Masz rację i w żaden sposób się z tym nie nie zgadzam. Jeśli jednak masz krzywkę, która jest o jeden ząb (ponieważ pasek został zamontowany i ktoś nie policzył przed ustawieniem napinacza i został przypadkowo obrócony), to będziesz miał 17 lub 19 zębów paska między znakami na kole pasowym. Dlatego określiłem 18 między znakami rozrządu krzywki. Zawsze może być 18 zębów między nimi, ale nie zawsze będziesz miał 18 zębów między znakami.
Pomysł wziął się z tego, że liczyłem je dla evy0311, używając mojego zapasowego zestawu i paska w domu, aby ustalić, czy jego rozrząd krzywki był nieprawidłowy z powodu błędu vvt. To na pewno stała odległość, ale jeśli jeden z wałków rozrządu został przypadkowo obrócony podczas montażu paska, między znakami będzie więcej lub mniej zębów paska. Zakłada się jednak również, że wszystko inne jest również odpowiednio ustawione.
ąszczerze mówiąc, nigdy nie słyszałem, żeby jeden z tych elementów się ślizgał. Tak zniszczone jak śruby torx są od momentu obrotowego, myślałem, że są całkiem solidne.
Moim głosem byłoby zdobycie również narzędzia blokującego, kilku dodatkowych śrub, a następnie sprawdzenie prawidłowego ustawienia we wszystkich aspektach.