SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

(ROZWIĄZANE) XC60 Nadmierny hałas opon - Myśli? (Klips audio)

9.2K views 15 replies 10 participants last post by  Luka13  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Zamierzam zamienić moje 20-calowe Conti na Michelin Pilot 4 - czy ktoś ma jakieś doświadczenia do podzielenia się w kwestii hałasu? Jestem fanem Scorpions, ale zamierzam wypróbować te... wszelkie spostrzeżenia mile widziane!

*Zaktualizowano 18.10: Powód jest taki, że doświadczam szumu przy większości prędkości, ale serwis twierdzi, że nie ma problemu z piastą/łożyskami/itp., co oznacza, że muszą to być opony. Link do audio TUTAJ, uwagi mile widziane

#3 ·
Jeśli chodzi o opony Michelin All-Season Pilot Sport, miałem z nimi wspaniałe doświadczenie w moim BMW 535 X-Drive - może nie do końca trafne, ale planuję zamontować je w moim XC60, gdy Scorpions będą wymagały wymiany. Mają również dobre recenzje na Tire Rack.

#4 ·
Użyłem Michelin pilot sport a/s 3s. Świetna opona na 3 sezony, beznadziejna opona zimowa.

• Like
Reactions: VxF
#5 ·
FWIW, nasze XC90 z 2017 i 2021 roku były fabrycznie wyposażone w opony Pirelli Scorpions. Hałas na drodze i równowaga są okropne. Założyliśmy AS3 w 2017 roku przy przebiegu 45 tys. mil. Teraz, przy przebiegu 91 tys. mil na samochodzie, opony są gładkie, ciche i wyjątkowo dobrze się zużywają. Nadal mają 15-20 tys. mil żywotności.

2021 ma 33 tys. mil i nie mogę się doczekać, aż przejdę na AS4, gdy się zużyją.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#7 ·
Cześć wszystkim,

Zamierzam zamienić moje 20-calowe Conti na Michelin Pilot 4 - czy ktoś ma jakieś doświadczenia dotyczące hałasu? Jestem fanem Scorpions, ale zamierzam je wypróbować... wszelkie uwagi mile widziane!

Oryginalne continentale mają przejechane zaledwie kilkaset mil i są wystawione na sprzedaż, jeśli ktoś jest zainteresowany (najlepsza oferta) i są wystawione w dziale ogłoszeń :)
Zamieniłem opony Pirelli Scorpion High Performance Summer Tires na Michelin Pilot Sport All Season 4, 265/35ZR22 - XL/102Y w moim obecnym pojeździe. W moim poprzednim, 2020 XC60 T8, miałem zamontowane Pirelli Scorpions i mogę powiedzieć, że Micheliny jeżdżą ciszej niż tamte i są naprawdę dobrze trzymają się drogi (dobrze trzymają się drogi) i w ogóle nie zauważyłem żadnego wzrostu ani uciążliwego hałasu.

#8 ·
Przesiadłem się z fabrycznych opon Pirelli Scorpion 21" z pianką wygłuszającą na Michelin Pilot Sport 4 AS, które nie mają pianki wygłuszającej. Nie zauważyłem żadnej różnicy w hałasie w mieście - na autostradzie może być trochę więcej szumu w zależności od jakości nawierzchni, ale może to być również związane z docieraniem się bieżnika. Poza tym jestem zadowolony z opony, a do tego nie muszę się martwić o kolejne potencjalne źródło wibracji w postaci odklejającej się pianki. Stwierdziłem, że opony Pirelli są nieco kruche/trzęsące w porównaniu do Michelin, zwłaszcza im niższy profil. Nie miałem jeszcze okazji przetestować przyczepności - jak dotąd tej jesieni w Seattle było wyjątkowo sucho! Z tego, co czytałem, prawdopodobnie byłyby to przyzwoite opony całoroczne, ale mam zestaw opon zimowych Pirelli, które pozwolą mi przetrwać sezon podróży po zaśnieżonych górskich przełęczach (była to jedyna dostępna opcja zimowa w zeszłym roku dla mojego rozmiaru kół).

#11 ·
Ja również wolę Micheliny. Dobra decyzja o zmianie.
Nie mogłem znieść Scorpions, wymieniłem je i ciężkie jak cholera fabryczne koło 20”. 19x9, Fifteen52 i 275/40 Firestone Indy 500….. doskonały letni zestaw. Zima to 18” TSW z oponami Vredestein.

• Like
Reactions: graystroke
#12 ·
Saga trwa dalej! Myślałem, że opony są po prostu głośne, stąd chęć ich wymiany. Okazało się jednak, że są one faktycznie wadliwe (lub nieprawidłowo zamontowane przez mój salon). Salon twierdzi, że wszystko jest w porządku, ale ja wiem na pewno, że tak nie jest - złożyłem reklamację gwarancyjną w firmie Continental, ale niczego się nie spodziewam. Nie wiem, co jeszcze mogę zrobić, poza sprawianiem mojemu salonowi coraz większych problemów, aż w końcu coś z tym zrobią... Jestem wyczerpany i to sprawia, że jazda samochodem nie jest już nawet przyjemna.

#13 ·
Saga trwa! Myślałem, że opony są po prostu głośne, stąd chęć ich wymiany. Okazało się jednak, że są one faktycznie wadliwe (lub nieprawidłowo zamontowane przez mój salon). Salon twierdzi, że wszystko jest w porządku, ale ja wiem na pewno, że tak nie jest - złożyłem reklamację gwarancyjną w Continental, ale niczego się nie spodziewam. Nie wiem, co jeszcze mogę zrobić, poza sprawianiem mojemu salonowi coraz większych problemów, aż w końcu coś z tym zrobią... Jestem wykończony i to sprawia, że jazda samochodem nie jest już nawet przyjemna.
Opony Continental nie są świetne. Po prostu je wymień.

• Like
Reactions: Ultrarunner511
#14 ·
Aktualizacja: Continental zamierza wymienić wszystkie 4 opony na zestaw z pianką w środku. Pomyślałem, że niektórzy z was mogą uznać ten dźwięk za interesujący i być może nawet podzielić się swoimi przemyśleniami, podczas gdy czekamy na nowe :). Klip dźwiękowy zamieszczony poniżej został nagrany na gładkiej autostradzie przy prędkości 25 MPH w ruchu drogowym. **Najlepiej słuchać na słuchawkach**
Dźwięk opon

#15 ·
Z radością informuję, że problem został rozwiązany! Zadzwoniłem do Continentala i wyjaśniłem problem - zgodzili się na wymianę opon w ramach gwarancji i przeszedłem na Continental ProContact RX (z pianką) za dodatkowe 30 dolarów za oponę. Zapłaciłem również za pełną geometrię (mimo że wydawała się w porządku) i wyważanie road-force, żeby mieć 100% pewności, a samochód jest cichy jak mysz i jedzie jak po chmurach.

Myśląc o tym, Continental bardzo szybko zgodził się na pełną wymianę po podaniu numeru DOT z boku opony, więc zastanawiam się, czy istniała znana wadliwa partia? Trochę irytujące, ale chciałem zaktualizować wątek na wypadek, gdyby ktoś inny przechodził przez to samo. Na marginesie, opony RX są prawdopodobnie najbardziej gładkimi i najcichszymi oponami, jakie kiedykolwiek spotkałem, jeśli myślisz o nowym zestawie.

#16 ·
Z radością informuję, że problem został rozwiązany! Zadzwoniłem do Continentala i wyjaśniłem problem - zgodzili się na wymianę opon w ramach gwarancji, a ja ulepszyłem je do Continental ProContact RX (z pianką) za, powiedzmy, dodatkowe 30 dolarów za oponę z własnej kieszeni. Zapłaciłem również za pełną geometrię (mimo że wydawała się w porządku) i wyważanie road-force, żeby mieć 100% pewności, a samochód jest cichy jak mysz i jedzie jak po chmurach.

Myśląc o tym, Continental bardzo szybko zgodził się na pełną wymianę po podaniu numeru DOT z boku opony, więc zastanawiam się, czy była znana wadliwa partia? Trochę irytujące, ale chciałem zaktualizować wątek na wypadek, gdyby ktoś inny miał to samo. Na marginesie, opony RX są prawdopodobnie najbardziej gładkimi i najcichszymi oponami, jakie kiedykolwiek spotkałem, jeśli myślisz o nowym zestawie.
Mam dokładnie ten sam problem z moim xc60 z 2019 roku i oponami 20” Continental Cross Contact LX Sport. Odwiedziłem 3 różnych dealerów Volvo i wszyscy powiedzieli, że wszystko jest w porządku z moimi kołami. Jakie dokładnie są twoje nowe opony?