SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

SPA XC90 Modernizacja podgrzewanej kierownicy DIY - SUKCES

45K views 131 replies 40 participants last post by  ecohen2705  
#1 · (Edited)
Zepsuliśmy sprawę i nigdy nie zamówiliśmy opcji podgrzewanej kierownicy, kiedy robiliśmy OSD (nigdy nie przyszło nam to do głowy, dopóki nie dostałem Audi, które ją ma... jaka różnica). W każdym razie, zrobiłem sporo badań nad tym, jak zmodernizować naszego XC90 bez płacenia ~1000 $ za oficjalne akcesorium Volvo (numer części: Kit057) i oto, co odkryłem

---

Dla odniesienia, zestaw akcesoriów Volvo zawiera:

• 32204779 - Kierownica (węgiel drzewny)
  • 32266026 - Moduł kierownicy
  • 31428189 - Oprogramowanie

---

Mój zestaw DIY:

• Kierownica - Udało mi się znaleźć używaną podgrzewaną kierownicę na eBayu ze zniszczonego XC90 z 2018 roku (uderzenie w tył / bez wystrzelenia poduszki powietrznej) z przebiegiem ~10 tys. mil za $150. Numer części: 31407817. Większość firm zajmujących się złomowaniem nieprawidłowo podaje opis części, ale naprawdę łatwo jest stwierdzić, czy kierownica ma element grzejny, patrząc na wiązki przewodów. Kierownice bez elementu grzejnego mają tylko jedną wiązkę przewodów, która łączy się z modułem w pozycji godziny 1 (dla elementów sterowania kierownicą). Podgrzewane kierownice mają drugą wiązkę przewodów w pozycji godziny 6. Te kierownice są również uniwersalne z innymi pojazdami SPA (np. S90, V90, XC60 itp.), więc przeszukaj również te modele. Możesz wpisać numer części na stronie internetowej części Volvo, aby sprawdzić, czy pasuje do Twojego pojazdu. Dołączyłem poniżej kilka kodów referencyjnych, które pomogą Ci rozszyfrować opisy
  • Moduł - Myślałem, że uda mi się obejść, używając modułu, który był już w moim samochodzie (numer części: 31443883), ponieważ ma on złącze do elementu grzejnego, ale tak NIE jest. Jeśli samochód fabrycznie miał podgrzewaną kierownicę, zostałby zaprogramowany do używania tego modułu. Jednak wymagane oprogramowanie do modernizacji może "komunikować się" tylko z modułem wymienionym w zestawie (numer części: 32266026). To kosztowało mnie $135
  • Oprogramowanie - Dealer musiał zaprogramować oprogramowanie (numer części: 31428189). Oprogramowanie $35 / Praca (1 godz.) $ 115
  • Praca - Sam zainstalowałem moduł i kierownicę, korzystając z tych instrukcji. Naprawdę proste. Obawiałem się, że nie będziesz w stanie obrócić kierownicy bez włączonego samochodu, ale nie miałem problemu

Cena całkowita: $435

Skończyłem wydając trochę więcej, niż pierwotnie planowałem, ale warto.

---

Kody opisów kierownicy Volvo:

• RT02 - Podgrzewana kierownica
  • FL01 - Wnętrze w kolorze węgla drzewnego
  • RU02 - Kierownica, 3-ramienna, skórzana z wstawkami unideco

Image

Image

#4 · (Edited)
@satrya Zgadza się, i sam wykonałem tę pracę.

Postanowiłem napisać małe podsumowanie, aby podzielić się moim doświadczeniem, ponieważ nie mogłem znaleźć żadnych dobrych informacji, kiedy szukałem... Pierwotnie myślałem, że mogę użyć istniejącego modułu (aka uchwytu dźwigni zmiany biegów), ponieważ miał on połączenie dla elementu grzejnego, ale jak się okazuje, nie jest on kompatybilny z oprogramowaniem do modernizacji. Ale dowiedziałem się, że każda kierownica SPA z elementem grzejnym będzie działać... nie musi pochodzić z XC90. Po prostu staram się zaoszczędzić następnej osobie czasu i pieniędzy.

P.S. Moja oryginalna kierownica jest na sprzedaż w ogłoszeniach (TUTAJ), jeśli ktoś chce rozpocząć fajny projekt (owinąć go alcantarą lub perforowaną skórą).

