SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Okablowanie przepustnicy

27K views 42 replies 15 participants last post by  JPN762  
#1 ·
Gdzieś tu przeczytałem, że czasami przewody, które biegną od korpusu przepustnicy z powrotem do skrzynki ECU, ulegają uszkodzeniu i są błędnie diagnozowane jako uszkodzony korpus przepustnicy. Zamierzam wymienić (prawdopodobnie) uszkodzony korpus przepustnicy, więc zamówiłem nowe złącze okablowania, ponieważ kosztowało tylko około trzydziestu dolarów. Jednak grzebanie przy tych przewodach nie jest czymś, co chciałbym sam do końca rozgryźć. Czy ktoś już to wymieniał?

#3 ·
Przewody, które wchodzą do samego złącza etm, są zwykle tymi, które ludzie wymieniają, więc sprawdź je, zanim wymienisz ETM, ponieważ nie są one tanie. Zdiagnozowano u mnie wadliwy etm i nawet z nowym samochód będzie się zachowywał tak, jakby był znowu zły, a potem zachowywał się całkowicie normalnie, gdy zresetuję akumulator. Jest to przerywane, więc podejrzewam, że to okablowanie

#4 ·
Kupiłem już obie części. Jak dokładnie wymienić te przewody? Prześledziłem je do skrzynki ECU. Czy muszę wyjąć ECU?

#6 ·
Zrobiłem to wszystko. Muszę wiedzieć, jak zmienić okablowanie.

#8 ·
Jeśli dobrze rozumiem, muszę tylko przeciąć przewody starego złącza i połączyć nowe przewody i złącze?
Image
Wystarczy odciąć kilka cali od złącza i połączyć nowe? To brzmi o wiele łatwiej niż konieczność prowadzenia ich z powrotem do ECU. Muszę tylko pamiętać, aby ponumerować każdy przewód przed przecięciem! Dziękuję, to bardzo mi pomaga

#9 ·
Po reanimacji.

Mam podobne problemy. Wyczyściłem mój ETM, wyczyściłem złącza i dodałem Stabillant-22 na złączach do ECU i ETM. Myślę, że może będę musiał wymienić złącze do ETM. Jak trudne to jest?

#10 ·
Mniejsza z tym. Wygląda na to, że właściwym rozwiązaniem jest przylutowanie nowego złącza. Ale wyczyszczenie i pokrycie preparatem Stabillant -22 mogło zadziałać. Jeździłem nim i jak dotąd nie ma problemów.

#11 · (Edited)
Więc wymieniłem złącze przewodów, lutując przewody. Problem rozwiązany.

Edycja: problem wciąż występuje.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#14 ·
Gdzieś tu przeczytałem, że czasami przewody, które biegną od korpusu przepustnicy z powrotem do skrzynki ECU, ulegają uszkodzeniu i są błędnie diagnozowane jako uszkodzony korpus przepustnicy. Zamierzam wymienić (prawdopodobnie) uszkodzony korpus przepustnicy, więc zamówiłem nowe złącze okablowania, ponieważ kosztowało tylko około trzydziestu dolarów. Jednak grzebanie przy tych przewodach nie jest czymś, co chciałbym sam do końca rozgryźć. Czy ktoś już je wymieniał?

Czekałem latami, żeby dowiedzieć się, jak włożyć całą wiązkę.

#15 ·
Problem z wymianą "całej wiązki przewodów" polega na tym, że wiązka przewodów zazwyczaj ma wiele odgałęzień, które prowadzą do różnych miejsc w samochodzie. Podczas procesu produkcyjnego wiązka przewodów jest instalowana po zespawaniu i pomalowaniu nadwozia, ale przed zainstalowaniem różnych systemów, w tym klimatyzacji, oświetlenia wnętrza, silnika i skrzyni biegów, deski rozdzielczej, paneli wewnętrznych i siedzeń. Oznacza to, że wiązka przewodów jest ukryta w strukturze samochodu. Można zobaczyć fragmenty wiązki przewodów, w tym połączenia wtykowe, ale duża jej część jest trudno dostępna. Naprawa przewodu lub uszkodzonego złącza nie jest tak trudna. Musiałem kilka miesięcy temu wymienić złącze reflektora, ponieważ stare uległo utlenieniu i przegrzaniu. Myślę, że zajęło to godzinę.

#17 ·
Problem z wymianą "całej wiązki przewodów" polega na tym, że wiązka przewodów zwykle ma wiele odgałęzień, które prowadzą do różnych miejsc w samochodzie. Podczas procesu produkcyjnego wiązka przewodów jest instalowana po zespawaniu i pomalowaniu nadwozia, ale przed zainstalowaniem różnych systemów, w tym klimatyzacji, oświetlenia wnętrza, silnika i skrzyni biegów, deski rozdzielczej, paneli wewnętrznych i siedzeń. Oznacza to, że wiązka przewodów jest ukryta w strukturze samochodu. Można zobaczyć części wiązki przewodów, w tym połączenia wtykowe, ale duża jej część nie jest łatwo dostępna. Naprawa przewodu lub uszkodzonego złącza nie jest tak trudna. Kilka miesięcy temu musiałem wymienić złącze reflektora, ponieważ stare uległo utlenieniu i przegrzaniu. Myślę, że zajęło to godzinę.
Mój syn wyciągnął jeden z P80 na złomowisku i wymienił go na swój.

