Czy ktoś wie, jak wyregulować (tzn. podnieść lub obniżyć) reflektory LED w XC90 z 2018 roku? Czy różni się to od tego, co było w XC60 z 2014 roku lub XC90 z 2009 roku, które oba z łatwością zrobiłem sam?
Dzięki za wskazówkę. Przejrzałem krótko artykuł, do którego podałeś link i widzę, że dość często wspominają o "linii środkowej" i "środku", co w przypadku naszego niekołowego źródła światła nie jest trywialne do znalezienia (i prawdopodobnie również źle zdefiniowane). Cóż, mogę sobie wyobrazić, dlaczego Volvo nie chce, żebyśmy robili to sami. Ale górną część oświetlenia dość łatwo znaleźć i na parkingu sprawdziłem, że znajduje się ono znacznie poniżej tylnej szyby sedanów w odległości około 15 stóp. Poproszę również znajomego, żeby w ten weekend pojechał przede mną i zobaczył, czy widzi jakieś odblaski (i mam nadzieję, że również w przeciwnym kierunku).Niestety, Volvo po prostu nie chce, żebyś robił to sam, więc dokumentacja nie jest dostępna. Zakładam, że ma to związek z funkcjami automatycznego poziomowania i, w zależności od pakietu opcji, zmianą wysokości jazdy.
Ale jest wiele ogólnych zasobów. Dobry przykład:
http://www.popularmechanics.com/cars/how-to/a257/1347221/
W dalszej części podają kilka liczb, które można wykorzystać jako odniesienie, jeśli brakuje Ci danych od producenta.
Przykro mi, ale tak nie powinno być...... Sprawdziłem, że jest to znacznie poniżej tylnej szyby sedanów w odległości ~15 stóp. Poproszę również znajomego, aby w ten weekend jechał przede mną i zobaczył, czy widzi jakieś odblaski (i miejmy nadzieję, że również w przeciwnym kierunku).
Naprawdę potrzebuję tu pomocy. Biorąc pod uwagę nieregularny kształt reflektorów, naprawdę nie wiem, jak je skalibrować, poza rekrutacją kilku znajomych i upewnieniem się, że mój nowy cel nie zaszkodzi innym. Wiem jednak, że ustawienie fabryczne jest dla mnie niewystarczające (i nie widzę tak daleko, jak widziałem w moim XC60). Dane IIHS wydają się również potwierdzać moją intuicję.Przykro mi, ale tak nie powinno się robić...
:facepalm:
Idź do mechanika i poproś go, aby sprawdził to urządzeniem:Czy masz jakieś bardziej szczegółowe obawy lub instrukcje, którymi mógłbym się kierować? Czy mam powtórzyć cytowaną przez Ciebie część z 25 stopami?
Cześć,Oto mój post z 12 września:
Moje poprzednie XC90 miały reflektory ustawione zbyt nisko po dostawie. W tych modelach łatwo było podnieść je do właściwego punktu za pomocą metrycznego gniazda na plastikowym sześciokącie widocznym od góry w każdej obudowie reflektora: obrót w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara podnosi, obrót zgodnie z ruchem wskazówek zegara obniża wiązki. W każdym z korpusów lamp LED 2018 znajduje się podobny sześciokątny trzpień, ale lampy wydają się znacznie bardziej złożone niż modele z 2005 lub 2009 roku. Dlatego byłem trochę niechętny do rozpoczęcia pracy, jeśli inni mieli jakieś doświadczenie. Stąd mój post.
Po przeczytaniu różnych odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem zrobić to, co zrobiłem w moich wcześniejszych XC90. Podniosłem zarówno lewy, jak i prawy reflektor jednakowo w kolejnych nocach w małych krokach; 1/4 lub 1/8 obrotu (lub mniej) w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Po każdym podniesieniu sprawdzałem, czy nadjeżdżający kierowcy byli zirytowani moim nowym ustawieniem; żadne światła nie migały w moją stronę. Oświetlenie jest teraz znacznie lepsze. Któregoś dnia podniosę je jeszcze trochę.
Łatwy.
