SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Nowy XC 40, Bluetooth nie utrzymuje połączenia

4.4K views 13 replies 7 participants last post by  JalexJ  
#1 ·
Dostarczyłem w zeszłym tygodniu 2024 XC40 Plus (nasz pierwszy Volvo). Telefon mojej żony ciągle zrywa połączenia Bluetooth.

Oba telefony to Android. Wersja oprogramowania samochodu to 3.1.9
Mam OnePlus 10T, który łączy się bez problemu i pozostaje połączony.
Ona ma OnePlus 11 5g.

Próbowałem usunąć parowanie zarówno z telefonu, jak i z samochodu, zrestartować telefon itp. Nic nie działa.

Jedną rzeczą, którą zauważam, jest to, że gdy jest połączony i na ekranie, który pokazuje podłączone urządzenia, przełącznik Bluetooth w prawym górnym rogu (niebieski i po prawej stronie po połączeniu, szary i po lewej stronie po rozłączeniu) faktycznie przesuwa się sam z połączenia (przechodząc od prawej do lewej, od niebieskiego do szarego), a następnie z powrotem.
Nie wiem, czy to sam Volvo to robi, czy nie.

To się dzieje niezależnie od tego, czy mój telefon jest w samochodzie, czy nie.

Oczywiście nie może wykonywać połączeń głośnomówiących, gdy to się dzieje, i wszystkich innych korzyści wynikających z podłączenia telefonu.

To naprawdę rozczarowujące widzieć, jak to się dzieje w zupełnie nowym samochodzie, ale wciąż nie mam zdania, czy to problem Volvo, czy Androida. Mieliśmy podobne problemy z jej poprzednim samochodem, Mini Cooper.

Czy ktoś przechodził przez coś podobnego?

#2 ·
Ostatnie zdanie sugeruje, że to problem z telefonem. Potwierdza to fakt, że Twój telefon nie ma tego samego problemu. Nie widziałem tego jako powszechnego problemu i nie jestem pewien, co mogłoby go powodować. Przejrzałbym ustawienia telefonu i sprawdził, czy jest coś, co powodowałoby rozłączenie. Czy w pobliżu znajduje się inne urządzenie, z którym łączy się w celu prowadzenia rozmów bezprzewodowych? Jakiś zestaw słuchawkowy lub coś w tym rodzaju?

#3 ·
Ostatnie zdanie sugeruje, że to problem z telefonem. Potwierdza to fakt, że Twój telefon nie ma tego samego problemu. Nie widziałem tego jako powszechnego problemu i nie jestem pewien, co mogłoby go powodować. Przejrzałbym ustawienia telefonu i sprawdził, czy jest coś, co powodowałoby rozłączenie. Czy w pobliżu znajduje się inne urządzenie, z którym łączy się w celu wykonywania połączeń bezprzewodowych? Jakiś zestaw słuchawkowy lub coś w tym rodzaju?
Tak, zgadzam się, że to prawdopodobnie problem z telefonem. Znalazłem sugestię (nie związaną z Volvo), aby wyłączyć skanowanie Bluetooth w ustawieniach lokalizacji w systemie Android, zamierzam tego spróbować. W systemie Android jest również opcja zresetowania ustawień Wi-Fi i Bluetooth, również tego spróbuję. Dam znać, jeśli uda mi się to rozgryźć.

#4 ·
Mała aktualizacja: Nic, czego próbowałem, nie zadziałało. Ale zauważyłem coś interesującego.

Kiedy wyłączam jej telefon, mój pozostaje połączony.
Kiedy wyłączam mój telefon i włączam jej, pętla połączenia/rozłączenia powtarza się nieprzerwanie (jest bezużyteczna).
Kiedy włączam oba telefony, oba nasze telefony wpadają w pętlę połączenia/rozłączenia.

Niebiesko-szary suwak w prawym górnym rogu ekranu urządzenia Bluetooth wyłącza się i włącza, a następnie wyłącza i włącza.

Mogę pomyśleć tylko o dwóch rzeczach:
1. Jej telefon w jakiś sposób wysyła do samochodu polecenie wyłączenia, a następnie ponownego włączenia (ale jeśli jest wyłączony, jak mógłby wysłać polecenie „włącz”)
2. Coś w połączeniu z jej telefonem powoduje, że połączenie Bluetooth w systemie Android samochodu resetuje się (stąd suwak przełącza się sam)

Przejrzałem wszystkie możliwe ustawienia, jakie mogę znaleźć dla Bluetooth dla obu telefonów, a nasze konfiguracje są identyczne. Jej sprzęt jest o jedną generację nowszy (OnePlus 11 vs 10).