#25 ·
I... pisk hamulców do zatrzymania. Zamierzam zadzwonić do dealera rano... przewody wychodzące z mojego nowego mają inne kolory niż oryginalne. Wtyczka pasuje... po prostu używają innego kodu kolorów... więc zadzwonię do nich w poniedziałek i dostanę rzeczywiste numery wtyczek i PIN-ów, zanim zmarnuję czas na próby śledzenia... dam znać, kiedy dostanę informacje

#28 ·
#29 ·
Tak, w tym momencie prawdopodobnie lepiej poczekać na w 100% bezpieczny wykres od Volvo, ale skopiowałem/wkleiłem ten od xemodex dla każdego, kto może mieć w przyszłości te same problemy... Im więcej czytam, tym bardziej rozumiem, że Bosch ETM są naprawdę dobre i w większości przypadków problemem jest wiązka przewodów/złącze lub korozja ECU... Z ciekawości, skąd wiesz, że przepustnica jest w dobrym stanie? A może jest nowa?

#33 ·
Ok, wróciłem.. nie działałem przez dzień… oto co mam… twoje wtyczki NIE są oznaczone.. obudowa jest.. Użyłem niebieskiego markera, aby to wydobyć.

Image

Jak widać, mam już jedną wtyczkę wyjętą (moja była czarna), ale jeśli spojrzysz obok wtyczek, zobaczysz ECU i TCU.. oczywiście, to sterowanie silnikiem, więc chcemy ECU. Po lewej stronie widzisz stronę A, a na górze stronę B.. więc poszukaj tych oznaczeń i masz swoją wtyczkę. Następnie koniec wtyczki, patrząc na otwory, zobaczysz numery na obu końcach rzędów. To byłby numer początkowy i końcowy.. więc zacznij liczyć.

#35 · (Edited)
W końcu odłączyłem 6 kabli ECU od ETM.

Pa75vette wykonał świetną robotę, wyjaśniając do pewnego momentu. Spróbuję pokazać, co dalej:

Jak już wyjaśniono, STRONA A to miejsce, w którym znajdują się kable ETM, co mam na zdjęciu.
Aby wysunąć złącze z "białej" komory ECU, musisz usunąć tę czerwoną zakładkę Volvo pokazaną we wcześniejszym poście. Wysuń ją, a następnie znajdziesz złącza
1 Niebiesko-czerwony A:36
2 Zielono-pomarańczowy A:19
3 Biały A:59
4 Zielony A:35
5 Brązowy A:20
6 Zielono-czarny A:1

większość kabli znajduje się w rogach, więc popełnienie błędu byłoby trudne.

Image

Aby móc odłączyć piny, musisz usunąć czarną skrzynkę otaczającą złącza, aby to zrobić, musisz wcisnąć różową zatrzask z boku, który się porusza (nie pamiętam teraz) i skończysz z tym:

Image

Kiedy już tu dojdziesz, zobaczysz na powyższym zdjęciu dużą różową plastikową rzecz. To musisz albo usunąć, albo podnieść, aby móc nacisnąć "igłą" lub czymkolwiek, co masz pod ręką, aby móc odłączyć piny. Pamiętaj, aby nie wciskać kabla, dopóki nie naciśniesz na zakładkę pinu, a następnie wciśnij. To odbywa się w 2 krokach, będziesz wiedział, co mam na myśli, gdy na to spojrzysz.

Image

Aby usunąć pin nr 1, podnosisz różowy po zewnętrznej stronie (górna strona zdjęcia), ale aby uzyskać dostęp do pinu 20, musisz rozdzielić złącze i sięgnąć do otworu od wewnątrz, aby móc zwolnić kabel. To było powiedzmy najtrudniejsze do zrobienia, ponieważ zajęło mi trochę czasu, zanim zrozumiałem, jak rozdzielić czerwono-czarne złącza.

Piny 35 i 36 były koszmarem do wyjęcia (znajdują się na środku na drugim końcu), a jedynym powodem, dla którego było to trudne, jest to, że nie kupiłem narzędzia do odpinania za 50 dolarów, które Napa chciało mi sprzedać (mieszkam w Jukonie, w Kanadzie, nawiasem mówiąc, może być taniej dla ciebie), więc zajęło mi trochę czasu, zanim stworzyłem własne narzędzie i po długim czasie szukania czegoś cienkiego i wystarczająco długiego, mogłem to zrobić. Te piny działają inaczej, ponieważ musisz nacisnąć obie strony pinu, aby móc go usunąć.

Życzenia, które miałem lub wiedziałem przed zrobieniem tego;

Lepszy szkło powiększające. Proszę, zdobądź jedno, a najlepiej takie, którego nie musisz trzymać jedną ręką.
I odpinacz.

