SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Nowy problem xc90 2016 "zablokowany drążek zmiany biegów"

7.7K views 9 replies 7 participants last post by  Kittencampo  
#1 ·
Dostarczono mi xc90 Inscription z 2016 roku z zawieszeniem pneumatycznym, pakietem vision i convience w zeszłym tygodniu. Po 5 dniach użytkowania, próbując wykonać manewr zawracania na trzy punkty, stwierdziłem, że dźwignia zmiany biegów nie wchodzi w bieg wsteczny ani parkowanie. Dźwignia zmiany biegów poruszała się swobodnie z pozycji jazdy do neutralnej, ale nie przechodziła do biegu wstecznego ani parkowania. Jest u dealera od tygodnia, nie wiedzą, jak to naprawić. W tej chwili planują wymienić moduł komputera zmiany biegów. Mówią, że to nie problem mechaniczny, ale elektryczny, a wsparcie Volvo również nie wie, jak to naprawić. Czy ktoś jeszcze słyszał o tego rodzaju problemie?

Dzięki,

#5 ·
Odebrałem 2016 Inscription xc90 z zawieszeniem pneumatycznym, pakietem vision i convience w zeszłym tygodniu. Po 5 dniach użytkowania, próbując wykonać manewr z trzema punktami, stwierdziłem, że dźwignia zmiany biegów nie przełącza się na wsteczny ani na parkowanie. Dźwignia zmiany biegów poruszała się swobodnie z pozycji jazdy do neutralnej, ale nie przechodziła do pozycji wstecznej ani parkowania. Jestem u dealera od tygodnia, nie są pewni, jak to naprawić. W tej chwili planują wymienić moduł komputera zmiany biegów. Mówią, że to nie problem mechaniczny, ale elektryczny, a wsparcie Volvo również nie wie, jak to naprawić. Czy ktoś jeszcze słyszał o tego rodzaju problemie?

Dzięki,
Nawet z siłą się nie rusza? Jeśli nie, niech odłączą akumulator, aby zresetować moduły, a następnie spróbuj ponownie.
M
Wysłane z mojego XT1060 za pomocą Tapatalk

#6 ·
Aktualizacja

Nawet z siłą się nie rusza? Jeśli nie, niech odłączą akumulator, aby zresetować moduły, a następnie spróbują ponownie.

M

Wysłane z mojego XT1060 za pomocą Tapatalk
Więc samochód naprawił się sam. Rzecz przeszła od braku zmiany biegów do zmiany biegów z dnia na dzień. Zauważyli tylko, że akumulator rejestrował niski poziom naładowania. Ani dealer, ani Volvo nie wiedzą, dlaczego problem w ogóle wystąpił. Planem z ich strony jest wymiana modułu zmiany biegów. Mam nadzieję, że to naprawi go na dobre. W przeciwnym razie planuję nosić klucz w bagażniku, aby odłączyć/podłączyć główny akumulator z tyłu samochodu, aby zresetować systemy samochodu, ponieważ wiele z obserwowanych problemów wydaje się być związanych z oprogramowaniem/elektryką

W odpowiedzi na komentarz powyżej, dźwignia zmiany biegów fizycznie nie poruszała się poza neutralną, nawet przy użyciu znacznej siły.

#7 ·
Znowu problem z niskim poziomem naładowania akumulatora, ciekawe. Myślę, że samochód ma tak wiele systemów "wygody", że nie można już po prostu "pamiętać o wyłączeniu świateł". Trzeba pilnować i na pewno zainwestuję w ładowarkę podtrzymującą. Mkay, może lepiej, żeby nie wymieniali zespołu zmiany biegów. Mogą wyrządzić o wiele więcej szkody niż pożytku. Tylko moje 2 centy, jeśli akumulator jest naładowany, a dźwignia zmiany biegów działa.

#8 ·
Low battery issue again, interesting. I think the car has so many "convenience" systems that you cannot just "remember to turn your headlights off" anymore. You have to keep an eye and I will definitely be investing in a trickle charger. Mkai, it might be better for them to not replace the shift assembly. They might do much more harm than good. Just my 2 cents, if the battery is charged and the shifter works.

M
To jest sedno prawie wszystkich moich przyszłych obaw dotyczących samochodu. Z tak wieloma wadliwymi rzeczami pobierającymi energię z akumulatora, gdy silnik jest wyłączony, jestem przekonany, że mój pierwszy poważny moment, w którym nie będę mógł obsługiwać samochodu, zostanie spowodowany przez rozładowany akumulator, który sam w sobie jest spowodowany jakąś usterką.

#9 ·
Aktualizacja:

Moduł zmiany biegów wymieniony. Po wyjęciu i podłączeniu modułu zmiany biegów pojawiło się kilka błędów. Wygląda więc na to, że moduł uległ awarii. Oprogramowanie VCM zaktualizowane. Miałem go z powrotem przez kilka dni i jak dotąd nie było problemów. Mam nadzieję, że to pomoże każdemu, kto natknie się na ten sam problem.