SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Twin Turbo czy doładowany T6?

3.1K views 4 replies 4 participants last post by  Dyno  
#1 ·
Czy ktoś wie, czy ktoś próbował lub z powodzeniem zamontował drugą turbosprężarkę lub doładowanie w nowszym 6-cylindrowym silniku? Myślę tylko o przyszłych opcjach projektów/hobby dla mojego S60 T6 R-Design z 2012 roku, a podwójna turbosprężarka lub doładowanie byłoby niesamowite. Całkowicie rozumiem, że trzeba by było ulepszyć mnóstwo innych rzeczy i uzyskać niestandardowe strojenie, po prostu zastanawiam się, czy zrobiono to już wcześniej.

#2 ·
Do tuningu lub celów wyścigowych, większa pojedyncza turbosprężarka jest ogólnie akceptowana jako właściwy sposób. Toyota Supras może osiągnąć ponad 1000 KM na dużej pojedynczej turbosprężarce.

Podwójne turbosprężarki lub kombinacja doładowania i turbosprężarki to złożony system, którego producenci OEM używają w celu uzyskania lepszej sterowności. Wszystko jest jednak możliwe. Podejrzewam, że musiałbyś sam wykonać inżynierię i produkcję.

#3 ·
Do tuningu lub celów wyścigowych, większa pojedyncza turbosprężarka jest ogólnie akceptowana jako właściwe rozwiązanie. Toyota Supras może osiągnąć ponad 1000 KM z dużą pojedynczą turbosprężarką.

Podwójne turbosprężarki lub kombinacja doładowania i turbosprężarki to złożony system, którego producenci OEM używają w celu uzyskania lepszej sterowności. Wszystko jest jednak możliwe. Podejrzewam, że musiałbyś sam zająć się inżynierią i produkcją.
Wierzę, że PoleStar dla swojego pierwszego modelu demonstracyjnego S60 zrobił T6 z mocą >500 KM i manualną skrzynią biegów, ale powodzenia w uzyskaniu od nich specyfikacji.

Zamiast tego lepiej poszukać używanego AR Stelvio, który uzyskuje >500 KM z (legalnego na drodze) podwójnego turbodoładowania 3.0 V6.

Podczas gdy >300 KM jest w porządku dla naszego V60RD, następnym pojazdem pójdę inną drogą. Zamówiony przez nas P*2 uzyskuje solidne 400 KM z dwóch silników elektrycznych i, jeśli ma coś wspólnego z Teslą, powinien być "hot rod-owalny" tylko za pomocą pobrania oprogramowania.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk