SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Czy XC70 może holować Airstream Bambi o wadze 3500 funtów?

8.3K views 21 replies 15 participants last post by  V50_M66  
#1 ·
Moja żona była podekscytowana, że dostanie Airstream Bambi do holowania naszym T6 z 2012 roku, ale dowiedzieliśmy się, że amerykańska ocena holowania dla naszego samochodu wynosi 3300 funtów, a Bambi 3500 funtów. W Europie ocena holowania wynosi 2100 kg (4600 funtów). Dlaczego tak jest?

Czy bylibyśmy w stanie bezpiecznie holować coś takiego jak Bambi?

Dziękuję za fachową poradę!

#2 ·
Tak, rozmawialiśmy o tym wcześniej i jedyne, co mogę założyć (prawdopodobnie błędnie, lol), to to, że istnieje większe zaniepokojenie z perspektywy odpowiedzialności za to, dlaczego limity holowania są tak znacząco różne między specyfikacjami amerykańskimi i europejskimi.

Weszliśmy w króliczą dziurę przyczep kilka lat temu, a Bambi to fajna jednostka - po prostu zdaj sobie sprawę, że 3500 funtów to waga sucha, więc musisz dodać to, co przynosisz - paliwo, wodę, jedzenie, ubrania, inne rzeczy do tej liczby, więc kolejne kilkaset funtów.

Duża liczba, w której Volvo wypada słabo, to obciążenie haka tylko 165 funtów, co naprawdę prawie nic. Dla porównania, obciążenie haka Bambi wynosi, jak sądzę, 430 funtów, więc byłbyś dwa razy większy niż ocena samochodu - niedobrze.

Plakaty z USA lub Europy powiedzą ci, że holowali przyczepy o wadze 4000 funtów bez problemu, ale to znacznie przekracza limity Volvo w USA i zawsze byłbym trochę zaniepokojony, gdybym miał wypadek, który nie był nawet moją winą, że byłbym pociągnięty do odpowiedzialności przynajmniej częściowo, ponieważ przekroczyłem podane limity pojazdu.

Ostatecznie przyjrzeliśmy się holowaniu naszym XC60 lub XC70 i ostatecznie pogodziliśmy się z tym, że dostaniemy pojazd holowniczy, jeśli mielibyśmy iść w tym kierunku. Prawdopodobnie kupiłbym pickupa Toyoty.

#4 ·
Czas zacząć rozglądać się za przyczepami teardrop. Nie tak "klasyczne" jak Airstream, ale zdecydowanie modne w dzisiejszych czasach.
Przyczepy teardrop są fajne, ale tak naprawdę to tylko namiot z twardą skorupą, w którym po prostu się kładziesz i śpisz, nie możesz w nim wstać - za 15 tys. dolarów, lol.

#6 ·
Moja żona była podekscytowana, że dostanie Airstream Bambi do holowania naszym T6 z 2012 roku, ale dowiedzieliśmy się, że amerykańska ocena holowania dla naszego samochodu wynosi 3300 funtów, a Bambi 3500 funtów. W Europie ocena holowania wynosi 2100 kg (4600 funtów). Dlaczego tak jest?

Dzięki za fachową poradę!
Informacyjne....

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk Pro

#7 ·
Cześć wszystkim
Kupiliśmy właśnie XC70 T6 z 2009 roku, mając na uwadze holowanie Bambi w przyszłości.
Szukając informacji o możliwościach holowania XC70, znalazłem na Instagramie tę parę: @the.silver.rooster
Jak widać, są podróżnikami wszech czasów z XC i Bambi. Byli również tak mili, że po wysłaniu do nich prywatnej wiadomości z prośbą o informacje, podzielili się ze mną tą stroną: www.canamrv.ca, gdzie znalazłem wiele interesujących informacji.
Mam nadzieję, że to pomoże!

#9 ·
Weź pod uwagę całkowitą masę XC70 + sprzęt + pasażerowie + przyczepa. Następnie weź pod uwagę zdolność hamowania i limity. Moim zdaniem Bambi za XC70 jest bardzo wykonalne, o ile jesteś bardzo świadomy hamowania; zarówno przegrzania, jak i progu mózgu przy pełnym obciążeniu. Rozważ zastosowanie okładzin o wysokiej wydajności i syntetycznego płynu hamulcowego Dot 6, aby zwiększyć temperaturę wrzenia.

#10 ·
Weź pod uwagę całkowitą masę XC70 + sprzęt + pasażerowie + przyczepa. Następnie weź pod uwagę zdolność hamowania i limity. Moim zdaniem Bambi za XC70 jest bardzo wykonalne, o ile jesteś bardzo świadomy hamowania; zarówno przegrzania, jak i progu mózgu przy pełnym obciążeniu. Rozważ klocki o wysokiej wydajności i syntetyczny płyn hamulcowy Dot 6, aby zwiększyć temperaturę wrzenia.
W twojej sytuacji rozważyłbym również modernizację przednich hamulców P2 XC90.

#12 ·
Moja żona była podekscytowana, że dostanie Airstream Bambi do holowania z naszym T6 z 2012 roku, ale dowiedzieliśmy się, że amerykańska ocena holowania dla naszego samochodu wynosi 3300 funtów, a Bambi 3500 funtów. W Europie ocena holowania wynosi 2100 kg (4600 funtów). Dlaczego tak jest?

Twój pierwszy Airstream?