#8 ·
Aktualizacja: Nie otrzymałem żadnej pomocy od dealera w tej sprawie. Serwisant myślał, że może to mieć związek z jakąś aplikacją w moim telefonie i/lub samochodzie. Używam Libby i Android Auto (i prawdopodobnie innych, o których nie wiem). Są one zainstalowane zarówno w telefonie, jak i w samochodzie. Odinstalowałem Libby z samochodu (a dokładniej wylogowałem się, ponieważ nie widzę żadnej opcji odinstalowywania aplikacji w samochodzie). Następnie przetestowałem, próbując zadzwonić i problem nadal występował. Zrzucają problem na Volvo, aby go rozwiązać. Dam znać, jakie będą wyniki, jeśli w ogóle jakieś wystąpią.

Doświadczyłem również cyklicznego włączania/wyłączania Bluetooth w samochodzie zastępczym, w którym Libby nie było zainstalowane, więc nie sądzę, żeby to było związane z aplikacjami zainstalowanymi w samochodzie.

Pytanie do was wszystkich: Czy ktoś jeszcze używa Libby na swoim telefonie? Jakie inne aplikacje macie, które mogą to powodować?

#9 ·
Fwiw, ten sam problem tutaj z moim Pixel 7 i 2024 XC60 recharge. Kiedy chcę zadzwonić, muszę wyłączyć BT w telefonie i użyć trybu głośnomówiącego. Wiele resetów i żonglowania aplikacjami i bez powodzenia. Dealer nie pomógł. Takie utrapienie dla tak ładnego samochodu. Jedna myśl, którą miałem, dotyczyła bliskości innych BT samochodów (lub telefonów w tych innych samochodach) próbujących się połączyć. Tzn. samochód jest zbyt czuły. Muszę to kiedyś przetestować podczas jazdy z dala od innych.

#10 ·
Fwiw, ten sam problem tutaj z moim Pixel 7 i 2024 XC60 recharge. Kiedy chcę zadzwonić, muszę wyłączyć BT w telefonie i używać trybu głośnomówiącego. Wiele resetów i żonglowania aplikacjami i bez powodzenia. Dealer nie pomógł. Takie utrapienie dla tak ładnego samochodu. Jedna myśl, jaką miałem, dotyczyła bliskości BT innych samochodów (lub telefonów w tych innych samochodach) próbujących się połączyć. Tzn. samochód jest zbyt czuły. Muszę to przetestować podczas jazdy z dala od innych.
Dzięki za info. Nie sądzę, żeby bliskość telefonów innych osób wyjaśniała moją sytuację, ponieważ BT mojego samochodu włącza się i wyłącza w odstępie 10-15 sekund. Przetestowałem to również i to dla innych możliwych rozwiązań, siedząc w moim garażu (który jest w odległości 150-200 stóp od najbliższego możliwego telefonu innej osoby) i nadal doświadczałem cyklicznego działania.

Nowym zwrotem dla mnie jest to, że teraz BT włącza się sam, gdy połączenia przychodzą zarówno w samochodzie, jak i w telefonie (mimo że ręcznie wyłączyłem BT w obu). Dzieje się tak, gdy używam Android Auto przez połączenie USB między telefonem a samochodem. Myślę teraz, że może to mieć coś wspólnego z aplikacją Android Auto. Jakieś przemyślenia? Podobne doświadczenia?

#11 ·
Ma sens w pobliżu. To był tylko domysł, ponieważ moje problemy wydawały się występować tylko w ruchu drogowym, a większość porad wskazuje na konfliktowe urządzenie. Znalazłem to na innym forum: "Hej, miałem ten sam problem i uwierzcie lub nie, musiałem debugować to cholerne urządzenie (Pixel 7 Pro) podczas połączenia z samochodem. Spróbujcie tego, problem, który macie, to najprawdopodobniej interfejs lub kodek dźwięku. Przejdźcie więc do opcji programisty, zmieńcie AVRCP na 1.3 lub 1.4 i uruchomcie ponownie urządzenie. Następnie sparujcie telefon z samochodem i najprawdopodobniej problemem jest kodek audio. Zmieńcie go na SBC zamiast AAC. Niestety, ci geniusze z Google nie pozwalają nam na zmianę kodeka, chyba że jesteśmy połączeni. Po zakończeniu uruchomcie Spotify. Powodzenia!" Pixel 7 android auto ciągle się rozłącza w moim BMW X3 - Google Pixel Community Nienawidzę grzebać w głębszych ustawieniach systemu, takich jak to, ponieważ zwykle psuje to coś innego. Ale udostępniam na wszelki wypadek.