Kolejna rzecz do odnotowania i może zachęcić majsterkowiczów.
Nie jestem mechanikiem ani przyjazny dla mechaników, zrobiłem to wszystko z powodu braku mechaników w mieście, niepotrzebnych specjalistów Volvo i dlatego, że jestem spłukany.

Zajęło mi to czas i cierpliwość, ale jest to w 100% wykonalne dla każdego. Polecam również ostrożność w tej dziedzinie, ale może to być oczywiste dla większości.

Ponowne składanie było łatwe, pamiętaj, aby zablokować DO KOŃCA 2 różowe zatrzaski z TCM i ECU, w przeciwnym razie nie połączy się w pełni.

Następnie moja nowa wiązka zajmowała więcej miejsca w otworze przeznaczonym dla kabli, aby dostać się do komory, więc moja skrzynka nie zamyka się całkowicie na tym końcu. Zrobiłem to, zakrywając ją taśmą izolacyjną, aby woda się nie dostawała, ale w tym momencie jestem pewien, że wszyscy będziecie mieli swoje pomysły, jak dokończyć zadanie.

Podłączenie drugiego końca było bardzo łatwe i niczego nie usuwałem, po prostu odłączyłem i podłączyłem nowy. Nawiasem mówiąc, mam małe dłonie. Może być inaczej dla innych.

Ok, mam nadzieję, że to komuś pomoże z tym samym problemem. Na zdrowie!! (dodam teraz kilka dodatkowych zdjęć)

Image

Image

#36 · (Edited)
Jeśli dobrze rozumiem, w kroku oddzielania złączy od czarnej osłony, zatrzaski zaznaczone na czerwono są wciskanie, aby osłona mogła podnieść się z czerwonych i czarnych złączy?

Image

Myślałem, że różowy klips na dole musi trzymać cienkie różowe blokady biegnące wzdłuż złączy. Jeśli wystarczy ścisnąć, aby zwolnić, to czuję się dość głupio.

Chcę tylko powiedzieć, że jesteś absolutnym mistrzem, że to zrobiłeś. Przepraszam za zaśmiecanie forów gdzie indziej, doceniam, że przekierowałeś mnie do swojej ciężkiej pracy.

#37 ·
Aaaa, tak, teraz rozumiem, o co ci chodzi.
Zatem różowy zatrzask znajdujący się na środku należy przesunąć na jedyną stronę, w którą się porusza. Jeśli dobrze pamiętam, patrząc na zdjęcie poniżej, idzie w GÓRĘ lub z niebieskiego okręgu w kierunku czerwonego okręgu.

Mały różowy zatrzask na czerwonym okręgu nic nie da, jeśli chodzi o usunięcie czarnej obudowy. Jest jednak INNA różowa rzecz, której nie widać na tych zdjęciach, a która znajduje się na środku i po przesunięciu zewnętrznego różowego zatrzasku, trzeba nacisnąć na wewnętrzny różowy zatrzask... Zajęło mi to wieczność, żeby to rozgryźć, mam nadzieję, że to wyjaśnia?
Zatem w zasadzie zapomnij o małym zatrzasku z boku (to ten, który trzeba podnieść, aby wypiąć kabel), ale żeby się tam dostać, NAJPIERW trzeba usunąć czarną obudowę, przesuwając różowy suwak po każdej stronie (porusza się tylko trochę), a następnie ten na ŚRODKU, którego nie widać na zdjęciu, ale zobaczysz go, jak już tam będziesz...

Mam nadzieję, że to pomoże!

#41 ·
oh, wiesz co zrobiłem, zrobiłem zdjęcie tego różu pośrodku... spójrz na to:

ten różowy zatrzask w kształcie "M" na środku trzeba przesunąć. Użyłem długiej metalowej rurki, żeby móc go przesunąć

View attachment 196564
Wow, bardzo ładnie napisane i informacje. Zastanawiam się, czy możesz mi pomóc. Mam S60 z 2006 roku. Kupiłem nową wiązkę przewodów (stwierdziłem, że niektóre przewody wypadają z tyłu wtyczki, która łączy się z ETM). Mam ładny schemat okablowania z 2006 roku. Pokazuje on jednak, że brązowy przewód nr 5 łączy się z masą 31/91. Gdzie to jest? Czy to pin w ECM? Również przewód nr 6, zielono-czarny, łączy się z pinem 14 54/1B, ale gdzie to jest? Myślę, że wszystkie przewody wchodzą do ECM, ponieważ nowe przewody, które kupiłem, biegną na całej długości przewodów. Nie tak, jakby któryś z nich się rozgałęział. Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana. Dzięki.

#42 ·
W końcu wymieniłem mój ETM na Bosch z FCP Euro. Nie mogłem wyjąć komputera za pomocą zakupionego narzędzia, więc zostawiłem przewody w spokoju. Udało mi się zdjąć osłonę wtyczki do ETM na tyle, aby zobaczyć, że końce przewodów wystarczająco sięgały końca wtyczki. Przeszedłem przegląd jakieś dwa tygodnie temu... bez kodów, działa świetnie. Byłem sceptyczny, że moje problemy były spowodowane wadliwym ETM.