#5 ·
@satrya Zgadza się, i sam wykonałem tę pracę

Postanowiłem napisać małe podsumowanie, aby podzielić się moim doświadczeniem, ponieważ nie mogłem znaleźć żadnych dobrych informacji, kiedy robiłem rozeznanie... Początkowo myślałem, że mógłbym użyć istniejącego modułu (aka dźwigni zmiany biegów), ponieważ miał on połączenie dla elementu grzejnego, ale jak się okazało, nie jest on kompatybilny z oprogramowaniem do modernizacji. Ale dowiedziałem się, że każda kierownica SPA z elementem grzejnym będzie działać... nie musi pochodzić z XC90. Po prostu staram się zaoszczędzić następnej osobie trochę czasu i pieniędzy

P.S. Moja oryginalna kierownica jest na sprzedaż w ogłoszeniach (TUTAJ), jeśli ktoś chce rozpocząć fajny projekt (owinąć go alcantarą lub perforowaną skórą)
Pomijając konieczność usunięcia poduszki powietrznej, czy coś jeszcze w systemie SRS zostało naruszone? Na przykład, chcę zamontować podgrzewaną kierownicę w moim Suburbanie z 2019 roku, ale wymaga to wymiany sprężyny zegarowej. Ponieważ nie ma konkretnego zestawu akcesoriów do modernizacji, dealerzy GM nie sprzedają poszczególnych części ani nie dokonują instalacji. Ponadto, o ile nie jest to sankcjonowane przez GM, nie chcę dokonywać modernizacji w przypadku, gdyby spowodowała ona problem, który uniemożliwiłby uruchomienie poduszki powietrznej.

Prev. Owned 2018 Volvo V90 R-Design T5
#8 ·
Wspaniały post, dziękuję! Mój samochód to 2017 R, który nie ma podgrzewanej kierownicy, prawdopodobnie zrobię to samo później. Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Na eBayu jest teraz podgrzewana kierownica R-Design z łopatkami za 445 $. Nawet z dodatkami, to wciąż o wiele lepiej niż 1320 $, które zacytował mi mój dealer.

#9 ·
Dobra konstrukcja. Wyobrażam sobie, że większość ludzi wolałaby po prostu zapłacić 1000 dolarów w tym momencie, ale dobrze wiedzieć, że to nie jest zbyt szalone. Gdybyś mógł znaleźć moduł na złomowisku, prawdopodobnie byłoby taniej i zmieściłbyś się w 400 dolarach. Prawdopodobnie użyję tych informacji, aby pomóc ludziom zwizualizować wartość robienia tego za tysiąc. Nienawidzę dostawać używanych samochodów bez podgrzewanej kierownicy, zamawiamy każdy samochód z nią, a kiedy otrzymuję niestandardowe zamówienie bez niej, bardzo staram się ich do tego przekonać. Sama wartość odsprzedaży, plus tak jak ty, jak już to masz, to bardzo miłe.

#11 · (Edited)
Zdecydowanie możesz to zrobić, po prostu nie jestem pewien, czy komuś udało się rozgryźć, jak uruchomić łopatki w pojeździe, który pierwotnie ich nie posiadał.

Jeśli spojrzysz na zdjęcie, które zamieściłem powyżej, kierownice, które mają łopatki, mają dodatkowe przewody, które wchodzą do zielonego złącza na pozycji 1:00. Sprzęt jest więc dostępny, wszystko sprowadza się do oprogramowania.

#17 ·
Zdecydowanie można to zrobić, po prostu nie jestem pewien, czy komuś udało się dowiedzieć, jak sprawić, by łopatki działały w pojeździe, który pierwotnie ich nie posiadał.

Jeśli spojrzysz na zdjęcie, które zamieściłem powyżej, kierownice, które mają łopatki, mają dodatkowe przewody, które wchodzą do zielonego złącza w pozycji 1:00. Więc sprzęt jest, wszystko sprowadza się do oprogramowania.
Chociaż nie jest to bezpośrednio istotne, dodałem łopatki zmiany biegów do mojego BMW 740i z 2001 roku. W tym przypadku obejmowało to dodanie łopatek i wymianę sprężyny zegarowej, aby uzyskać dwa dodatkowe styki (były one pierwotnie przeznaczone do podgrzewanej kierownicy w tej zamiennej sprężynie zegarowej). Reszta to tylko dodanie przewodów od sprężyny zegarowej do dźwigni zmiany biegów - co było w efekcie prostym przełącznikiem. Łopatki po prostu naśladowały styki wykonane przez dźwignię zmiany biegów. Więc jeśli dodatkowe styki na kierownicy są obecne, to może być to możliwe bez większych trudności. Jak zauważono, jedynym pytaniem byłoby, czy oprogramowanie stanie na przeszkodzie, ale stosując zasadę, że łopatki naśladują włączanie/wyłączanie przełącznika, tak jak robi to dźwignia zmiany biegów, może to być płynne.

