SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Brak ciśnienia oleju????

50K views 29 replies 13 participants last post by  george ziakas  
#1 ·
Wczoraj otrzymałem wiadomość w centrum wiadomości, w której napisano: "Brak ciśnienia oleju, zatrzymaj się bezpiecznie". Zatrzymałem się więc, wyłączyłem samochód, trochę spanikowałem, a potem zadzwoniłem do mechanika. Powiedział mi, żebym włączył samochód i spróbował dojechać do warsztatu. Kiedy włączyłem samochód, wiadomość zniknęła, a silnik działał dobrze. Zanim dotarłem do mojego mechanika (około 5 minut jazdy), kontrolka oleju zaczęła ponownie migać, a wiadomość powróciła. Silnik działał dobrze, dopóki nie wjechałem na parking, a potem zaczął działać bardzo nierówno. Następnie zapaliła się kontrolka silnika.

Mój mechanik mówi, że kody silnika dotyczyły czujnika wałka rozrządu i czujnika spalin. Zalecił mi wymianę czujnika ciśnienia oleju, ale tak naprawdę nie wie, co zrobić najpierw, ponieważ "nie może powtórzyć tego epizodu". Mechanik jest bardzo miłym facetem i bardzo stara się mi pomóc (ponieważ właśnie straciłem pracę).

Utknąłem i nie wiem, co robić. Nie mam pieniędzy, żeby powiedzieć: Idź i napraw cokolwiek!

Jakie kroki powinienem podjąć, aby naprawić to, co może powodować problem? Mogę dostarczyć wszelkie potrzebne informacje. Wszelka pomoc będzie mile widziana. :) Z góry dziękuję wam wszystkim.

#4 ·
^ Myślałem o tym samym. OP nigdy nie wspomniał o nim ani o technice sprawdzania poziomu oleju. Zwłaszcza przy wydłużonych wymianach oleju w dzisiejszych czasach, w połączeniu z turbodoładowanym samochodem o dużym przebiegu, jest bardzo prawdopodobne, że samochód po prostu spala wystarczająco dużo oleju, aby zapaliła się kontrolka.

Oczywiście mógł po prostu zapomnieć o wspomnieniu tej części.

#5 ·
Dzięki za odpowiedź.

Czy mamy wlać olej do silnika? :)
Żartuję sobie, tak, sprawdziłem olej, kiedy po raz pierwszy miałem problem i jest go tam mnóstwo. (Wymieniłem olej około 2 tys. km temu). Porozmawiam jutro z mechanikiem i zobaczę, co powie.

#6 ·
Dzięki za odpowiedź.

Czy mamy wlać olej do silnika? :)
Tylko żartuję, tak, sprawdziłem olej, kiedy po raz pierwszy miałem problem i jest go tam mnóstwo. (Wymieniłem olej około 2 tys. km temu). Porozmawiam jutro z mechanikiem i zobaczę, co powie.
O kurde. Mam nadzieję, że to nie pompa i że to coś prostego, jak przetarty przewód.

Powodzenia

#10 · (Edited)
Słyszałem historie o ludziach, którzy nieprawidłowo zamontowali filtr oleju i zniszczyli silnik... może warto to sprawdzić.

W przeciwnym razie powiedziałbym, że padła pompa lub czujnik. Wymiana pompy to katorga, potrzebujesz ściągacza i klucza udarowego.

#11 ·
Czy Twój samochód został zeskanowany za pomocą Vida/Dice? Jeśli to czujnik wałka rozrządu wydechowego jest uszkodzony, może to dać kod błędu mówiący o niskim ciśnieniu oleju. Możesz go łatwo wymienić samodzielnie. A część kosztuje tylko około 120-150 $, jeśli dobrze pamiętam. Sugeruję, aby najpierw odczytać samochód za pomocą Vida.

#13 ·
Wyciągnąłbym miskę olejową.

Możesz odłączyć przełącznik, aby sprawdzić, czy komunikat znika... jeśli tak, okablowanie jest dobre.
1) Upewnij się, że masz wystarczającą ilość oleju.
2) Sprawdź ciśnienie za pomocą prawdziwego wskaźnika ciśnienia oleju, aby upewnić się, że nie uszkadzasz silnika podczas jego pracy.
3) Sprawdź/wymień czujnik, jeśli kontrola wskaźnika ciśnienia oleju wskazuje, że jest uszkodzony.
4) Sprawdź działanie PCV - jeśli nigdy nie wymieniłeś tego systemu, prawdopodobnie dawno minął termin.
5) Jeśli nadal masz problemy z ciśnieniem oleju, opuść miskę i sprawdź, czy smok olejowy nie jest zanieczyszczony - SZCZEGÓLNIE jeśli jeździłeś z uszkodzonym PCV przez jakiś czas. Lub jeśli używałeś czegoś innego niż dobrej jakości olej syntetyczny z certyfikatem ACEA. Lub jeśli kiedykolwiek przejechałeś więcej niż 10 000 km lub więcej na wymianie oleju.

