SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Proszę zamieszczać zdjęcia samochodów V90/S90 z zawieszeniem pneumatycznym

6.7K views 18 replies 9 participants last post by  MvI_S60R  
#1 ·
Próbuję rozgryźć tajemnice kalibracji wysokości zawieszenia pneumatycznego na tylnej osi, byłoby wspaniale zobaczyć więcej zdjęć V90/S90 z zawieszeniem pneumatycznym w rzeczywistych warunkach. Proszę zamieszczać tylko zdjęcia, na których w 100% jesteście pewni, że samochód posiada zawieszenie pneumatyczne.

Moja dotychczasowa teoria: Większość hybrydowych samochodów S90/V90 z zawieszeniem pneumatycznym 4c siedzi z tyłu niżej niż samochody z silnikiem spalinowym.

#3 ·
2018 V90CC T6

„Kompensacja obciążenia
Do załadunku lub rozładunku samochodu, który wiąże się ze średnią zmianą wysokości nad tylną osią o 10 mm, uruchamiana jest kompensacja układu zawieszenia pneumatycznego w celu powrotu do normalnej wysokości.
Tryb parkowania
Gdy tylko samochód zostanie zatrzymany i wyłączony (tryb użytkowania został zmieniony z Jazdy na Nieaktywny), zawieszenie pneumatyczne
wyreguluje wysokość nad tylną osią w górę o 10 mm. Dzieje się tak, aby samochód wyglądał „prawidłowo” w stanie postoju. Proces nie jest
zatrzymywany, jeśli drzwi zostaną otwarte, ponieważ zawieszenie jest regulowane tylko w górę. Przeciwna regulacja następuje podczas jazdy.” z VIDA.

#8 ·
Umieściłem to również w innym wątku.
"Jeśli ktoś się zastanawia, czy jego samochód faktycznie ma zawieszenie pneumatyczne, wystarczy przejść do ekranu ustawień w sekcji Hamulec postojowy i Zawieszenie. Jeśli istnieje opcja wyłączenia, to je masz! (Powinieneś je wyłączyć podczas podnoszenia i/lub holowania)"

#10 ·
Zamówiłem właśnie moje V90 CC 2021. Czy zawieszenie pneumatyczne jest warte swojej ceny? Jakie są zalety/wady?
Usztywnia zawieszenie w trybie "dynamicznym", co jest przydatne podczas bardziej sportowej jazdy lub ogólnie przy wyższych prędkościach, a zmiękcza je w trybie "komfortowym", co jest świetne na wyboistych drogach.

#18 ·
@MvI_S60R - Dzięki za zdjęcia! Twój samochód wygląda świetnie i wydaje się mieć odpowiednią wysokość. Niesamowite! Nie sądziłem, że jest to możliwe z zawieszeniem 4c.

Podobają mi się również dystanse (a może to tylko offset felg, na których jeździsz?). Sprawia to, że samochód wygląda tak, jak powinien wyglądać od samego początku.

Czy używasz "skróconego czujnika wysokości", czy po prostu ustawiasz zawieszenie w tryb Eco? Nigdy nie słyszałem o możliwości zmiany czujnika. Możesz mi powiedzieć coś więcej? Czy to praca dla majsterkowiczów?

Naprawdę chcę zmodyfikować mojego S90, aby nadać mu wygląd wysokości i rozstawu kół Twojego V90.

#19 ·
@MvI_S60R
Więc, czy używasz "skróconego czujnika wysokości", czy po prostu ustawiasz zawieszenie w tryb Eco? Nigdy nie słyszałem o opcji zmiany czujnika. Czy możesz mi powiedzieć coś więcej? Czy to praca DIY?

Naprawdę chcę zmodyfikować mojego S90, aby nadać mu wygląd wysokości jazdy i rozstawu kół Twojego V90.
Dzięki, stary

Zgadza się, to tylko koła z przesunięciem +35 mm.

Jeszcze nie bawiłem się z prętami, ale wiem, że ludzie z XC60 i 90 (i dziewczyny) to robią, ponieważ mają powietrze na wszystkich czterech rogach.

Była firma, która je produkowała z gwintowanym korpusem do regulacji wysokości i mogą je po prostu wymienić i natychmiast mieć obniżonego SUV-a. To był jedyny powód, dla którego zdecydowałbym się na XC60 zamiast V90, ale myślę, że podjąłem właściwą decyzję.

Pewnego dnia tak, planuję zdobyć sprężyny od Viva, a następnie parę regulowanych prętów od tej firmy (czuję się, jakbym miał amnezję, nie mogę sobie przypomnieć nazwy)