SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Który Volvo S60 (P2) jest ogólnie najlepszy?

1 reading
4.3K views 64 replies 12 participants last post by  wagonswede  
#1 ·
To będzie mój pierwszy samochód i chcę, żeby był fajny. Przede wszystkim manualna skrzynia biegów to właściwy wybór.

#2 ·
To trudne pytanie. Moim zdaniem FWD 05,06 i 07 S60T5M są najbardziej zabawne i niezawodne. Ale te samochody z manualną skrzynią biegów są rzadkie w USA. Import wyniósł: 05=72, 06=79, 07=60. Europejskie liczby są znacznie wyższe. "Chciwość" Wielu entuzjastów Volvo, w tym ja, jest przekonanych, że platforma P2 to szczyt samochodów importowanych do USA, dopóki Ford nie kupił Volvo. Modele "R" są fantastyczne, a znalezienie R z manualną skrzynią biegów nie jest niemożliwe. Jednak znalezienie takiego, który nie został w jakimś stopniu zmodyfikowany, to inna historia. A R to bardziej wyrafinowany samochód, którego nie poleciłbym nowicjuszowi. Jeżdżę 07 2.5T i bardzo lubię ten model. Moc jest dość spora i dobrze się prowadzi. Jeśli napęd na wszystkie koła nie jest koniecznością, to moim zdaniem nie jest to ważne. Wymaga więcej konserwacji, więcej rzeczy może się zepsuć, opony szybciej się zużywają. Cokolwiek zdecydujesz się kupić, upewnij się, że ma pełną historię serwisową. Powodzenia w poszukiwaniach.

#4 ·
Mieszkam w Szwecji, więc znalezienie Volvo S60 jest dość łatwe:)

Słyszałem, że system AWD w S60 jest trochę wadliwy, więc prawdopodobnie wezmę wersję FWD.
Nie zamierzam modyfikować tego samochodu, może jakieś kosmetyczne drobiazgi, takie jak przód R lub inne przednie zderzaki. Tak naprawdę nie wiem.

S60R rzeczywiście bardzo trudno znaleźć z "dobrym" przebiegiem i nie zmodyfikowanym. Myślę, że wyprzedził swoje czasy. To samo dotyczy modelu podstawowego.

Dzięki za odpowiedź! Dostałem dużo nowych i dobrych informacji! Trzymaj się

#13 ·
Niedawno kupiłem v70R z 6-biegową manualną skrzynią biegów i uwielbiam go.
V70r wygląda tak dobrze, ale problem polega na tym, że tutaj też są rzadkie🤣. Bardzo trudno je znaleźć, a te, które się znajdzie, zawsze mają 400 000 kilometrów lub więcej. To samo dotyczy S60r. Może nie jest to optymalne na pierwszy samochód :)

#10 ·
W USA 2.5T jest zdecydowanie najłatwiejszym P2 do znalezienia. Jest to fantastyczny codzienny układ napędowy: płynny, moment obrotowy, niezawodny i stosunkowo wydajny. Był dostępny w wersji FWD i AWD, z mocą około 210 KM i momentem obrotowym 236 funtów. Poleciłbym tę konfigurację większości ludzi.

owns 2012 Volvo XC70 T6 Platinum
  • Helpful
Reactions: kyngofpop
#14 ·
Są tacy, którzy twierdzą, że łożyska korbowodów w późniejszych modelach T5 nie są w dobrym stanie i mogą ulec awarii przedwcześnie. Kupuj z ostrożnością!

W USA 2.5T jest zdecydowanie najłatwiejszym P2 do znalezienia. To fantastyczny codzienny układ napędowy: płynny, moment obrotowy, niezawodny i stosunkowo wydajny. Był dostępny tutaj w wersji FWD i AWD, z mocą około 210 KM i momentem obrotowym 236 ft-lb. Poleciłbym tę konfigurację większości ludzi.
Ile "zazwyczaj" kosztuje naprawa tych łożysk?

2.5T to naprawdę dobry silnik, z tego co słyszałem. Zobaczymy, T5 lub 2.5T 👍

#11 ·
Obecnie w jednym z moich 05 T5. 524000 km to 325 tys. mil.

