SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

V70 lub XC60

13K views 33 replies 12 participants last post by  egads  
#1 · (Edited)
Rekomendacje są mile widziane i doceniane.

#2 ·
3.2 wydaje się wystarczająco żwawy w XC60 mojej mamy z 2010 roku, więc powinien być jeszcze bardziej odczuwalny w lżejszym V70.
XC60 zużywa dużo paliwa w ruchu miejskim typu stop and go, więc jeśli to problem, poczekałbym na lżejszy V70. V70 powinien również uzyskać znacznie lepsze mpg na autostradzie.

#3 · (Edited)
V70 3.2 będzie miał znacznie lepsze przebiegi niż XC60 T6.
Nawet z moim XC60 3.2 mam trudności z uzyskaniem 21 mpg. T6 jest gorszy.
Przyspieszenie jest jednak wystarczające. Martwiłem się na podstawie odczytów, ale dobrze się porusza. Możesz wyprzedzić wiele samochodów w mgnieniu oka bez większych problemów. Tylko na wzniesieniach przy 90/100+ czuję, że czegoś brakuje, dopóki nie zredukuje biegu do 5.
Możesz również wziąć pod uwagę prowadzenie. Nie byłem przyzwyczajony do SUV-a, a powolność XC60 była dla mnie szokiem. Teraz się do tego przyzwyczaiłem, ale przez pierwsze kilka tysięcy mil naprawdę brakowało mi mojego kombi.
Zatem, jeśli nie potrzebujesz prześwitu, wziąłbym V70.

Strona rządowa podaje 22 vs 27 mpg na autostradzie dla samochodów, o których wspominasz.

#4 ·
Mamy oba i to naprawdę zależy od tego, co będziesz robić z pojazdem. Nasz 09 V70 to mój codzienny kierowca. Moją największą bolączką jest to, że nie jest dostrojony tak jak 10+. Cokolwiek zrobili w roku 10+ sprawia, że jazda samochodem jest przyjemniejsza. Mieści więcej niż XC60 i lepiej radzi sobie z paliwem. Myślę, że jazda XC60 jest nieco bardziej miękka i wygodna. Przechyla się trochę, jak wszystkie SUV-y, ale niewiele. Silnik 3.2 jest więcej niż wystarczający. Jeśli cały czas przewoziłbyś duże ładunki, powiedziałbym, że powinieneś wybrać silnik T6, ale powinieneś sobie poradzić z 3.2. Muszę powiedzieć, że naprawdę nie lubię systemu Sensus, ponieważ wymaga zbyt wielu czynności, aby wykonać podstawowe rzeczy. Gdybym używał go cały czas, stałby się drugą naturą i nie byłby dla mnie problemem, ale kiedy jeżdżę nim od czasu do czasu, doprowadza mnie do szału. Podsumowując, kupiłbym XC60, zanim kupiłbym V70 (którego nie można już kupić jako nowego w USA).

#5 · (Edited)
Niedawno znalazłem (i kupiłem) V70 R-Design z 2010 roku z przebiegiem poniżej 10 tys. mil. To niesamowity samochód i cieszę się, że na niego trafiłem. 3.2 ma mnóstwo mocy w tym samochodzie, po prostu musi się trochę rozkręcić, żeby wytworzyć moc, a kiedy to robi, brzmi niesamowicie. Skrzynia biegów szybko redukuje bieg lub dwa na żądanie, a pewnego dnia wyprzedzałem i zredukowała kilka biegów i po prostu ruszyła. Każdy, kto narzeka na ten silnik, jest moim zdaniem szalony. Jednak spalanie w mieście nie jest zbyt dobre ze względu na wagę - około 20-21 mpg, gdy zostaję w okolicy. Na autostradzie osiąga jednak 26-27 mpg.

Prowadzenie jest bardzo ostre z oponami 245/40-18, ale trochę się koleiny na wyboistych drogach, które mamy tutaj, więc kupuję zestaw 17-calowych felg i montuję opony 225/50-17 do normalnego użytku. Z 18-calowymi wygląda jednak świetnie. Szukałem XC-70 i XC-60, kiedy znalazłem ten. Uważałem, że XC-60 faktycznie sprawiał wrażenie bardziej sportowego i lepiej się prowadził niż XC-70, który wydawał się nieco miękki i pływający, ale wciąż skłaniałem się ku XC-70, ponieważ wolę kombi od crossoverów. Szkoda, że przestali produkować V70 - to piękny samochód. Powodzenia w poszukiwaniach, mam nadzieję, że znajdziesz taki. Oto zdjęcie:

V70 R-Design

#6 ·
Uwielbiam to. Nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem srebrny RD. Czarny, czerwony i biały są zwykle w tej kolejności.

