SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

XC90 T8 Keyless Entry przestał działać i samochód nie chce się uruchomić.

1 reading
10K views 26 replies 8 participants last post by  pekingduk  
#1 ·
Zauważyłem, że mój XC90 T8 od czasu do czasu nie zamykał się po naciśnięciu przycisku na klamkach drzwi w ciągu ostatnich kilku dni. System uległ teraz całkowitej awarii i samochód można zamykać/otwierać tylko po naciśnięciu odpowiednich przycisków na kluczyku. To nie najgorsza część, ponieważ samochód nie 'widzi' żadnego z moich czterech kluczyków, więc również nie odpala. Położyłem każdy kluczyk na odbiorniku w środkowym uchwycie na kubek, bez poprawy.

Odłączyłem akumulator 12 V na około godzinę, bez efektu.

Jakieś pomysły?

#2 ·
Zauważyłem, że mój XC90 T8 nie zamykał się po naciśnięciu przycisku na klamkach drzwi w ciągu ostatnich kilku dni. System uległ teraz całkowitej awarii i samochód można zamykać/otwierać tylko po naciśnięciu odpowiednich przycisków na kluczyku. To nie jest najgorsza część, ponieważ samochód nie "widzi" żadnego z moich czterech kluczy, więc również się nie uruchamia. Umieściłem każdy kluczyk na odbiorniku w środkowym uchwycie na kubek, bez poprawy.

Odłączyłem akumulator 12V na około godzinę, bez efektu.

Jakieś pomysły?

Siedzę tu i czekam, aż Volvo Rescue przyjdzie z pomocą, ale nie jestem dobrej myśli! :angryfire:
Czy sprawdziłeś, czy nie przepalił się bezpiecznik dedykowany do czujników bezkluczykowego dostępu? Poza tym nie mam żadnych pomysłów, ale jestem ciekaw, czy możesz uruchomić pojazd zdalnie za pomocą VOC? Czy reszta pojazdu wydaje się działać? (Sensus, elektryczne szyby itp.)

#4 ·
Czy sprawdziłeś, czy jest bezpiecznik dedykowany do czujników bezkluczykowego dostępu, który mógł się przepalić? Poza tym nie mam żadnych pomysłów, ale jestem ciekaw, czy możesz uruchomić pojazd zdalnie za pomocą VOC? Czy reszta pojazdu wydaje się działać? (Sensus, elektryczne szyby itp.)
Wygląda na to, że wszystkie bezpieczniki są w porządku... Mogę uruchomić samochód za pomocą VOC. Reszta samochodu działa normalnie - no cóż, tak normalnie jak zwykle lol. Jest zarejestrowany w moim lokalnym salonie na przyszły tydzień, aby sprawdzić listę innych problemów.

#5 ·
Instrukcja obsługi odnosi się do zakłóceń i nie umieszczania niczego innego niż jeden kluczyk w tacy.

Mam nadzieję, że otrzymałeś już pomoc od VOC.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Zauważono - dzięki.

Pogotowie ratunkowe było jednym z tych niezależnych gości, którzy holują samochody z autostrady, więc nie mam pojęcia, co zrobić z moim samochodem. Poczekam na poradę od mojego dealera rano.

#13 ·
Nie sądzę, żeby cokolwiek zrobili - to ewidentnie problem przerywany i po prostu mieli szczęście, że działało to u dealerów i wystarczająco długo, żebym mógł wrócić do domu.

#16 ·
Dokumentacja?

#19 ·
Cóż, moje problemy trwają nadal, w ciągu ostatniego miesiąca mój samochód był w tę i z powrotem u mojego lokalnego dealera, ponieważ problem z centralnym zamkiem nadal występuje sporadycznie. Postanowiłem zostawić samochód tam do czasu, aż będą mogli zapewnić mnie, że został on rzeczywiście naprawiony.

Volvo Polska zapewniło mi w międzyczasie nową inskrypcję T8.

Nie jestem pewien, jak długo pozwolić, aby ta farsa trwała, czy powinienem domagać się wymiany samochodu? (ponieważ problem trwa już od pięciu tygodni i nie mam pewności, że zostanie on pomyślnie naprawiony)

#20 ·
Cóż, moje problemy trwają nadal, w ciągu ostatniego miesiąca mój samochód jeździł w tę i z powrotem do mojego lokalnego dealera, ponieważ problem z centralnym zamkiem nadal działa sporadycznie. Zdecydowałem się zostawić samochód tam do czasu, aż będą mogli zapewnić mnie, że został faktycznie naprawiony.

Volvo Polska zapewniło mi w międzyczasie nową inskrypcję T8.

Nie jestem pewien, jak długo pozwolić, aby ta klapa trwała, czy powinienem domagać się wymiany samochodu? (ponieważ problem trwa już od pięciu tygodni i nie mam pewności, że zostanie pomyślnie naprawiony)
Nie spiesz się, żeby odzyskać swój. Pozwól im go rozebrać, aż znajdą usterkę, a w międzyczasie w pełni ciesz się T8 i daj nam szczegółowy opis swoich doświadczeń z T8.

#22 ·
Mój samochód wciąż jest u dealerów, od czterech tygodni poza drogą...nie jestem pod wrażeniem. :mad: Przejechałem 3500 mil pożyczonym Xc90 T8, Volvo Polska nie będzie zadowolone :p

#23 ·
Najmniej, co mogliby zrobić, to dać ci kolejny T8 lub zbudować niestandardowy według twoich upodobań i dać ci go. Nawet JEŚLI naprawią ten pojazd, oczywiste jest, że coś jest nie tak, jak powinno być.

#24 ·
Volvo UK wysłało zespół 'ekspertów', aby przyjrzeli się mojemu samochodowi. Mówią mi, że mój problem z bezkluczykowym dostępem wynika z wnikania wody do anteny 'płetwy rekina' zamontowanej na dachu. Planują ją wymienić i zapewniają mnie, że wtedy moje problemy się skończą!

Najwyraźniej był to znany problem w samochodach z 2016 roku i nie powinien dotyczyć samochodów z 2017 roku, chyba po prostu mam pecha... Czy ktoś miał doświadczenie lub słyszał o tym problemie?

#25 ·
Cóż, mój XC90 wrócił po tym, jak 'eksperci' z Volvo UK go naprawili i - zgadnijcie co, znowu się zepsuł po zaledwie pięciu dniach.

Czy jestem nierozsądny, żeby go odrzucić?

#26 ·
Cóż, mój XC90 wrócił po tym, jak 'eksperci' z Volvo UK go naprawili i - zgadnijcie co, znowu się zepsuł po zaledwie pięciu dniach.

Czy jestem nierozsądny, żeby go odrzucić?
Czy kiedykolwiek to dla ciebie rozgryźli? Mam podobny problem z czujnikiem kluczyka, który nie wykrywa, kiedy jestem tuż przy drzwiach, więc muszę ręcznie nacisnąć przycisk odblokowania lub zablokowania na pilocie.