W końcu odłączyłem 6 kabli ECU od ETM.
Pa75vette wykonał świetną robotę, wyjaśniając do pewnego momentu. Spróbuję pokazać, co dalej:
Jak już wyjaśniono, STRONA A to miejsce, w którym znajdują się kable ETM, co mam na zdjęciu.
Aby wysunąć złącze z "białej" komory ECU, musisz usunąć tę czerwoną zakładkę Volvo pokazaną we wcześniejszym poście. Wysuń ją, a następnie znajdziesz złącza
1 Niebiesko-czerwony A:36
2 Zielono-pomarańczowy A:19
3 Biały A:59
4 Zielony A:35
5 Brązowy A:20
6 Zielono-czarny A:1
większość kabli znajduje się w rogach, więc popełnienie błędu byłoby trudne.
Aby móc odłączyć piny, musisz usunąć czarną skrzynkę otaczającą złącza, aby to zrobić, musisz wcisnąć różową zatrzask z boku, który się porusza (nie pamiętam teraz) i skończysz z tym:
Kiedy już tu dojdziesz, zobaczysz na powyższym zdjęciu dużą różową plastikową rzecz. To musisz albo usunąć, albo podnieść, aby móc nacisnąć "igłą" lub czymkolwiek, co masz pod ręką, aby móc odłączyć piny. Pamiętaj, aby nie wciskać kabla, dopóki nie naciśniesz na zakładkę pinu, a następnie wciśnij. To odbywa się w 2 krokach, będziesz wiedział, co mam na myśli, gdy na to spojrzysz.
Aby usunąć pin nr 1, podnosisz różowy po zewnętrznej stronie (górna strona zdjęcia), ale aby uzyskać dostęp do pinu 20, musisz rozdzielić złącze i sięgnąć do otworu od wewnątrz, aby móc zwolnić kabel. To było powiedzmy najtrudniejsze do zrobienia, ponieważ zajęło mi trochę czasu, zanim zrozumiałem, jak rozdzielić czerwono-czarne złącza.
Piny 35 i 36 były koszmarem do wyjęcia (znajdują się na środku na drugim końcu), a jedynym powodem, dla którego było to trudne, jest to, że nie kupiłem narzędzia do odpinania za 50 dolarów, które Napa chciało mi sprzedać (mieszkam w Jukonie, w Kanadzie, nawiasem mówiąc, może być taniej dla ciebie), więc zajęło mi trochę czasu, zanim stworzyłem własne narzędzie i po długim czasie szukania czegoś cienkiego i wystarczająco długiego, mogłem to zrobić. Te piny działają inaczej, ponieważ musisz nacisnąć obie strony pinu, aby móc go usunąć.
Życzenia, które miałem lub wiedziałem przed zrobieniem tego;
Lepszy szkło powiększające. Proszę, zdobądź jedno, a najlepiej takie, którego nie musisz trzymać jedną ręką.
I odpinacz.
Kolejna rzecz do odnotowania i może zachęcić majsterkowiczów.
Nie jestem mechanikiem ani przyjazny dla mechaników, zrobiłem to wszystko z powodu braku mechaników w mieście, niepotrzebnych specjalistów Volvo i dlatego, że jestem spłukany.
Zajęło mi to czas i cierpliwość, ale jest to w 100% wykonalne dla każdego. Polecam również ostrożność w tej dziedzinie, ale może to być oczywiste dla większości.
Ponowne składanie było łatwe, pamiętaj, aby zablokować DO KOŃCA 2 różowe zatrzaski z TCM i ECU, w przeciwnym razie nie połączy się w pełni.
Następnie moja nowa wiązka zajmowała więcej miejsca w otworze przeznaczonym dla kabli, aby dostać się do komory, więc moja skrzynka nie zamyka się całkowicie na tym końcu. Zrobiłem to, zakrywając ją taśmą izolacyjną, aby woda się nie dostawała, ale w tym momencie jestem pewien, że wszyscy będziecie mieli swoje pomysły, jak dokończyć zadanie.
Podłączenie drugiego końca było bardzo łatwe i niczego nie usuwałem, po prostu odłączyłem i podłączyłem nowy. Nawiasem mówiąc, mam małe dłonie. Może być inaczej dla innych.
Ok, mam nadzieję, że to komuś pomoże z tym samym problemem. Na zdrowie!! (dodam teraz kilka dodatkowych zdjęć)