Nie zweryfikowałem tego, ale wydaje się, że sprawa z łożyskiem może dotyczyć tylko USA.

W każdym razie silnik 05-T5 jest uważany za ulepszenie w stosunku do silnika R.

#15 ·
Obecnie w jednym z moich 05 T5. 524000 km to 325 tys. mil.

Nie zweryfikowałem tego, ale wydaje się, że sprawa z łożyskami może dotyczyć tylko USA.

W każdym razie silnik 05-T5 jest uważany za ulepszenie w stosunku do silnika R.

View attachment 267381
To naprawdę interesujące. Części Volvo są tutaj w Szwecji bardziej powszechne, więc może być o wiele taniej. Miłego dnia!

#28 ·
Wtrącam się późno, ale... mój '07 2.5T wciąż robi wrażenie jako świetny wszechstronny samochód.

Szkoda, że nie ma przynajmniej opcjonalnej opcji zmiany biegów manu-matic dla zabawy, ponieważ nie mogę zmusić go do utrzymania drugiego biegu na krętych drogach... ale miałem szereg innych szybszych, droższych i bardzo różnych typów samochodów i trzymałem się Volvo z powodów sentymentalnych - ale z zaledwie podstawowymi, łagodnymi ulepszeniami dla prowadzenia i zabawy, to niesamowite. Sprawdził się lepiej w szerszym zakresie warunków niż cokolwiek innego, co posiadałem.

Ale to, co naprawdę robi na mnie wrażenie, to niesamowity wybór na podróż - i odbyłem nim wiele podróży po USA. Nie tylko ze względu na niesamowite siedzenia i możliwość jazdy z prędkością 100 mil na godzinę przez cały dzień, ale także dlatego, że jest niezawodny. Nie zabieram go na każdą dużą podróż tylko dlatego, że udało mi się utrzymać niski przebieg, tuż poniżej 86 tys., i nie spieszę się, żeby go zwiększać.

Volvo zrobiło to dobrze.

#31 ·

Ponieważ to lepszy silnik. 2.5T ma więcej mocy przez większość czasu podczas "normalnej" jazdy.

Zasadniczo (jako uogólnienie): T5 z lat 00-04 wytwarza 247 KM, czasami, gdy miał półtorej godziny na rozkręcenie się gdzieś na górnym końcu linii obrotów, 2.5T wytwarza 210 KM przez cały czas i wszędzie.
Stwierdzenie, że silnik 2.5T (B5254T2) jest lepszym silnikiem, jest niezwykle subiektywną opinią.

Zjawisko, które opisujesz, to moment obrotowy, który, jak widać na poniższym wykresie, 2.5T ma maksymalny moment obrotowy od 1500 do 4500 obr./min. 2.3T ma maksymalny moment obrotowy od 2400 do 5200. Problem polega na tym, że 2.5T umiera na górnym końcu, osiągając maksymalną moc przy 5000, podczas gdy 2.3T osiąga maksymalną moc w okolicach 6500 i 47 KM więcej.

Jeśli wolisz dobry codzienny samochód z dostępną mocą przy dowolnych obrotach, to tak, 2.5T jest lepszym silnikiem. Jeśli wolisz mocniejszy, bardziej szczytowy silnik, który można dostroić do większej mocy, 2.3T ma gruby blok i może to wytrzymać.

Stwierdzenie, że 2.5T jest lepszym silnikiem, po prostu nie jest prawdą. To zależy od tego, czego oczekujesz od swojego Volvo.

Image

owns 2001 Volvo V70 T5
#32 ·
Stwierdzenie, że silnik 2.5T (B5254T2) jest lepszy, jest opinią wysoce subiektywną.

Zjawisko, które opisujesz, to moment obrotowy, który, jak widać na poniższym wykresie, 2.5T ma szczyt momentu obrotowego od 1500 do 4500 obr./min. 2.3T ma szczyt momentu obrotowego od 2400 do 5200. Problem polega na tym, że 2.5T umiera na górnym końcu, osiągając szczytową moc przy 5000, podczas gdy 2.3T osiąga szczytową moc w okolicach 6500 i 47 KM więcej.

