SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 29 Posts

Gary-16-Xc90

· Registered
4,386 Posts
Discussion starter · #1 ·
Wielu właścicieli T8, którzy zainstalowali aktualizację z maja 2016 r. w USA (i być może na innych rynkach), zauważyło, że tryb oszczędzania zniknął z trybów jazdy. Chociaż nie rozumiem racjonalności, pomyślałem, że podzielę się tym, co przeczytałem w instrukcji i poproszę innych o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Po pierwsze, instrukcje obsługi MY2016 (web, aplikacja, samochód) nie zostały jeszcze zaktualizowane. W krótkim czasie możesz przejść do instrukcji obsługi MY2017 w aplikacji instrukcji obsługi Volvo. Dzięki innym, którzy się podzielili, możesz przejść do sekcji Moje samochody w menu i dodać MY2017 w celach informacyjnych. Miejmy nadzieję, że instrukcja obsługi MY16 zostanie wkrótce zaktualizowana.

Po drugie, możesz wyszukać hasło "Utrzymywanie/zwiększanie naładowania akumulatora hybrydowego podczas jazdy". Mówi się tam: "Funkcje Hold i Charge akumulatora hybrydowego podczas jazdy są dostępne we wszystkich trybach jazdy". Wierzę, że oznacza to, że funkcja Save została usunięta z listy trybów jazdy, ponieważ funkcje te mogą być używane w dowolnym trybie jazdy.

Po trzecie, tryby Hold i Charge są dostępne za pośrednictwem Sensus, jeśli przesuniesz palcem od lewej do prawej do widoku funkcji. Jeśli przewiniesz w dół, zobaczysz dwa przyciski - jeden to "Hold", a drugi "Charge". Możesz przełączać się między nimi podczas jazdy. Nie jest to tak wygodne jak selektor trybu jazdy, ale dobrą wiadomością jest to, że można go używać we wszystkich trybach jazdy i jest w miarę dostępny za pośrednictwem Sensus.

Po czwarte, oto, co mówi instrukcja dla każdej funkcji:
Hold
Poziom naładowania akumulatora utrzymywany do późniejszego użycia. Ta funkcja zapisuje naładowanie akumulatora hybrydowego do późniejszego wykorzystania, na przykład podczas jazdy w obszarze miejskim lub dzielnicy mieszkalnej. Hold jest dostępny niezależnie od poziomu naładowania akumulatora hybrydowego. Pojazd będzie funkcjonował jak w normalnej jeździe hybrydowej i będzie wykorzystywał energię, np. z hamowania regeneracyjnego, do wspomagania silnika benzynowego.
Charge
Silnik ładuje akumulator hybrydowy. Ta funkcja jest dostępna tylko wtedy, gdy poziom naładowania akumulatora hybrydowego jest niski i naładuje akumulator do 33%, po czym funkcja Hold zostanie aktywowana automatycznie.

Po piąte, obecny zestaw trybów jazdy po aktualizacji z maja 2016 r. to: AWD, Pure, Hybrid, Power, Off-Road i Individual (jeśli jest aktywowany). (Kolejność może być niedokładna, ale tryby są.)

Po szóste, aktualizacja z maja 2016 r. była powszechnie określana przez R89702 (2016-05-10), TJ31543 (2016-05-10) i TJ31569 (2016-05-10). Po 10 maja 2016 r. od czasu do czasu pojawiają się dodatkowe aktualizacje poszczególnych modułów, które byłyby zwykle instalowane podczas następnej wizyty serwisowej (o ile wiem).

Discussion starter · #2 ·
Moje doświadczenie pokazuje, że funkcja "charge" działa dość szybko. Mój samochód, dzisiejszego wieczoru, miał około 5% i naładował się do 33% w ciągu 20 minut jazdy z prędkością 30-60 mph. Jak mówi instrukcja, funkcja Hold (Save) jest automatycznie aktywowana po osiągnięciu przez poziom naładowania 33%.

