SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

2008 XC90 V8 pytanie o wypadanie zapłonu

31K views 43 replies 14 participants last post by  ajusaitis  
#1 ·
Mam XC90 V8 z 2008 roku i próbuję rozwiązać problem z wypadaniem zapłonu, którego przyczyną wydaje się być błąd czujnika wału korbowego PO336, powodujący wypadanie zapłonu. Wymieniłem czujnik na zamiennik Volvo, a także świece i cewki Volvo. Stan ten nadal występuje, a także nierówna praca silnika, kody czujnika wału korbowego i kody wypadania zapłonu są obecne. Jeśli ktoś inny tego doświadczył, byłbym bardzo wdzięczny za wszelką dostępną pomoc.
Dzięki!

#2 ·
Inne kody wypadania zapłonu będą pomocne. Również podczas wyszukiwania kodów OBD jest to P(zero)XXX. Zatem P0336, a nie PO336. Spróbuj ponownie wyszukać, używając zera. Możesz uzyskać więcej wyników.

#3 ·
Jedyne inne kody w systemie to wypadanie zapłonów na 1,2,5,7. Szukałem również z P0, wydaje się, że większość problemów z wypadaniem zapłonów jest rozwiązywana za pomocą cewek i świec zapłonowych. Zdarzają się rzadkie przypadki, w których kod czujnika wału korbowego utrzymuje się po wymianie czujnika, ale następnie jest rozwiązywany za pomocą czujnika Volvo, gdy najpierw wypróbowano zamiennik. Dziękuję za odpowiedź, jak mówiłem, każda pomoc jest bardzo mile widziana.

#4 ·
Z "źródła"-

ECM-P030100 do P030800
Informacje o kodzie usterki diagnostycznej (DTC)
Warunek
Moduł sterowania silnikiem (ECM) sprawdza spalanie silnika pod kątem wypadania zapłonu, rejestrując odchylenia prędkości w obrocie koła zamachowego. Jeśli określona liczba wypadnięć zapłonu zostanie wykryta dla kilku cylindrów podczas określonej liczby obrotów wału korbowego, wypadnięcia zapłonu są uważane za związane z emisją lub zdolne do uszkodzenia katalizatora i generowany jest kod usterki diagnostycznej.
Kod usterki diagnostycznej można zdiagnozować, gdy silnik pracuje.

Kod usterki wskazuje, który cylinder ma wypadanie zapłonu:
ECM-P030100, wypadanie zapłonu cylindra 1.
ECM-P030200, wypadanie zapłonu cylindra 2.
ECM-P030300, wypadanie zapłonu cylindra 3.
ECM-P030400, wypadanie zapłonu cylindra 4.
ECM-P030500, wypadanie zapłonu cylindra 5.
ECM-P030600, wypadanie zapłonu cylindra 6.
ECM-P030700, wypadanie zapłonu cylindra 7.
ECM-P030800, wypadanie zapłonu cylindra 8.

Wartość zastępcza
Nic.

Możliwe źródło
Niski poziom paliwa.
Powtarzające się zimne rozruchy, w których temperatura silnika nie osiąga odpowiedniej temperatury roboczej między rozruchami.
Uszkodzona świeca zapłonowa.
Zanieczyszczone lub niewłaściwe paliwo.
Niewłaściwa klasa paliwa (paliwo letnie zimą, niektóre rynki).
Wyciek powietrza.
Zablokowana wentylacja skrzyni korbowej.
Uszkodzony zespół VVT.
Zatkany/cieknący wtryskiwacz.
Nieprawidłowe ciśnienie paliwa.
Nierówna kompresja.

Objaw[y] usterki

Świeci się lampka kontrolna usterki (MIL).
Miga lampka kontrolna usterki (MIL).
Wypadanie zapłonu silnika.
Silnik niechętnie się uruchamia.
Słaba wydajność.
Nierówna praca na biegu jałowym.
Silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach.
Komunikat na wyświetlaczu.

ECM-P033600
Informacje o kodzie usterki diagnostycznej (DTC)
Warunek
Sygnał wysyłany przez czujnik prędkości obrotowej silnika do modułu sterowania silnikiem (ECM) dostarcza informacji o liczbie zębów w kole zamachowym/liczbie otworów w płycie nośnej, które przeszły obok czujnika prędkości obrotowej silnika. Moduł sterujący wykorzystuje sygnał do obliczania prędkości obrotowej silnika. Kod diagnostyczny jest generowany, jeśli za pośrednictwem sygnału czujnika prędkości obrotowej silnika moduł sterujący wykryje nieprawidłową liczbę zębów na kole zamachowym/otworów w płycie nośnej dla określonej liczby obrotów wału korbowego.
Kod usterki diagnostycznej może być diagnozowany przez moduł sterujący, gdy prędkość obrotowa silnika przekracza 1000 obr./min.

Wartość zastępcza
Sygnał z czujnika położenia wałka rozrządu.
Możliwe źródło
Rezystancja styku lub utlenianie w złączu czujnika prędkości obrotowej silnika.
Czujnik prędkości obrotowej silnika (RPM) zamontowany nieprawidłowo.
Uszkodzenie koła zamachowego/płyty nośnej.
Uszkodzony czujnik prędkości obrotowej silnika (RPM)

Objaw[y] usterki
Nic.

#12 ·
Mój XC90 jest w lokalnym salonie Volvo od 4 tygodni i wciąż nie wiedzą, co się dzieje. Otworzyli zgłoszenie w dziale wsparcia technicznego Volvo i wciąż nic, więc wracam do próby rozwiązania problemu na własną rękę. Zaproponowali czyszczenie lakieru w sprayu z przekładni, który ich zdaniem może się tam znajdować i powodować problemy z dostrojeniem za 2100 $. Bez gwarancji, że to cokolwiek rozwiąże.

#13 ·
Jakieś aktualności?

Mój XC90 jest w lokalnym salonie Volvo od 4 tygodni i wciąż nie wiedzą, co się dzieje. Otworzyli zgłoszenie w dziale wsparcia technicznego Volvo i wciąż nic, więc wracam do próby rozwiązania tego problemu na własną rękę. Zaoferowali czyszczenie lakieru w sprayu, który, jak przypuszczają, może się tam znajdować i może powodować problemy z dostrojeniem za 2100 $. Bez gwarancji, że cokolwiek rozwiąże.
Jakieś aktualności w tej sprawie? Mój '08 XC90 V8 R-design również ma problemy. Wiele losowych wypadnięć zapłonów i konkretne kody dla wypadnięć zapłonów w cylindrach 1,3,4,8. Wykluczyłem złe paliwo i przygotowuję się do sprawdzenia świec zapłonowych i być może przesunięcia cewek zapłonowych, gdy będę rozwiązywał problemy. Ciekawi mnie, co odkrywają inni z podobnymi problemami.

#14 ·
Mój wyrzucał losowe i wielokrotne. Po wyczyszczeniu kodów jeździłem nim, aż do ponownego wystąpienia wypadania zapłonów. Kiedy natychmiast ponownie zeskanowałem, pojawił się tylko jeden. To ten, z którym zamieniłem cewki zapłonowe z innym cylindrem. Ponownie wyczyściłem kody i powtórzyłem. Poszło za cewką zapłonową. Po wymianie tej cewki zapłonowej problem zniknął.

#16 ·
Mam XC90 V8 z 2008 roku, w którym próbuję rozwiązać problem z wypadaniem zapłonu, którego przyczyną jest błąd czujnika skrzyni korbowej PO336, pozornie powodujący wypadanie zapłonu. Wymieniłem czujnik na zamiennik Volvo, a także świece i cewki Volvo. Stan nadal występuje, a także nierówna praca, kody czujnika wału korbowego i kody wypadania zapłonu są obecne. Jeśli ktoś inny tego doświadczył, byłbym bardzo wdzięczny za wszelką dostępną pomoc. Dzięki!
wowza...dostałem dziś rano te same kody i objawy co ty...w vida to ECM-P033600 i mnóstwo losowych wypadnięć zapłonu...wymieniłem 2 czujniki wału korbowego, jeden aftermarketowy i jeden Volvo OEM, ten sam problem...jestem pewien, że to nie czujnik wału korbowego... Czy ktoś to miał lub wie, co to może być?

• Like
Reactions: xbriank
#17 ·
wowza...i got the same codes and symptoms as you this morning...in vida it is ECM-P033600 and bunch of random misfires...replaced 2 crank sensors one aftermarket one volvo oem , same problem...im sure it is not the crank sensor..

anyone had this or know what it could be ?
Hej, czy zauważyłeś jakąś poprawę po czymkolwiek? Wymieniłem korek wlewu oleju, bagnet i pokrywę filtra oleju i to dało przyzwoitą poprawę. Nadal ma ten problem, ale wydaje się działać lepiej, wciąż nie miałem okazji zrobić zaworu PCV i węży, zaktualizuję, gdy będę miał okazję to zrobić.

#20 ·
Ściganie tego typu problemów nie jest przyjemne, zwłaszcza gdy nie ma dodatkowych kodów, które mogłyby pomóc. Powrót do podstaw, czyli powietrze/paliwo/iskra, może pomóc w rozwiązaniu problemu lub dla osobistego spokoju.

