SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Płyn chłodniczy Volvo jest teraz zielony??

11K views 9 replies 5 participants last post by  Tech  
#1 ·
Dziś rano w moim V60 z 2017 roku pojawiło się ostrzeżenie o niskim poziomie płynu chłodzącego. Kiedy chciałem go uzupełnić płynem niezamarzającym Pentosin z mojego poprzedniego Volvo, zauważyłem, że starszy płyn chłodzący jest niebieski, podczas gdy ten w samochodzie jest zielony. Tak było w fabryce. Żaden sklep z częściami samochodowymi nie ma w ofercie zielonego płynu chłodzącego Volvo, a najbliższy dealer znajduje się 30 mil dalej.

Niektóre badania w Internecie sugerują, że Volvo wprowadziło drobne zmiany w składzie i że nowy zielony płyn chłodzący jest wstecznie kompatybilny ze starszym niebieskim płynem.

Czy ktoś może to potwierdzić? Chciałbym uzupełnić niebieskim płynem.

Jaki będzie wtedy kolor? Morski? Aqua? Turkusowy?

#5 ·
Ach, cieszę się, że to zostało zapytane. Właśnie miałem to sam zapytać. Moje lokalne sklepy mają Pentosin i Peak Euro blue. Kolor mnie zaniepokoił, ale dzisiaj użyję niebieskiego płynu do uzupełnienia płynu chłodniczego, którego jest mało (tuż poniżej linii MIN).

owns 2018 Volvo V60 T5
#9 ·
Volvo sprawiło, że było to bardziej skomplikowane, niż było to konieczne. Z tego, czego się tutaj dowiedzieliśmy, co jest potwierdzone przez informacje, które znalazłem na innych stronach, Volvo niebieski i Volvo zielony są podobne i kompatybilne. Wierzę, że są one znane jako płyny chłodnicze "HOAT" (hybrydowa technologia kwasów organicznych). Powinni byli po prostu zrobić nową rzecz również niebieską.

Płyny chłodnicze HOAT NIE są kompatybilne ze staromodnymi, "konwencjonalnymi" płynami chłodniczymi, które niestety zwykle są zielone.

Podsumowując; Zwróć uwagę na zalecenia producenta i etykietę na butelce. Kolor niekoniecznie jest dobrym wskaźnikiem kompatybilności lub braku kompatybilności.
Czy wiesz, kiedy nastąpiła ta zmiana?

Pytam, ponieważ Pentosin wciąż wymienia Pentofrost NF jako odpowiedni płyn chłodniczy dla Volvo, a nie ich nowszy HOAT Pentofrost E.