SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 33 Posts

nymxracer

· Registered
55 Posts
Discussion starter · #1 ·
Potrzebuję jak najwięcej osób z T5, aby wkręciły silnik swojego samochodu na 2000 obr./min, przytrzymały go tam i powiedziały mi, czy silnik się trzęsie. Mój samochód zaczyna od nierównej pracy na biegu jałowym... następnie między 1000-1950 obr./min praca silnika się wyrównuje... ale kiedy osiągam 2000-2050 obr./min, zaczyna się trząść... a gdy przekracza 2050 obr./min, znów się wyrównuje. Dealer powiedział, że to normalne, ale w to nie wierzę. Z góry dziękuję...

Właściwie miałem ten problem kilka tygodni temu. Przejechałem zbiornik gazu tak szybko, jak to możliwe i użyłem trochę Chevron Techron w następnym zbiorniku. Wyczyściłem również mój MAF. Połączenie tych dwóch rzeczy wydawało się działać.

Czy jesteś dostrojony? To również może być problem.

Discussion starter · #3 ·
Żadnej melodii... czy chevron już... i właśnie miałem świece i przepustnicę wyczyszczone przez dealera (wspomniał, że było trochę nagromadzenia węgla) i obroty jałowe trochę się poprawiły, ale kiedy osiąga 2000 obr./min, nadal trzęsie samochodem. Zaktualizowali nawet oprogramowanie, brak kodów i jest to 05 v50 t5 auto z przebiegiem 45 tys. km. Coś jest nie tak, silnik zachowuje się jakby miał wypadanie zapłonów, potrzebuję tylko wystarczająco dużo osób, które powiedzą, że nie doświadczają tego samego, abym mógł udowodnić, że to nie jest normalne. Chciałbym, żeby nie musiał tego robić, ale potrzebuję już naprawionego samochodu. Jeszcze raz dziękuję.

Zauważam to również w moim samochodzie.

Było najgorzej w tym zakresie obrotów, gdy jeden z moich mocowań silnika uległ awarii. Widziałeś ostatnio jakieś wycieki płynu? Po wymianie było znacznie lepiej, ale wciąż zauważalne przy tych samych obrotach. Musi to być częstotliwość rezonansowa.

Mam mały hałas i wibracje tylko na biegu jałowym z powodu zamontowanego mocowania TRZ, po osiągnięciu 2 tys. obr./min jest stabilnie, bez wibracji, bez wstrząsów przy 2 tys.

Discussion starter · #7 ·
Dzięki wam wszystkim.. doceniam wysiłek.... Niedawno zrobili górne mocowanie silnika i byłem już tyle razy z powodu nierównej pracy na biegu jałowym, że wątpię, żeby przegapili jakieś inne uszkodzone mocowania silnika. Jeszcze raz, chcę tylko wiedzieć, czy ktoś może powtórzyć wibracje przy 2 tys. obrotów, których doświadczam, ponieważ trudno mi uwierzyć, że to normalne, a jeśli tak, to chyba sprzedam samochód.

Discussion starter · #8 ·
Spróbuję nagrać film z silnika, jak tylko uda mi się znaleźć dodatkową parę rąk, żeby go nagrać, podczas gdy będę go trzymał na 2k. Dziwna część jest taka, że ​​jest to między 2000 a 2050k, więc to małe okno, ale wtedy się to dzieje i jest bardzo zauważalne. Jeszcze raz dziękuję....

Mój samochód tak się zachowuje, jeśli nie używam benzyny bezołowiowej premium.

Na początku eksperymentowałem z paliwem, kiedy kupiłem nowy samochód. Zwykła benzyna bezołowiowa sprawia, że mój samochód chodzi jak szajs (można poczuć więcej wibracji silnika przez kierownicę, a samochód naprawdę wydawał się ospały podczas ruszania). Średnia klasa jest taka sobie, a Premium wydaje się dawać najlepsze wyniki.

A teraz, kiedy znalazłem stację benzynową, która sprzedaje 100% benzyny (bez etanolu), wydaje się, że działa jeszcze lepiej.

Brak zauważalnych wibracji przy podanych obrotach.

Hmm, będę musiał tego spróbować. Mam teraz hałas w postaci wibracji na biegu jałowym, ponieważ moja klimatyzacja zepsuła się, gdy był to najgorętszy tydzień od zeszłego lata. fml. Zabieram go jutro do serwisu, żeby to naprawili.

Discussion starter · #13 ·
Używam 93 oktanów i próbowałem zwykłej benzyny bez różnicy, więc wiem, że to nie wina paliwa. Jeszcze raz dziękuję, piszcie dalej... im więcej osób powie, że ich samochody tego nie robią, tym lepiej.

Mam trochę hałasu i wibracji tylko na biegu jałowym z powodu zamontowanego mocowania TRZ, po osiągnięciu 2 tys. obr./min jest stabilnie, bez wibracji, bez wstrząsów przy 2 tys.
+1

Coś musi być w powietrzu (albo w gazie). W zeszłym tygodniu mój silnik pracował nierówno na biegu jałowym i czekałem tylko na kontrolkę CEL. Pomyślałem, że czas na świece, a potem przypomniałem sobie, że zatankowałem na jakiejś stacji bez nazwy. W tym tygodniu zatankowałem na Shellu i wszystko znowu jest dobrze.
Stan

Discussion starter · #19 · (Edited)
Szorstkie obroty biegu jałowego nie są tak dużym problemem jak wstrząsy. Myślę, że cokolwiek powoduje wstrząsy, powoduje również dodatkowe szorstkie obroty biegu jałowego, których doświadczam. To także nie benzyna, trwa to już zbyt długo, żeby to była benzyna. Jeszcze raz, czekam na odpowiedzi, ale tylko do wiadomości... wszystko, czego potrzebuję, to tak, mój samochód trzęsie się między 2000-2100 obr./min lub nie, nie trzęsie się. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i sugestie i mam nadzieję, że pewnego dnia będę mógł się odwdzięczyć. :)

Normalne. Silnik 5-cylindrowy ma pewne interesujące harmoniczne, a ta powoduje boczne ruchy w górę/w dół, które można odczuć przy tych obrotach. Większość z nas to zauważa. Pogarsza się to, gdy zużyje się przednie mocowanie silnika (to, na którym silnik wisi od strony nadkola pasażera). Ale jest obecne nawet wtedy, gdy jest nowe.

1 - 20 of 33 Posts