SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Ulepszenie układu wydechowego V60

9K views 15 replies 5 participants last post by  WollyWagon  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Jestem zainteresowany ulepszeniem układu wydechowego w moim Volvo V60 T5 (2.5L) z 2015 roku. Przeszukuję Internet, ale niewiele znajduję. Jakieś rekomendacje dotyczące stosunkowo niedrogich opcji, które będą pasować? Interesuje mnie głównie ulepszone brzmienie bardziej niż wzrost wydajności.

#2 · (Edited)
Prawdopodobnie najlepszą opcją pod względem budżetu będzie opcja niestandardowa. Szybko przeszukałem internet, znalazłem małą, rodzinną firmę i zleciłem im to. Volvo już używają przyzwoitego metalu pod samochodem i mają wydechy gięte na trzpieniu, więc kupno całego elementu z rynku wtórnego nie przyniesie Ci dużych zysków. Mam silnik t6, ale to podobny proces dla t5. Wycięli mój rezonator, zastąpili go rurą Y i zastąpili standardowy tłumik tłumikiem Flowmaster. Samochód ma naprawdę ładne basowe tony przy niskich obrotach, ale nie jest szalenie głośny przy wyższych obrotach. Ponieważ jest to samochód z turbodoładowaniem, będzie cichszy niż silnik wolnossący. Z usunięciem rezonatora i wymianą standardowego tłumika wystarczy, żeby się uśmiechnąć, ale nie obudzić sąsiadów.

W każdym razie, moja rada jest taka, żeby poprosić o wycenę w małym warsztacie rodzinnym.

Edycja: Zrobiono to za 300 dolarów.

#5 ·
Prawdopodobnie najlepszą opcją pod względem budżetu będzie opcja niestandardowa. Szybko przeszukałem internet, znalazłem małą rodzinną firmę i zleciłem im wykonanie mojej. Volvo już używają przyzwoitego metalu pod samochodem i mają wydechy gięte na trzpieniu, więc kupowanie całego elementu z rynku wtórnego nie przyniesie ci dużych zysków. Mam silnik t6, ale to podobny proces dla t5. Wycięli mój rezonator, zastąpili go rurą Y i zastąpili standardowy tłumik tłumikiem Flowmaster. Samochód ma bardzo ładne basy przy niskich obrotach, ale nie jest szalenie głośny przy wyższych obrotach. Ponieważ jest to silnik z turbodoładowaniem, będzie cichszy niż silnik wolnossący. Z usunięciem rezonatora i wymianą standardowego tłumika wystarczy, żeby się uśmiechnąć, ale nie obudzić sąsiadów.

W każdym razie, radzę poprosić o wycenę w małym warsztacie.

Edycja: Zrobiono mi to za 300$
Czuję, że to może być dla mnie najlepsza opcja, muszę tylko znaleźć podobny warsztat, który będzie chciał wykonać tę pracę. Ten, do którego poszedłem, niechętnie próbował jakichkolwiek modyfikacji, ponieważ nie znali się na Volvo.

Mógłbym poprosić o próbkę audio twojego wydechu w celach informacyjnych?

#3 ·
Mam system Borla od Elevate w moim 5-cylindrowym i ma świetny dźwięk. Nie jest 'tani', ale jakość jest wysoka.

• Like
Reactions: WollyWagon
#6 ·
Mam system Borla od Elevate w moim 5-cylindrowym i ma świetny dźwięk. Nie jest 'tani', ale jakość jest wysoka.

Patrzyłem na ten, ale po prostu nie mogę uzasadnić zobowiązania cenowego. Słyszałem kilka próbek na YouTube i brzmi całkiem nieźle, jednak myślę, że chcę czegoś nieco bardziej subtelnego.

#4 ·
Witajcie wszyscy,

Jestem zainteresowany ulepszeniem układu wydechowego w moim Volvo V60 T5 (2.5L) z 2015 roku. Przeszukuję Internet, ale niewiele znajduję. Jakieś rekomendacje dotyczące stosunkowo niedrogich opcji, które będą pasować? Interesuje mnie głównie ulepszony dźwięk bardziej niż wzrost wydajności.
Istnieje wiele ścieżek, które możesz obrać dla wydechu. Możesz wybrać pełny system, możesz wybrać „niestandardowe” usunięcie jakiegoś rodzaju lub możesz wybrać rurę spustową lub wszystkie z nich.

Istnieje kilka dostępnych systemów, jest system IPD, system ELEVATE, system BORLA, system Snabb i system KT4. IPD ma pewną głębię, ale nadal jest ładny i cichy. ELEVATE to głośniejszy/bardziej szorstki układ wydechowy, a Borla jest taki sam. Tak naprawdę nie wiem wystarczająco dużo o pozostałych dwóch, aby przekazać Ci cenne informacje na ich temat.

