SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

XC 90 T8 inscription 2016 wibracje podczas jazdy

1.6K views 25 replies 8 participants last post by  z111  
#1 ·
Cześć wszystkim, kupiłem używanego Xc90 T8 w zeszłym listopadzie, przebieg 140 tys. km. Dostałem samochód z oponami zimowymi i czułem pewne wibracje przy około 110 km/h, które, jak myślałem, pochodziły od opon. Więc kupiłem nową parę Micheline crossclimate i teraz samochód nadal wibruje przy około 100 km/h i więcej. Czujesz to w siedzeniu, a także trochę w kierownicy. To bardzo denerwujące. Wyważałem je dwa razy, ale bez poprawy. Wiem, że było to omawiane na innych forach, ale nigdy nie udało mi się znaleźć dobrego rozwiązania. Próbowałem nagrać film, jak to wygląda

#2 ·
Czy masz opony letnie i zimowe na osobnych felgach? Jeśli tak, przełącz się z powrotem na opony letnie. Jest marzec, więc w Holandii wszystko będzie dobrze. Jeśli wibracje nadal występują, masz problem z zawieszeniem. Jeśli nie, masz problemy z kołami, a nie z oponami w swoim zimowym zestawie.

#3 ·
Czy masz opony letnie i zimowe na osobnych kołach? Jeśli tak, przełącz się z powrotem na opony letnie. Jest marzec, więc w Holandii wszystko będzie dobrze. Jeśli wibracje nadal występują, masz problem z zawieszeniem. Jeśli nie, masz problemy z kołami, a nie z oponami w swoim zimowym zestawie.
Dzięki za odpowiedź, więc jeździłem zimą na oponach zimowych, teraz mam letnie. Tak, mam 2 osobne zestawy kół, są tego samego modelu. Spróbuję wrócić do opon zimowych, jak powiedziałeś, i zobaczyć, czy wibracje nadal występują.

#5 ·
Czy odczuwasz jakieś wibracje podczas naciskania hamulca? Sprawdziłbym również tarcze hamulcowe. Być może są niewyważone i wymagają wymiany.
Rozumiem, co masz na myśli, ale nie zauważam żadnych wibracji podczas hamowania, zauważyłem natomiast, że wibracje są bardziej odczuwalne, gdy próbuję skręcić w lewo lub w prawo.

#9 ·
Przy stałych prędkościach czujesz to najbardziej, gdy prędkość się stabilizuje. Założyłem dzisiaj z powrotem opony zimowe z zimowymi felgami i wibracje prawie zniknęły, prawie ich nie czuć lub wcale. Oznacza to więc, że albo opony, które były nowe micheline, albo felgi. Myślę, że wkrótce się dowiem.

#11 ·
Tak, zdecydowanie szukałbym wygiętej/pękniętej felgi w twoim letnim zestawie. Miałem ten problem w moim XC60 T8 i na tym się skończyło. T8 są nieco mniej podatne na problem wibracji układu napędowego, który występował w pojazdach AWD ICE.

#13 ·
Nie trać czasu i pieniędzy. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to użyć najmniejszych felg, na jakie pozwalają Twoje hamulce, i najlepszych, najgrubszych opon, na jakie pozwala Twój portfel. To zmniejszy, ale nie wyeliminuje problemu. Używaj opon, które masz, do końca, a następnie sprzedaj felgi i wybierz mniejsze. Wygląd na tym ucierpi, ale to cena, którą płacisz. W międzyczasie ciesz się wibracjami, nie marnuj zbyt dużo pieniędzy na naprawianie nienaprawialnego. Niektórzy ludzie po prostu nie czują wibracji, reszta z nas tak.

#16 ·
Niektóre opony zimowe są bardziej podatne na konieczność ponownego wyważenia w miarę zużywania się. Moje opony zimowe nie powodowały wibracji na początku zimy, ale teraz, po przejechaniu wielu kilometrów bez śniegu i w wyższych temperaturach, powodują drgania przy prędkościach autostradowych. Drgania są również bardziej wyraźne na początku dnia po zaparkowaniu na noc, gdy "płaskie miejsce" w oponach znika.

Mam dwa zestawy oryginalnych kół, z których jeden ma opony zimowe, a drugi opony całoroczne. Najprostszym testem byłoby zamontowanie drugiego zestawu kół i sprawdzenie, czy występują wibracje. Jeśli oba zestawy kół wykazują wibracje i zostały niedawno wyważone, następnym krokiem jest sprawdzenie luzu w zawieszeniu, a także sprawdzenie tarcz hamulcowych i osobno piasty koła pod kątem bicia. Piasta koła, która jest nieco poza specyfikacją, może powodować drgania w określonych zakresach prędkości, a nie w innych.

#17 ·
Jestem naprawdę zdumiony ignorancją właścicieli Volvo. Jakby nie umieli czytać. To nie jest nowy temat. Kilka tematów zostało otwartych, niektóre zostały również usunięte... już. Nikt jeszcze nie rozwiązał tego problemu. Spa volvo wibrują. Może półosie są niskiej jakości chińskie.... tylko volvo wie, co zrobili... klientom mówi się, że to normalne.

#18 ·
Jestem naprawdę zdumiony ignorancją właścicieli Volvo. Jakby nie potrafili czytać. To nie jest nowy temat. Kilka tematów zostało otwartych, niektóre zostały również usunięte... już. Nikt jeszcze nie rozwiązał problemu. Spa volvo wibrują. Może półosie są niskiej jakości chińskie.... tylko volvo wie, co zrobili... klientom mówi się, że to normalne.
W moim przypadku miałem wibracje, które całkowicie zniknęły, gdy wymienili moje wygięte felgi. Więc problem rozwiązany. Przypadek po przypadku, jasne, ale po prostu staram się pomóc OP.

#24 ·
Dzisiaj zawiozłem samochód do warsztatu oponiarskiego i kupiłem kolejną parę nowych opon i założyłem je na koła, które miałem na zimę. Samochód już się nie trzęsie i jedzie idealnie. Albo letnie koła, albo drugi komplet opon miały coś, co dowiem się następnej zimy. Na razie mogę cieszyć się płynną jazdą, dziękuję wszystkim za odpowiedzi tutaj i cieszcie się swoimi Volvo :)