#14 ·
Dobrze, więc robię:
1. Wymiana czujnika ciśnienia oleju
2. Wymiana paska rozrządu + układu napinacza.
3. Uszczelka wałka rozrządu
4. Czujnik położenia wałka rozrządu.
5. Płukanie silnika.
6. Wymiana oleju na olej o wysokiej zawartości detergentów.

Mam więc nadzieję, że to rozwiąże mój problem. Mechanik mówi, że uszczelka wałka rozrządu pękła, więc rozpryskuje olej na cały pasek rozrządu. Mam nadzieję, że pęknięta uszczelka wałka rozrządu powoduje mój problem z "niskim ciśnieniem oleju". Zobaczymy.

#15 ·
Dobrze, więc robię to: 1. Wymiana czujnika ciśnienia oleju 2. Wymiana paska rozrządu + układu napinacza. 3. Uszczelka wałka rozrządu 4. Czujnik położenia wałka rozrządu. 5. Płukanie silnika. 6. Wymiana oleju na olej o wysokiej zawartości detergentów. Miejmy nadzieję, że to rozwiąże mój problem. Mechanik mówi, że uszczelka wałka rozrządu pękła, więc rozpryskuje olej na pasek rozrządu. Mam nadzieję, że pęknięta uszczelka wałka rozrządu powoduje mój problem z "niskim ciśnieniem oleju". Zobaczymy.
Czy to u mechanika Volvo? Myślę, że musisz to przemyśleć. Naprawdę wygląda na to, że rzucasz mnóstwo części na problem bez wcześniejszego rozwiązywania problemów. ZA USZCZELKĄ WAŁKA ROZRZĄDU NIE MA CIŚNIENIA OLEJU, więc nie może to powodować niskiego ciśnienia oleju. ZA uszczelką olejową wałka rozrządu może być CIŚNIENIE SKRZYNI KORBOWEJ, co spowoduje paskudny, niechlujny wyciek. A jeśli występuje ciśnienie w skrzyni korbowej, problemem jest albo uszkodzony układ PCV (bardzo częsty, a każdy mechanik Volvo powinien wiedzieć, jak to sprawdzić), albo masz mnóstwo przedmuchów pierścieni tłokowych. 1. Skąd wiesz, że czujnik ciśnienia oleju jest uszkodzony? 2. Prawdopodobnie OK, jeśli stare są pokryte olejem lub nie były wymieniane w ciągu ostatnich 160 tys. km. 3. Jeśli stare są uszkodzone, potrzebujesz nowych. I dobrze to zrobić przy wymianie paska rozrządu. 4. Czy stary jest zły? 5. Dlaczego? Czy wiesz, że Twój silnik jest zanieczyszczony? 6. Cały olej jest "wysokodetergentowy", jeśli używasz oleju wysokiej jakości. Nie widzę tam nic o sprawdzaniu rzeczywistego ciśnienia oleju podczas pracy lub działania układu PCV. Są to proste testy, które należy wykonać przed jakąkolwiek inną pracą.

#16 ·
To jest mechanik Volvo, a powodem, dla którego to sugeruje, jest to, że problem nie jest stały. Na przykład, jeśli pozwolisz samochodowi postać i pracować na biegu jałowym, problem nie występuje. Występuje dopiero po przejechaniu kawałka drogi. Następnie, jeśli zjedziesz na pobocze i wyłączysz samochód, a następnie włączysz go ponownie, problem znika.

#17 ·
Wciąż wygląda na to, że sugeruje on wykonanie mnóstwa pracy, która "miejmy nadzieję" rozwiąże problem, zamiast wykonać odrobinę pracy poprzez kilka prostych testów i określić, jaki problem tak naprawdę masz. Jeśli Twój samochód przy przebiegu 235 tys. km nigdy nie miał wymienionego systemu PCV, to dawno minął termin. Zły PCV spowoduje nadmierne ciśnienie w skrzyni korbowej, które może wydmuchać uszczelkę olejową i spowodować ogromne wycieki oleju.

Jednak nie spowoduje to niskiego ciśnienia oleju (dopóki nie wydmucha CAŁEGO oleju lub nie spowoduje tak dużej ilości szlamu, że Twój smok olejowy lub inne kanały olejowe zostaną zablokowane).

Masz więc DWA problemy. Jednym problemem jest wyciek oleju, drugim jest możliwe niskie ciśnienie oleju. Oba są łatwe do zidentyfikowania.