Proszę myśleć o "Hold" jako o tym samym, co "Save". Miłą rzeczą jest to, że "Save" i "Charge" działają w każdym trybie jazdy, co jest pozytywnym rozwiązaniem. Chciałbym, żeby istniała możliwość naładowania funkcji ładowania do 49% zamiast 33%. Nie znam szczegółów, dlaczego wybrano 33%, ale zakładam, że ma to na celu zapobieganie ryzyku przeładowania i zapewnienie pewnej tolerancji. Zakładam również, że 33% opiera się na pojemności ~7,2 kWh dla hybryd/czystego użytkowania - a nie na ~9 kWh pojemności baterii.

Mam nadzieję, że właściciele T8 otrzymają więcej szczegółów na temat systemu hybrydowego, aby zwiększyć nasze zrozumienie i zoptymalizować nasze użytkowanie.

Wydaje mi się, że jedynym powodem użycia "hold" byłoby po naładowaniu przez noc, utrzymanie poziomu naładowania baterii do późniejszej pory dnia, kiedy chcesz go użyć, na przykład do wyścigu w trybie zasilania? Czy jest jakiś inny powód, aby użyć "hold"? Chyba po prostu wygodnie jest ustawić zawsze "charge".

Discussion starter · #4 · (Edited)
Wydaje mi się, że jedynym powodem, dla którego warto używać "hold", byłoby po naładowaniu przez noc, utrzymanie poziomu naładowania akumulatora do momentu w ciągu dnia, kiedy chcesz go mieć, na przykład do wyścigu w trybie power? Czy jest jakiś inny powód, aby używać "hold"? Chyba po prostu wygodnie jest ustawić go zawsze na "charge".
Używam Hold (Save) po osiągnięciu prędkości na autostradzie lub drodze międzystanowej przy prędkości 60 mph i wyższej. Jest to szczególnie przydatne, jeśli zmierzasz gdzieś, gdzie istnieje ryzyko wystąpienia ruchu stop-and-go, na przykład w dużych obszarach metropolitalnych i strefach budowy. Nawet przy włączonym Hold, samochód nadal działa jako hybryda - wykorzystując akumulator i/lub ICE w razie potrzeby.

Wydaje się, że samochód działa znacznie lepiej lub bardziej niezawodnie z akumulatorem w ruchu stop-in-go, gdy masz co najmniej 50% naładowania akumulatora. Mam na myśli to, że system hybrydowy będzie rzadziej (jeśli w ogóle) używał ICE, szczególnie przy prędkościach poniżej 30 mph.

Jeśli chodzi o tryb power, rzadko go używam, ale tak, najlepiej mieć +50% naładowania akumulatora, aby upewnić się, że tryb power działa zgodnie z oczekiwaniami. Nie sądzę, aby używanie trybu Power na pustym akumulatorze dało wyniki, których można by oczekiwać. Opiera się to na tym, że sprzedawca powiedział mi, że wysłali T8 na demo z pustym akumulatorem. Klient nie był pod wrażeniem trybu power.

"Charge" można włączyć dopiero wtedy, gdy poziom naładowania akumulatora spadnie do około 33% lub mniej. Chciałbym, żeby to było +49%.

Mam nadzieję, że to pomoże i że inni, którzy mają większe doświadczenie niż ja, również się wypowiedzą.

Co osiąga nasza metoda? Kilka dodatkowych mpgs, a w przypadku długich podróży zapewnia, że mamy bufor bezpieczeństwa do 20 mil na akumulatorze, na wypadek gdyby zabrakło nam benzyny lub coś stało się z silnikiem spalinowym. Ta poduszka bezpieczeństwa to wielki spokój ducha.

Discussion starter · #7 ·
Podoba mi się nowa funkcja, może nie implementacja. Problem ze starym trybem oszczędzania polegał na tym, że kiedy dochodziło się do ostatniego kawałka baterii, nie wiadomo było, czy będzie się ładować, czy oszczędzać baterię. Teraz, jeśli jestem na autostradzie i chcę zachować trochę energii na później, mogę dokładnie powiedzieć, co chcę, żeby zrobił.