RNB
To M10 lub coś w tym rodzaju. Jest otwór tuż nad reflektorem pod maską. Powinieneś zobaczyć białą plastikową śrubę regulacyjną. Obróć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a światła mijania się podniosą. Automatyczna funkcja w mojej opcji (S90) nie rzutuje wystarczająco wysoko. W przypadku serii XC niewielka regulacja może być lepsza ze względu na wyższą wysokość jazdy.Cześć,
Mam ten sam problem i często jeżdżę na światłach drogowych, ponieważ nic nie widzę na światłach mijania, a do tego jest to bardzo niebezpieczne.
Czy mógłbyś wysłać zdjęcie lub film, gdzie znajduje się ta śruba sześciokątna? Jeśli się nie mylę, to gniazdo M10, prawda?
Kolejne pytanie do wszystkich XC90 z samoregulującymi reflektorami LED;
Czy Volvo nie ma automatycznego ściemniacza po stronie kierowcy, gdy nadjeżdża ruch z naprzeciwka?
Czy ktoś wie?
Światła automatycznie przyciemniają się ze świateł drogowych na normalne (mijania), jeśli nadjeżdża samochód z naprzeciwka.
Doceniam bardziej szczegółowe informacje na ten temat.
Zmieniłem swoje, dotykając tutaj.Czy ktoś wie, jak wyregulować (tzn. podnieść lub obniżyć) reflektory LED w XC90 2018? Czy różni się to od tego w XC60 2014 lub XC90 2009, które z łatwością zrobiłem sam?
Historia Volvo: 2005 S40; 2005 XC90; 2009 XC90; 2014 XC60; 2018 XC90
2018 XC90: Momentum Plus; Convenience; 20-calowe podwójne 5-ramienne felgi; Opony Pirelli; podgrzewana kierownica; węgiel drzewny; świetlisty piasek
Czy ktoś wie, jak wyregulować (tzn. podnieść lub obniżyć) reflektory LED w XC90 2018? Czy różni się to od tego w XC60 2014 lub XC90 2009, które z łatwością zrobiłem sam?
Historia Volvo: 2005 S40; 2005 XC90; 2009 XC90; 2014 XC60; 2018 XC90
2018 XC90: Momentum Plus; Convenience; 20-calowe podwójne 5-ramienne felgi; Opony Pirelli; podgrzewana kierownica; węgiel drzewny; świetlisty piasek
To, co widać na tym zdjęciu, to prawidłowa kalibracja tych reflektorów. V jest rzeczywiście nieco po lewej stronie, aby zmniejszyć odblaski nadjeżdżających pojazdów (więc tak, asymetryczne). Zostało to wprowadzone po przeprojektowaniu lamp (w pewnym momencie miałem wczesny T8 bez tego).Mój 2020 XC90 T5 ma również krótki zasięg światła. Dodatkowo występują dwa cienie w kształcie litery "V", które nie są wyrównane i powodują cień w kształcie litery "W", który jest skupiony z dala od środka w lewo.
Zapytałem o to w salonie zaraz po zakupie nowego samochodu i powiedzieli, że jest prawidłowo ustawiony. Teraz, gdy robię dłuższe podróże w nocy, muszę to naprawić ze względów bezpieczeństwa.
Próbowałem i mogłem wyregulować białą plastikową śrubę na reflektorze, aby wyregulować odległość, ale zmiany później powróciły do tego samego, co wcześniej. Czy tego można się spodziewać?
Druga śruba (zakładając, że jest to wyrównanie poziome) ma czarną plastikową nasadkę, a także jest bardzo zagłębiona i nie mogę do niej dotrzeć za pomocą posiadanych przedłużeń.
Zamierzam zapytać lokalnego dealera, czy może to naprawić, ponieważ ma mniej niż 4 lata, poinformuję o tym
View attachment 215786
Jak piszesz, przepisy nie pozwalały na światła matrycowe, więc nie sądzę, żeby Volvo używało jakichkolwiek wymówek.Edycja: Światła matrycowe są od zeszłego roku legalne w USA. Więc chyba Volvo nie ma już wymówek...
Czy to właściwa śruba do regulacji wysokości?