SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Czyszczenie i/lub wymiana odmy / skrzynki odpowietrzającej

52K views 34 replies 16 participants last post by  stely09ct  
#1 ·
Witajcie,

Właśnie miałem dzisiaj rano naszego S80 AWD T6 z 2010 roku (101 tys. mil) u dealera w celu zaprogramowania pilota (potrzebowałem kolejnego, samochód miał tylko 1, a ja dostałem 20% zniżki na serwis z okazji Black Friday)... i po kontroli wielopunktowej poinformowano mnie, że skrzynka odpowietrzająca/odpowietrznik oleju jest mocno zatkana. Koszt części i serwisu, aby się tym zająć, wyniósł 480,00 $ + podatek. Prawie wyplułem kawę i tak naprawdę trochę się zaśmiałem...

Czy ktoś może udzielić mi informacji, jak samemu się tym zająć? Czy ktoś inny musiał to robić? Jeśli tak, to czy jest to łatwe? Trudne? Drogie?

Wszelka pomoc/rada byłaby bardzo mile widziana. Szukałem na forum S80 hasła 'skrzynka odpowietrzająca' i 'odpowietrznik oleju' i tak naprawdę nic na ten temat nie znalazłem... chyba że coś przeoczyłem, co jest możliwe, nie spałem od 4 rano CDT. :confused:

Wielkie dzięki,

Gregg

#3 ·
Dzięki Connor. Właśnie wysłałem Ci e-mail.

Więc... 65 wyświetleń i nikt nie ma pomysłów, od czego zacząć tę procedurę?!? :confused:

Może to kac po Święcie Dziękczynienia... :beer:

#5 ·
#4 ·
To interesujące.

Zazwyczaj, jeśli skrzynka odpowietrzająca/separator oleju jest "źle zatkana" w silnikach Si6, zapali się kontrolka silnika lub usłyszysz dźwięk gwizdu na biegu jałowym.

#6 ·
Mam 3.2 z 2010 roku.
Mój dealer zwrócił mi na to uwagę kilka miesięcy temu. Mój samochód miał wtedy około 48 tys. km. Mniej więcej ta sama cena, jaką podano Ci za naprawę.
Zignorowałem ich sugestię, aby to wymienić. 20 tys. mil później... wciąż bez problemów.

#7 ·
Z tego, co widziałem (a mój został wymieniony 20 tysięcy mil temu przez poprzedniego właściciela w Volvo z powodu "wycieku oleju"), jest to prosta część na górze silnika i "powinna" dać się dość prosto wymienić, jak sądzę. Ale w ogóle tego nie badałem.

#8 ·
Tak, w 3.2 jest to bardzo proste. W T6 jest w tym samym miejscu, ale rura powietrzna zasilająca turbosprężarkę przebiega blisko za skrzynką PCV i jest nieco kłopotliwa w obsłudze.

#12 ·
Tak, w 3.2 jest to bardzo proste. W T6 jest w tym samym miejscu, ale rura powietrzna zasilająca turbosprężarkę przebiega blisko za skrzynką PCV i jest nieco kłopotliwa w obsłudze.
Czy ktoś ma numer części do odmy/odpowietrznika oleju 3.2? Dealer próbuje mnie zmusić do wymiany za 450 dolarów od 30 000 mil. Również jakikolwiek link do procedury wymiany byłby bardzo pomocny.

#9 ·
Dzięki za odpowiedzi, sprawdzę to dokładniej dziś wieczorem... kiedy będę mógł uruchomić moją konfigurację VIDA, aby zobaczyć, co tam pisze. Pomyślałem (i miałem nadzieję), że to będzie 'dość' prosta sprawa... i nie 'warta' wydawania prawie 500 dolarów, aby zlecić to dealerowi.

Poza tym pomyślałem o tym samym w drodze do domu tego ranka... jeśli to było tak 'źle zatkane', dlaczego nie ma kontrolki CEL z kodem?!? Myślę, że te same myśli, co niektórzy tutaj. Dobry punkt.