Teraz, jeśli chodzi o niestandardowe usunięcie, możesz usunąć tłumik, usunąć rezonator lub usunąć katalizator. Chyba że naprawdę szukasz hałasu, nie polecam usuwania tłumika. Tłumik w P3 jest duży i robi dużo, usuwając go, możesz spowodować wzrost hałasu i pewne dudnienie przy wyższych prędkościach. Jeśli szukasz bardziej szorstkiego tonu i nie chcesz dużego wzrostu hałasu, polecam usunięcie rezonatora. Co zaskakujące, usunięcie rezonatora nie zwiększa dudnienia. Chyba że szukasz dźwięku typu fartcan, nie polecam usuwania katalizatora.

Jeśli chodzi o rury spustowe, jest IPD, KT4 i Ferrita. IPD to świetna opcja z katalizatorem, jeśli nie szukasz ogromnego wzrostu hałasu, weź IPD. Rura spustowa KT4, w niesamowitej rurze spustowej!! Mam ją w moim XC60 i bardzo, bardzo polecam. KT4 jest dostępny z katalizatorem i bez katalizatora. Jeśli szukasz GŁOŚNEGO, weź ten bez katalizatora. W zależności od tego, gdzie się znajdujesz, Ferrita może być najlepszą opcją. Rura spustowa Ferrita pochodzi prosto ze Szwecji i jest bardzo, bardzo $$$ ze względu na całą wysyłkę i produkcję ze Szwecji. Ludzie mówili, że rura spustowa Ferrita jest bardzo głośną rurą spustową i że jest bez katalizatora

• Like
Reactions: Ipso and WollyWagon
#7 ·
Istnieje wiele ścieżek, które można obrać dla wydechu. Możesz zdecydować się na pełny układ, możesz zdecydować się na "niestandardowe" usunięcie w jakiś sposób lub możesz zdecydować się na rurę spustową lub na wszystkie z nich.

Istnieje kilka dostępnych systemów, jest system IPD, system ELEVATE, system BORLA, system Snabb i system KT4. IPD ma pewną głębię, ale nadal jest ładny i cichy. ELEVATE to głośniejszy/bardziej szorstki układ wydechowy, a Borla jest taki sam. Naprawdę nie wiem wystarczająco dużo o pozostałych dwóch, aby przekazać Ci cenne informacje na ich temat.

Jeśli chodzi o niestandardowe usunięcie w jakiś sposób, możesz usunąć tłumik, rezonator lub katalizator. Chyba że naprawdę szukasz hałasu, nie polecam usuwania tłumika. Tłumik w P3 jest duży i robi dużo, usuwając go, możesz spowodować wzrost hałasu i pewien rezonans przy wyższych prędkościach. Jeśli szukasz bardziej szorstkiego tonu, a nie dużego wzrostu hałasu, polecam usunięcie rezonatora. O dziwo, usunięcie rezonatora nie zwiększa rezonansu. Chyba że szukasz dźwięku typu fartcan, nie polecam usuwania katalizatora.

Jeśli chodzi o rury spustowe, jest IPD, KT4 i Ferrita. IPD to świetna opcja z katalizatorem, jeśli nie szukasz ogromnego wzrostu hałasu, weź IPD. Rura spustowa KT4, w niesamowitej rurze spustowej!! Mam ją w moim XC60 i bardzo, bardzo polecam. KT4 jest dostępny z katalizatorem i bez katalizatora. Jeśli szukasz GŁOŚNO, weź ten bez katalizatora. W zależności od tego, gdzie się znajdujesz, Ferrita może być najlepszą opcją. Rura spustowa Ferrita pochodzi prosto ze Szwecji i jest bardzo, bardzo $$$ ze względu na całą wysyłkę i produkcję ze Szwecji. Ludzie mówili, że rura spustowa Ferrita jest bardzo głośna i że jest bez katalizatora
Podoba mi się pomysł usunięcia rezonatora i ewentualnie zastosowania tłumika z rynku wtórnego do mojego Volvo. Czy uważasz, że samochód byłby lepiej dopasowany do oryginalnego czy też tłumika z rynku wtórnego? Myślałem o Magnaflow (12265), Borla (40477), podobnym Flowmaster.

#16 ·
Cóż, zajęło to trochę czasu, w końcu miałem trochę czasu, żeby nagrać materiał z ulepszonym wydechem w V60. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów; ładny, głęboki ton z niewielkim dudnieniem. Trochę trudno to usłyszeć na filmie, ale będziecie musieli mi uwierzyć na słowo, jest niesamowity. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wasze uwagi i opinie.

Przejdźmy teraz do innych ulepszeń...