SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 21 Posts

WillV70

· Registered
46 Posts
Discussion starter · #1 ·
05 V70R 6MT 55K

Zauważyłem bardzo cichy, ale powoli narastający dźwięk "kliknięcia" podczas zmiany biegów. Jest to najbardziej zauważalne podczas przełączania między pierwszym, drugim i trzecim biegiem.

Jakieś pomysły - ??

Zawieszenie/Przekładnia ??

Odp: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (WillV70)

Mam podobny dźwięk, ale bardziej jak "grzechotanie" niż "kliknięcie" i bardziej zauważalny przy niższych obrotach.
Stawiam na skrzynię biegów/wał napędowy, ale nie jestem pewien. Chciałbym się dowiedzieć...

Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (WillV70)

Czy wymieniłeś górne mocowania silnika i dolne mocowania skrzyni biegów? U mnie wcześniej było słychać klikanie, a właściwie bardziej trzask, ale potem wymieniłem je na mocowania idp poly, teraz jest ładnie i ciasno.

Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (Chamberlain20)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez Chamberlain20 »
Czy wymieniłeś górne mocowania silnika i dolne mocowania skrzyni biegów? Mój wcześniej klikał, a właściwie to bardziej grzechotał, ale potem wymieniłem je na mocowania idp poly, teraz jest ładnie i ciasno.
+1, ale nawet po usunięciu całego luzu silnika, wciąż słyszę małe stuknięcie od czasu do czasu podczas zmiany z 1 na 2 bieg. Podejrzewam, że może to być wszystko, od luzu w przekładni po luz w kole zamachowym dwumasowym.

Nie ma się czym zbytnio martwić, każda skrzynia manualna, którą miałem, zaczynała robić się trochę głośna w okolicach 100 000 mil, ponieważ narastające tolerancje zaczęły się kumulować, lol.

Również... pytałem wcześniej w salonie o śruby osi XC90 i powiedziano mi, że są dwa różne rozmiary śrub. Nie wiem, której użyć... czy ktoś ma pojęcie?

Jeśli to, co tu przeczytałem, jest prawdą, to „ping” w osi to raczej kliknięcie, podczas gdy luz w układzie napędowym to raczej stuknięcie. Powodzenia w odróżnianiu tego, lol.
Image

Dobrze, dzisiaj założyłem śruby XC90. Stukanie nadal występuje, ale jest znacznie mniej zauważalne. Zasadniczo powiedziano mi, że manualne skrzynie biegów wszystkie wydają dźwięki, a nasza w szczególności ma kilka dziwnych dźwięków. Akceptuję to, ponieważ nigdy nie jeździłem na drążku, który by tego nie robił.

Zdecydowanie polecam i tak założyć śruby XC90 i zamieściłem poniżej TNN i numer części.

Dostałem je za 25 $ za śrubę u lokalnego dealera. IPD ma je za 23 $ plus wysyłka, jak sądzę. Powodzenia!

Zespół śrub/dystansów XC-90 (2 sztuki o numerze części 30714142)

TNN77-08-2004-03-25 Tytuł: Dźwięk pingu przedniej osi
Podczas wykonywania zmian w garażu (z napędu na wsteczny / z wstecznego na napęd) interfejs piasta-oś może wydawać dźwięk pingu. Dźwięk ten może być również słyszalny podczas jazdy i zmiany z przyspieszania na hamowanie. Uwaga: Ci, którym nie udało się naprawić klejem do metalu, powinni zażądać śruby osi określonej w TNN77-09 XC90.

Re: (diablo2828)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez diablo2828 »
Mam to naprawdę źle... czasami słyszę to na 3. i 4. biegu. Słyszę to, gdy naciskam gaz i puszczam. Coś w rodzaju szarpnięcia do przodu, a potem głośne kliknięcie, gdy puszczam gaz i bardziej skok do przodu, a potem kliknięcie, gdy naciskam gaz. Zaczynam myśleć o układzie napędowym. :$

Mam dość podobne stuknięcie, szczególnie między 1. a 2. biegiem. Mam śruby XC i różni się to od pingu osi. ponieważ ping osi nie towarzyszy "wstrząsowi"... Kiedy się zaczęło, pomyślałem, cr ap, ping osi wrócił... ale z czasem stało się to bardziej wyraźne, a ping pozostał, cóż, tylko kliknięcie, dopóki go nie naprawiłem.

