SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wybór oleju - specyfikacja Volvo, marka i waga

1 reading
27K views 61 replies 20 participants last post by  Stickygreen  
#1 ·
Pytanie dotyczące wyboru oleju i specyfikacji. Dzisiaj w niezależnym warsztacie Volvo otrzymałem olej 0W20 Service Pro Full Synthetic Oil. Sprawdziłem Service Pro Euro Synth i widzę, że produkują specyfikację ACEA A5/B5 (lub specyfikację Volvo RBSO-2AE), ale nie dla 0W20. Nie wiem zbyt wiele o tym, jak ważne jest spełnienie specyfikacji Volvo lub bezwzględne użycie zalecanego Castrol Edge Professional. Kiedy samochód jeździł do dealera, dostawał Edge, ale zazwyczaj o wadze 5W30, ponieważ nie sądzę, aby Edge pro był dostępny w 0W20 w USA.

Co jest ważniejsze - waga 0W20, dokładna specyfikacja/certyfikacja oleju (co bardzo ogranicza wybór dla Volvo) czy marka?

#2 ·
Chociaż nie jestem pewien co do wagi, Service Pro to coś, czego używa wiele warsztatów. Tanie w hurcie, ale idealny olej. Jest produkowany przez Warren, więc zasadniczo to samo co Kirkland Signature i AmazonBasics. Spełnia wszystkie najwyższe standardy inżynieryjne, o ile mi wiadomo. Być może nie jest na tym samym poziomie co Castrol Edge, ale będzie całkowicie w porządku do następnej wymiany, o ile samochód dobrze radzi sobie z wagą. Zajrzyj do instrukcji obsługi i poszukaj listy specyfikacji oleju, w której wymienione są lepkości, których możesz użyć, wraz z ich zakresami temperatur.
Osobiście lubię produkty najwyższej klasy, czyli Motul, LiquiMoly itp., ale może to przesada. Castrol Edge, Mobil 1 i prawdopodobnie nawet Service Pro, jestem pewien, że są w dzisiejszych czasach całkiem dobre. Zwłaszcza jeśli zmieniasz go co 5 tys. km, tak jak ja. Pierdolę interwały 10 tys.+ lub „dożywotnie” płyny do skrzyń biegów.

#3 ·
Liqui Moly produkuje 0W20 Volvo RBSO-2AE, więc zamierzam go używać do wymiany oleju w moim samochodzie. Nie jestem inżynierem, ale wyobrażam sobie, że jest powód, dla którego Volvo określiło konkretny olej dla tego samochodu.

Olej to jeden z pięciu najważniejszych tematów do dyskusji na swedespeed, więc przygotuj się, lol.

#5 ·
Olej to jeden z pięciu najważniejszych tematów do dyskusji na swedespeed, więc przygotuj się, lol.
Och, chłopcze! Przygotuję popcorn. Chociaż jestem totalnym snobem, jeśli chodzi o olej w moich Volvo, to w poprzednich pojazdach używałem Mobil 1 i spisywały się wystarczająco dobrze. Chociaż mój XC70 ustanowił dla mnie osobisty rekord z Motulem, więc jestem naprawdę zadowolonym klientem. Słyszałem też świetne rzeczy o LiquiMoly, więc kusiło mnie, żeby też spróbować. Przechodząc z Castrol Edge, którego używał dealer, na Motul, silnik wydaje się kręcić nieco swobodniej, a na drugim końcu 5 tys. km olej jest w widocznie lepszym stanie, co mówi mi, że nie psuje się tak szybko. Znowu, nie będę zbytnio krytykował Castrola, ponieważ wiem, że wiele osób uzyskało z niego świetne wyniki. Po prostu wolę inne rzeczy. Zwłaszcza że zwykle płacę tylko poniżej 8 USD/litr. Używam Motul 8100 Eco-Energy 5W30 FWIW. Przełączyłem na to również moje C30 i silnik jest zdecydowanie zadowolony z tej zmiany. Poprzedni właściciel używał Castrol Edge. Znowu, to w porządku. Silnik wydaje się działać świetnie.

