiedzieć się, czy obiekt z przodu jest prawdziwym pojazdem, czy zdjęciem na billboardzie. Dlatego wczesna Tesla nie mogła rozpoznać zatrzymanego samochodu w oddali na drodze. Nie jestem pewien, czy teraz się poprawiło, czy nie. Być może naukowcy z Tesli mogliby sprawić, by działało to w pewnym stopniu. Ale zasadniczo jest to bardzo niedokładne, a nawet wadliwe.

Ufam więc tylko LiDAR, ponieważ zapewnia dokładne dane o odległości, które są znacznie łatwiejsze do przetworzenia przez komputer i dają dokładniejszy wynik. Jest to bardzo ważne dla bezpieczeństwa.
Dziękuję. To bardzo pomocne.

Zatem nic się nie zmienia w odniesieniu do sytuacji Tesli. Tylko kamera i wadliwy system, który jest nadmiernie promowany. Bańka powinna wkrótce pęknąć!

Dziękuję. To bardzo pomocne.

Zatem nic się nie zmienia w odniesieniu do sytuacji Tesli. Tylko kamera i wadliwy system, który jest przereklamowany. Bańka powinna wkrótce pęknąć!
To, co jednak nie jest przereklamowane w odniesieniu do Tesli, to architektura, którą Volvo próbuje naśladować za pomocą SPA2 / centralnego przetwarzania. Zobacz na przykład tę krótką część, w której dyrektor generalny Forda mówi o problemach, podkreślając, dlaczego ten nowy sposób postępowania jest w rzeczywistości dobrym pomysłem:

Nic dziwnego, projekt (SPA2) wciąż wydaje się mieć wiele problemów.

Dzień Technologii Volvo był dobrym podsumowaniem sytuacji. Widziałem to również u producentów OEM, dla których pracuję. Nie jestem informatykiem ani elektrykiem (jestem gościem od silników), ale z tego, co rozumiem, status quo jest taki, że producenci OEM kupują moduły z podstawowym oprogramowaniem od np. Motorolli, Continental, Boscha itp. Istnieje pewien stopień własnego rozwoju w porównaniu do kompletnych, gotowych części, subtelnie różniących się między różnymi producentami OEM. Ale generalnie istnieje gotowy moduł lub częściowo gotowy moduł dla wszystkich dyskretnych modułów wokół samochodu, które komunikują się przez CAN lub jego następcę. System operacyjny sieci CAN jest np. tworzony przez producenta OEM (zazwyczaj). Wąskim gardłem jest tutaj czas potrzebny na ustalenie, czy błąd lub problem jest problemem systemu operacyjnego OEM, dodatkowego oprogramowania dodanego do modułu dostarczonego przez Tier 1 przez OEM, czy też problemem z podstawowym oprogramowaniem modułu. Wszyscy tak robią.

Albo widząc szansę, albo widząc, że Tesla (być może) przyjęła inne podejście (na marginesie, Scania i Caterpillar zaprojektowały i projektują własne sprzętowe i programowe jednostki sterujące silnikiem w firmie. Wszyscy inni kupują je od Delphi, Boscha lub Denso itp.), aby przejść z wielu dyskretnych modułów do pojedynczego komputera rdzeniowego, który robi to wszystko. Volvo idzie w tym kierunku. Minusem jest to, że to duże zadanie. Plusem jest to, że projektujesz sprzęt i oprogramowanie w firmie. Brak wąskiego gardła w postaci podstawowego oprogramowania Tier 1 w rozwoju lub rozwiązywaniu błędów. Ta trasa nadal miałaby Tier 1 produkujących moduły fizycznie, jak przypuszczam, zamiast producentów OEM lub Volvo uruchamiających produkcję jednostek elektronicznych w firmie.

Geely na przykład robi więcej tego podejścia za pośrednictwem dyskretnych modułów z działem ECARX (co ciekawe, dla mnie w Wielkiej Brytanii ta firma/dział ma siedzibę w Londynie). Geely również przechodzi do produkcji własnych chipów.

Nie jestem pewien, czy Tesla to zrobiła (z potencjalnymi poprawami marży zysku?), co spowodowało, że Volvo i inni poszli w jej ślady, czy też była to równoległa, niezależna ewolucja, aby skorzystać z okazji i stać się bardziej samowystarczalnym. Nie wiem.