Jeśli wolisz dobry codzienny samochód z dostępną mocą przy dowolnych obrotach, to tak, 2.5T jest lepszym silnikiem. Jeśli wolisz mocniejszy, bardziej szczytowy silnik, który można dostroić do większej mocy, 2.3T ma gruby blok i może to wytrzymać.

Mówienie, że 2.5T jest lepszym silnikiem, po prostu nie jest prawdą. To zależy od tego, czego oczekujesz od swojego Volvo.

View attachment 269632
Liczby to tylko liczby. Silnik 2.5T to silnik nowszej generacji w starej obudowie. Jest to zasadniczo ten sam silnik, co silnik R z mniejszą turbosprężarką. Jest to również zasadniczo ten sam silnik, co Ford Focus ST225 i wszyscy wiemy, że działają całkiem dobrze.

Już w latach 2003-2004 wśród kupujących i sprzedających powszechnie wiadomo było, że 2.5T przewyższa T5 pod każdym względem. Nikt nie chciał T5 po przejechaniu obu samochodów u dealera.

#33 ·
Trzeba również zrozumieć, że jeśli silnik ma swój zakres momentu obrotowego o 1000 obr./min wcześniej w zakresie obrotów, silnik będzie reagował znacznie szybciej wszędzie. Zatem, choć na papierze ma mniej mocy, na ulicach 2.5T jest bardziej żwawym silnikiem (ale wciąż nic w porównaniu do jeszcze nowszej generacji, jak VEA), co sprawia, że jest ogólnie szybszy.

• Like
Reactions: BenjaminD
#37 ·
Trzeba również zrozumieć, że jeśli silnik ma swój zakres momentu obrotowego o 1000 obr./min wcześniej w zakresie obrotów, silnik będzie reagował znacznie szybciej wszędzie. Zatem, choć ma mniej mocy na papierze, na ulicach 2.5T jest bardziej żwawym silnikiem (ale wciąż nic w porównaniu do jeszcze nowszej generacji, jak VEA), co sprawia, że ​​jest ogólnie szybszy.
To wcale nieprawda. Dostępność momentu obrotowego na niskich obrotach nie oznacza, że silnik reaguje lepiej ogólnie. Większa pojemność skokowa pomaga 2.5 wytworzyć więcej momentu obrotowego na niskich obrotach, w przeciwieństwie do 2.3T, ponieważ jest to większy silnik.

Reakcja silnika jest generalnie określana przez takie czynniki, jak waga koła zamachowego, przepływ powietrza, tuning, korpusy przepustnicy itp. Na podstawie wcześniejszych odpowiedzi, być może nie masz pełnego zrozumienia, jak działają silniki i jakie zmiany wpływają na działanie silnika.

owns 2001 Volvo V70 T5
#36 ·
Ponadto, jak wiemy, 2.5T jest obniżony w oprogramowaniu i na papierze ze względów marketingowych. Rzeczywista moc wyjściowa to 240 KM, co otrzymujesz z fabrycznym tuningiem Polestar.

#49 ·
Ponadto, jak wiemy, 2.5T jest obniżony w oprogramowaniu i na papierze ze względów marketingowych. Rzeczywista moc wyjściowa wynosi 240 KM, co otrzymujesz z fabrycznym tuningiem Polestar.
Muszę wtrącić i powiedzieć, że musisz tutaj określić lata, ponieważ z tego, co rozumiem, tuning Polestar jest dostępny tylko od MY06+. Na przykład nie mogę dostroić mojego '04 2.5T za pomocą Polestar. Nie jestem pewien, skąd pochodzi lepsze "zarządzanie", jeśli tuning Polestar nie przedostał się do '04 MY.

Mówiąc to wszystko, czy odnosisz się do modelu FWD 2.5T czy AWD? Z tego, co rozumiem, T5 jest zasadniczo obniżonym R w nadwoziu zbliżonym do E30 M3 lightweight, ale oczywiście jako S60. To obniżone R, ale równoważne, ponieważ brak mocy jest rekompensowany redukcją masy wynikającą z braku układu napędowego AWD.

Przyznam, że mój 2.5T jest dość momentowy na ulicy. Świetnie sprawdza się na górskich drogach So Cal. Ale jeśli jestem na autostradzie, T5 byłby w 100% użyteczny do przyspieszania podczas wyprzedzania, powiedzmy od 40 mil na godzinę+.

