To będzie mój pierwszy samochód i chcę, żeby był fajny. Przede wszystkim manualna skrzynia biegów to właściwy wybór.
Och, podoba mi się to, zgaduję, że to też FWD. Jest tak wiele modeli i konfiguracji S60, że trudno je wszystkie zapamiętać🤣.05-07 T5 M66 z ciemnym/czarnym wnętrzem w pełni skórzanym to ten, który warto wziąć.
Tak, to trochę smutneSuper, że mieszkasz w Szwecji! To bardzo pomoże w znalezieniu T5M. Volvo oszukało amerykańskich entuzjastów.
V70r wygląda tak dobrze, ale problem polega na tym, że tutaj też są rzadkie🤣. Bardzo trudno je znaleźć, a te, które się znajdzie, zawsze mają 400 000 kilometrów lub więcej. To samo dotyczy S60r. Może nie jest to optymalne na pierwszy samochódNiedawno kupiłem v70R z 6-biegową manualną skrzynią biegów i uwielbiam go.
Ile "zazwyczaj" kosztuje naprawa tych łożysk?Są tacy, którzy twierdzą, że łożyska korbowodów w późniejszych modelach T5 nie są w dobrym stanie i mogą ulec awarii przedwcześnie. Kupuj z ostrożnością!
W USA 2.5T jest zdecydowanie najłatwiejszym P2 do znalezienia. To fantastyczny codzienny układ napędowy: płynny, moment obrotowy, niezawodny i stosunkowo wydajny. Był dostępny tutaj w wersji FWD i AWD, z mocą około 210 KM i momentem obrotowym 236 ft-lb. Poleciłbym tę konfigurację większości ludzi.
To naprawdę interesujące. Części Volvo są tutaj w Szwecji bardziej powszechne, więc może być o wiele taniej. Miłego dnia!Obecnie w jednym z moich 05 T5. 524000 km to 325 tys. mil.
Nie zweryfikowałem tego, ale wydaje się, że sprawa z łożyskami może dotyczyć tylko USA.
W każdym razie silnik 05-T5 jest uważany za ulepszenie w stosunku do silnika R.
View attachment 267381
Widziałem dużo rdzy na Volvo V70 T4 P3... To nie było przyjemne.P3 (i P1) jest o wiele gorszy, ale ponieważ jest nowszy, dopiero teraz zaczyna się to pokazywać na zewnątrz.
Stwierdzenie, że silnik 2.5T (B5254T2) jest lepszym silnikiem, jest niezwykle subiektywną opinią.Ponieważ to lepszy silnik. 2.5T ma więcej mocy przez większość czasu podczas "normalnej" jazdy.
Zasadniczo (jako uogólnienie): T5 z lat 00-04 wytwarza 247 KM, czasami, gdy miał półtorej godziny na rozkręcenie się gdzieś na górnym końcu linii obrotów, 2.5T wytwarza 210 KM przez cały czas i wszędzie.
Liczby to tylko liczby. Silnik 2.5T to silnik nowszej generacji w starej obudowie. Jest to zasadniczo ten sam silnik, co silnik R z mniejszą turbosprężarką. Jest to również zasadniczo ten sam silnik, co Ford Focus ST225 i wszyscy wiemy, że działają całkiem dobrze.Stwierdzenie, że silnik 2.5T (B5254T2) jest lepszy, jest opinią wysoce subiektywną.
Zjawisko, które opisujesz, to moment obrotowy, który, jak widać na poniższym wykresie, 2.5T ma szczyt momentu obrotowego od 1500 do 4500 obr./min. 2.3T ma szczyt momentu obrotowego od 2400 do 5200. Problem polega na tym, że 2.5T umiera na górnym końcu, osiągając szczytową moc przy 5000, podczas gdy 2.3T osiąga szczytową moc w okolicach 6500 i 47 KM więcej.
Jeśli wolisz dobry codzienny samochód z dostępną mocą przy dowolnych obrotach, to tak, 2.5T jest lepszym silnikiem. Jeśli wolisz mocniejszy, bardziej szczytowy silnik, który można dostroić do większej mocy, 2.3T ma gruby blok i może to wytrzymać.