Na marginesie, przyjęcie dużych odlewów (nie podoba mi się, jak dziennikarze i niektórzy producenci OEM używają takich terminów jak gigafabryka dla akumulatorów, megacasting lub frunk. Daje to Tesli zbyt wiele uznania).

Nie jestem pewien, czy inni producenci OEM idą w ich ślady, ponieważ obniża to czas produkcji (a tym samym koszty) na jednostkę, którą budujesz, i muszą oni zastosować to podejście typu Tesla, aby uzyskać te oszczędności kosztów i wydajności produkcji, mimo że obiektywnie nie jest to koniecznie najlepsze rozwiązanie. Każdy musi to zrobić, aby uzyskać te same oszczędności kosztów i czasu budowy. Czy jednak może to być najlepszy pomysł?

Kontrargumentami są ryzyko takich dużych odlewów, np. Tesla ma duże problemy z pękaniem, co powoduje, że samochód jest kasowany. Odlewów podobno nie da się naprawić. Koszty ubezpieczenia są wyższe, ponieważ żadnych uszkodzeń odlewu nie można naprawić, a samochód również jest kasowany.

W tej chwili widzę to jako konieczność poprawy kosztów budowy i szybkości, ale niekoniecznie jako najlepszy pomysł. Wydaje się, że producenci OEM są zmuszeni iść tą drogą, nawet jeśli obiektywnie, jak wspomniano powyżej, nie jest to tak dobry ruch.

Dzień Techniczny Volvo był dobrym podsumowaniem sytuacji. Widziałem to również u producentów OEM, dla których pracuję. Nie jestem informatykiem ani elektrykiem (jestem facetem od silników), ale z tego co rozumiem, status quo jest taki, że producenci OEM kupują moduły z podstawowym oprogramowaniem od np. Motorolla, Continental, Bosch itp. Istnieje pewien stopień własnego rozwoju w porównaniu do kompletnych, gotowych części, które subtelnie różnią się między różnymi producentami OEM. Ale ogólnie rzecz biorąc, istnieje gotowy moduł lub częściowo gotowy moduł dla wszystkich dyskretnych modułów wokół samochodu, które komunikują się przez CAN lub jego następcę. System operacyjny sieci CAN jest np. tworzony przez producenta OEM (zazwyczaj). Wąskim gardłem jest tutaj to, że dotarcie do sedna sprawy, czy błąd lub problem jest problemem systemu operacyjnego OEM, czy dodatkowego oprogramowania dodanego do modułu dostarczonego przez Tier 1 przez OEM, czy też problemem z podstawowym oprogramowaniem modułu, zajmuje wieczność. Wszyscy robią to w ten sposób.

Albo widząc szansę, albo widząc, że Tesla (być może) przyjęła inne podejście (na marginesie, Scania i Caterpillar zaprojektowały i projektują własne sprzętowe i programowe jednostki sterujące silnikiem w firmie. Wszyscy inni kupują je od Delphi, Bosch lub Denso itp.), aby przejść z wielu dyskretnych modułów do pojedynczego komputera rdzeniowego, który robi to wszystko. Volvo idzie w tym kierunku. Wadą jest to, że to duże zadanie. Zaletą jest to, że projektujesz sprzęt i oprogramowanie we własnym zakresie. Brak wąskiego gardła w postaci podstawowego oprogramowania Tier 1 w rozwoju lub rozwiązywaniu błędów. Ta trasa nadal miałaby Tier 1 produkujących moduły fizycznie, jak sądzę, zamiast OEM lub Volvo uruchamiających produkcję jednostek elektronicznych we własnym zakresie.

Geely na przykład robi więcej tego podejścia za pośrednictwem dyskretnych modułów z działem ECARX (co ciekawe, dla mnie w Wielkiej Brytanii ta firma/dział ma siedzibę w Londynie). Geely również przechodzi do produkcji własnych chipów.

Nie jestem pewien, czy Tesla to zrobiła (z potencjalną poprawą marży zysku?) skłoniła Volvo i innych do pójścia w jej ślady, czy też była to równoległa niezależna ewolucja, aby skorzystać z okazji, by być bardziej samowystarczalnym. Nie wiem.
Wytwarzanie własnego chipa nie pomaga obniżyć kosztów. CPU/GPU są drogie i tylko duża objętość może obniżyć koszty. Zawsze łatwiej i taniej jest użyć istniejącego chipa Nvidia, jeśli spełnia on wymagania.

Wysłane z mojego moto g power (XT2041DL) za pomocą Tapatalk

1 - 20 of 23 Posts