Czy ktoś wie, jak wyregulować (tzn. podnieść lub obniżyć) reflektory LED w XC90 z 2018 roku? Czy różni się to od tego, co było w XC60 z 2014 roku lub XC90 z 2009 roku, które oba z łatwością zrobiłem sam?
Automatyczne poziomowanie nie oznacza, że reflektory nie mają lub nie wymagają ręcznej regulacji. Wszystkie reflektory (powinny) mieć możliwość regulacji, aby prawidłowo je ustawić. Automatyczne poziomowanie służy jedynie do regulacji / poziomowania ich do tego początkowego ustawienia, gdy pojazd jest obciążony. Kiedy po raz pierwszy dostałem mojego BMW prosto z fabryki, musiałem wyregulować reflektory HID, aby skierować je wyżej, ponieważ były ustawione zbyt nisko. Automatyczne poziomowanie jedynie ponownie wyregulowało reflektory do tego zbyt niskiego punktu początkowego.Reflektory LED mają automatyczne poziomowanie. Nie ma potrzeby ręcznej regulacji. Co więcej: nie ma fizycznego pokrętła ani pokrętła, aby to zrobić.
Zgadzam się, jeśli właściciel nie wie, co robi, ale w moim przypadku (i być może w przypadku OP) robię to od ponad 30 lat, odkąd wymiana reflektorów z uszczelnioną wiązką była powszechna i za każdym razem wymagała regulacji. Potrzebujesz tylko 25 stóp równego podłoża ze ścianą, na którą można skierować światła i zmierzyć w górę od ziemi. Właściwie, kiedy wymieniałem moje uszczelnione wiązki na halogeny E-code, były one dostarczane z instrukcjami prawidłowego celowania. Teraz pytanie brzmi, czy właściciel odpowiednio je wyceluje - tego nie wiem.Zgadzam się, że reflektory powinny być ustawione na odpowiednią wysokość, ale nie przez właściciela, który podnosi je lub opuszcza, zgodnie z jego (lub jej) własną opinią na temat tego, jak powinno być. Nie wiem, jak to się robi w XC90, ale myślę, że jest możliwe, że robi się to za pomocą oprogramowania za pomocą Vida.
Właściwa praca zaowocuje miesiącami lub latami bez mrugnięcia nadjeżdżającego kierowcy, że twoje reflektory są zbyt wysoko. Istnieje więcej niż jeden sposób, aby to osiągnąć.Historia Volvo: 2005 S40; 2005 XC90; 2009 XC90; 2014 XC60; 2018 XC902018 XC90: Momentum Plus; Convenience; 20" podwójne 5-ramienne felgi; Opony Pirelli; podgrzewana kierownica; węgiel drzewny; świetlisty piasekWiedza, co robić, to jedno, przestrzeganie przepisów to coś innego. I o to mi chodzi, czasami widzę (oślepiające!) wyniki reflektorów skierowanych zbyt wysoko. Być może ci kierowcy wiedzą, co robić, ale kiedy stwierdzają, że reflektory świecą zbyt nisko (często to uczucie istnieje, ponieważ chcą jechać szybciej niż pozwalają na to okoliczności, a zatem muszą widzieć dalej do przodu), po prostu podnoszą światła, aby dopasować je do swoich potrzeb, nie przestrzegając nachylenia, jak wspomniano w instrukcjach.
.....................Tutaj, w Europie, właściwa praca jest ustalana na podstawie obowiązkowej corocznej kontroli samochodu przez urzędników regulacyjnych. Są nieco bardziej wymagający niż nadjeżdżający kierowca.
Oto mój post z 12 września:Czy ktoś próbował już regulować reflektory LED? Mam nadzieję zobaczyć kilka zdjęć / instrukcję, jak to zrobić poprawnie. Dzięki!
Otwórz maskę. Spójrz na reflektory. Zobacz otwór i biały sześciokąt poniżej. Użyj gniazda zgodnie z opisem powyżej. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, napisz ponownie.
RNB
Nie, nie martw się, konstruktywna krytyka jest zawsze dobra... Rozejrzałem się i nie mogę znaleźć żadnej oficjalnej dokumentacji Volvo na ten temat. Nawet szukałem w TJs na volvotechinfo.com, ale myślę, że to, co robię, wykracza poza zakres TJs. Czy jest jakiś bardziej naukowy sposób, aby zrobić to bardziej ilościowo?Nienawidzę brzmieć jak zdarta płyta, ponieważ inni wyrazili to samo uczucie, ale nie powinieneś tego oceniać na oko...
Zmieniłem swoje, dotykając tutaj.Czy ktoś wie, jak wyregulować (tzn. podnieść lub obniżyć) reflektory LED w XC90 2018? Czy różni się to od tego w XC60 2014 lub XC90 2009, które z łatwością zrobiłem sam?
Historia Volvo: 2005 S40; 2005 XC90; 2009 XC90; 2014 XC60; 2018 XC90
2018 XC90: Momentum Plus; Convenience; 20-calowe podwójne 5-ramienne felgi; Opony Pirelli; podgrzewana kierownica; węgiel drzewny; świetlisty piasek
Czy ktoś wie, jak wyregulować (tzn. podnieść lub obniżyć) reflektory LED w XC90 2018? Czy różni się to od tego w XC60 2014 lub XC90 2009, które z łatwością zrobiłem sam?
Historia Volvo: 2005 S40; 2005 XC90; 2009 XC90; 2014 XC60; 2018 XC90
2018 XC90: Momentum Plus; Convenience; 20-calowe podwójne 5-ramienne felgi; Opony Pirelli; podgrzewana kierownica; węgiel drzewny; świetlisty piasek
To, co widać na tym zdjęciu, to prawidłowa kalibracja tych reflektorów. V jest rzeczywiście nieco po lewej stronie, aby zmniejszyć odblaski nadjeżdżających pojazdów (więc tak, asymetryczne). Zostało to wprowadzone po przeprojektowaniu lamp (w pewnym momencie miałem wczesny T8 bez tego).Mój 2020 XC90 T5 ma również krótki zasięg światła. Dodatkowo występują dwa cienie w kształcie litery "V", które nie są wyrównane i powodują cień w kształcie litery "W", który jest skupiony z dala od środka w lewo.
Zapytałem o to w salonie zaraz po zakupie nowego samochodu i powiedzieli, że jest prawidłowo ustawiony. Teraz, gdy robię dłuższe podróże w nocy, muszę to naprawić ze względów bezpieczeństwa.
Próbowałem i mogłem wyregulować białą plastikową śrubę na reflektorze, aby wyregulować odległość, ale zmiany później powróciły do tego samego, co wcześniej. Czy tego można się spodziewać?
Druga śruba (zakładając, że jest to wyrównanie poziome) ma czarną plastikową nasadkę, a także jest bardzo zagłębiona i nie mogę do niej dotrzeć za pomocą posiadanych przedłużeń.
Zamierzam zapytać lokalnego dealera, czy może to naprawić, ponieważ ma mniej niż 4 lata, poinformuję o tym
View attachment 215786
Jak piszesz, przepisy nie pozwalały na światła matrycowe, więc nie sądzę, żeby Volvo używało jakichkolwiek wymówek.Edycja: Światła matrycowe są od zeszłego roku legalne w USA. Więc chyba Volvo nie ma już wymówek...