#6 ·
Pytanie dotyczące wyboru oleju i specyfikacji. Dzisiaj w niezależnym warsztacie Volvo otrzymałem olej 0W20 Service Pro Full Synthetic Oil. Sprawdziłem Service Pro Euro Synth i widzę, że produkują specyfikację ACEA A5/B5 (lub specyfikację Volvo RBSO-2AE), ale nie dla 0W20. Nie wiem zbyt wiele o tym, jak ważne jest spełnienie specyfikacji Volvo lub bezwzględne użycie zalecanego Castrol Edge Professional. Kiedy samochód jeździł do dealera, dostawał Edge, ale zazwyczaj o wadze 5W30, ponieważ nie sądzę, aby Edge pro był dostępny w 0W20 w USA.

Co jest ważniejsze - waga 0W20, dokładna specyfikacja/certyfikacja oleju (co bardzo ogranicza wybór dla Volvo) czy marka?
Volvo VCC RBS0-2AE to jedyna rzecz, która naprawdę się liczy, a to oznacza olej 0W20.
Jeśli chcesz zmienić wagę, lepiej zapoznaj się ze specyfikacjami i certyfikatami olejów, odrób pracę domową. Silniki VEA mają dość złożony system PF i katalizatorów, o ile wiem.
Marka w ogóle się nie liczy.

#9 ·
Znalazłem tę interesującą tabelę dotyczącą różnych wag i specyfikacji olejów Service Pro Euro... ponieważ są one używane w wielu warsztatach, warto rzucić okiem. Można zobaczyć standard Volvo, ale co ciekawe, nie w ow20. Więc unikać?

W tym pliku PDF nie ma specyfikacji ani standardu Volvo.

Olej 0W20 C5 (porsche C20) może działać, ale nie posiada certyfikatu Volvo VCC RBS0-2AE.

#10 ·
ale zazwyczaj o wadze 5W30, ponieważ nie sądzę, aby Edge Pro był dostępny w 0W20 w USA.
Zgodnie z ich stroną internetową, powinno to być: Castrol® Edge: Full Synthetic Oil | WELCOME | CASTROL USAAle powtórzę to, co powiedział Dyno, że jestem zwolennikiem stosowania lepkości, które mówi mi instrukcja.EDIT: ZAPOMNIJ. WŁAŚNIE ZAUWAŻYŁEM, ŻE POWIEDZIAŁEŚ EDGE PRO. Chyba to ten z specyfikacją Volvo VCC RBS0-2AE.

#13 ·
#14 ·
Oto stary wątek.

#15 ·
Oto stary wątek.

Super! Z tego właśnie dowiedziałem się, że Special Tec V firmy LiquiMoly również ma tę specyfikację Volvo:
Najwyższa półka, jestem pewien. Zakładam, że WSZYSTKO z tą specyfikacją też jest. Stworzone do "ekstremalnych" warunków. Kilka lat temu, kiedy mieszkałem na północy, kiedy nie było niczym niezwykłym, że miałem do czynienia z temperaturami spadającymi do -50 lub tygodniami z rzędu, gdzie nie osiągaliśmy nawet wysokiej temperatury 0, pamiętam, że zimą przeszedłem na olej o wadze 0. Myślę, że mój potrzebował 0w30. Zdecydowanie działa świetnie. Nigdy nie miałem problemów podczas zimnych startów.

#16 ·

#17 ·
Nigdy w życiu nie miałem problemu z żadną marką oleju w żadnym pojeździe. Jest jeden mechanik z UTube, który przy każdej wymianie w swoim starym Lincolnie używa innego oleju i porównuje spuszczony olej z analizą i wizualnym cięciem filtra. Jest mechanikiem Forda, którego nazwa na UTube to „FordBoss Me”.

#18 ·
Kiedy szukałem oleju z certyfikatem Volvo VCC RBS0-2AE 0W-20, znalazłem to w zeszłym roku (niektóre z nich, z tego co udało mi się ustalić, nie są dostępne w USA):

Krążyły pogłoski o gotowej wersji Castrola, ale nie sądzę, żeby została wydana. Obecnie mogą być dostępne inne kompatybilne oleje.