OP, powodzenia w poszukiwaniach. A jako właściciel RD, gorąco polecam znalezienie V70RD. Często narzekam na benzynę, ale wciąż średnio 21ish ogólnie w strasznym ruchu każdego dnia. A przestrzeń ładunkowa jest na szczycie!

#7 ·
Kup V70 R-Design, jeśli możesz go znaleźć

Jak zwykle dobra rada. Kiedy kupiłem mojego V70 z 2010 roku (nie R-Design) zeszłego lata, najbardziej martwiłem się o silnik jako słaby punkt. Byłem zdumiony, że R-Design był również oferowany tylko z 3.2, w przeciwieństwie do T6. Dlaczego nie umieścić swojego najbardziej sportowego silnika w swoim najbardziej sportowym wykończeniu?

Okazuje się, że silnik 3.2 sprawdza się dobrze, a to, czego mi trochę brakuje, to zawieszenie. XC60 miał w rzeczywistości bardziej sportową jazdę, nawet bez R-Design. Ale XC60 to wciąż crossover, nie można obejść tej wysokiej wysokości jazdy w dynamice jazdy. Zatem wersja R-Design V70 powinna być optymalnym wyborem.

Z zawieszeniem R-Design można by pomyśleć, że 3.2 wypadnie słabo, choćby dlatego, że zawieszenie jest tak sportowe, a nie dlatego, że 3.2 jest wadliwe. Ale słyszałeś już od właścicieli V70 R-Design, że 3.2 nie jest niedopasowany. Chociaż jestem pewien, że samochód byłby jeszcze lepszy z T6. Ale zapłaciłbyś za to karę za oszczędność paliwa. Podobnie jak w przypadku T6 w XC60. Wraz z karą za wysokość jazdy. I drogie opony na tych ogromnych kołach.

Gdybym miał to zrobić ponownie, nie jestem pewien, czy wybrałbym R-Design, pomimo moich niewielkich obaw dotyczących zawieszenia V70. Po pierwsze, R-Design był rzadki i wymagał wysokiej premii. Po drugie, będąc szczerym wobec siebie, komfort jest prawdopodobnie wyższym priorytetem przy przewożeniu czteroosobowej rodziny. Na przykład, to duży skok z fabrycznych opon 225/55-16 w V70 do opon 245/40-18 w R-Design. Nawet sportowo zestrojone kombi Benz E350 ma opony o profilu 45 – 40 robi się naprawdę cienkie. Mimo to chciałbym usunąć pochylenie w rutynowych zakrętach i chwiejność przy szybkich zmianach pasa ruchu. Ale nie chciałbym rezygnować z tej płynnej, pożerającej kilometry jazdy po autostradzie.

W każdym razie gorąco polecam wybrać V70 R-Design zamiast XC60 z T6. Lub zwykły V70 zamiast XC60 z 3.2. Oczywiście jesteśmy na forum 70 – możesz uzyskać inną opinię na forum XC60. Ale nie słuchajcie tych ludzi; tutaj otrzymasz lepsze rady.

#10 ·
Myślę, że wiele zyskasz na prowadzeniu i wyglądzie R-design, jeśli zamienisz 18-calowe koła na 17-calowe...
Myślę, że masz rację, ale drogi tutaj, w okolicach Portland, są mocno zniszczone z powodu wszystkich głupców, którzy uważają, że muszą jeździć oponami z kolcami zimą przez 2-3 dni, kiedy robi się oblodzone. Owszem, mamy dużo wzniesień (mieszkam na jednym, gdzie połowa dróg jest zamykana w te dni), ale najwyraźniej nie próbowali nowszych opon zimowych bez kolców. Co roku toczy się duża debata na temat tego, czy kolce powinny zostać zakazane ze względu na koszty uszkodzeń dróg, które ponoszą wszyscy.

W każdym razie, konfiguracja 18-calowych kół chce wspinać się w koleiny i z nich wychodzić, co prowadzi do pewnego tramwajowania. Nie jest tak źle, chyba że spróbujesz szybko zmienić pas, ale uważam to za irytujące - i wstyd patrzeć, jak ten wyraźnie ładny samochód chwieje się po jednym lub dwóch pasach. Jak bardzo uwielbiam wygląd, dla mnie na pierwszym miejscu są właściwości jezdne. Z drugiej strony byłem zaskoczony, że 18-calowe koła nie są tak twarde, jak się spodziewałem - jeździ się całkiem dobrze, jak na ilość przyczepności, jaką ma, co jest naprawdę niesamowite. Ten samochód przypnie cię do drzwi na gładkich koniczynkach : )

#11 ·
Właściwie to próbowałem kupić ten V70, jak tylko zobaczyłem go w internecie. Mam nadzieję, że ci się spodoba...