#13 ·
Cześć wszystkim.
Dzięki za odpowiedzi.
W zeszłym roku kupiliśmy 19-stopową przyczepę o wadze 3200 funtów na lato, ponieważ rodzina ma nas odwiedzić i planowaliśmy pokazać im Grand Canyon, Arches NP, Canyonlands NP i Kolorado podczas wycieczki samochodowej. Ciągnęliśmy ją naszym 2000 VW Eurovan Westfalia syncro diesel. Nauczyliśmy się dwóch rzeczy: Po pierwsze, że potrzebujemy mocniejszego pojazdu do podjazdów w Kolorado (ogromne podjazdy). Po drugie, że potrzebny jest mocny układ hamulcowy do zjazdów (a także do jazdy po mieście), ponieważ nawet z elektrycznym sterownikiem hamulców czasami nie czułem się tak komfortowo.

Postanowiliśmy więc poszukać drugiego samochodu rodzinnego, a XC70 to typ samochodu, który znamy i kochamy, ponieważ kilka lat temu mieliśmy diesla w Hiszpanii. Znaleźliśmy 2009 T6 w naprawdę dobrym stanie i kupiliśmy go. Problem z podjazdami został więc rozwiązany. O zjazdach... Po przetestowaniu przyczepy z hamulcami hydraulicznymi znalazłem odpowiedź na moje obawy. Poczucie bezpieczeństwa tej poprawy jest jak prowadzenie zupełnie innej przyczepy.

A teraz myślimy o Airstream Bambi 22FB lub przyczepie kempingowej z włókna (Scamp, Casita...), ponieważ moja żona chce czegoś bardziej komfortowego po tylu latach podróżowania vanem i udogodnień do podróżowania z przyczepą tutaj w USA.

Muszę jeszcze zainstalować hak w XC70 (część oem 31359467), ale jestem bardzo zdezorientowany co do numeru części wiązki przewodów, ponieważ znajduję różne opcje: 4 piny, 4/7 pinów, 13 pinów... Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc?

Dziękuję z góry wszystkim na tym wspaniałym forum.

Szczęśliwego Nowego Roku!!!!

#14 ·
Jeszcze nie zainstalowałem haka w XC70 (część oem 31359467), ale jestem bardzo zdezorientowany co do numeru części wiązki przewodów, ponieważ znajduję różne opcje: 4 piny, 4/7 pinów, 13 pinów... Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
Myślę, że 13-pinowe złącze jest europejskie. Rozumiem, że 7-pinowe złącze jest jednym z bardziej popularnych dla większych amerykańskich przyczep. 4-pinowe jest standardem dla małych przyczep (i tego używam, dopóki nie zabiorę się za okablowanie moich przyczep z 7-pinowym złączem).

Użyłem złącza 4/7-pinowego w moim samochodzie, numer części 31346065, i kosztowało około 90 dolarów, kiedy je kupiłem. Ma oba złącza obok siebie, oba z dołączonymi osłonami. Użyłem haka z rynku wtórnego, więc musiałem użyć uniwersalnego mocowania i to działało dobrze. Myślę, że hak OE ma już mocowanie.

Więcej informacji znajduje się w przypiętym wątku na górze forum, a jeśli wyszukasz "przyczepa" i moją nazwę użytkownika za pomocą wyszukiwania zaawansowanego, znajdziesz również sporo informacji, ale daj mi znać, jeśli coś jest niejasne, a postaram się pomóc najlepiej jak potrafię.

Powodzenia!

• Like
Reactions: XC70manu
#18 ·

Zgadzam się w 100% z @Wayne_T5. Ciągnięcie dużej, ciężkiej przyczepy, takiej jak Bambi, w bezpieczny sposób we wszystkich warunkach wymaga napędu na tylne koła lub ciężarówki 4x4 z przodu. Jeśli zaczniesz iść na skróty (jak przekroczenie nacisku na hak holowniczy pojazdu prowadzącego i maksymalnej masy holowania), jazda nie będzie przyjemna... połączony pojazd będzie wydawał się niestabilny. Nie wspominając o tym, że Twoje ubezpieczenie może zostać obniżone w przypadku wypadku lub uszkodzenia samochodu.

Jeśli jej serce jest przy Bambi, myślę, że najlepiej będzie poszukać używanej ciężarówki dopasowanej do zadania.

#19 ·

Zgodnie ze specyfikacją nie można.

Ale zgodnie z tym, co zrobili inni użytkownicy i jak niezawodnie inni użytkownicy to zrobili, powinno być dobrze to zrobić.

#20 ·
Zgodnie ze specyfikacją, nie można.

Ale zgodnie z tym, co zrobili inni użytkownicy i jak niezawodnie inni użytkownicy to zrobili, powinno być w porządku.
Myślę, że przekonasz się, że powodzenie tego połączenia pojazdu z przyczepą zależy od terenu. Zatem zależy to od tego, gdzie planujesz spędzać wakacje w Bambi... niziny OK.... teren górzysty lub nieutwardzone drogi, niezbyt odpowiednie.

#21 ·

Cześć~~

Zastanawiam się, czy zdecydowałeś się ciągnąć tę przyczepę, czy zrezygnowałeś z tego pomysłu. Jeśli tak, jak to działa?

Mam XC70 T6 Polestar z 2012 roku i jestem ciekaw, jak to jest ciągnąć małą przyczepę Lance, o wadze suchej 2775.

Wszelkie pomysły są bardzo mile widziane!

Dzięki!

Katie

#22 ·
Cześć~~

Zastanawiam się, czy zdecydowałeś się pociągnąć tę przyczepę, czy zrezygnowałeś z tego pomysłu. Jeśli tak, jak to działa?

Mam XC70 T6 Polestar z 2012 roku i jestem ciekaw, jak ciągnąć małą przyczepę Lance, o wadze suchej 2775.

Wszelkie pomysły są mile widziane!

Dzięki!

Katie
Nie powinieneś mieć żadnych problemów z holowaniem tego z Twoim XC.