Amsoil[/TD>
[TD]SAE 0W-20 LS Syntetyczny europejski olej silnikowy[/TD>
[TD][/TD>
Castrol[/TD>
[TD>Castrol Edge Professional V 0W-20[/TD>
[TD][/TD>
[/TD>
[/TD>
[TD]
[TD]

[TD>Liqui Moly[/TD>
[TD>Liqui Moly 521804 0W-20 Special Tec[/TD>
[TD]

[TD>Motul[/TD>
[TD>Specific RBSO-2A[/TD>
[TD]

[TD>Mobil[/TD>
[TD>Super 3000 Formula VC 0W-20[/TD>
[TD>Niesprzedawane w Ameryce Północnej[/TD>

[TD>Total[/TD>
[TD>Quartz 9000 V Drive 0W-20[/TD>

[TD>Shell[/TD>
[TD>Helix Ultra Professional AS-L 0W-20[/TD>

#19 ·
Kiedy szukałem oleju z certyfikatem Volvo VCC RBS0-2AE 0W-20, znalazłem to w zeszłym roku (niektóre z nich nie są dostępne w USA, z tego co udało mi się ustalić):

Krążyły pogłoski o dostępnej w handlu wersji Castrola, ale nie sądzę, żeby została wydana. Obecnie mogą być dostępne inne kompatybilne oleje.

AmsoilSAE 0W-20 LS Synthetic European Motor Oil
CastrolCastrol Edge Professional V 0W-20
Liqui MolyLiqui Moly 521804 0W-20 Special Tec
MotulSpecific RBSO-2A
MobilSuper 3000 Formula VC 0W-20Niesprzedawane w Ameryce Północnej
TotalQuartz 9000 V Drive 0W-20Niesprzedawane w Ameryce Północnej
ShellHelix Ultra Professional AS-L 0W-20Niesprzedawane w Ameryce Północnej
Ford Boss Me ocenia obecnie Royal Purple i Amsoil jako najlepsze na podstawie analizy zużycia. Zmienia olej co 3-5 tys. mil, więc jest to bieżący projekt w czasie. Po zużyciu obecnego zapasu Casteroil planuję wypróbować Royal Purple, ponieważ jest tańszy niż Amsoil.

#22 ·
Każdy dobry syntetyk o odpowiedniej wadze będzie w porządku. Podtrzymuję ten komentarz i rzucam wyzwanie każdemu, kto miałby stanowczo się z tym nie zgodzić, do porównania zużycia oleju w analizie Blackstone. Zalecany Castrol to tylko umowa marketingowa, a certyfikat przedłużonej żywotności staje się pieczątką przynależności każdego producenta. Najlepiej jest częściej wymieniać olej, zamiast polegać na certyfikacie, który ma wytrzymać 10 000 mil lub dłużej. Liqui moly produkuje świetne produkty, więc to mój obecny wybór dla specyfikacji 0-20.

#23 ·
Każdy dobry syntetyk o odpowiedniej wadze będzie w porządku. Podtrzymuję tę opinię i rzucam wyzwanie każdemu, kto miałby z tym stanowczo się nie zgodzić, do porównania zużycia w analizie oleju Blackstone.

Zalecany Castrol to tylko umowa marketingowa, a certyfikat przedłużonej żywotności staje się pieczątką przynależności każdego producenta. Najlepiej jest częściej wymieniać olej, zamiast polegać na certyfikacie, który ma wystarczyć na 10 000 mil lub dłużej.

Liqui moly produkuje świetne produkty, więc to mój obecny wybór dla specyfikacji 0-20.
Wyzwanie przyjęte. Zgadnij, który olej to Amsoil 0w20 Euro.
Image

Wysłane z mojego SM-G781V używając Tapatalk

#25 ·
4800 mil OCI z 1605 wapniem byłoby moją zgadą na Amsoil.
Ale trudno zgadnąć, jeśli nie znasz konkurencji.
Jest na 4133, z najniższymi wartościami dla lepkości, temperatury zapłonu i TBN.

Wierzę, że bor, molibden i tytan to dodatki specyficzne dla olejów (stąd "płynny tytan" w Castrolu). Więc nie uważam ich za problem.

Wyższe ilości metali przy pierwszej wymianie oleju (1238) pokazują dobry przykład, dlaczego osobiście uważam, że pierwsza wymiana oleju powinna być wykonana znacznie wcześniej niż 10 tys. mil.

