SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Bagażnik dachowy Volvo

16K views 37 replies 21 participants last post by  RoarinRow  
#1 · (Edited)
Wczoraj dostałem boks dachowy Volvo. Tak to wygląda, jeśli ktoś był ciekawy:

Image

Bardzo dobra jakość. Zawiera siatkę i paski do zabezpieczenia ładunku. Jest też mała, zasilana bateryjnie lampka LED, co jest miłe, gdy jest ciemno. Duży plus za maty wygłuszające wewnątrz boksu. Żadnych grzechotów itp.

#13 ·
Kilka kolejnych zdjęć pokazujących, jak jest zamontowany na dachu.

Image

Zaciski są sterowane dźwignią. Usunięcie/montaż skrzyni zajmuje maksymalnie 10 minut.

Światło LED:

Image

I tak to wygląda na XC90

Image
Właśnie sprawdziłem, czy samochód zmieści się w moim garażu. Wejście ma 205 cm, a pozostała szczelina to +/- 5 cm.
Mam zawieszenie pneumatyczne, a samochód był w trybie komfortowym. W trybie dynamicznym powinienem zyskać dodatkowe 2 cm prześwitu.

Image

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Czy wiesz lub czy ktoś wie, czy ten box dachowy pasuje do starszych modeli Volvo? Zacisk wygląda na taki, który zaciska się na prawie każdym typie aerobar. Po prostu nie znam zakresu regulacji zacisków. Czy ktoś zna maksymalny i minimalny zakres zacisków montażowych? Chciałbym zamontować ten box w moich Volvo i/lub minivanie.

#9 ·
Wygląda elegancko, ale wydaje się, że nie może pomieścić zbyt wiele. Zakładam, że lepiej nadaje się do luźnych przedmiotów, wiszących ubrań itp.
Mieści większość mojego sprzętu kempingowego i zostawia tył dla mojego Golden Retrievera. 3 śpiwory, 3 materace, 6-osobowy namiot, mały składany stół i 4 krzesła kempingowe z miejscem do stracenia.

#16 · (Edited)
Po co to robić, skoro ułamek kosztów może zapewnić naprawdę ładny używany Yakima lub Thule? Zapłaciłem 200 dolców za ładny, z kluczami. Maronha zapłacił podobnie i przyszedł z belkami ładunkowymi, które sprzedał, aby jeszcze bardziej zrekompensować koszty. Dwa całkiem ładne ORE w twoim podpisie - jestem pewien, że gotówka byłaby myszami do zaoszczędzenia na UŻYTKU na plaży! Bethany? VA Beach? Outer Banks?

Ten jest około 10 minut ode mnie za 200 dolców.

Ten jest w Merrifield (na północ od Fair Oaks) za 450 dolców:

#17 ·
Dla porównania, chociaż są nieco droższe, nie znajdziesz niczego o lepszej konstrukcji niż Packasport. Mam Journeyer na moim XC60 i, moim zdaniem, wygląda o wiele lepiej niż wszystko inne, co widziałem. Zwłaszcza z ładną warstwą wosku na nim. Włókno szklane klasy morskiej, które nie ulega degradacji fotograficznej i może być łatane, jest jednym z jego największych atutów. Większość innych na rynku nie ma takiego samego poziomu trwałości i możliwości naprawy.

#21 ·
Dla porównania, chociaż są nieco droższe, nie znajdziesz niczego o lepszej konstrukcji niż Packasport. Mam Journeyer na moim XC60 i, moim zdaniem, wygląda o wiele lepiej niż wszystko inne, co widziałem. Zwłaszcza z ładną warstwą wosku na nim. Włókno szklane klasy morskiej, które nie ulega degradacji fotograficznej i może być łatane, jest jednym z jego największych atutów. Większość innych na rynku nie ma takiego samego poziomu trwałości i możliwości naprawy.
Da-Cholera! Ludzie żyją w innym świecie niż ja. 4 tys. dolarów za box dachowy??? Nawet jeśli mam pieniądze z wygranej na loterii$ i kupiłem RS6 Avant z ceramicznymi hamulcami i wszystkimi innymi fajnymi opcjami, nie mogę uwierzyć, że Thule Vector nie byłby "wystarczająco dobry"! 😳