Przy okazji, mój samochód to 06 V70R 6MT 39,9K

Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (WillV70)

Nigdy nie jeździłem Volvo 6MT, w ŻADNYM modelu, który nie wydawałby wyraźnego stukania i klikania słyszalnego podczas zmiany biegów z 1. na 2. i 3. bieg, a czasem i na 4., jeśli droga jest wystarczająco cicha. Kilka osób skarżyło się i martwiło tymi dźwiękami, ale musiałem ich zapewnić, że to normalne. A nawet jednego klienta S40 T5 musiałem zabrać na przejażdżkę moim R, żeby to udowodnić haha.

Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (MancUnited1)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez MancUnited1 »
Nigdy nie jeździłem Volvo 6MT, które nie wydawało wyraźnego stukania i klikania słyszalnego między 1, 2 i 3 biegiem, a czasami i na 4, jeśli droga jest wystarczająco cicha.

Jeśli to normalne, dlaczego rozwija się dopiero po przejechaniu określonej liczby kilometrów?
Image
Kiedy dostałem samochód około rok temu, miał 28 000 mil przebiegu i nie miałem tego dźwięku. Teraz zbliżam się do 40 i słyszę go z opuszczonymi lub podniesionymi szybami.

Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (Papa_Kirlo)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez Papa_Kirlo »

Jeśli to normalne, dlaczego rozwija się dopiero po przejechaniu określonej liczby kilometrów?
Image
Kiedy kupiłem samochód około rok temu, miał 28 tys. mil na liczniku i nie miałem tego dźwięku. Teraz zbliżam się do 40 i słyszę go z opuszczonymi lub podniesionymi szybami.

To połączenie rozkładu smaru w skrzyni biegów i wszystkich dodatkowych tolerancji każdego elementu przekładni i zużycia zębów oraz pełzania obudowy skrzyni biegów, co powoduje, że silnik może uzyskać trochę swobodnego obrotu, zanim zacznie przyspieszać samochód do przodu lub do tyłu.

Jeśli jesteś mistrzem idealnej zmiany biegów, w której obciążenia są płynnie przykładane we wszystkich właściwych kierunkach, możesz uniknąć tego stuknięcia lub zminimalizować je.

Jeśli naprawdę Ci to przeszkadza, wymień smar w skrzyni biegów i podgłoś radio, lol.

Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (StealthyS60R)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez StealthyS60R »

Jeśli jesteś mistrzem idealnej zmiany biegów, gdzie obciążenia są nakładane płynnie we wszystkich właściwych kierunkach, możesz uniknąć stuknięcia lub zminimalizować je.

Tak, mogę to zrobić, ale muszę zmieniać biegi wolno i ostrożnie. Styl jazdy babci
Image

To połączenie rozkładu smaru w skrzyni biegów i wszystkich dodatkowych tolerancji każdego elementu przekładni i zużycia kręgosłupa oraz pełzania obudowy skrzyni biegów, które sumują się do momentu, w którym silnik może uzyskać trochę swobodnego obrotu, zanim zacznie przyspieszać samochód do przodu lub do tyłu.

Nadal zaskoczony, że pojawiło się to tak wcześnie w życiu samochodu. Manualna skrzynia biegów w T5 padła przy 163 tys. km, a skrzynia, którą ją zastąpiłem, ma co najmniej 120 tys. km i nadal bardzo dobrze zmienia biegi.

Mój ma około 100 tysięcy i wciąż świetnie zmienia biegi i jest solidny. Ma tylko trochę luzu i trochę wycia na 6. biegu, które słyszę od czasu do czasu, to wszystko, lol.

Zazwyczaj słyszę, jak mój bardziej stuka, gdy zmieniam biegi wolno i z małą prędkością. Jeśli zrobię dobry bieg z dużą mocą i obrotami, zwykle nic nie słyszę.

Domyślnie MT w R jest całkiem solidny, więc jak mówię, po prostu wymień i uzupełnij olej w swoim i zobacz, czy to trochę wyciszy dla ciebie.

Jeśli mieszkasz w ciepłym stanie, możesz nawet chcieć nieznacznie zwiększyć lepkość w stosunku do specyfikacji fabrycznej, aby pomóc amortyzować i wypełnić luz w skrzyni biegów.