Chciałbym jednak, żeby zaimplementowali to inaczej, ponieważ trzeba się przyzwyczaić do przesuwania, aby aktywować lub dezaktywować, przesunąłem przyciski, więc kiedy przesuwam, aparat jest na środku ekranu z 2 przyciskami trybu oszczędzania po obu stronach.

Może w następnym modelu będziemy mogli mieć coś w rodzaju przycisku parkowania, aby aktywować tryb oszczędzania.
Doskonałe pomysły. Nigdy nie pomyślałem o przesunięciu ikon. Zrobię to. Jeśli chodzi o przycisk podobny do parkowania dla Hold, to byłoby miło. Może nawet wbudowany za pomocą elementów sterowania wielofunkcyjnego na kierownicy, chociaż jest to dość zajęte i nie tak proste/łatwe jak przycisk. Taki przycisk mógłby być nawet trójstronnym przełącznikiem dla trybów Normalny, Hold i Ładowanie.

Otrzymaliśmy naszego T8 Hybrydę i został on wstępnie załadowany aktualizacją z maja. Byłem sfrustrowany, że nie miałem pojęcia do czego służy przycisk funkcji ładowania i nie mogłem znaleźć żadnej wzmianki o nim w [bardzo słabej] instrukcji obsługi.

Wielkie dzięki za rozwiązanie tego problemu!

Chociaż jeszcze nie zaktualizowałem oprogramowania (kurczak) ... podoba mi się ta zmiana. Cały czas przełączam się między trybem hybrydowym, czystym i oszczędzaniem. Jak zauważyli inni - użyję zasilania z akumulatora, aby dostać się na autostradę, a następnie przełączę się w tryb oszczędzania ... po zjechaniu z autostrady wrócę do napędu elektrycznego.

Uważam, że ten obrotowy selektor w konsoli środkowej nie jest tak łatwy w użyciu. Moje ramię jest długie i muszę się naprawdę wyciągnąć do tyłu, żeby pchnąć i obrócić. Dużo bardziej wolę przesunięcie na ekranie i podejście z pojedynczym dotknięciem. I już zorganizowałem lokalizację moich ikon w grupach dla tego, czego używam. Wskazówka: te, których nie używasz / chcesz ... po prostu umieść je bardzo nisko na stronie - to tak, jakbyś je ukrywał.

Świetny pomysł, właśnie o tym dzisiaj czytałem :D

Uważam, że niebezpieczne jest zmienianie funkcji używanej podczas jazdy i nieinformowanie właściciela. OK, czytałem to forum i wiedziałem o tym, ale kiedy dealer zainstalował naprawę okna panoramicznego, nie wspomniano, że zmieni się tak wiele innych rzeczy. Volvo powinno nalegać, aby dealerzy siedzieli w samochodach i wyjaśniali, co się zmieniło w odniesieniu do jakiejkolwiek funkcji używanej podczas jazdy. Przewiercanie się przez menu sensus, aby coś znaleźć, jest równie niebezpieczne jak pisanie SMS-ów podczas jazdy.

Podoba mi się nowa funkcja ładowania i podtrzymywania bardziej niż tryb oszczędzania energii. Uważam jednak, że system powinien być bardziej autonomiczny. Kiedy system ma niski poziom naładowania baterii, zamiast uruchamiać silnik spalinowy, gdy bateria jest rozładowana, powinien automatycznie przełączyć się w tryb ładowania, zamiast żebym musiał włączać tryb ładowania.

Discussion starter · #13 ·
Podoba mi się nowa funkcja ładowania i podtrzymywania bardziej niż tryb oszczędzania energii. Uważam jednak, że system powinien być bardziej autonomiczny. Kiedy system ma niski poziom naładowania akumulatora, zamiast uruchamiać silnik spalinowy, gdy akumulator jest rozładowany, powinien automatycznie przełączać się w tryb ładowania, zamiast żebym musiał włączać tryb ładowania.
:thumbup: Też wolałbym tę funkcję. Kiedy naładowanie spadnie poniżej [x]%, chciałbym, aby funkcja ładowania uruchamiała się automatycznie (w oparciu o profil kierowcy lub ustawienia systemu). Rozumiem, że akumulator ma rezerwę (dla niektórych funkcji). Ale status naładowania na poziomie 0-10% nie jest tak komfortowy jak ten na poziomie 33-50%. Ponadto system hybrydowy [wydaje się] działać bardziej przewidywalnie powyżej 33% stanu naładowania. Jestem przekonany, że Volvo będzie nadal rozwijać system hybrydowy za pomocą aktualizacji oprogramowania i wskazówek dla MY16 i MY17.