Nie muszę się martwić - mój V90 R już ma łopatki, z których korzystam..

#12 ·
Kusi mnie to zrobić, ale wszystkie numery części kół Volvo, które znalazłem, mówią "z wyjątkiem T8"

#14 · (Edited)
Kusi mnie, żeby to zrobić, ale wszystkie numery części kół Volvo, które znalazłem, mówią "z wyjątkiem T8"

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Nie mam pojęcia, dlaczego pojazdy "Twin Engine" są wykluczone. Czy ktoś wie, dlaczego tak jest?

#15 ·
Zastanawiam się, czy to te same części do s60 2017 bez podgrzewanej kierownicy.
Moduł kierownicy byłby inny (ten wymieniony powyżej ma ustawienia tylnej wycieraczki na końcu kolumny, które nie są istotne dla S60/S90). Zobacz TEN link do części, których potrzebujesz. Zauważ, że kierownice są wszystkie wymienne, ale moduł i oprogramowanie są różne.

#16 ·
Dzięki wielkie za podzielenie się! Ja również nie doceniałem podgrzewanej kierownicy z OSD, ale z naszym T8 unikanie włączania głównego ogrzewania oznacza więcej kilometrów elektrycznych. To jest na mojej liście rzeczy do zrobienia - jeśli różnica w T8 kiedykolwiek zostanie rozwiązana!

#18 ·
Wymieniłem swój i kierownica wydaje się nie być wyśrodkowana, gdy samochód jedzie prosto.

#19 ·
Wyrównanie nie jest konieczne. Połączenie między kierownicą a wrzecionem to sześciokąt (patrz zdjęcie poniżej). Możliwe jest zamontowanie kierownicy mimośrodowo, ale wtedy byłbyś przesunięty o 60 stopni.

• Like
Reactions: xc90mb
#20 ·
Wyrównanie nie jest konieczne. Połączenie między kierownicą a wrzecionem ma kształt sześciokąta (patrz zdjęcie poniżej). Możliwe jest zamontowanie kierownicy mimośrodowo, ale wtedy byłbyś przesunięty o 60 stopni.

Image
Jesteś pewien?
Brzmi logicznie, ale czy to samo dotyczy sportowej kierownicy?
60 stopni to dużo, czuję, że moja kierownica patrzy na 12:30 zamiast na 12:00..

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#30 ·
Widoczna kierownica to standardowa/oryginalna, która była w moim samochodzie (niepodgrzewana)... Po prostu miałem lepsze zdjęcie z ogłoszenia, które zamieściłem [nadal dostępne, jeśli ktoś chce!!!]

Zastępcza (podgrzewana) kierownica ma inny wzór skóry, ale miała takie same elementy wewnętrzne. Nie pamiętam, żeby było aż tak dużo luzu/gry, kiedy zakładałem ją na wał sześciokątny... Nie potrzebowałem młotka, ale było dość ciasno. Upewniłem się, że samochód był ustawiony prosto, kiedy zaczynałem proces i kiedy dokręcałem śrubę, wszystko pozostało proste. Nie widzę, żeby Volvo miało różne wały... Jestem prawie pewien, że są one wykorzystywane w prawie wszystkich pojazdach SPA i na pewno w tych samych modelach (np. XC90).

#31 ·
Widoczna kierownica to standardowa/oryginalna, która była w moim samochodzie (niepodgrzewana)... Akurat miałem lepsze zdjęcie z ogłoszenia, które zamieściłem [nadal dostępne, jeśli ktoś chce!!!] Zastępcza (podgrzewana) kierownica ma inny wzór skóry, ale miała takie same elementy wewnętrzne. Nie pamiętam, żeby była aż taka szczelina powietrzna / luz podczas zakładania na wałek sześciokątny... Nie potrzebowałem młotka, ale było dość ciasno. Upewniłem się, że samochód był idealnie prosty, kiedy zaczynałem proces i kiedy dokręciłem śrubę, wszystko pozostało proste. Nie widzę, żeby Volvo miało różne wałki... Jestem prawie pewien, że są one wykorzystywane w prawie wszystkich pojazdach SPA i na pewno w tych samych modelach (np. XC90).
Czy szukałeś, żeby koła były idealnie proste, czy kierownica? Trudno mi było to zrobić, za drugim razem, ponieważ pierwsza instalacja zastępczej kierownicy początkowo nie była wyśrodkowana dla odniesienia... To powinno być zrobione podczas pierwszej próby wymiany... Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#35 ·
Uważaj, bo wchodzisz tu na niebezpieczny grunt. Wymiana kierownicy i ustawienie kół. Zastanawiam się, jakiego rodzaju kalibracji będzie wymagał asystent pilota i system utrzymania pasa ruchu?