#25 ·
Praktyczność jest dość indywidualna. Uważam, że system śrub U w moich belkach Thule Aero działa świetnie. Dostęp do rzeczy z tyłu nie stanowi problemu. Posiadanie czegoś, co nie ulega degradacji na słońcu i jest naprawialne, moim zdaniem sprawia, że jest to lepszy zakup niż Thule. To powiedziawszy, każdemu według jego upodobań - niektórzy lubią T5, inni T6. Z pewnością nie próbowałem wdawać się w konkurs, po prostu komunikowałem, co działa dla mnie i wyjaśniałem, że zdecydowana większość ich przypadków, z wyjątkiem jednego, nie kosztuje 4000 dolarów. Ostatecznie każda osoba musi dostać to, co najlepiej sprawdza się w jej indywidualnej sytuacji.

#26 ·
Praktyczność jest dość indywidualna. Uważam, że system śrub typu U w moich belkach Thule Aero działa świetnie. Dostęp do rzeczy z tyłu nie stanowi problemu. Posiadanie czegoś, co nie ulega degradacji na słońcu i nadaje się do naprawy, moim zdaniem sprawia, że jest to lepszy zakup niż Thule. To powiedziawszy, każdemu wedle gustu - niektórzy lubią T5, inni T6. Z pewnością nie próbowałem wdawać się w konkurs, po prostu komunikowałem, co działa dla mnie i wyjaśniałem, że zdecydowana większość ich przypadków, pomijając jeden, nie kosztuje 4000 $. Ostatecznie każda osoba musi dostać to, co najlepiej sprawdza się w jej indywidualnej sytuacji.
Wszystko dobrze. Nie wiesz, co tracisz, dopóki się nie dowiesz. "YMMV" i tak dalej. ✌?

#27 ·
Jedną z zalet Thule jest to, że jeśli używasz bagażników Volvo OEM - możesz dopasować zamki tak, aby jeden klucz obsługiwał box i bagażniki. Jeśli masz bagażniki rowerowe Thule - to samo. Podoba mi się to - YMMV. A nowy system blokowania na bagażnikach jest szybki i prosty - mam podnośnik do boxów w moim garażu i mogę przejść z gołego dachu do boxa w około 10-15 minut sam.

#28 ·
Czy ktoś zna numer części białego (Ocean Race) boxu dachowego Volvo? 900-1000 $ wydaje się okazją w porównaniu do Packasport.

#29 ·
Czy ktoś zna numer części białego (Ocean Race) bagażnika dachowego Volvo? 900-1000 $ wydaje się okazją w porównaniu do Packasport.
Tutaj numer części: 31664474 Volvo Ocean Race
Myślę, że to ten sam model, tylko czarny:

#33 ·
Czy ktoś sprzedaje swój box ocean race? Albo gdzie mogę go znaleźć na sprzedaż? Wiem, że zostały wycofane z produkcji, co utrudnia znalezienie. Wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana! Dzięki
Jeden jest na sprzedaż na samochodzie w Ontario, Kanada. Może dealer chce pozbyć się tylko Boxa za kilka dolarów.

(zdjęcie na autotrader pokazuje box na nim)

#38 ·
W moim 2018 bez zawieszenia pneumatycznego i z nowo zamontowanymi belkami ładunkowymi mój XC90 ma około 6'3" wysokości od belek ładunkowych do ziemi. Wejście do mojego garażu ma 6'11" wysokości, a mój box dachowy Thule ma około 12" wysokości. Człowieku, nie ma mowy, żebym mógł założyć box dachowy I wciąż zmieścić się w garażu. :(