Wrócę z wynikami. Czekam na odpowiedź od Connora z Viva Performance w sprawie części.

Dzięki!

#10 ·
Zabawna sprawa... mój S70 z 98 roku potrzebował tego samego tuż przed sprzedażą i miał lekkie wycieki oleju z uszczelki wałka rozrządu. Nie chcę, żeby doszło do tego, że to samo (lub gorzej) stanie się z tym samochodem, ponieważ jest to teraz mój główny pojazd.

Myślicie, że dam radę przetrwać zimę??? Wolałbym tego nie robić w niskich temperaturach, ale oczywiście bym to zrobił, gdybym musiał... i jeśli byłoby to stosunkowo łatwe.

Mam nadzieję dostać nagrzewnicę garażową na gaz na święta Bożego Narodzenia, więc to również pomogłoby utrzymać rzeczy w cieplejszym stanie.

#11 ·
Znalazłem procedurę w VIDA zeszłej nocy, nie wygląda na zbyt złą. Mogę spróbować wymiany w ten weekend, jeśli część (157,99 $ + bezpłatna wysyłka na Amazon) dotrze na czas.

Zaktualizuję, gdy skończę.

Przy okazji, zdjąłem korek wlewu oleju zeszłej nocy po 30-minutowej jeździe z pracy... brak zauważalnego „uwolnienia” ciśnienia. Czyżby dealer próbował mnie oszukać??? Kto wie. W każdym razie, 160,00 $ za część i może godzina czasu jest O WIELE lepsza niż 480,00 $ + podatek, które mi zaoferowano... :facepalm:

#13 ·
Zrobione i gotowe!

Zająłem się tym w weekend, niezbyt "zła" robota. Zobacz zdjęcia tutaj (mam nadzieję, że działa, pierwszy raz linkuję do albumu):

https://flic.kr/s/aHskqvXSMb

Trelos, jeśli chodzi o numer części... Uważam, że potrzebujesz 31319642, który jest dla wersji bez turbosprężarki. Potrzebowałem 31319643 (turbo)... są różne, więc proszę, sprawdź jeszcze raz. Mój przyszedł z uszczelką (zielona rzecz na zdjęciach), ale numer tej części to 30757223 (bez turbosprężarki)... jeśli jej potrzebujesz.

Zadzwoniłem do miejsca na Amazon, gdzie miałem ją za 157,00 $ (z bezpłatną wysyłką), myślę, że to było *****'s Volvo... niezły facet i wysyła SZYBKO! Miałem ją w 3 dni z So Cal.

Jeśli chodzi o procedurę, pracowałem na schematach w VIDA (prześle je w kolejnym poście), ale NIE rozebrałem wszystkiego. Nie mogłem wymyślić jak... i naprawdę nie było to konieczne. Potrzebowałem/użyłem gniazda Torx T30, kilku różnych długości przedłużek przegubowych 1/2" (będziesz ich potrzebować, aby dostać się do tylnych śrub) i grzechotki 1/2". Odciąłem tylko małą opaskę zaciskową węża wychodzącego z odmy i odłączyłem "większy" wąż dolotowy za pomocą opaski zaciskowej w pobliżu obudowy filtra powietrza. Znowu, to będzie miało sens ze zdjęciami. Odłączyłem mały czujnik (w kierunku strony kierowcy) i wyjąłem wszystkie (14) śruby. Zachowaj ostrożność przy tylnych śrubach... ponieważ nie zwracałem uwagi i upuściłem jedną! Kiedy już je wyjęto, kilka uderzeń gumowym młotkiem i tah-dah... było po wszystkim!

Wymiana jest przeciwieństwem powyższego. Powiem ci, było brudno! Po połowie puszki środka czyszczącego CRC Intake/Throttle Body i około 10 stopach bieżących ręcznika papierowego... udało mi się doprowadzić to do dobrego wyglądu. Wyjąłem jak najwięcej. Nie dokręciłem śrub zbyt mocno, ponieważ prawie mogłem je wykręcić ręcznie. Specyfikacja w VIDA mówi 10 Nm.