Discussion starter · #17 ·
Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (StealthyS60R)

To połączenie rozkładu smaru w skrzyni biegów i wszystkich dodatkowych tolerancji każdego elementu przekładni oraz zużycia wielowypustu i pełzania obudowy skrzyni biegów, które sumują się do tego stopnia, że silnik może uzyskać trochę swobodnego obrotu, zanim zacznie przyspieszać samochód do przodu lub do tyłu.

Jeśli jesteś mistrzem idealnej zmiany biegów, w której obciążenia są płynnie przykładane we wszystkich właściwych kierunkach, możesz uniknąć klikania lub zminimalizować je.

Jeśli naprawdę Ci to przeszkadza, wymień smar w skrzyni biegów i podgłośnij radio, lol.

Czy 6MT ma płyn przekładniowy, który można uzupełniać i wymieniać? Nie widziałem nic na ten temat w instrukcji obsługi. ani w harmonogramie przeglądów.

I tak, możesz sprawić, że hałas zniknie dzięki "idealnej" zmianie biegów, ale nie może się to zdarzyć za każdym razem. Prawie zawsze słychać klikanie, nawet po wciśnięciu sprzęgła, podczas przechodzenia przez niższe biegi. Po prostu chciałem się upewnić, że to nie problem ze skrzynią biegów lub sprzęgłem. lub tuleja w przednim zawieszeniu. ale zawsze z ulgą słyszę, że inni mają ten sam problem ze swoimi R ........ chyba

kolejny niuans R ???
Image

Smarowanie manualnej skrzyni biegów jest uważane za jedną z tych rzeczy na całe życie, po prostu uzupełniaj, jeśli jest niski, ale niekoniecznie tak powinno być.

Tuż za przednim lewym kołem znajduje się wlew/sprawdzanie poziomu dla manualnej skrzyni biegów.

Zdejmij oponę, opuść samochód z powrotem, aż będzie poziomo i sprawdź, czy płyn jest wypełniony do wlewu.

Mój był prawie cal niżej, kiedy sprawdziłem, ale ponieważ nie mam wycieków, myślę, że stracił go, gdy wymieniono kołnierz przekładni kątowej, a technik nie pomyślał o ponownym uzupełnieniu.

Discussion starter · #19 ·
Re: (StealthyS60R)

Smarowanie manualnej skrzyni biegów jest uważane za jedną z tych rzeczy na całe życie, po prostu uzupełniaj, jeśli jest niski, ale niekoniecznie powinno tak być.

Tuż za przednim lewym kołem znajduje się wlew/sprawdzanie poziomu dla manualnej skrzyni biegów.

Zdejmij oponę, opuść samochód z powrotem, aż będzie poziomo i sprawdź, czy płyn jest wypełniony do wlewu.

Mój był prawie cal niżej, kiedy sprawdziłem, ale ponieważ nie mam wycieków ani przecieków, myślę, że stracił go, gdy kołnierz przekładni kątowej został wymieniony, a technik nie pomyślał o ponownym uzupełnieniu.

Czy ktoś ma zdjęcie lub instrukcję DIY tego?

Staje się to bardziej stukającym dźwiękiem.

Niedawno wymieniłem przekładnię kątową i myślę, że może będę musiał to sprawdzić.

Discussion starter · #20 ·
Re: Hałas podczas zmiany biegów -- ?? (Chamberlain20)

Cytat, pierwotnie opublikowany przez Chamberlain20 »
Czy wymieniłeś górne mocowania silnika i dolne mocowania skrzyni biegów? Moje wcześniej klikały, no cóż, dla mnie to było bardziej stuknięcie, ale potem wymieniłem je na mocowania idp poly, teraz jest ładnie i ciasno.

nie zrobiłem tego ani nie sprawdziłem, i tak naprawdę nie ufam mojemu lokalnemu dealerowi Volvo, że ma jakąkolwiek specjalistyczną wiedzę na temat problemów z R.

Jak mogę sam sprawdzić mocowania, aby sprawdzić, czy wymagają wymiany?? Czy mogę sam wymienić mocowania skrzyni biegów bez podnośnika samochodowego??

1 - 20 of 21 Posts