#36 ·
Wymiana kierownicy to tylko jeden element, kierownica za kierownicę, nic się nie zmienia.
Ustawienie kół powinno być dość proste, jeśli jest wykonywane w specjalistycznym warsztacie i nie powinno kolidować z resztą.
W końcu ustawienie kół powinno być wykonane po przejechaniu X km lub po wymianie tarcz hamulcowych lub montażu kół.
Więc tak czy inaczej, wszyscy przejdziemy tą drogą..

• Like
Reactions: xc90mb
#38 ·
Czy ktoś już rozgryzł (lub skontaktował się z Volvo), dlaczego przełącznik kolumny kierownicy 32266026 wspomina "nie dla hybrydy"? Jaki byłby prawidłowy numer części do zamówienia..? Chcę bardzo zrobić to ulepszenie. Chyba odpowiedziałem sobie zaraz po opublikowaniu... wydaje się, że to numer części: 32266032
Właśnie zamontowałem podgrzewaną kierownicę w moim 2017 T8 Inscription. 32266026 to numer części, który mój dealer doradził mi zamówić, co zrobiłem i wszystko działa dobrze. Nie jestem pewien, dlaczego potrzebujesz innego przełącznika kolumny dla PHEV? Ale wydajesz się mieć rację... numer części 32 pokazuje Twin Engine w szczegółach. :confused:

#40 ·
Rozważam wypróbowanie tego w naszym XC60 z 2019 roku. Jaka jest różnica między kierownicą, o której mowa w zestawie (kit057), a kierownicą wspomnianą w pierwszym akapicie DIY?

32204779 vs. 31407817

Dziękuję
Z moich badań wynika, że nic. Obie są podgrzewane, trójramienne, antracytowe kierownice i według Volvo Parts US obie pasują do XC60 z 2019 roku.

#48 ·
W końcu zrobiłem ten retrofit w naszym XC60. Działa idealnie. Brawa dla Volvo za uczynienie tej aktualizacji tak łatwą. Chociaż uważam, że luksusowy SUV za ponad 60 000 dolarów powinien mieć to w standardzie.
Teraz musisz zmienić swoją nazwę użytkownika na 'WarmHands'

#49 ·
Cześć ponownie,

było jeszcze trochę czasu na złe wieści na rok 2020!
Po kilku próbach w końcu otrzymałem podgrzewane koło zamienne do mojego XC60 R-Design T8 z 2019 roku.
Pochodziło z uszkodzonego XC60 R-Design T8 z 2019 roku i wyglądało identycznie, ale miało 2 wiązki przewodów (jedną do przycisków, drugą do ogrzewania). Jak na razie wszystko dobrze.. byłem podekscytowany.

Zabrałem dziś samochód do serwisu, który początkowo powiedział, że dokona wymiany, która obejmuje również wymianę modułu kolumny (aby pomieścić 2 przewody) + aktualizację oprogramowania.
Wykonali kroki, po których samochód już się nie uruchomił.

Skontaktowali się z własnymi kanałami wsparcia, które poinformowały ich, że podgrzewane koło trzeba było zamówić z fabryki i nie można go zamontować w sposób modernizacyjny!!?? Zgaduję, że może to być związane z T8, ale wciąż jestem bardzo rozczarowany i zaskoczony! Spróbuję uzyskać więcej informacji na temat tego, skąd pochodzi to ograniczenie..

Ostatnie pytanie; czy ktoś tutaj pomyślnie dokonał wymiany w T8? Tylko po to, aby wykluczyć, że dealer robi coś źle..