#14 ·
Ma to sens w kwestii bliskości. To był tylko domysł, ponieważ moje problemy wydawały się występować tylko w ruchu ulicznym, a większość porad wskazuje na konfliktowe urządzenie. Znalazłem to na innym forum: "Hej, miałem ten sam problem i uwierzcie lub nie, musiałem debugować to cholerne urządzenie (Pixel 7 Pro) podłączone do samochodu. Spróbujcie tego, problem, który macie, to najprawdopodobniej interfejs lub kodek dźwięku. Przejdźcie więc do opcji programisty, zmieńcie AVRCP na 1.3 lub 1.4 i uruchomcie ponownie urządzenie. Następnie sparujcie telefon z samochodem i najprawdopodobniej problemem jest kodek audio. Zmieńcie go na SBC zamiast AAC. Niestety, ci geniusze z Google nie pozwalają nam zmienić kodeka, chyba że jest podłączony. Po zakończeniu uruchomcie Spotify. Powodzenia!" Pixel 7 android auto ciągle się rozłącza w moim BMW X3 - Google Pixel Community Nienawidzę grzebać w głębszych ustawieniach systemu, takich jak to, ponieważ zwykle psuje to coś innego. Ale udostępniam to na wszelki wypadek.
EUREKA!

totallysmall trafił w dziesiątkę. "Spróbujcie tego, problem, który macie, to najprawdopodobniej interfejs lub kodek dźwięku. Przejdźcie więc do opcji programisty, zmieńcie AVRCP na 1.3 lub 1.4 i uruchomcie ponownie urządzenie."

Wypróbowałem powyższe rozwiązanie, zmieniając kodek audio BT i (przynajmniej na razie) znowu działa. Byłem dziś w samochodzie, jeżdżąc przez około godzinę i wydaje się, że wszystko działa dobrze. Odezwę się ponownie, jeśli poprawka się nie utrzyma, w przeciwnym razie znowu czeka mnie bezprzewodowe słuchanie!

I tak, zgadzam się z twoim komentarzem dotyczącym głębszych ustawień systemu. Zmiana głębokich ustawień jest trochę przerażająca, ale kodeki powodują problemy z audio/wideo (przynajmniej u mnie) od dziesięcioleci, więc wydaje się to trochę mniej przerażające. To może być tylko dlatego, że słyszałem to słowo wcześniej... ojej!

#12 ·
Ten sam problem tutaj z XC40 z 2021 roku. Problem pojawił się zaraz po aktualizacji oprogramowania około sześć miesięcy temu. Myślałem, że zostanie naprawiony w następnej aktualizacji. Wciąż czekam... problem pojawił się na obu naszych telefonach S20 i utrzymywał się na naszych nowych telefonach Fold 6. Nie widziałem wielu rozmów o innych osobach, które miałyby ten problem, więc pomyślałem, że może to być problem sprzętowy. Więc poszedłem dzisiaj do dealera. Przetestowali to na kilku telefonach i doszli do wniosku, że nie działa z telefonami z systemem Android. Wydawało się, że dobrze łączy się z ich iPhone'ami.

Nie mogę sobie wyobrazić, że wszyscy użytkownicy Androida mają ten problem... zobaczylibyśmy o wiele więcej szumu. Nie jestem pewien, jak zgłosić ten problem do Volvo, ponieważ wydają się nie być zmotywowani do rozwiązania problemu.

#13 ·
Czy ktoś próbował zrestartować moduł łączności (TCAM) samochodu, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem? Instrukcje, jak to zrobić, znajdują się na stronie pomocy technicznej Volvo:

A tak przy okazji, przełączanie spowodowało dziś głośny szum z moich głośników, a pokrętło głośności nic nie robiło. Musiałem zjechać na pobocze i zrestartować samochód. To nowość. Czy komuś się to przydarzyło?