SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Szukam informacji na temat niezawodności i kosztów utrzymania s80 V8

10K views 16 replies 8 participants last post by  EBender1965  
#1 ·
Obecnie posiadam 04 s60R i za rok lub dwa chcę kupić sedana z silnikiem V8. Mogę to zrobić, mogę po prostu dłużej zatrzymać mojego R, zależy to od tego, czy znajdę dobrą ofertę. Uwielbiam manualną skrzynię biegów w moim R, ale jestem gotów zamienić ją na płynnego, wygodnego sedana o przyzwoitej mocy. Niektóre z innych samochodów, którym się przyglądałem, to Infiniti m45, q45, ls430, ls400, Charger R/T, pierdolone caddy, mercs i bmws, to gówno. Ponieważ jestem fanem volvo (mój R jest jak dotąd moim drugim volvo), przyglądałem się niektórym s80 z silnikiem V8 4.4L, ale chcę usłyszeć od was, jak to jest posiadać taki samochód. Wydają się dość tanie w zakupie, na przykład 7 tysięcy dolarów za jeden ze 100 tysiącami mil przebiegu.

O ile wiem, silniki V8 są standardowo wyposażone w napęd na wszystkie koła, ale nie wydaje się to być wielkim problemem, ponieważ s80 nie używają drogiego zawieszenia 4c, które ma mój R. Amortyzatory wydają się o wiele tańsze niż w moim R, więc jest to dość atrakcyjne. Mieszkam w PA, więc niekoniecznie potrzebuję napędu na wszystkie koła, ale o ile jest niezawodny lub przynajmniej tanie są części zamienne, to nie jest to duży problem.

Silnik wydaje się niezawodny, z tego co czytałem, ale każdy wkład byłby pomocny. Jaki jest rzeczywisty MPG, który z niego uzyskujecie? Osiągam coś w rodzaju 16/17 w mieście i około 24 na autostradzie z moim R, więc jestem przyzwyczajony do takich liczb. Nie zdziwiłbym się, gdyby V8 miał tyle samo lub trochę gorzej.

To nie byłby samochód, który chciałbym w ogóle modyfikować. Nawet w moim R nie chcę go modyfikować, jedyne co zrobiłem to wydech, żeby był głośniejszy, wątpię, żebym zrobił to nawet w s80, więc tak naprawdę nie zależy mi na wsparciu aftermarketowym.

Jak to jest z faktyczną jazdą? Czy promień skrętu jest tak zły jak w pick-upie, jak w moim R? Czy jest stosunkowo szybki jak na to, czym jest? Czy skrzynia biegów się wlecze podczas przyspieszania? Pamiętam, że kiedy robiłem rozeznanie w p3 s60, skrzynia Aisin TF-80SC lubi się psuć, czy macie jakieś problemy z tą skrzynią? P3 s60 wydają się mieć wiele problemów ze zużyciem oleju, więc nie będę brał ich pod uwagę, więc o ile V8 w s80 nie będzie miał ogromnych problemów, może to być coś, co rozważę, jeśli znajdę taki w odpowiednim czasie w moim przedziale cenowym.

#2 ·
S80 V8 może być wyposażony w 4C, ale jest to znacznie lepszy system niż R i działa dłużej. Skrzynie biegów są całkiem dobre, o ile nie mają wpływu na nie wadliwe korpusy zaworów. Zostało to naprawione w 07MY.

Przekładnie tylne są znane z awarii i kosztują dużo pieniędzy, aby je naprawić. W zeszłym roku wydałem 5 tys. na wymianę tylnej przekładni i przekładni kątowej, która się zerwała.

Wszystko, co psuje się w silniku lub w jego pobliżu, może być kosztowne w naprawie, jeśli nie zrobisz tego sam, ale silnik wydaje się być najbardziej niezawodną częścią. Wystarczy poszukać wycieków oleju z uszczelki pokrywy zaworów/pokrywy rozrządu. Upewnij się również, że działa napęd na wszystkie koła.

#10 ·
S80 V8 może być wyposażony w 4c, ale jest to znacznie lepszy system niż R i trwa dłużej. ….

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Czy 4C w S60 naprawdę wytrzymuje mniej niż 70 000 mil? Mój S80 był cały czas na autostradzie, przy 113 tys. nadal ma oryginalne przednie hamulce. Facet, od którego go kupiłem, z przebiegiem 59 tys. przejechał ponad 30 razy z Denver do Lincoln i z powrotem. Przednie 4C zniknęły przy 70 tys.