Nie mogę sobie niczego innego przypomnieć... niezbyt zła robota. Będzie łatwiej, gdy będzie więcej miejsca (nie jestem pewien, czy osłona nad odmy "musi" być zdjęta, ale ja jej nie zdejmowałem).

Lepiej niż płacenie prawie 500,00 $ za zrobienie tego... :beer:

• Like
Reactions: willtride
#14 ·
#15 ·
Czy to nie jest zrobione, jeśli oddajesz samochód do serwisu? To znaczy, przynajmniej co x mil, może nie przy każdym serwisie, ale jednak. Czy powinienem się tym martwić? Mam V8 z przebiegiem 60 tysięcy mil i nie mam pojęcia, czy to zostało zrobione. Nie mam pojęcia, jak to powinno wyglądać (ani gdzie to w ogóle jest).

#16 ·
Czy to nie jest zrobione, jeśli oddajesz swój samochód do serwisu?
Można by pomyśleć! Przynajmniej tak mi się wydaje.

System PCV jest prawdopodobnie najbardziej "zaniedbaną" (nie celowo) częścią samochodu, przez większość ludzi. Nie pomyślałbym o tym, gdyby dealer, do którego poszedłem 2 tygodnie temu, nie wspomniał, że nastąpiło "uwolnienie ciśnienia" po zdjęciu korka oleju podczas przeglądu.

Po tym, jak wyglądał separator oleju (tj. część), kiedy go wyjąłem... Zgaduję, że mój nigdy nie był robiony i kupiłem go z przebiegiem 96 tys. mil na początku tego roku (pod koniec lutego 2015 r.). Wydawało się, że był serwisowany głównie u dealera (Cherry Volvo w NJ), ale nie pamiętam, żebym widział coś, co mówiło, że separator oleju został wymieniony. "Myślę", że powinien być częścią serwisu 60K lub 90K (najpóźniej). Być może ktoś inny ma wiedzę na temat tego, co jest w nich zawarte. Zobaczę dziś wieczorem, czy jest to wymienione w instrukcji konserwacji.

Po prostu coś, czym chciałem się podzielić, aby ludzie mogli być "proaktywni", a nie "reaktywni", jeśli uszczelka pęknie z powodu nagromadzenia ciśnienia... co przydarzyło się mojemu ukochanemu S70 niedługo przed jego sprzedażą. Niestety, to pudełko odpowietrzające było trudniejsze do wymiany.

#17 ·
Jeszcze jedna rzecz...

Zrobiłem porównanie w drodze do/z pracy w ostatnich dniach... i wierzę, że moje Hwy mpg nieznacznie wzrosło, o ~1,5-2,0 mpg. Dzieje się tak przy jeździe z tą samą prędkością, tempomat ustawiony na 68-70 mph, niskich warunkach wiatrowych i dość równych temperaturach powietrza w ciągu ostatnich 3 dni. Używam benzyny 87 oktanów w samochodzie... i konsekwentnie uzyskiwałem 30,5 do 32,5 mpg na autostradzie, w porównaniu do ~28,0 do 29,0 przed wymianą odmy/odmy skrzyni korbowej.

Jeśli nie wiesz, kiedy Twoja została wymieniona, polecam ją wymienić lub zrobić to samemu. T6 nie był zły, nie wiem, jak trudny jest 3.2 lub V8.

Tylko coś, co pomyślałem, że poruszę, ponieważ jest to często pomijane... przynajmniej przez mnie!

Uważaj na siebie,

Gregg

#19 ·
Postanowiłem zdjąć korek wlewu oleju po zimnym starcie i zauważyłem silny dźwięk ssania. To samo dotyczy bagnetu. Zdaję sobie sprawę, że ten wątek dotyczy 6-cylindrowych układów PCV, ale mam V8, jeśli to robi jakąkolwiek różnicę. Z mojej ograniczonej wiedzy na temat układu PCV wynika, że silniki nie powinny wydawać dźwięków ssania ani dmuchania po wyjęciu bagnetu lub korka wlewu, prawda?