#20 ·
Jeśli wymienisz cały system PCV i zlecisz to dealerowi, to kosztuje około 1500 $ (właśnie dostałem taką wycenę od dealera Volvo kilka miesięcy temu). Mam nadzieję, że w Twojej okolicy jest taniej.
Tak, ta cena będzie się różnić, ale to godziny pracy plus zestaw PCV za kilkaset dolarów. Ale bardzo łatwo jest sprawdzić działanie PCV. Można to zrobić za pomocą specjalnego manometru do pomiaru ciśnienia w skrzyni korbowej. Volvo ma specyfikację, ile ciśnienia powinno się widzieć. "Domowym" sposobem na to jest nałożenie cienkiej rękawicy nitrylowej lub lateksowej na wlew oleju (po zdjęciu korka). Powinno tam być podciśnienie przy włączonym silniku (rękawica jest wciągana) i brak ciśnienia (rękawica wybrzusza się).

Oto przyzwoity film:
(poza tym, że facet nazywa to systemem PVC od czasu do czasu....)

#21 ·
Cóż... Modlę się do Boga, żeby po tym, jak mechanik wykona całą swoją pracę, problem się rozwiązał. Podczas jazdy moim samochodem bagnet nigdy nie wyskoczył i nigdy nie miałem żadnych wycieków oleju na górze. Wykonam te testy jak najszybciej. Jeśli okaże się, że moja pcv wymaga wymiany, spróbuję wykonać tę pracę sam, żeby zaoszczędzić pieniądze.

#22 ·
W rurze ssawnej w misce olejowej znajdują się uszczelki typu O-ring, które z czasem stają się kruche i zaczynają przeciekać, a gdy jest wystarczająco źle, tracisz ciśnienie oleju. Oczywiście dotyczy to sytuacji, gdy inne części działają prawidłowo.
Ten czujnik wałka rozrządu zwykle zatyka się z czasem z powodu złego oleju i/lub zbyt dużego przebiegu między wymianami oleju. Jeśli nie, to uszkodzony jest solenoid wewnątrz.

#25 ·
Może uderzyłeś w miskę olejową i zrobiłeś w niej dziurę? Miejmy nadzieję, że natychmiast wyłączyłeś samochód.

#27 ·
Wczoraj otrzymałem wiadomość w moim centrum wiadomości z napisem "Brak ciśnienia oleju, zatrzymaj się bezpiecznie". Więc zjechałem na pobocze, wyłączyłem samochód, trochę spanikowałem, a potem zadzwoniłem do mojego mechanika. Powiedział mi, żebym włączył samochód z powrotem i spróbował dojechać do warsztatu. Kiedy włączyłem samochód ponownie, wiadomość zniknęła, a silnik działał dobrze. Zanim dotarłem do mojego mechanika (około 5 minut jazdy), kontrolka oleju zaczęła ponownie migać, a wiadomość powróciła. Silnik działał dobrze, dopóki nie wjechałem na parking, a potem zaczął pracować bardzo nierówno. Potem zapaliła się kontrolka silnika.

Mój mechanik mówi, że kody silnika dotyczyły czujnika wałka rozrządu i czujnika spalin. Polecił mi wymianę czujnika ciśnienia oleju, ale tak naprawdę nie wie, co zrobić najpierw, ponieważ "nie może powtórzyć tego epizodu". Mechanik jest bardzo miłym facetem i bardzo stara się mi pomóc (ponieważ właśnie straciłem pracę).

Utknąłem i nie wiem, co robić. Nie mam pieniędzy, żeby powiedzieć: Idź i napraw cokolwiek!

Jakie kroki powinienem podjąć, aby naprawić to, co może powodować problem? Mogę dostarczyć Ci wszelkich potrzebnych informacji. Wszelka pomoc byłaby mile widziana. :) Z góry dziękuję.
Cześć

Jak udało Ci się rozwiązać problem? Mam dokładnie ten sam problem z moim Volvo s60 2.5 turbo z 2006 roku.

george

#28 ·
U mnie to samo. Dokładnie to samo. Wyjąłem S60 z 2007 roku i wcisnąłem pedał gazu, żeby wjechać na wjazd na autostradę i osiągnąć 60 mil na godzinę dość szybko. Około 1 minuty później pojawił się komunikat o braku ciśnienia oleju i migotał/mrugał, zatrzymałem się około 4 mil później i wyłączyłem go. Zostawiłem go na około minutę i pojechałem do domu z migającym światłem, założyłem, że to tak naprawdę nie jest zła pompa oleju. W każdym razie zeskanowałem samochód, kiedy wróciłem do domu i miałem. Sprawdziłem olej i wyglądał świetnie na odpowiednim poziomie. Zeskanowałem kody i miałem komunikat czujnika wałka rozrządu. Instynktownie wyczyściłem bez czytania całej wiadomości. Nie pamiętam, żebym widział komunikat o zmiennym rozrządzie zaworów i nawet nie wiem, czy mój samochód to ma, ale miałoby to więcej sensu, gdyby tak było.