Mówienie, że 2.5T jest lepszym silnikiem, po prostu nie jest prawdą. To zależy od tego, czego oczekujesz od swojego Volvo.
View attachment 269632
To wcale nieprawda. Dostępność momentu obrotowego na niskich obrotach nie oznacza, że silnik reaguje lepiej ogólnie. Większa pojemność skokowa pomaga 2.5 wytworzyć więcej momentu obrotowego na niskich obrotach, w przeciwieństwie do 2.3T, ponieważ jest to większy silnik.Trzeba również zrozumieć, że jeśli silnik ma swój zakres momentu obrotowego o 1000 obr./min wcześniej w zakresie obrotów, silnik będzie reagował znacznie szybciej wszędzie. Zatem, choć ma mniej mocy na papierze, na ulicach 2.5T jest bardziej żwawym silnikiem (ale wciąż nic w porównaniu do jeszcze nowszej generacji, jak VEA), co sprawia, że jest ogólnie szybszy.
Muszę wtrącić i powiedzieć, że musisz tutaj określić lata, ponieważ z tego, co rozumiem, tuning Polestar jest dostępny tylko od MY06+. Na przykład nie mogę dostroić mojego '04 2.5T za pomocą Polestar. Nie jestem pewien, skąd pochodzi lepsze "zarządzanie", jeśli tuning Polestar nie przedostał się do '04 MY.Ponadto, jak wiemy, 2.5T jest obniżony w oprogramowaniu i na papierze ze względów marketingowych. Rzeczywista moc wyjściowa wynosi 240 KM, co otrzymujesz z fabrycznym tuningiem Polestar.
Twoje dowody anegdotyczne nie zastępują danych.Mieszkam w rodzinnym mieście Volvo. Te samochody tu się urodziły. Mamy większe zagęszczenie kombi na naszych ulicach niż gdziekolwiek indziej na świecie. Nie było ani jednego przypadku pękniętego bloku w 2.5T na standardowych lub programowo dostrojonych poziomach mocy. Ani jednego.
To także nie tylko stopień sprężania. Stosunek długości korbowodu do promienia wału korbowego w 2.5T jest lepiej dostosowany do zastosowań ulicznych. Podsumowując, zakres mocy 2.5T jest szerszy i bardziej dostępny. Nikt nie jeździ na co dzień z silnikiem powyżej 4000 obr./min. Byłoby to ogłuszające i każda kobieta wyskoczyłaby z samochodu.
Post na Reddicie to twoje dane? 😂😂Twoje dowody anegdotyczne nie zastępują danych.
![]()
Rod Lengths and Ratios
Learn how rod ratios and bore/stroke combinations impact engine performance and power delivery. Get insights from expert engine builders.www.enginebuildermag.com
Wiadomo, że współczynniki korbowodów nie mają znaczącego wpływu na osiągi silnika
Właściwie silniki 2.5T i R, a także silnik 2.4t5 mają korbowody o długości 143 mm. Wczesny silnik 2.3t5 miał korbowody 139,5 mm, które zostały zastąpione w latach 2002-2003 korbowodami 147 mm. Dlatego wczesny t5 ma tendencję do zginania korbowodów podczas doładowania z niskich obrotów. Ale pod względem momentu obrotowego 2.5t ma najwięcej momentu obrotowego z niższych obrotów. Nie ma zamiennika dla pojemności skokowej. Słyszałem, jak ludzie mówili, że odczuwali różnicę momentu obrotowego przy mniejszym momencie obrotowym, gdy wymienili silnik 2.5T R na silnik 2.4T5B5234T3 dla 01 T5 ma długość korbowodu 139,5 mm, o ile wiem. Myślę, że to samo dotyczy 04 T5.
B5254T2 dla 04 2.5T ma długość korbowodu 147 mm.
To dość znaczna różnica, która daje 2.5T (i 05-07 T5) zauważalnie lepsze osiągi w średnim zakresie.
View attachment 269639