#42 ·
To nie tylko stopień sprężania. Stosunek długości korbowodu do promienia korby w 2.5T jest lepiej dostosowany do zastosowań ulicznych. Podsumowując, zakres mocy 2.5T jest szerszy i bardziej dostępny. Nikt nie jeździ na co dzień z silnikiem powyżej 4000 obr./min. To byłoby ogłuszające, a każda kobieta wyskoczyłaby z samochodu.

#43 ·
Mieszkam w rodzinnym mieście Volvo. Te samochody tu się urodziły. Mamy większe zagęszczenie kombi na naszych ulicach niż gdziekolwiek indziej na świecie. Nie było ani jednego przypadku pękniętego bloku w 2.5T na standardowych lub programowo dostrojonych poziomach mocy. Ani jednego.
Twoje dowody anegdotyczne nie zastępują danych.

To także nie tylko stopień sprężania. Stosunek długości korbowodu do promienia wału korbowego w 2.5T jest lepiej dostosowany do zastosowań ulicznych. Podsumowując, zakres mocy 2.5T jest szerszy i bardziej dostępny. Nikt nie jeździ na co dzień z silnikiem powyżej 4000 obr./min. Byłoby to ogłuszające i każda kobieta wyskoczyłaby z samochodu.

Stosunki korbowodów nie mają znaczącego wpływu na osiągi silnika

owns 2001 Volvo V70 T5
  • Haha
Reactions: wagonswede
#44 ·
Twoje dowody anegdotyczne nie zastępują danych.

Wiadomo, że współczynniki korbowodów nie mają znaczącego wpływu na osiągi silnika
Post na Reddicie to twoje dane? 😂😂

#45 ·
B5234T3 dla 01 T5 ma długość korbowodu 139,5 mm, o ile wiem. Myślę, że to samo dotyczy 04 T5.

B5254T2 dla 04 2.5T ma długość korbowodu 147 mm.

To dość spora różnica, która daje 2.5T (i 05-07 T5) zauważalnie lepsze osiągi w średnim zakresie obrotów.

#46 ·
B5234T3 dla 01 T5 ma długość korbowodu 139,5 mm, o ile wiem. Myślę, że to samo dotyczy 04 T5.

B5254T2 dla 04 2.5T ma długość korbowodu 147 mm.

To dość znaczna różnica, która daje 2.5T (i 05-07 T5) zauważalnie lepsze osiągi w średnim zakresie.

View attachment 269639
Właściwie silniki 2.5T i R, a także silnik 2.4t5 mają korbowody o długości 143 mm. Wczesny silnik 2.3t5 miał korbowody 139,5 mm, które zostały zastąpione w latach 2002-2003 korbowodami 147 mm. Dlatego wczesny t5 ma tendencję do zginania korbowodów podczas doładowania z niskich obrotów. Ale pod względem momentu obrotowego 2.5t ma najwięcej momentu obrotowego z niższych obrotów. Nie ma zamiennika dla pojemności skokowej. Słyszałem, jak ludzie mówili, że odczuwali różnicę momentu obrotowego przy mniejszym momencie obrotowym, gdy wymienili silnik 2.5T R na silnik 2.4T5

#48 · (Edited)
To jedna z najlepszych, dogłębnych dyskusji, jakie widziałem na forum od dłuższego czasu. (y)

Nigdy nie robiłem testów porównawczych żadnego z nich, ale chociaż mój 2.5 T naprawdę nie ma dużej mocy na górze, zawsze byłem pod wrażeniem tego, jak dobrze radzi sobie na krętych trasach w kanionach, ze względu na sposób, w jaki dostarcza moc. Naprawdę łatwo dociera do sedna pasma momentu obrotowego i ułatwia utrzymanie tempa wyższego niż można by się spodziewać, biorąc pod uwagę skromną moc szczytową.

Zatem nawet podczas zabawy za kierownicą, na węższych drogach, ten moment obrotowy robi różnicę - chociaż mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu zrobiłby OGROMNĄ różnicę na ciaśniejszych zakrętach, gdy wewnętrzna opona się odciąża.