SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zredukowana funkcjonalność asystenta parkowania

1 reading
9.3K views 16 replies 11 participants last post by  hkl00k  
#1 ·
Zarówno wczoraj, jak i dzisiaj, podczas postoju na czerwonym świetle, na moim '22 XC60 T8 na sekundę lub dwie pojawił się komunikat "Park Assist zredukowana funkcjonalność / Wymagany serwis". Oczywiście zapytam dealera, ale czy ktoś ma pojęcie, o co w tym chodzi?

Wysłane z mojego Pixela 3 za pomocą Tapatalk

#2 ·
Czy system start/stop się włączył? Miałem to samo, zanim pojawił się komunikat DTC "Wymagany serwis Start/stop". Może to być znak, że poziom naładowania akumulatora pomocniczego jest niski.

owns 2023 Volvo XC60 Recharge Ultimate Dark Theme
#3 ·
Czy system start/stop się włączył? Miałem to samo, zanim pojawił się komunikat DTC „Wymagany serwis start/stop”. Może to być znak, że poziom naładowania akumulatora pomocniczego jest niski.
Hmm. Prawdopodobnie? Przynajmniej dzisiaj akumulator hybrydowy był całkowicie rozładowany i działał na silniku spalinowym, więc zgaduję, że system start/stop się włączył.

Wysłane z mojego Pixela 3 za pomocą Tapatalk

#7 ·
Przytrafiło mi się to i mój dealer powiedział mi, żebym wytarł czujniki. Zwracam uwagę na to, żeby je czyścić i od tego czasu nie miałem już tego komunikatu. Mam nadzieję, że to takie proste, ale nie spodziewam się tego we wszystkich sytuacjach.

#9 ·
Mam MY22 XC60 T8. I na naszym rynku w Malezji, oszuści z Volvo postanowili usunąć funkcję "aktywnego asystenta parkowania" z samochodu (to ta, w której samochód skanuje w poszukiwaniu miejsc parkingowych i pomaga manewrować). Ten błąd pojawia się zwykle, gdy zmniejszam prędkość, na przykład zbliżając się do czerwonego światła lub korka. Moja hipoteza jest więc taka: "samochód wciąż skanuje w poszukiwaniu miejsc parkingowych, ale stwierdza, że brakuje reszty funkcji aktywnego asystenta parkowania (np. przełącznika aktywacji, przełącznika parkowania równoległego lub prostopadłego itp.). Piszę to z poczekalni w salonie, czekając na przeprowadzenie diagnostyki i pobranie potrzebnych danych. Byłem tu w zeszłym tygodniu, aby zaktualizować oprogramowanie do wersji 2.0, która miała rozwiązać ten problem - co najwyraźniej nic nie dało. Zaktualizuję ten post, jeśli będzie coś sensownego... Tymczasem życzę wam wszystkiego dobrego.

#14 ·
posiadam MY22 XC60 T8. i na naszym rynku w Malezji, osobnicy z Volvo zdecydowali się usunąć funkcję "aktywnego asystenta parkowania" z samochodu (to ta, w której samochód skanuje miejsca parkingowe i pomaga w manewrowaniu). Ten błąd pojawia się zwykle, gdy zwalniam, na przykład zbliżając się do czerwonego światła lub korka. Moja hipoteza jest więc taka: "samochód wciąż skanuje miejsca parkingowe, ale brakuje mu reszty funkcji aktywnego asystenta parkowania (np. przełącznika aktywacji, przełącznika parkowania równoległego lub prostopadłego itp.). Piszę to z poczekalni u dealera, czekając na przeprowadzenie diagnostyki i pobranie potrzebnych danych. Byłem tu w zeszłym tygodniu, aby zaktualizować oprogramowanie do wersji 2.0, która miała rozwiązać ten problem - co najwyraźniej nic nie dało. Zaktualizuję ten post, jeśli będzie coś sensownego... Tymczasem życzę wam wszystkiego dobrego.
Hej, stary, mam ten sam problem co ty. Dostałem swój w grudniu zeszłego roku, jeden z pierwszych dla Malezji. Wygląda na to, że błąd polega raczej na tym, że samochód porusza się z określoną prędkością, myśląc, że wkrótce zaparkuje, według dealera. Miałem nadzieję, że 2.0 to zaktualizuje, ale cóż. I tak jest to irytujące.

#11 ·
W tym przypadku wystarczyło po prostu wcisnąć go z powrotem we właściwą pozycję.

#12 ·
Właśnie otrzymałem ten błąd w moim 2022 XC60 B5 AWD US. Zauważyłem również, że kierunkowskaz nie miał dźwięku po aktywacji. Brak klikania. Czujniki wydawały się działać i dawały wizualne żółte/czerwone wskaźniki, gdy byłem blisko czegoś, ale bez dźwięku. Wyłączyłem samochód i poszedłem do sklepu, a potem wróciłem. Uruchomiłem samochód i nie było komunikatu o błędzie, ale nadal brak dźwięku dla czujników parkowania lub kierunkowskazu. Kiedy wróciłem do domu, zrestartowałem system, trzymając przycisk pod ekranem i system i wszystko znowu było dobrze. BŁĘDY!

#13 ·
Właśnie otrzymałem ten błąd w moim 2022 XC60 B5 AWD US. Zauważyłem również, że kierunkowskaz nie miał dźwięku po aktywacji. Brak klikania. Czujniki wydawały się działać i dawały wizualne żółte/czerwone wskaźniki, gdy były blisko czegoś, ale bez dźwięku. Wyłączyłem samochód i poszedłem do sklepu, a potem wróciłem. Uruchomiłem samochód i nie było komunikatu o błędzie, ale nadal nie było dźwięku dla czujników parkowania ani kierunkowskazu. Kiedy wróciłem do domu, zrestartowałem system, przytrzymując przycisk pod ekranem i system i wszystko było znowu w porządku. BUGGGGSSSSSS
To znany problem, który można łatwo rozwiązać, resetując IHU. Zgadzam się, bardzo irytujący błąd, najprawdopodobniej związany z oprogramowaniem.
Jeśli problem będzie się powtarzał, zanieś go do dealera, ponieważ IHU może być uszkodzone.

#15 ·
Mam wersję 2.1 i otrzymałem ten sam komunikat, gdy byłem w korku. Zadzwoniłem od razu do dealera, a dział obsługi powiedział, że może to być niski poziom naładowania akumulatora pomocniczego (???), Umówiłem się na wizytę w przyszły czwartek w celu sprawdzenia.

#16 ·
Miałem ten sam problem w moim 22 T8, 3 podróże i resetowało się za każdym razem. Ostatnim razem ostrzeżenie pojawiło się, gdy wsiadłem do samochodu, aby wrócić do domu od dealera, kazali im go zabrać z powrotem i skończyło się na tym, że miałem czujnik z tyłu z skorodowanymi złączami. Wymieniono to i cały system okablowania, co rozwiązało problem.

#17 ·
Aktualizacja: Po powrocie do domu, wyłączyłem samochód, zostawiłem go tam na kilka godzin, ponownie uruchomiłem samochód i komunikat zniknął.

Być może i tak umówię się na wizytę w warsztacie i poproszę o wersję 2.2, ponieważ OTA nie jest jeszcze dostępna.