#21 ·
Dziękuję za dodatkowe informacje, jestem gotów spróbować wszystkiego w tym momencie. Mój XC90 ma 102 tys. km przebiegu, nie zagłębiałem się zbytnio w łańcuch rozrządu, ponieważ czasami działa dobrze, jeśli uruchomię ponownie pojazd podczas jazdy na luzie, a następnie wrócę do trybu jazdy. Oczywiście może to być błędne założenie. Zauważyłem, że podczas jazdy z podłączonym skanerem mam stałe ciśnienie paliwa od 60 do 70 psi, nawet podczas występowania wypadania zapłonów. 70 wydaje się wysokie, ale nie udało mi się znaleźć konkretnej specyfikacji, jakie powinno być.

#22 ·
Więc jeśli może działać dobrze przerywanie, to nie byłby problem z łańcuchem rozrządu. Skoro zrobiłeś zapłon i czujnik wału korbowego, spójrzmy na niektóre części powietrza i paliwa.

Powietrze
Patrząc na czujniki tutaj: https://workshop-manuals.com/volvo/...olenoids_engine/variable_valve_timing_actuator/component_information/locations/
Czy usunąłeś czujnik MAP i sprawdziłeś, czy nie ma w nim brudu? Czy możesz sprawdzić odczyty MAP w aplikacji VIDA lub Torque?
Jakie są odczyty czujników O2 na żywo po ich rozgrzaniu? Czy wszystkie są spójne? Czy któryś z nich wskazuje na bogatą lub ubogą mieszankę? Możesz wygooglować napięcie dla czujników O2.

Paliwo
Zgodnie ze specyfikacją, 70 psi może być za wysokie. Może warto sprawdzić to za pomocą manometru podłączonego do zaworu Schradera przewodu paliwowego. Być może czujnik ciśnienia paliwa odczytuje nieprawidłowo lub jest poprawny, a wtedy musisz przyjrzeć się regulatorowi lub dalej wstecz. Specyfikacje powinny wynosić 380 kPa +/- 30, co odpowiada ~55 psi z maks. ~60 psi i min. ~50 psi.

#23 ·
Więc jeśli może działać dobrze okresowo, to nie byłby to problem z łańcuchem rozrządu. Ponieważ zrobiłeś czujnik zapłonu i wału korbowego, spójrzmy na niektóre części powietrza i paliwa.

Powietrze
Patrząc na czujniki tutaj: https://workshop-manuals.com/volvo/...olenoids_engine/variable_valve_timing_actuator/component_information/locations/
Czy usunąłeś czujnik MAP i sprawdziłeś, czy nie ma w nim brudu? Czy możesz sprawdzić odczyty MAP w aplikacji VIDA lub Torque?
Jakie są odczyty czujników O2 na żywo po rozgrzaniu? Czy wszystkie są spójne? Czy któryś odczytuje bogato lub ubogo? Możesz wygooglować napięcie dla czujników O2.

Paliwo
Zgodnie ze specyfikacją, 70 psi może być wysokie. Może warto sprawdzić to za pomocą manometru podłączonego do zaworu Schradera przewodu paliwowego. Być może czujnik ciśnienia paliwa odczytuje nieprawidłowo lub jest poprawny, a następnie musisz przyjrzeć się regulatorowi lub dalej.
Specyfikacje powinny wynosić 380 kPa +/- 30, co wynosi ~55 psi z maks. ~60 psi i min. ~50 psi.
https://workshop-manuals.com/volvo/..._and_engine_performance_checks/fuel_pressure/system_information/specifications/
Image

https://photos.app.goo.gl/hjn63pBixJUwKDuP8 Wyciąłem fragment z rejestru danych ciśnienia paliwa, skok pochodzi z momentu występowania wypadania zapłonów. Zamierzam kontynuować niespójną trasę paliwową, muszę odebrać manometr, aby przetestować go ręcznie na szynie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, naprawdę to doceniam!

#24 ·
Żaden problem. Oprócz odczytu ciśnienia, wykres jest zrozumiały z wypadaniem zapłonów.

Podczas pracy nad wskaźnikiem ciśnienia paliwa i sprawdzania napięć czujnika O2, czy masz zdjęcia starych świec zapłonowych? Zazwyczaj układam je po kolei na kawałku kartonu, w którym zrobiłem dziury, a następnie robię zdjęcie na wypadek, gdybym musiał zobaczyć, jak wyglądały w późniejszym czasie. Czy były ciemne, czarne, brązowe, białawe? Czy jakieś konkretne cylindry wyglądają inaczej?