Wysłane z mojego SM-G781V za pomocą Tapatalk

#27 ·
Wszystkie inne to ten sam model Castrola? PPM molibdenu znacznie się różni. Tak, jasne, pierwsza wymiana oleju powinna być wykonana po kilku cyklach cieplnych. Chociaż od nowości miałem tylko skuter 2-suwowy 50 cm3 [emoji23]
Tak. Wszystkie z wyjątkiem tego to Castrol Professional V 0W20.

Hahahaha! Założę się, że ten skuter świetnie jeździł na wszystkim, czym go karmiłeś.

Wysłane z mojego SM-G781V za pomocą Tapatalk

#28 ·
Musi być co najmniej pół tuzina starych wątków o oleju, kilka z nich trwało miesiącami. Tech musi wyrywać sobie włosy z głowy, krzyczeć lub po prostu histerycznie się śmiać, że to znowu się pojawia.
Nowoczesne silniki poddają olej ekstremalnym warunkom, a jednocześnie są bardziej wymagające niż kiedykolwiek pod względem wydajności. Pierścienie o niskim tarciu wymagają stałego, wolnego od szlamu smarowania, w przeciwnym razie utkną, zawiodą i zużyją się przedwcześnie. To historia, która powinna być już dobrze znana na tym forum. Turbosprężarki? Gotują olej na śmierć temperaturami w łożyskach. Co gorsza? Ciśnienie w komorze spalania, które generują, przedmuchy, które powodują... co porusza kolejny temat, obficie rozsiany po tych stronach. Systemy PCV. Używanie niewłaściwego oleju oznacza szlam, dużo oparów do wychwycenia w przeciążonych systemach PCV, dużo awarii.
Używaj cholernego oleju, który określili inżynierowie Volvo, a jeśli nie możesz, wymieniaj go często, o wiele częściej niż zaleca instrukcja. To naprawdę tanie w porównaniu z poważnymi awariami mechanicznymi.
I cokolwiek robiłeś przez ostatnie 30 lat, nie ma znaczenia. Wymagania się zmieniły. Ten stary silnik V-8 o stopniu sprężania 9:1 i niskich obrotach był zupełnie innym zwierzęciem.

#29 ·
Zasadniczo jestem bardzo za używaniem tego, co było zamierzone.

Jeśli chodzi o nowoczesny serwis płynów, jedyną rzeczą, do której mam zastrzeżenia, są znacznie wydłużone interwały. Tak, płyny uległy ogromnej poprawie, ale interwały 10-15 tys. km i "dożywotnie napełnianie" stały się czymś dopiero wtedy, gdy firmy zaczęły oferować pakiety bezpłatnej konserwacji itp. Podobnie, rozprzestrzenianie się etykiet certyfikacji OEM zbiega się również z tymi długotrwałymi interwałami wymiany płynów.

@DMikey porusza ważną kwestię - "...to naprawdę tanie w porównaniu do poważnych awarii mechanicznych."

Kilku producentów wycofało swoje interwały serwisowe - na myśl przychodzą mi na pewno BMW i GM - ponieważ doświadczali znacznych awarii komponentów w ramach gwarancji.

Edycja - Zapomniałem dodać, że producenci są również bardzo skupieni na środkach oszczędnościowych podczas projektowania (zarówno w interwale serwisowym dla mniejszej ilości odpadów, jak i w wydajności działania - cieńszy olej = mniejszy opór obrotowy). Czynniki te niekoniecznie łączą się z rozważaniami dotyczącymi dłuższego okresu posiadania, ale raczej "przejść przez gwarancję".

#30 ·
Cześć Ludzie,
Jestem byłym operatorem projektu Chevron Lube Oil z lat 80-tych. Olej smarowy to olej bazowy krakowany na określonych katalizatorach i podgrzewany do określonych temperatur w piecach w celu utworzenia określonej struktury molekularnej. Każda marka oleju bierze olej bazowy i wstrzykuje do niego własną mieszankę dodatków. Jeśli zaczniesz od przeciętnego oleju bazowego, Twoje dodatki nie zrobią jedwabnej torebki z ucha świni. Trzymam się dużych graczy, jeśli chodzi o ten dodatkowy litr oleju między wymianami. Jednak te 1 lub 2 litry, które dodajesz między wymianami, nie będą Twoją zgubą. Moim zdaniem.

