SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Problemy z RTI w samochodach Sensus

3 reading
21K views 140 replies 34 participants last post by  dom58  
#1 ·
Właśnie odebrałem dziś samochód od mojego zaufanego dealera. Miałem problemy z RTI, które działało od czasu do czasu przez ostatnie kilka miesięcy. W końcu całkowicie przestało działać w drodze na wizytę serwisową u dealera wczoraj. FWIW, samochód to S90 z 2018 roku z Sensus (oczywiście). Powiedziano mi przez dealera, że skontaktowali się z Volvo w sprawie problemu. Volvo poinformowało technika dealera, że Volvo wie o problemie, ale na razie nie ma rozwiązania, po prostu bądź w kontakcie.

Zasadniczo system nawigacji działa normalnie, ale RTI nie pokazuje żadnych informacji o nadchodzącym ruchu, żadnego zmieniania trasy, nic. Zielone, żółte lub czerwone linie nie istnieją.

Po prostu FWIW. Nie widziałem jeszcze wątku na ten temat.

#122 ·
Miałem swój samochód u dealera w USA w sobotę 16 sierpnia, po spędzeniu 4 i pół godziny czekając na aktualizację. Mówią mi, że samochód jest gotowy. Wsiadam do samochodu, wjeżdżam na autostradę i zgadnijcie co... Brak ruchu. Przewińmy do dzisiejszego poranka, poniedziałku 18 sierpnia. Właśnie skończyłem rozmowę telefoniczną z obsługą klienta Volvo. Która powiedziała mi, że nie ma jeszcze rozwiązania dla pojazdów w USA, tylko dla pojazdów w Europie. Szczerze mówiąc, to tylko kolejny przykład tego, jak źle Volvo poradziło sobie z tym problemem.

Być może czas na pozew zbiorowy.

#123 ·
Miałem swój samochód u dealera tutaj w USA w sobotę 16 sierpnia, po spędzeniu 4 i pół godziny czekając, aż zrobią aktualizację. Mówią mi, że samochód jest gotowy. Wsiadam do samochodu, wjeżdżam na autostradę i zgadnijcie co... Brak ruchu. Przesuwamy się do dzisiejszego poranka, poniedziałek 18 sierpnia. Właśnie skończyłem rozmowę telefoniczną z obsługą klienta Volvo. Która powiedziała mi, że nie ma jeszcze rozwiązania dla pojazdów z USA, tylko dla pojazdów w Europie. Szczerze mówiąc, to tylko kolejny przykład tego, jak źle Volvo poradziło sobie z tym problemem.

Być może czas na pozew zbiorowy.
Przyniosłem swój samochód na ostatni bezpłatny serwis w lipcu. Powiedzieli mi, że problem RTTI został naprawiony. Jak ty, tak nie było. Zaczynam się zastanawiać, czy ich mechanicy w ogóle wiedzą, czym jest RTTI. Jestem tak przyzwyczajony do tego, że nie działa, że nawet już nie patrzę na ekran deski rozdzielczej. Volvo straciło mnie jako klienta. Podoba mi się sam samochód, ale ponieważ zaprzestali produkcji tego modelu, nie ma powodu, żeby nawet myśleć o pozostaniu z nimi.

#125 ·
Serwis Volvo zaktualizował mój samochód tydzień temu. Cały proces zajął około 15 minut i od tego czasu serwis działa znowu normalnie, tak jak przed awarią. Wydaje się, że w UE poprawka z już wspomnianą wersją oprogramowania (opublikowaną wcześniej na tym forum) rozwiązuje problem. Dostawca informacji o ruchu drogowym jest teraz ponownie widoczny w menu samochodu. Moja konkluzja: poprawka istnieje, jedynym pytaniem jest, czy lokalny serwis Volvo jest gotowy do przeprowadzenia aktualizacji, ponieważ, jak zrozumiałem, wciąż nie ma jasnych instrukcji od Volvo. Aktualizacja była bezpłatna - lokalny serwis po prostu obciążył Volvo za 15 minut pracy serwisowej.

#133 ·
Volvo Service zaktualizowało mój samochód tydzień temu. Cały proces zajął około 15 minut i od tego czasu usługa działa ponownie normalnie, tak jak przed awarią. Wydaje się, że w UE poprawka z już wspomnianą wersją oprogramowania (opublikowaną wcześniej na tym forum) rozwiązuje problem. Dostawca informacji o ruchu drogowym jest ponownie widoczny w menu samochodu. Mój wniosek: poprawka istnieje, jedyne pytanie brzmi, czy lokalny serwis Volvo jest skłonny wykonać aktualizację, ponieważ z tego, co rozumiem, nadal nie ma jasnych instrukcji od Volvo. Aktualizacja była bezpłatna – lokalny serwis po prostu obciążył Volvo za 15 minut pracy serwisowej.
Mam umówioną wizytę na przyszły tydzień na aktualizację. Polska. Najlepsze jest jednak to, że muszę zapłacić za tę pracę Dealerowi!

#131 ·
Twój Volvo musi zostać zabrany do dealera w celu załadowania oprogramowania do jednostki głównej Sensus. Będzie również potrzebował aktywacji Volvo On-call i jakiejś formy połączenia internetowego, czy to hotspotu przez telefon komórkowy, czy przez modem samochodu.

Naprawa jest tymczasowa według Volvo i działała bezbłędnie w naszym XC90 z 2020 roku przez ostatni tydzień. Bardzo szczęśliwy, że mamy to z powrotem.

#139 ·
Hura! Naprawdę działa! Dostałem go wczoraj. Ale najlepsze jest to, posłuchaj: Sprzedawca powiedział mi, że muszę zapłacić za aktualizację. Napisałem do Volvo Polska, narzekając na to, ale bez odpowiedzi. Więc napisałem do mojego przyjaciela dziennikarza, który zapytał Volvo Polska w imieniu swoich mediów: „Co z tym problemem RTTI i czy użytkownik musi płacić?”. NASTĘPNEGO DNIA dealer zadzwonił do mnie, mówiąc: „Nie wiem, co zrobiłeś, ale Volvo Polska poprosiło mnie, abym zrobił to za darmo”... Jestem ciekawy, czy zrobią to bezpłatnie dla innych klientów.

#140 ·
W Szwajcarii jest to bezpłatne, objęte gwarancją. Jeśli jesteś poza okresem gwarancyjnym, prawdopodobnie zostaniesz poproszony o zapłacenie za 15 minut potrzebnych do zainstalowania poprawki, w zależności od relacji z dealerem Volvo. Nie zawsze jestem zadowolony z tego, co robi Volvo (nie zaczynajcie mnie o niektórych problemach z oprogramowaniem Sensus), ale w tym przypadku, kiedy napisałem do nich o problemie RTTI, Volvo natychmiast odpowiedziało w bardzo miły i pomocny sposób.