#3 ·
Nie wiedziałem, że mogą być z 4c, to zaskakujące. Chyba zależy to od tego, czy było to opcjonalne przy pierwszym zakupie? Przy ilu milach tylny mechanizm różnicowy i przekładnia kątowa uległy awarii w Twoim s80? Z Twojego postu wynika, że to, na co muszę uważać w moim R, może mieć zastosowanie również w s80, przynajmniej jeśli chodzi o takie rzeczy jak przekładnie kątowe i naprawianie losowych rzeczy, które mogą się zepsuć wokół silnika.

Mam pytanie, czy ktoś ma jakieś informacje, czy pompy paliwa lubią przedwcześnie zawodzić? Pierwszy s60, jaki miałem, był podstawowym modelem, który potrzebował nowej pompy paliwa przy 89 tys. milach, mój R potrzebował nowej, kiedy go kupiłem przy 140 tys. milach. Wydaje się, że to powszechny problem w volvo, do którego jestem przyzwyczajony, lol.

#4 ·
Mój tylny mechanizm różnicowy został wymieniony dokładnie przy 100 000 milach, ale wcześniej przez kilka tysięcy mil hałasował. Przekładnia kątowa padła przy około 105 000 milach. Kupiłem samochód z przebiegiem 59 000 mil i musiałem wymienić pompę wody, chłodnicę, kilka węży chłodniczych, pompę haldex i czujnik ciśnienia, wentylator silnika dmuchawy (duża robota, która często zawodzi), kilka mocowań silnika. Alternator i skrzynia biegów zostały wymienione, zanim kupiłem samochód.

Są naprawdę ładne, jeśli dostaniesz taki z wentylowanymi siedzeniami, aktywnymi reflektorami doświetlającymi zakręty, monitorem martwego pola i adaptacyjnym tempomatem. Jednak wziąłbym 08 lub nowszy bez 4C.

#15 · (Edited)
Mój tylny mechanizm różnicowy został wymieniony dokładnie przy 100 tys. mil, ale wcześniej hałasował przez kilka tysięcy mil. Przekładnia kątowa padła przy około 105 tys. Kupiłem samochód z przebiegiem 59 tys. mil i musiałem wymienić pompę wody, chłodnicę, kilka węży chłodniczych, pompę haldex i czujnik ciśnienia, wentylator dmuchawy (duża robota, która często zawodzi), kilka mocowań silnika. Alternator i skrzynia biegów zostały wymienione, zanim kupiłem samochód.

Są naprawdę fajne, jeśli dostaniesz taki z wentylowanymi siedzeniami, aktywnymi reflektorami doświetlającymi zakręty, monitorem martwego pola i adaptacyjnym tempomatem. Wolałbym jednak 08 lub nowszy bez 4C

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Witajcie, właścicielu S80 V8, tutaj z przebiegiem zaledwie 55 tys. Dla przyszłych odniesień, przy jakim przebiegu w przybliżeniu wymieniłeś pompy, wentylatory dmuchawy i mocowania silnika? Przy jakim przebiegu i/lub jakie były objawy problemu z przekładnią kątową? Dzięki

#5 ·
Dzięki za info. Na pewno sprawdzę, czy samochód ma jakąś historię serwisową lub czy właściciel może udowodnić, że zrobił niektóre z tych rzeczy, zanim zdecyduję się na zakup. Szczerze mówiąc, wszystkie te elementy nie wydają się takie złe, z wyjątkiem tego, że trzeba było wymienić skrzynię biegów, zgaduję, że to był wadliwy korpus zaworu, jak wspomniałeś przed zakupem samochodu? Wspomniałeś, że ten problem został naprawiony w modelach 07+, więc zakładam, że masz 06? Wszystko inne wydaje się dość podobne pod względem konserwacji dla R, więc widzę, że mogę sobie pozwolić na S80. Jeśli znajdę dobrą ofertę na jeden z jakąś historią serwisową, mogę po prostu kupić jeden. Zaufam Twojej radzie, aby kupić 08+, zdecydowanie bez 4c.

