SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
1 - 20 of 24 Posts

Dat-s40-doe

· Registered
36 Posts
Discussion starter · #1 ·
Zacznę więc od tego. Wyrzucanie kodów dla obu czujników wałka rozrządu plus kod korelacji do wału korbowego plus kilka innych, w tym kod vvt po stronie dolotu. Skasowane kody i kody czujnika wałka rozrządu i korelacji pojawiły się natychmiast. Myśli?

Nie jestem pewien co do paska. Chciałbym wiedzieć. Czy jest jakiś łatwy sposób na sprawdzenie rozrządu?
Tak. Więc najprostszym sposobem jest zdjęcie osłon i policzenie zębów między znakami na kołach zębatych wałka rozrządu. Powinno być dokładnie 18 zębów (zobacz wątek evy0311, aby się upewnić, ale jeśli dobrze pamiętam) między znakami rozrządu wałka ssącego i wydechowego. Latarka potwierdzi również, czy wał korbowy jest w GMP, patrząc za kołem pasowym wału korbowego.Zamieść również kody. Jest duża różnica między brakiem sygnału wałka rozrządu a zbyt wysokim sygnałem, a także brakiem sygnału siłownika vvt a wysokim sygnałem itp. Wszyscy do tej pory myślimy, że to problem z rozrządem, ale kod bardzo nam pomoże, aby mieć pewność co do tego, co mówimy.

Discussion starter · #5 ·
P0016 Korelacja położenia wału korbowego - położenia wałka rozrządu, bank 1 czujnik A
P0017 Korelacja położenia wału korbowego - położenia wałka rozrządu, bank 1 czujnik B
P0340 Obwód czujnika położenia wałka rozrządu A (bank 1 lub pojedynczy czujnik)
P2196 Sygnał czujnika tlenu spolaryzowany/zablokowany bogaty bank 1 czujnik 1
To jest to, co tam mam.

Tak. Więc najłatwiejszym sposobem jest zdjęcie osłon i policzenie zębów między znakami na kołach zębatych wałka rozrządu. Powinno być dokładnie 18 zębów (zobacz wątek evy0311, aby się upewnić, ale jeśli dobrze pamiętam) między znakami rozrządu wałka ssącego i wydechowego. Latarka potwierdzi również, czy wał korbowy jest w GMP, patrząc za kołem pasowym wału korbowego.
Zawsze będzie stała liczba zębów paska między dwoma kołami pasowymi. To funkcja odległości między nimi. Naprawdę nie wiem, skąd wzięła się ta idea na forum.

Nie ma znaku, którego można by niezawodnie użyć do określenia kąta wałka rozrządu. Koła pasowe nie są połączone z wałkami rozrządu i mogą się przesuwać. Jedynym sposobem na statyczne określenie tego jest zdjęcie tylnych osłon, zainstalowanie narzędzia blokującego wałek rozrządu i sprawdzenie znaku na wale korbowym na dolnym kole zębatym. Możliwe jest również odczytanie zmierzonych kątów wałka rozrządu z ECM i dokonanie pewnych przemyślanych domysłów, przynajmniej w T5. 2.4i ma tylko jeden czujnik i jeden wałek rozrządu z VVT.

Masz rację i w żaden sposób się z tym nie nie zgadzam. Jeśli jednak masz krzywkę, która jest o jeden ząb (ponieważ pasek został zamontowany i ktoś nie policzył przed ustawieniem napinacza i został przypadkowo obrócony), to będziesz miał 17 lub 19 zębów paska między znakami na kole pasowym. Dlatego określiłem 18 między znakami rozrządu krzywki. Zawsze może być 18 zębów między nimi, ale nie zawsze będziesz miał 18 zębów między znakami.

Pomysł wziął się z tego, że liczyłem je dla evy0311, używając mojego zapasowego zestawu i paska w domu, aby ustalić, czy jego rozrząd krzywki był nieprawidłowy z powodu błędu vvt. To na pewno stała odległość, ale jeśli jeden z wałków rozrządu został przypadkowo obrócony podczas montażu paska, między znakami będzie więcej lub mniej zębów paska. Zakłada się jednak również, że wszystko inne jest również odpowiednio ustawione.

ąszczerze mówiąc, nigdy nie słyszałem, żeby jeden z tych elementów się ślizgał. Tak zniszczone jak śruby torx są od momentu obrotowego, myślałem, że są całkiem solidne.

Moim głosem byłoby zdobycie również narzędzia blokującego, kilku dodatkowych śrub, a następnie sprawdzenie prawidłowego ustawienia we wszystkich aspektach.

Tak, nie ześlizgną się podczas normalnej pracy, a przynajmniej jeśli to zrobią, silnik będzie do wyrzucenia. Ale przesuwają się podczas wymiany uszczelniaczy wałka rozrządu i zasadniczo nie ma powodu, aby wyrównywać znaki podczas używania narzędzia do wałka rozrządu. Mieliśmy tu wielu ludzi, którzy wymieniali paski rozrządu i byli bardzo zdezorientowani, gdy znaki były przesunięte, ale silnik był "dobry". Dlatego zdecydowanie zalecam ich ignorowanie.

Z którego roku i modelu jest ten samochód?

Kody są ogólne i same w sobie niewiele mówią. Ale jest bardzo prawdopodobne, że co najmniej jeden wałek rozrządu jest przestawiony o co najmniej jeden ząb. Możliwe jest, że kod czujnika tlenu również z tego wynika, jeśli wałek/wałki rozrządu są mocno przestawione, mieszanka również zostanie zrzucona do wydechu.

Czy samochód źle jeździ? W ogóle jeździ? Naprawdę nie dajesz nam zbyt wiele, na czym moglibyśmy się oprzeć.

Czy zdjąłeś przednią plastikową osłonę i sprawdziłeś pasek rozrządu pod kątem poluzowania? Jeśli jest choć trochę luźny, z łatwością mógł przeskoczyć o jeden ząb. Ile lat ma pasek?

Nie. Nie miałem jeszcze okazji. Jeśli pasek wymaga wymiany, czy jest to trudne zadanie?
W skali od 1-10 to około 3 - nie jest to skomplikowane i wymaga użycia prostych narzędzi. ALE wiąże się to z problemami z prześwitem, z którymi na pewno spotykasz się przez wszystkie lata swojego doświadczenia. Po prostu ciasno. Uderzenie w nakrętkę koła pasowego wału korbowego czyni cuda (zazwyczaj).

Nienawidzę być tak oszczędnym, ale prawdopodobnie zrobię tylko pasek i ewentualnie napinacz
Ile mil? Wielu pominęło pompę wody przy pierwszej wymianie paska rozrządu. Polecam jednak rolkę prowadzącą i napinacza. Niezbyt drogie, a ludzie mieli z nimi problemy, że się zablokowały, wierzę.

Wysłane z mojego SM-G950U za pomocą Tapatalk

Zgadzam się z pominięciem pompy wody (i tak jest to irytujące), ale z wymianą rolki prowadzącej i napinacza. Myślę, że większość awarii paska rozrządu w dzisiejszych czasach jest spowodowana awarią łożysk w napinaczu lub pompie wody, a nie rozpadem paska.

FCP sprzedaje zestaw Conti za ~80 $, który zawiera wszystkie trzy elementy.

1 - 20 of 24 Posts