Dlaczego tak się dzieje? Czy to odma olejowa czy skrzynka odpowietrzająca? A może to to samo? Dalsze rozwiązywanie problemów, czy powinienem rozważyć czyszczenie lub wymianę czegokolwiek na tym końcu?

Nagrałem krótkie, kiepskie wideo, ale mam nadzieję, że dźwięk powinien być wystarczająco wskazujący dla jakiegoś wniosku: https://www.dropbox.com/s/9cidvzqnr3ju98c/V8 PCV.mov?dl=0

#20 ·
Zdecydowałem się zdjąć korek wlewu oleju po zimnym starcie i zauważyłem silny dźwięk ssania. To samo z bagnetem. Zdaję sobie sprawę, że ten wątek dotyczy 6-cylindrowych układów PCV, ale mam V8, jeśli to robi jakąkolwiek różnicę. Z mojej ograniczonej wiedzy na temat układów PCV, silniki nie powinny wydawać dźwięków ssania ani dmuchania po wyjęciu bagnetu lub korka wlewu, prawda?

Dlaczego tak się dzieje? Czy to odma olejowa czy skrzynka odpowietrzająca? A może to to samo? Dalsze rozwiązywanie problemów, czy powinienem rozważyć czyszczenie lub wymianę czegokolwiek na tym końcu?

Nakręciłem krótkie, kiepskie wideo, ale mam nadzieję, że dźwięk powinien być wystarczająco wskazujący dla jakiegoś wniosku: https://www.dropbox.com/s/9cidvzqnr3ju98c/V8 PCV.mov?dl=0
Właściwie myślę, że to właśnie powinno robić, gdy układ PCV działa poprawnie - tworząc lekko ujemne ciśnienie w skrzyni korbowej poprzez wciąganie oparów/mgły z skrzyni korbowej z powrotem do kolektora dolotowego przez przewody PCV.

#23 ·
Przyznaję, że jestem trochę hipochondrykiem, jeśli chodzi o "czy tak powinno być?" nawet jeśli czasami - zbyt często - opiera się to na moim własnym braku wiedzy. Więc, uh, dobrze wiedzieć, że działa jak należy. Wczoraj próbowałem poczytać o systemie PCV i usłyszałem o teście rękawicy. Nie wątpię, że mój V8 działa, ale mam nadzieję, że napompuje się na moim starym Volvo 240 B21. To odpowiedziałoby na wiele pytań, jeśli tak się stanie.

#24 ·
Odpowietrznik oleju 2006 Volvo XC90 Turbo 5 cylindrów

Mój mechanik Volvo mówi, że muszę wyczyścić odpowietrznik oleju, ponieważ jest zatkany.

Samochód ma bardzo nierówną pracę na biegu jałowym, trudno go uruchomić i często gaśnie, gdy zwalniam. Kontrolka silnika świeci się i świeci się już od jakiegoś czasu. Mówi, że ta usługa będzie kosztować 1250 dolarów. Po prostu tego nie mam. Mam poważnie tylko około 300 dolarów.

Czy mogę to zrobić sam? Gdzie znajdę instrukcje?

#25 ·
Mój mechanik Volvo mówi, że muszę wyczyścić odmy olejowej i że jest zatkana.

Samochód ma bardzo nierówną pracę na biegu jałowym i trudno go uruchomić, a także często gaśnie, gdy zwalniam. Kontrolka silnika świeci się i świeci się już od jakiegoś czasu. Mówi, że ta usługa będzie kosztować 1250 dolarów. Po prostu tego nie mam. Mam tylko około 300 dolarów.

Czy mogę to zrobić sam? Gdzie znajdę instrukcje?
Niestety, w miarę starzenia się drogich samochodów i spadku ich wartości, koszty utrzymania nie nadążają. Przyjrzałem się tej pracy dla przyjaciela i była ona dość skomplikowana w jego gen 1 s80. Nie jestem pewien, jak źle byłoby to w twoim przypadku.

Dobrym początkiem byłoby poinformowanie nas o roku produkcji i typie silnika twojego samochodu. Jeśli masz dostęp do VIDA, instrukcje są prawdopodobnie tam.