#12 ·
Właściwie to próbowałem kupić ten V70, jak tylko zobaczyłem go w sieci. Mam nadzieję, że ci się spodoba...
Jesteś tutaj na północnym zachodzie? Musiałem go szybko kupić w weekend, kiedy się pojawił, ponieważ było kilku zainteresowanych, którzy planowali go obejrzeć. Wczoraj pojechaliśmy do Mt St Helens i z powrotem, w tym zwiedzanie góry i uzyskaliśmy 27 mpg, ale jeszcze nie zatankowaliśmy, ponieważ był tylko w połowie pusty. On naprawdę uwielbia te dwupasmowe drogi. Mam nadzieję, że znajdziesz taki.

#13 ·
Właściwie to jestem w Ohio... Niewiele V70 z 2010 roku w okolicy...(żadne) ;-)

#17 ·
Szybki skan Craigslist pokazuje jeden w Orange County, CA (srebrny, 21K) i jeden w Minneapolis (czarny, prywatna impreza). Ten ostatni został opublikowany prawie miesiąc temu, prawdopodobnie nadal niedostępny i tak czy inaczej nie byłby to twój pierwszy wybór. No i proszę... szybki lot do John Wayne, zrób interes i w drogę... do domu kilka dni później na kolację :)

#19 ·
Szybkie przeszukanie Craigslist pokazuje jeden w Orange County, CA (srebrny, 21K) i jeden w Minneapolis (czarny, prywatny). Ten ostatni został opublikowany prawie miesiąc temu, prawdopodobnie już niedostępny i tak czy inaczej nie byłby twoim pierwszym wyborem. No i proszę... szybki lot do John Wayne, zrób interes i w drogę... kilka dni później w domu na kolację :)
Nienawidzę zadawać głupich pytań, ale czy możesz przeszukać wszystkie strony Craigslist w USA? Kiedy próbuję, prosi o miasta...

#22 ·
Szukam już od jakiegoś czasu i nie mogę się zdecydować na prawie nieużywany model V70 z 2010 roku lub VC60 z 2011 roku.

Szukam srebrnego v70 r-design z przebiegiem poniżej 30 tys. mil i ceną poniżej 30 tys. dolarów.

Plus dla V70 - r-design mieści się w moim przedziale cenowym.
minus dla V70 - srebrne r-designy są bardzo trudne do znalezienia (z przebiegiem poniżej 30 tys. mil) i
czytałem, że silnik 3.2l nie jest zbyt żwawy i nie ma zbyt dobrego przebiegu.

Plus dla 2011 XC60 - wiele z nich dostępnych
minus - r-design jest poza moim przedziałem cenowym
3.0T jest zalecany ze względu na szybkie przyspieszenie, ale cierpi na tym przebieg
3.2 nie jest zalecany

nie jestem wielkim fanem XC70 ze względu na pancerz nadwozia

rekomendacje są mile widziane i doceniane.
IMO, wyeliminowałem dużo pancerza nadwozia XC70 z modelem 2008 na przednich i tylnych okładzinach. Zdjęcie poniżej to XC70 T6 z 2009 roku - mniej niż 30 tys. dolarów z przebiegiem poniżej 25 tys. mil i CPO :cool:
Image

#33 ·
Nawiasem mówiąc, Russ, widziałem dziś naprawdę ładne sportowe kombi Volvo i udało mi się przedostać przez ruch uliczny, aby stwierdzić, że to V50... bardzo ostry wygląd wersji T5 AWD. Z pewnością nie tak przestronny, ale moim zdaniem byłby naprawdę fajnym weekendowym i dojazdowym samochodem. Zastanawiam się, czy są tak rzadkie jak te V70.

#34 ·
Nawiasem mówiąc, Russ, widziałem dziś naprawdę ładne sportowe kombi Volvo i udało mi się przedostać przez ruch, aby stwierdzić, że to V50... bardzo ładnie wyglądająca wersja T5 AWD. Z pewnością nie tak przestronna, ale moim zdaniem byłaby naprawdę fajnym weekendowym i dojazdowym samochodem. Zastanawiam się, czy są tak rzadkie jak te V70.
Mam 08 V70 T6 (Yay dla Volvo Aus za import tych!) i 17-calowe felgi naprawdę naprawiają wszelkie problemy, jakie miałem z nierównymi drogami, nie poświęcając zbytnio prowadzenia.