SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Informacje o VDASH

1 reading
6.7K views 7 replies 6 participants last post by  Rrrracer  
#1 ·
Cześć -

Próba użycia VDASH do sprawdzenia niektórych kodów błędów w moim S80 z 2010 roku, a także być może włączenia zdalnego uruchamiania, jeśli zepsuję wnętrzności, aby złamać CEM.

Mam kilka problemów:

1) Ciągle otrzymuję błąd 'włóż kluczyk w POS II', ale nie jestem pewien, co zrobić z uruchamianiem za pomocą przycisku (mam brelok z opcją PCC). Naciskam przycisk bez wciskania hamulca, więc się nie uruchamia, a deska rozdzielcza jest aktywna, ale ciągle mówi mi, że nie jestem w POS II.

2) Co dokładnie może zrobić z wersją "Lite" (bezpłatną)? Czy muszę zapłacić, aby włączyć zdalne uruchamianie, a jeśli tak, to czy jest to opłata za użycie, czy potrzebuję wersji "Pro" za 400 $?

TIA

#3 ·
Przytrzymaj przycisk START przez 4-5 sekund, aż wszystkie kontrolki zaświecą się na desce rozdzielczej - to jest POS II.
Dzięki!

Czy ktoś ma doświadczenie w kosztach korzystania z VDASH? Widzę opłatę w wysokości 20 USD/rok, ale widzę też 400 USD/rok, więc nie jestem pewien, co do czego służy i czy potrzebuję Lite czy Pro, aby zrobić to, co muszę zrobić.

Z góry dziękuję!

#6 ·
Moje zrozumienie wielu zmian, które wprowadza vdash, polega po prostu na zmianie niektórych ciągów znaków, aby powiedzieć tak, Twój samochód był wyposażony w te funkcje fabrycznie. Niektóre opcje nie wymagają aktualizacji, a niektóre naprawdę zależą od funkcji, kiedy samochód został zbudowany i modułów, które posiada. To powiedziawszy, może być konieczne ponowne okablowanie lub zainstalowanie dodatkowego przycisku na CCM w zależności od sposobu komunikacji, jeśli ładowanie oprogramowania jest w porządku, ale nie działa.

Niestety, może się to bardzo różnić w obrębie tego samego zakresu modeli. Wydaje się, że z tego, co bawiłem się w doposażanie kamery opartej na BLIS w moim XC70 z 2011 roku za pomocą lusterek S80 (lol, napięty budżet) i kiedy uruchamiam rozwiązywanie problemów w VIDA, daje mi 2 zakresy dat.. 1 zakres, który jest późniejszy niż mój i wchodzi w 2012 rok, co wymaga aktualizacji oprogramowania DDM/PDM lub ewentualnie ponownego załadowania, aby działał zgodnie z przeznaczeniem. Inny zakres dat jest w 2009 roku, kiedy rozpoczęto wstępne okablowanie dla kamery opartej na BLIS, co również wydaje się wymagać ponownego załadowania i kalibracji DDM/PDM, co wydaje się niczym, żadnych kroków do kalibracji.. data, w której został wyprodukowany mój samochód, wydaje się nie wymagać ponownego załadowania oprogramowania ani aktualizacji, aby działał, wystarczy go włączyć w oprogramowaniu i potrzebuję przycisku BLIS, ponieważ otrzymuję błędy otwartej magistrali LIN BUS #2 dla obu lusterek, co wskazuje na 1 lub więcej pinów w obszarze przycisku CCM, gdzie najwyraźniej muszę zainstalować BLIS.

#7 ·
Cóż, mogę potwierdzić, że instalacja tylnej kamery działa jak należy - wybrałem opcję XCAN, która wydaje się obsługiwać zoom, a także linie pomocnicze cofania i robi dokładnie to, co jest napisane w instrukcji obsługi. Dzięki Bogu, każdy grosz, który wydałem do tego momentu, był grą w ciemno!!

#8 ·
Czy muszę płacić, aby włączyć zdalne uruchamianie, a jeśli tak, to czy jest to opłata za użycie, czy potrzebuję wersji "Pro" za 400 USD?
Czy zdalne uruchamianie jest w ogóle dostępne dla modelu z 2010 roku? Miałem wrażenie, że działa tylko w P3 z 2012 roku i nowszych. Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby było dostępne lol...