Szczęśliwego Nowego Roku,
Sebastian

#52 ·
Cześć,

znowu,
była jeszcze chwila na złe wieści na rok 2020!
Po kilku próbach w końcu otrzymałem podgrzewane koło zapasowe do mojego XC60 R-Design T8 z 2019 roku.
Pochodziło z uszkodzonego XC60 R-Design T8 z 2019 roku i wyglądało identycznie, ale miało 2 wiązki przewodów (jedną do przycisków, drugą do grzałki). Jak na razie wszystko dobrze.. byłem podekscytowany.

Zabrałem dziś samochód do serwisu, który początkowo powiedział, że dokona wymiany, która obejmuje również wymianę modułu kolumny (aby pomieścić 2 przewody) + aktualizację oprogramowania.
Wykonali te kroki, po których samochód już nie odpalił.

Skontaktowali się z własnymi kanałami wsparcia, które poinformowały ich, że podgrzewana kierownica musiała zostać zamówiona z fabryki i nie można jej zamontować!?? Zgaduję, że może to dotyczyć T8, ale wciąż jestem bardzo rozczarowany i zaskoczony! Spróbuję uzyskać więcej informacji na temat tego, skąd pochodzi to ograniczenie..

Ostatnie pytanie; czy ktoś z was pomyślnie dokonał wymiany w T8? Tylko po to, aby wykluczyć, że dealer robi coś źle..

Szczęśliwego Nowego Roku,
Sebastian
Kiedy zamówiłem OSD dla mojego XC90 R-Design z 2018 roku, formularz zamówienia OSD nie miał podgrzewanej kierownicy jako opcji, chociaż dowiedziałem się później, że podgrzewana kierownica została rzeczywiście dodana do R-Design na rok modelowy 2018 jako opcja za 300 USD. (Innymi słowy, kryteria zamawiania OSD w systemie nie zostały w tamtym czasie odpowiednio zaktualizowane). W każdym razie, kiedy moja dostawa OSD w końcu się odbyła, niektóre z innych XC90 R-Design z 2018 roku na parkingu były wyposażone w podgrzewaną kierownicę, ale oczywiście moja nie była jedną z nich. Kiedy następnie zapytałem mojego dealera o doposażenie w podgrzewaną kierownicę, powiedziano mi, że nie można tego zrobić dla modelu R-Design. Nie podano mi szczegółowego wyjaśnienia technicznego, więc nie wiem, dlaczego nie można tego było zrobić dla modeli R-Design. Ale interesujące dla mnie jest to, że w katalogu akcesoriów Volvo podgrzewana kierownica do modernizacji dostępna jako akcesorium (w dwóch różnych kolorach skóry) to tylko koła inne niż R-Design. Musi więc istnieć powód, dla którego podgrzewana kierownica R-Design nie jest uwzględniona jako akcesorium i nie można jej łatwo doposażyć. Myślę, że problem z odzyskanym kołem R-Design w Twoim samochodzie nie wynika z tego, że Twój samochód to T8, ale raczej z tego, że Twój samochód to R-Design. W każdym razie podziel się swoim doświadczeniem, jeśli można je rozwiązać, również chciałbym doposażyć podgrzewaną kierownicę R-Design w moim samochodzie. Powodzenia.

#51 ·
Jeszcze jeden post... kolejna dyskusja toczy się tutaj:

Na podstawie komentarzy w tym wątku wydaje się bardziej prawdopodobne, że problemem są łopatki R-Design, a nie model T8..

#53 ·
Dzięki za komentarze!
Obecnie czekam na informację zwrotną od dealera (który sprawdza to z pomocą techniczną), czy niezbyt dobrze wyglądająca podgrzewana kierownica akcesoryjna (bez łopatek) zostanie pomyślnie zainstalowana w R-Design, który fabrycznie był wyposażony w łopatki zmiany biegów. Wcześniej powiedziano mi, że pojawiła się w systemie, gdy przeszukali mój numer VIN.

Nadal mam niewielką nadzieję, że zadziała (jeśli istnieje jakiś konflikt między ogrzewaniem a łopatkami, jak spekulowano, gdy nie jest skonfigurowane fabrycznie..), w takim przypadku prawdopodobnie zdecydowałbym się na tę kierownicę: 39838210
Wydaje mi się, że to prawdziwa kierownica R-Design z ogrzewaniem, ale bez łopatek (myślę, że była to opcja w Europie, nie jestem pewien co do USA).
Nigdy nie używałem łopatek zmiany biegów.. i nie jestem pewien, kiedy miałbym ich używać.. są dla mnie bardziej estetyczne :)
115195

Pozdrawiam!

