SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 20 Posts

BoxxyLady

· Registered
17 Posts
Discussion starter · #1 ·
Zastanawiam się, czy ktoś zna możliwe przyczyny tego problemu? Wygląda na to, że problem występuje tylko wtedy, gdy silnik jest zimny. Jeśli go rozgrzeję i wyłączę/włączę, wydaje się, że wraca do normy. Mam kod P0455, który mam nadzieję naprawić w nadchodzący weekend, a ponad tydzień temu wymieniłem zawór PCV (niestety, za późno, aby zapobiec dużym wyciekom oleju), ale z tego, co widzę w Google, żadna z tych rzeczy nie powinna powodować tego konkretnego problemu. Sprawdziłem węże podciśnieniowe i wszystkie są zamocowane. Jakie elementy powinienem sprawdzić, aby to zdiagnozować?

Jaki jest Twój bieg jałowy bez obciążenia, czyli na postoju? Przepustnica może być po prostu źle wyregulowana, ale jeśli występuje tylko na zimno, czujnik O2 lub przepływomierz MAF z pewnością mogą być przyczyną.

Oblicz zużycie paliwa za pomocą licznika przebiegu dziennego/galonów na stacji benzynowej. Uszkodzony czujnik O2 może powodować ten problem i objawi się spadkiem zużycia paliwa.

Jaaaaaaaaaaaay...

Właśnie narzekałam, że myślałam, że ma gorszy przebieg. Chyba to sprawdzę w pierwszej kolejności!
Czujnik O2 upstream. Niezbyt trudny ani drogi. Prawdopodobnie oryginalny

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Zastanawiam się, czy ktoś wie, jakie mogą być tego przyczyny? Wydaje się, że to problem tylko wtedy, gdy silnik pracuje na zimno. Jeśli go rozgrzeję i wyłączę/włączę, wydaje się, że wraca do normy. Mam P0455, który mam nadzieję naprawić w nadchodzący weekend, i tydzień temu wymieniłem PCV (niestety nie wystarczająco wcześnie, aby zapobiec dużym wyciekom oleju), ale z Googlowania nie wynika, aby którykolwiek z nich powodował ten konkretny problem. Sprawdziłem węże podciśnieniowe i wszystkie są zabezpieczone. Jakie elementy powinienem sprawdzić, aby to zdiagnozować?
Zagłosuję przeciwko czujnikowi O2 jako twojemu bezpośredniemu problemowi, kiedy samochód jest lodowato zimny, nawet nie patrzy na czujnik, aby ustalić jego zasilanie paliwem. Otwarta pętla na całej linii. Możesz go całkowicie odłączyć i nie zmieni to zachowania przy "zimnym starcie". Kiedy samochód jest ciepły, jest w "pętli zamkniętej" i opiera się na czujniku jako wejściu. Żadnej różnicy, jeśli samochód jest uruchamiany na zimno, a następnie się nagrzewa, lub uruchamiany na gorąco. Nadal zachowuje się tak samo, gdy przechodzi w pętlę zamkniętą. Wtyczka czujnika O2 będzie miała kod daty, nie ma nic złego w wymianie czujnika, jeśli ma 18 lat, i tak nie będzie miał dobrego czasu reakcji.....

Jeśli chodzi o twój problem, jeśli samochód wydaje się pracować na wyższych obrotach biegu jałowego po ponownym uruchomieniu, jedyną rzeczą, którą moim zdaniem zmieniłeś, jest "cykl czyszczenia" przewodu czujnika MAF i przez chwilę wracasz do otwartej pętli. Skłaniałbym się bardziej ku MAF, który odgrywa tu rolę. Nie chcę kwestionować tego, co powiedziałeś, ale podejrzewam, że masz również wiele wycieków podciśnienia. Wiele z nich nie jest tak łatwo znaleźć wizualnie. Wszystkiego rodzaju możliwe wycieki podciśnienia w tych samochodach, nawet nie zaczynaj.....

Discussion starter · #8 ·
Zagłosuję przeciwko czujnikowi O2 jako Twojemu bezpośredniemu problemowi
To byłoby miło, ponieważ część kosztuje tutaj (Kanada) około 100 dolarów i nie mam tego naprawdę na co w tej chwili wydać. Na pewno sprawdzę datę i w razie potrzeby wymienię ją w jakimś momencie.

Jeśli chodzi o Twój problem, jeśli samochód wydaje się pracować na wyższych obrotach biegu jałowego po ponownym uruchomieniu, jedyną rzeczą, którą Twoim zdaniem zmieniłeś, jest "cykl czyszczenia" przewodu czujnika MAF i przez pierwszą chwilę wracasz do pętli otwartej. Skłaniałbym się bardziej ku MAF, który odgrywa tu rolę. Nie chcę kwestionować tego, co powiedziałeś, ale podejrzewam, że masz również wiele wycieków podciśnienia. Wiele z nich nie jest tak łatwo znaleźć wizualnie. Wszelkiego rodzaju możliwe wycieki podciśnienia w tych samochodach, nawet nie zaczynaj.....
Zapomniałem wspomnieć, że kiedy uruchomiliśmy go po wymianie PCV, MAF był odłączony, a mój przyjaciel podłączył go, gdy samochód był uruchomiony. Oczywiście nie powinieneś tego robić (zwłaszcza, że samochód zgasł), ale działał dobrze przez około 4 dni po tym incydencie, zanim zacząłem mieć problemy z biegiem jałowym.