Czy po naładowaniu baterii do 33% w ustawieniu ładowania można ją jeszcze trochę doładować, jadąc w trybie „B”? Chciałbym, żeby ładowała się do więcej niż 33%, no cóż, chyba lepiej niż nic.

Po naładowaniu akumulatora do 33% w ustawieniu ładowania, czy można go jeszcze trochę doładować podczas jazdy w trybie "B"?
Nie - jedynym sposobem, w jaki prawdopodobnie zauważyłbyś znaczny wzrost naładowania akumulatora podczas jazdy w trybie B, byłoby nierozładowywanie energii (np. jazda w dół).

Moim zdaniem Volvo wybrało ustawione przez siebie punkty odniesienia w oparciu o pewne czynniki, w tym wydajność wytwarzania energii elektrycznej za pomocą silnika spalinowego. Jednym z testów, których nie wykonałem, jest obliczenie zużycia paliwa podczas jazdy (z określoną prędkością) z generatorem w linii i poza nią. Byłoby to dość prymitywne - musiałbyś zrobić coś w rodzaju znalezienia odcinka autostrady międzystanowej, na którym mógłbyś przejechać tę samą trasę / dystans, aby uzyskać szereg próbek dla każdego trybu.

Discussion starter · #17 ·
Czy jestem ślepy? Nie mogę znaleźć przycisku ładowania po przesunięciu w lewo przy zerowym stanie baterii, ale przycisk wstrzymania jest obecny. Znalazłem przycisk i aktywowałem funkcję ładowania, zagłębiając się w ustawienia mojego samochodu itp.

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk
Czy po przesunięciu w lewo przewinąłeś w dół, aby odsłonić inne przyciski? Jak sugerowali inni użytkownicy, przesunąłem przyciski bliżej góry, aby uniknąć przewijania.

Jak sugerowali inni użytkownicy, przesunąłem przyciski bliżej góry, aby uniknąć przewijania.
Nie wiedziałem, że można je przenosić! Po prostu przytrzymujesz i przeciągasz jak w telefonie, lol?

Discussion starter · #19 · (Edited)
Nie wiedziałem, że można je przenosić! Po prostu przytrzymujesz i przeciągasz jak w telefonie lol?
Tak, po prostu naciśnij, przytrzymaj i przeciągnij w dowolne wolne miejsce lub wiersz. W przeciwieństwie do iOS, nie przesuwa innej ikony. Musisz je tylko poprzestawiać, aż będziesz zadowolony. Myślę, że można zmieścić większość, jeśli nie wszystkie ikony na lewej stronie systemu na jednej stronie i wyeliminować przewijanie. Powodzenia w projektowaniu.

Cześć, odkurzam ten wątek, ponieważ właśnie kupiliśmy naszego pierwszego Volvo Recharge i wciąż czuję się, jakbym studiował fizykę jądrową, ale mam dyplom z zakresu sztuki. Po przeczytaniu całego wątku (i przeszukaniu innych miejsc), wciąż nie wiem, jaki jest KOSZT używania opcji "Silnik ładuje akumulator hybrydowy"... Zakładam, że to nie jest "za darmo"... ale jaki jest? Wracając z gór Cascade, moja trasa prowadziła w dół bardzo długiego (~24 km) wzgórza, więc zastanawiałem się, czego powinienem użyć, aby naładować akumulator na powrót do miasta: trybu "B" czy "Recharge", czy obu, czy czegoś innego?

1 - 20 of 29 Posts