#31 ·
Zgadzam się z większością tego, co tu napisano, ale problem, jaki mam, to kupno oleju określonego przez Volvo. Mój S60 T6 z 2013 roku określa ACEA A5/B5 SAE 0W-30, co jest w porządku, z wyjątkiem tego, że praktycznie nikt nie produkuje 0-30 w Australii, jednak prawie wszyscy producenci oleju mają 5W-30, który spełnia ACEA A5/B5.

Co jest ważniejsze, klasyfikacja ACEA, SAE czy oba? Powinienem również wspomnieć, że kiedy szukam mojego samochodu na stronach internetowych producentów oleju, prawie wszyscy z nich wymieniają swój 5W-30 jako kompatybilny.

Castrol Australia wydaje się nie oferować 0W-30, podobnie jak większość innych głównych marek. Penrite, który produkuje świetny produkt, ma 0W-30, ale tylko w 5-litrowych pojemnikach, co nie jest tak wygodne do uzupełniania.

Kilka razy uzupełniałem 5W-30 i silnik nadal działa :) Mam teraz 4,25 litra (użyłem trochę) Penrite 0W-30, który również spełnia specyfikacje ACEA A5/B5.

#32 ·
Zgadzam się z większością tego, co tu napisano, ale problem, jaki mam, to kupno oleju określonego przez Volvo. Mój S60 T6 z 2013 roku określa ACEA A5/B5 SAE 0W-30, co jest w porządku, z wyjątkiem tego, że praktycznie nikt nie oferuje 0-30 w Australii, jednak prawie wszyscy producenci oleju mają 5W-30, który spełnia ACEA A5/B5.

Co jest ważniejsze, klasyfikacja ACEA, SAE czy oba? Powinienem również wspomnieć, że kiedy szukam mojego samochodu na stronach internetowych producentów oleju, prawie wszyscy wymieniają swój 5W-30 jako kompatybilny.

Castrol Australia wydaje się nie oferować 0W-30, podobnie jak większość innych dużych marek. Penrite, który produkuje świetny produkt, ma 0W-30, ale tylko w 5-litrowych pojemnikach, co nie jest tak wygodne do uzupełniania.

Kilka razy uzupełniałem 5W-30 i silnik nadal działa :) Mam teraz 4,25 litra (użyłem trochę) Penrite 0W-30, który również spełnia specyfikacje ACEA A5/B5.
Użyłbym 5w30 A5/B5, co było przepisane na innych rynkach dla tego silnika.

#34 ·
Nawet mój dealer nie wlał oleju VCC 0W20 i używa 5w30, mimo że mój samochód byłby w grupie ekstremalnych warunków, biorąc pod uwagę samą temperaturę. Wydaje się to niemożliwą sytuacją dla większości ludzi, którzy nie szukają w internecie francuskich i niemieckich olejów!

#35 ·
Będąc szwedzką firmą Volvo, czy jest możliwe, że specyfikacja Volvo i bardzo niska lepkość mogą mieć coś wspólnego z radzeniem sobie z ekstremalnymi skandynawskimi temperaturami charakterystycznymi dla tej marki? Chodzi mi o to, że jeśli testujesz swoje samochody w Hällered, a następnie dużo dalej na północy w Kirunie, to tak. Będziesz potrzebować NAPRAWDĘ dobrego oleju, który bez problemu poradzi sobie z tymi temperaturami. Chodzi mi o to, że wszystko może działać dobrze, gdy już się uruchomi, lub z podgrzewaczem bloku silnika, ale zimny rozruch w temperaturze -50 stopni Celsjusza będzie wymagał czegoś lepszego niż olej dino 10W30. Dla tych na południu lub w bardziej umiarkowanym klimacie, jestem pewien, że bardziej powszechnie dostępne oleje są więcej niż wystarczające, biorąc pod uwagę odpowiednie lepkości i dobre oceny.

#36 ·
Przyjęta tu teoria głosi, że Volvo zaprojektowało i opracowało silnik w oparciu o olej 0W20, ale początkowo nie był on dostępny w USA, więc przez jakiś czas samochody były serwisowane olejem 5W-30.

Teraz jednak tak nie jest. Zalecany gatunek i lepkość są dostępne dla dealerów i majsterkowiczów.