Powodem, dla którego należy uzyskać pełniejszy obraz z odczytami czujników i świecami zapłonowymi, jest przede wszystkim ustalenie, czy silnik pracuje na bogato, czy na ubogo. Następnie, jeśli pracuje na bogato, czy kompensuje coś innego, czy też jest to problem z paliwem, np. zacinający się/cieknący wtryskiwacz lub czujnik. Jeśli następuje bogata kompensacja, mogą to być takie rzeczy jak zatkany wtryskiwacz, problem z zmiennym rozrządem zaworów, uszczelki kolektora dolotowego, MAP itp. Jeśli wykazuje pracę na ubogo, to czas przyjrzeć się tej drodze.

Mam nadzieję, że uda Ci się zbliżyć do rozwiązania tego problemu.

#25 ·
Od czasu, gdy opróżniłem całkowicie zbiornik paliwa i napełniłem go dwukrotnie, nie powróciły żadne kody błędów wału korbowego ani wypadania zapłonu... Wiem, że przed pojawieniem się tych kodów tankowałem na stacji benzynowej, na którą nigdy nie jeżdżę.
MARATHON gas

#26 ·
I 1000 mil i 4 zbiorniki paliwa później... czujnik wału korbowego, wypadanie zapłonu, kody "zwolnij" lub "zmień bieg na wyższy" wróciły... :( jak to możliwe, że jest idealnie przez tysiąc mil, a potem wraca z identycznymi kodami? Więc to na pewno nie wina paliwa.

#29 ·
Czy możesz jeszcze raz wymienić swoje kody? Brak grupowania kodów wypadania zapłonu 1,4,6,7 lub 2,3,5,8 w ostatnich odczytach?

Mogę opowiedzieć Ci o spowolnieniu podczas zmiany biegów w górę, widzę to w moim '08 z wieloma scenariuszami, które zaczynają się tuż po wciśnięciu pedału gazu, masscomguru zauważył, że TF-80 w niektórych przypadkach redukuje kilka biegów i przekracza czerwone pole, a następnie otrzymujesz tę wiadomość z ECM. Po pewnym czasie znika i nie rejestruje się w samochodzie. Nie mam żadnych DTC dotyczących wypadania zapłonu, nigdy nie udało mi się ustalić niczego, co byłoby nie tak tylko w odniesieniu do tej wiadomości. Wiem, że to nie Twój problem, ale tylko żeby wspomnieć.

#33 ·
Miałem ten sam problem 4-5 lat temu, zrobiliśmy wszystko, co ty, plus więcej, cewki, wtryskiwacze, czujniki, świece zapłonowe, nowe paliwo, koło zamachowe, ECM i nie pamiętam co jeszcze... W końcu wymieniliśmy silnik i to rozwiązało problem... To był bardzo frustrujący czas...

#34 ·
Miałem ten sam problem 4-5 lat temu, zrobiliśmy wszystko, co ty, i więcej, cewki, wtryskiwacze, czujniki, świece zapłonowe, nowe paliwo, koło zamachowe, ECM i nie pamiętam co jeszcze.... W końcu wymieniliśmy silnik i to załatwiło sprawę.... to był bardzo frustrujący czas....
ciekawe.... więc problem tkwił gdzieś w silniku lub w czymś, co jest do niego przykręcone... bo po prostu zamieniłeś go na używany silnik / w nim zatopiony... ze wszystkimi czujnikami i wszystkim, prawda?

#37 ·
installed a new engine./never had an issue after that,still running,no misfire codes anymore...never figured out what caused it
Kiedy miałem swój samochód u dealera w celu diagnozy, główny technik wspomniał, że pamięta kilka przypadków w przeszłości z tajemniczym wypadaniem zapłonu, które zostało rozwiązane przez wyczyszczenie czujnika wewnątrz obudowy dzwonu. Nie udało mi się znaleźć żadnych przykładów online, ale kto wie.

#36 · (Edited)
Miałem doświadczenie z fabrycznie nowym silnikiem (nowy pojazd), który miał tajemnicze kody wypadania zapłonu. Skończyło się na niedbałej pracy zaworów. Wymiana głowicy cylindrów wyleczyła to na dobre.

Ten sam silnik w tym samym czasie zaczął wykazywać wyciek z uszczelki miski olejowej. Nigdy nie dowiedziałem się, czy został wyprodukowany w poniedziałek czy w piątek...

#39 ·
Tak, zajęło to trochę czasu, ale znalazłem rozwiązanie... najprawdopodobniej masz alternator z rynku wtórnego/gorszej jakości, tak jak ja... kiedy wymieniłem go na używany OEM Bosch za 70$ z eBay... koniec z kodami czujnika wału korbowego i ŻADNYCH więcej wypadających zapłonów... proszę bardzo, społeczności Volvo. ;)

Ponadto wymiana alternatora nie jest taka trudna, no cóż, powinienem powiedzieć, że jest dość trudna, ale zajmuje 1,5 godziny, jeśli masz rozum.