#54 ·
Dzięki za komentarze!
Obecnie czekam na informację zwrotną od dealera (który sprawdza to z pomocą techniczną), czy niezbyt dobrze wyglądająca Ogrzewana kierownica akcesoryjna (bez łopatek) zainstaluje się pomyślnie w R-Design, który fabrycznie był wyposażony w łopatki zmiany biegów. Wcześniej powiedziano mi, że pojawiła się w systemie, gdy przeszukali mój numer VIN.

Nadal mam małą nadzieję, że to zadziała (jeśli istnieje jakiś konflikt między ogrzewaniem a łopatkami, jak spekulowano, gdy nie są skonfigurowane fabrycznie...), w takim przypadku prawdopodobnie zdecydowałbym się na tę kierownicę: 39838210
Wydaje mi się, że to prawdziwa kierownica R-Design z ogrzewaniem, ale bez łopatek (myślę, że była to opcja w Europie, nie jestem pewien co do USA).
Nigdy nie używałem łopatek zmiany biegów... i nie jestem pewien, kiedy bym ich użył... są dla mnie bardziej estetyczne :)
View attachment 115195

Pozdrawiam!
Co więc ustaliłeś? Myślę, że zadziałałoby to, gdybyś użył właściwej sprężyny zegarowej???

#55 ·
Zepsuliśmy sprawę i nigdy nie zamówiliśmy opcji podgrzewanej kierownicy, kiedy robiliśmy OSD (nigdy nie przyszło nam to do głowy, dopóki nie dostałem Audi, które ją ma... jaka różnica). W każdym razie, zrobiłem sporo badań nad tym, jak zmodernizować naszego XC90 bez płacenia ~1000 $ za oficjalne akcesorium Volvo (numer części: Kit057), i oto co odkryłem

---

Dla odniesienia, zestaw akcesoriów Volvo zawiera:

• 32204779 - Kierownica (węgiel drzewny)
  • 32266026 - Moduł kierownicy
  • 31428189 - Oprogramowanie

---

Mój zestaw DIY:

• Kierownica - Udało mi się znaleźć używaną podgrzewaną kierownicę na eBayu ze zniszczonego XC90 z 2018 roku (uderzenie w tył / bez wystrzelenia poduszki powietrznej) z przebiegiem ~10 tys. mil za $150. Numer części: 31407817. Większość firm zajmujących się złomowaniem nieprawidłowo podaje opis części, ale bardzo łatwo jest stwierdzić, czy kierownica ma element grzejny, patrząc na wiązki przewodów. Kierownice bez elementu grzejnego mają tylko jedną wiązkę przewodów, która łączy się z modułem w pozycji godziny 1 (dla elementów sterowania kierownicą). Podgrzewane kierownice mają drugą wiązkę przewodów w pozycji godziny 6. Te kierownice są również uniwersalne z innymi pojazdami SPA (np. S90, V90, XC60 itp.), więc szukaj również tych modeli. Możesz wpisać numer części na stronie internetowej części Volvo, aby sprawdzić, czy pasuje do Twojego pojazdu. Dołączyłem poniżej kilka kodów referencyjnych, które pomogą Ci rozszyfrować opisy
  • Moduł - Myślałem, że uda mi się obejść używając modułu, który był już w moim samochodzie (numer części: 31443883), ponieważ ma on złącze do elementu grzejnego, ale tak NIE jest. Jeśli samochód fabrycznie posiadał podgrzewaną kierownicę, zostałby zaprogramowany do używania tego modułu. Jednak wymagane oprogramowanie do modernizacji może „komunikować się” tylko z modułem wymienionym w zestawie (numer części: 32266026). To kosztowało mnie $135
  • Oprogramowanie - Dealer musiał zaprogramować oprogramowanie (numer części: 31428189). Oprogramowanie $35 / Praca (1 godz.) $ 115
  • Praca - Sam zainstalowałem moduł i kierownicę, korzystając z tych instrukcji. Naprawdę proste. Obawiałem się, że nie będziesz w stanie obrócić kierownicy bez włączonego samochodu, ale nie miałem z tym problemu

Całkowita cena: $435

Skończyłem wydając trochę więcej niż początkowo planowałem, ale warto.

---

Kody opisów kierownicy Volvo:

• RT02 - Podgrzewana kierownica
  • FL01 - Wnętrze w kolorze węgla drzewnego
  • RU02 - Kierownica, 3-ramienna, skórzana z wstawkami unideco

Image

Image
Dobrze zagrane!