Nie jestem pewien, co dalsza jazda ze złą odmom zrobi z samochodem. Może to wpłynąć na inne części i spowodować większe problemy z uszczelnieniem lub, co gorsza.

Wysłane z mojego VS987 za pomocą Tapatalk

#26 ·
susanm. Chociaż nie wiem, czy Twój silnik turbo 5 jest podobny do 5-cylindrowego silnika turbo w naszym '04 XC70, podejrzewam, że to ten sam silnik. Poszukaj w obszarze XC70. Wiele postów na temat problemów z PCV w tym silniku. Wykonaj test rękawicy, aby sprawdzić dodatnie ciśnienie w skrzyni korbowej. Jeśli rękawica się napompuje, zleć serwis/wymianę systemu, ponieważ dalsze, droższe uszczelki zostaną uszkodzone.

Wymieniłem system PCV w naszym XC70, co było kosztowne, ponieważ kolektor dolotowy musiał zostać usunięty, porty bloku silnika prawdopodobnie wyczyszczone, a węże wymienione. Jakość oleju, częstotliwość wymiany i nawyki podczas jazdy wpływają na system PCV.

#27 ·
susanm. Chociaż nie wiem, czy Twój silnik turbo 5 jest podobny do 5-cylindrowego silnika turbo w naszym '04 XC70, podejrzewam, że to ten sam silnik. Poszukaj w obszarze XC70. Wiele postów na temat problemów z PCV w tym silniku. Wykonaj test rękawicy, aby sprawdzić dodatnie ciśnienie w skrzyni korbowej. Jeśli rękawica się nadmuchuje, zleć serwis/wymianę układu, ponieważ dalsze, droższe uszczelki zostaną uszkodzone.Wymieniłem system PCV w naszym XC70, co było kosztowne, ponieważ kolektor dolotowy musi zostać usunięty, porty bloku silnika mogą być czyszczone, a węże wymieniane. Jakość oleju, częstotliwość wymiany i nawyki podczas jazdy wpływają na układ PCV.
Dzięki, bugeye!Zamierzam zrobić test rękawicy w ten weekend. Samochód ma ponad 205 000 km przebiegu, więc dobrze się sprawdził. Dzięki za odniesienie do obszaru XC70 dotyczącego problemów z PCV. Sprawdzę to.Susan

#29 ·
Dobre informacje, dzięki.

Tylko jedno pytanie: czy część można wyczyścić i wymienić, czy też zakup części za 160 dolarów to jedyna opcja? Zgaduję, że część ma dużo osadów, ale nie jest uszkodzona i zastanawiam się, czy można ją wyczyścić. Dzięki.

#30 ·
Dobre informacje, dzięki.

Tylko jedno pytanie: czy część może być wyczyszczona i wymieniona, czy też zakup części za 160 dolarów to jedyna opcja? Zgaduję, że część ma dużo osadów, ale nie jest uszkodzona i zastanawiam się, czy można ją wyczyścić. Dzięki.
Biorąc pod uwagę czas, cierpliwość i użyte kruche materiały (plastikowe węże itp., które lubią pękać/pękać, gdy się na nie patrzy w zły sposób), łatwiej jest kupić wszystko nowe i wymienić wszystko, gdy jest rozebrane. Próba czyszczenia tych części jest daremna, dlatego te samochody są tak tanie na rynku wtórnym.

Susanm, życzę wszystkiego najlepszego w decyzji o naprawie lub sprzedaży. Nie czuj się zobowiązany do trzymania starego Volvo. Naprawy i konserwacja mogą z łatwością kosztować więcej niż wartość pojazdu.

#32 ·
Zachowaj ostrożność przy wykręcaniu WSZYSTKICH śrub... ale szczególnie tylnych, żeby nie WYPADŁY!! Ojej! Myślałem, że dobrze trzymam jedną... ale nie, wypadła i usłyszałem, jak wypadła następnego dnia w drodze do pracy. Kto wie, gdzie teraz jest!! :)

Dasz radę.