#6 · (Edited)
Jeśli chodzi o korpus zaworu, to była konkretna wersja, która poprawiła problem, o ile pamiętam. Jest tu wątek, ale myślę, że wszystko po wersji 06J(?) naprawiło to? Myślę, że wcześniejsze 07 S80 V8 mogły mieć wcześniejsze wersje.

A jeśli chodzi o zużycie paliwa, śledziłem moje przez rok, odkąd je mam. Średnio 13,5 litra/100 km w południowo-zachodnim Ontario, więc radzenie sobie z zimą itp. Zaskoczyło mnie to, ponieważ mój 06 XC70 miał średnio 12,4 litra/100 km, więc wcale nie tak źle.

https://forums.swedespeed.com/showthread.php?304297-2006-2008-TF-80SC-Automatic-Transmission-Valve-Body-Issue-amp-Serial-Number-Info

To jest wątek dotyczący korpusu zaworu. Późniejsze wersje 06J poprawiły problem. Mój 07 ma wersję 06L.

Również w odniesieniu do skrzyni biegów, czasami wydaje się mniej dopracowana. Początkowo myślałem, że mam zły korpus zaworu, ale to tylko skrzynia biegów, która czasami jest głupia i szarpie.

#7 ·
Właśnie wymieniłem korpus zaworu w moim 07 na rzekomą poprawkę rewizji 06L, co oczywiście nie jest kompletną poprawką. Jeśli skrzynia biegów jest głupia i szarpie, to korpus zaworu, u mnie tak było i z nowym korpusem zaworu tak nie jest, u ciebie będzie tylko gorzej. 68 tys. mil przebiegu całkowitego w samochodzie. To nie jest tak trudne zadanie do zrobienia samemu, ale trzeba być przyzwoitym amatorem klucza. 1300 $ za nowy korpus zaworu OEM od Volvo, co jest jedynym sposobem. Jeśli możesz zdobyć zregenerowaną jednostkę Sonnax, to w porządku, ale są one zwykle dostępne tylko dla profesjonalnych warsztatów. Możesz w pewnym sensie uzasadnić koszt, zdając sobie sprawę, że V8 ma łańcuchy rozrządu, a nie pasek, więc nigdy nie trzeba go wymieniać, więc oszczędzasz w ten sposób trochę pieniędzy.

#9 ·
Nie musisz tego naprawiać, dopóki nie zaczniesz dostawać błysków z hukiem. Może minąć wiele lat, zanim to się stanie. Na razie to tylko irytacja. Myślę, że komentarze o głupiej skrzyni biegów to tylko pobożne życzenia, że tak jest. Po wymianie korpusu zaworu mogę powiedzieć, że zdecydowanie nie są głupie.

#12 ·
Dużo dobrych informacji, dzięki wam. Na pewno będę trzymał się z daleka od s80 z lat 06/07. To dobra strona posiadania mojego R (między innymi), nigdy nie muszę się martwić o skrzynię biegów z m66, o ile ją serwisuję. Będę rozglądał się za s80 z lat 08/09 z v8 bez 4c, powinienem mieć całkiem fajny samochód w rękach, jeśli mi się to uda.

#13 ·
Dużo dobrych informacji, dzięki wam. Na pewno będę trzymał się z daleka od s80 z lat 06/07. To dobra rzecz w posiadaniu mojego R (między innymi), nigdy nie muszę się martwić o skrzynię biegów z m66, o ile ją serwisuję. Będę wypatrywał s80 z lat 08/09 z v8 bez 4c, powinienem mieć w rękach całkiem fajny samochód, jeśli mi się to uda.
Nie sądzę, żeby był 06 V8. 07 z problemem ze skrzynią biegów to te wczesne. Weź pod uwagę potencjalne zawory w cenie, jeśli samochód jest odpowiedni.

#14 ·
Jeśli lubisz bardziej sztywne prowadzenie, poszukaj S80 z dynamicznym zawieszeniem. Są one rzadkie, ale uzyskujesz bardziej sportową jazdę, używając zwykłych amortyzatorów zamiast amortyzatorów 4C za 800 $. Dynamiczne zawieszenie obniżało również wysokość jazdy o około 1/2-1 cala.

Uwaga, jeśli szukasz reflektorów HID, to w modelach 07/08 były one zawarte w pakiecie 4C. Myślę, że począwszy od roku modelowego 09 reflektory HID były opcją samodzielną.