Zepsuliśmy sprawę i nigdy nie zamówiliśmy opcji podgrzewanej kierownicy, kiedy robiliśmy OSD (nigdy nie przyszło nam to do głowy, dopóki nie dostałem Audi, które ją ma... jaka różnica). W każdym razie, zrobiłem sporo badań nad tym, jak zmodernizować naszego XC90 bez płacenia ~1000 $ za oficjalne akcesorium Volvo (numer części: Kit057) i oto, co odkryłem
---
Dla odniesienia, zestaw akcesoriów Volvo zawiera:
---
Mój zestaw DIY:
Cena całkowita: $435
Skończyłem wydając trochę więcej, niż pierwotnie planowałem, ale warto.
---
Kody opisów kierownicy Volvo:
---
Dla odniesienia, zestaw akcesoriów Volvo zawiera:
- 32204779 - Kierownica (węgiel drzewny)
- 32266026 - Moduł kierownicy
- 31428189 - Oprogramowanie
---
Mój zestaw DIY:
- Kierownica - Udało mi się znaleźć używaną podgrzewaną kierownicę na eBayu ze zniszczonego XC90 z 2018 roku (uderzenie w tył / bez wystrzelenia poduszki powietrznej) z przebiegiem ~10 tys. mil za $150. Numer części: 31407817. Większość firm zajmujących się złomowaniem nieprawidłowo podaje opis części, ale naprawdę łatwo jest stwierdzić, czy kierownica ma element grzejny, patrząc na wiązki przewodów. Kierownice bez elementu grzejnego mają tylko jedną wiązkę przewodów, która łączy się z modułem w pozycji godziny 1 (dla elementów sterowania kierownicą). Podgrzewane kierownice mają drugą wiązkę przewodów w pozycji godziny 6. Te kierownice są również uniwersalne z innymi pojazdami SPA (np. S90, V90, XC60 itp.), więc przeszukaj również te modele. Możesz wpisać numer części na stronie internetowej części Volvo, aby sprawdzić, czy pasuje do Twojego pojazdu. Dołączyłem poniżej kilka kodów referencyjnych, które pomogą Ci rozszyfrować opisy
- Moduł - Myślałem, że uda mi się obejść, używając modułu, który był już w moim samochodzie (numer części: 31443883), ponieważ ma on złącze do elementu grzejnego, ale tak NIE jest. Jeśli samochód fabrycznie miał podgrzewaną kierownicę, zostałby zaprogramowany do używania tego modułu. Jednak wymagane oprogramowanie do modernizacji może "komunikować się" tylko z modułem wymienionym w zestawie (numer części: 32266026). To kosztowało mnie $135
- Oprogramowanie - Dealer musiał zaprogramować oprogramowanie (numer części: 31428189). Oprogramowanie $35 / Praca (1 godz.) $ 115
- Praca - Sam zainstalowałem moduł i kierownicę, korzystając z tych instrukcji. Naprawdę proste. Obawiałem się, że nie będziesz w stanie obrócić kierownicy bez włączonego samochodu, ale nie miałem problemu
Cena całkowita: $435
Skończyłem wydając trochę więcej, niż pierwotnie planowałem, ale warto.
---
Kody opisów kierownicy Volvo:
- RT02 - Podgrzewana kierownica
- FL01 - Wnętrze w kolorze węgla drzewnego
- RU02 - Kierownica, 3-ramienna, skórzana z wstawkami unideco