Zgadzam się, że również występują pewne wycieki podciśnienia. Chciałem już wymienić te przewody JAK NAJSZYBCIEJ, ponieważ musiałem odciąć niektóre z ich punktów połączeń, aby wykonać pracę PCV, więc są one wyraźnie bardzo stare, jeśli nie oryginalne. Czy mogę wymienić przewody podciśnienia na węże silikonowe? Widziałem na FCP i IpD, że można tanio zamówić odcinki węży silikonowych. W tym miesiącu mam budżet 0 dolarów, a biorąc pod uwagę, jak drogie były niektóre węże PCV, może to znacznie pomóc w zmniejszeniu przekroczeń budżetu :p.

Czy samochód nadal będzie działał z przewodami podciśnienia podłączonymi do niewłaściwych punktów połączeń? Zastanawiam się, czy mogło się to zdarzyć podczas pracy PCV.

Samochód będzie źle działał, jeśli przewody podciśnieniowe nie zostaną prawidłowo podłączone (w szczególności zawór sterowania turbosprężarką i pojemnik PCV). Żaden z nich nie powinien robić nic, aby stworzyć bardzo niskie obroty biegu jałowego. Założę się, że masz gigantyczny wyciek powietrza (podciśnienia) w układzie dolotowym.

Aby mieć tak znaczny spadek obrotów, przyjrzałbym się dużym wężom (wężom doładowania / wężowi dolotowemu) pod kątem złego dopasowania.

Mógłbyś zaoszczędzić dużo czasu na diagnostyce, gdybyś mógł zobaczyć wartości OBD. Ogromne odchylenie wartości korekcji paliwa wskaże Ci konkretny kierunek....

Discussion starter · #10 ·
Dzięki! Czy przez wartości OBD masz na myśli po prostu skanowanie w poszukiwaniu kodów? Mam bardzo prosty skaner, który podał mi kod P0455, ale nie uzyskałem od niego żadnych dodatkowych informacji. Jestem teraz w pracy, ale mogę ponownie zeskanować, kiedy wrócę do domu. Ciągle zapominam o ponownym skanowaniu, ponieważ sonda lambda włączyła się ponownie około 1 dzień po tym, jak obroty zaczęły wariować.

P0455 to kod evap (system, który spala opary ze zbiornika paliwa zamiast uwalniać je do powietrza). Może odnosić się do niskich obrotów biegu jałowego, chociaż byłbym w tej kwestii raczej niepewny. Wskazuje to albo na wyciek podciśnienia w układzie evap, albo na nieszczelny zawór evap. Myślę, że wyciek podciśnienia jest znacznie większy.

Sprawdź, czy czytnik kodów ma "dane", co oznacza, że łączy się z komputerem samochodu i może widzieć korektę paliwa, temperaturę silnika, obroty itp. Ma prawie każdy parametr pracy samochodu w czasie rzeczywistym.

Discussion starter · #12 ·
Dobrze, sprawdzę to.

Miałem zamiar wziąć zawór odpowietrzający ze złomowiska i spróbować z tym całym "wymienić o-ring i złożyć z powrotem RTV", żeby zobaczyć, czy to naprawi wyciek z parownika.

Zawór odpowietrzający jest najprawdopodobniej winowajcą problemów z parowaniem.

Jeśli masz pompkę mityvac, muszą one utrzymywać podciśnienie po obu stronach. W ostateczności możesz zassać i przytrzymać na języku (po obu stronach), aby sprawdzić, czy trzyma. Jeśli obecny zawór trzyma dobrze, prawdopodobnie musisz zlokalizować wyciek w rurach podciśnieniowych prowadzących do chłodnicy i z powrotem do zbiornika. Sprawdź węże do/z.

Wyciek oparów może być również odłączonym wężem elementu PTC. Miałem ten problem z moim 99 pewter i kiedy założyłem wlot snabb, patrzcie, było ukryte, choć duże, nieszczelność próżni.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Oryginalny plakat wydaje się mieć '98, więc nie będzie miał tego dziwnego podwójnego zaworu zwrotnego związanego z zaworem odpowietrzającym. Powinno schodzić prosto z kolektora.

Dobry pomysł jednak na ukrytą, ale dość powszechną dużą nieszczelność próżniową. Miałem tak, że wąż odłączył się od PTC, a także rury do gumowego węża J albo pękły (plastik) albo odłączyły się (rura metalowa z '99 i nowszych). Zakłócanie przewodu dolotowego po latach w jednym miejscu wydaje się powodować problemy....

Discussion starter · #16 · (Edited)
Okej, wyjdę i sprawdzę to dzisiaj wieczorem! Pamiętam, że w pewnym momencie było trochę luźne. -.- Wczoraj nie mogłem nawet znaleźć mojego czytnika OBDII, więc w tym tygodniu spotkam się z przyjacielem, który ma taki i zobaczymy, czy uda nam się to odczytać. Edycja: Właśnie sprawdziłem i te przewody są wszystkie dopasowane jak ulał. Widzę tylko górną stronę, ale wierzę, że może być więcej na dole? Zamierzam poszukać zdjęć i tak dalej.

Zespół rury PCV biegnie poniżej kolektora dolotowego, następnie zakręca wokół głowicy, kończy się w wężu dolotowym w pobliżu turbosprężarki, wąż, o którym mówię, to krótki, zagięty gumowy wąż, który łączy rurę z otworem PTC. Może się odłączyć od rury lub, częściej, od PTC.

Mam nadzieję, że nie użyłeś węży URO, kiedy robiłeś PCV, w przeciwnym razie wynikną tylko problemy...

Discussion starter · #19 ·
Aha, okej. Wszystkie węże przy PIC były w porządku. Będę potrzebował lusterka, żeby zajrzeć pod kolektor dolotowy... I zamówiłem zestaw z FCP. Uważam, że węże były Volvo. Żadna z części nie mówiła, że są URO.

1 - 20 of 20 Posts