SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner
21 - 40 of 74 Posts
Hej chłopaki, mam Volvo S60R z 2006 roku z tym problemem... Dziś otrzymałem nowy cylinder zapłonu od Volvo! Z tego, czego się dowiedziałem do tej pory, ponieważ od wielu lat pracuję w dziale serwisowym w salonie samochodowym, zadzwoniłem do naszego lokalnego dealera Volvo i zadałem kilku technikom kilka pytań! Z tego, co do tej pory powiedziało kilka osób, aby go wymienić, wystarczy wywiercić śruby ścinające, a zapłon wychodzi od razu! Zamówiłem cylinder zapłonu bezpośrednio od Volvo za około 260,00 dolarów i kiedy go zamawiałem, kazali mi podać numer VIN, aby klucz mógł być zakodowany do cylindra bezpośrednio od Volvo! Odkąd go otrzymałem dzisiaj, przyszedł z kluczem testowym, który tak naprawdę nie pasował do mojego klucza, ale spróbowałem mojego klucza i mój oryginalny klucz zadziałał! Kolejną uwagą jest to, że cylinder zapłonu był dostarczany z nowymi śrubami, a podobno po zamontowaniu nowego, łby śrub odrywają się przy odpowiednim momencie obrotowym... Na podstawie informacji, które tutaj zamieszczacie, wymiana powinna zająć mi tylko kilka godzin! Nie jestem pewien, czy nagram o tym film, ale zrobię zdjęcia procesu, gdy będę go wymieniał! Jestem bardzo pewny, że dam radę, mimo że robię coś takiego po raz pierwszy. Na pewno dam wszystkim znać, jak poszło! Mam nadzieję, że uda mi się zrobić dobre zdjęcia i przeprowadzić krok po kroku wymianę mojego cylindra zapłonu i pomóc niektórym ludziom!

Moje 07 XC 90 było w warsztacie z tym samym problemem... GRRRRRRRRRRRR

Mam ten sam problem i jestem również zainteresowany zrobieniem tego samemu. Andreas, bardzo ładny opis. Wydaje się, że najtrudniejszą częścią byłoby usunięcie istniejących śrub ścinających. Zastanawiam się, czy istnieją inne metody? Nie jestem pewien, o czym mówicie, kiedy mówicie, że łby śrub się ścinają??? Kluczowa otoczka, którą opisujesz, to antena/immobilizer. Wiem to, ponieważ niedawno ją wymieniłem. PhilJames, czekam na Twoje zdjęcia! Czy ktoś ma numer części do cylindra?

Nie jestem pewien, o czym wy mówicie, kiedy mówicie, że łby śrub się urywają???
Śruby są tak skonstruowane, że po przyłożeniu odpowiedniego momentu obrotowego podczas montażu, łeb śruby się urywa (skręca), pozostawiając mały stożek. Po raz pierwszy zauważyłem to w BMW z lat 80. Myślę, że ktoś pomyślał, że spowolni to kradzieże samochodów, utrudniając złodziejom dostęp do stacyjki. O ile wiem, jak większość zabezpieczeń przed kradzieżą, tylko spowalnia to procedurę naprawy. Ponieważ o wiele szybciej byłoby przeciąć przewody i wykonać odpowiednie połączenia, niż próbować odkręcić stacyjkę, nawet jeśli łby są nadal przymocowane. W dzisiejszych czasach nie jestem nawet pewien, czy klucze z chipem są tak trudne do odtworzenia/naśladowania.

Kiedyś jeździłem kabrioletem i zawsze zostawiałem otwarte drzwi. Ludzie zawsze pytali o moje rozumowanie. Odpowiadałem: "Co wolałbyś, żeby się stało, jakiś złodziej kradnie twój samochód, otwierając drzwi i kradnąc go, czy jakiś złodziej rozrywa dach, otwiera drzwi i kradnie go?"

Mam ten sam problem i jestem również zainteresowany zrobieniem tego samemu. Andreas, bardzo ładnie napisane. Wydaje się, że najtrudniejszą częścią byłoby usunięcie istniejących śrub ścinanych. Zastanawiam się, czy istnieją inne metody? Nie jestem pewien, o czym mówicie, kiedy mówicie, że łby śrub się ścinają??? Otoczenie klucza, które opisujesz, to antena/immobilizer. Wiem to, ponieważ niedawno go wymieniłem.

PhilJames, czekam na Twoje zdjęcia! Czy ktoś ma numer części do cylindra?
Usunięcie śrub ścinanych było najtrudniejszą częścią, kiedy dokonywałem wymiany, głównie ze względu na ograniczenia przestrzenne w tym obszarze. Użyłem metody Dremela, aby włożyć szczelinę w łby śrub. Trudno było uzyskać pełną szczelinę na całej główce śruby. Dostałem przyzwoitą szczelinę, która pokrywała około połowy łba śruby. To wystarczyło, aby metoda śrubokręta zadziałała.

Tak wyglądały moje łby śrub po usunięciu:

Image

W przypadku nowych śrub nie dokręciłem ich do specyfikacji... dla łatwego usunięcia, gdybym kiedykolwiek musiał to ponownie wymienić.

Właśnie dokonałem tej naprawy. Użyłem metody Dremela, aby wyjąć śruby i użyłem narzędzia obrotowego Black and Decker RTX z wałem giętkim RT5100, co sprawiło, że wykonanie szczelin w śrubach w celu ich wyjęcia było bardzo łatwe - zajęło dosłownie 5 sekund każda. Następnie po prostu ponownie użyłem tych śrub zamiast nowych z odłamywanymi łbami na wypadek, gdyby to się kiedyś powtórzyło.

Zrobiłem to również około godzinę temu (2 tygodnie temu klucz przechodził do pozycji I, ale nie z pozycji I do pozycji II, zrobiłem sztuczkę z młotkiem na dnie zamka i udało mi się go uruchomić, ale pomyślałem, że nieuchronnie znowu się zepsuje i zamówiłem nowy "kluczowy" cylinder od sprzedawcy Volvo). Miałem mnóstwo problemów z odkręceniem prawej śruby ścinającej (tony niebieskiego Loctite w środku!), nawet po prawie włożeniu jej do podstawy, ale teraz jest zrobione i działa jak urok. Włożyłem nowe śruby ze średnim Loctite, ale nie ściąłem łbów w nadziei, że jeśli pewnego dnia będę musiał je ponownie zdjąć, będę mógł to zrobić w mniej niż 1,5 godziny (15 minut lewa strona, ponad 1 godzinę dla prawej!). Dzięki wszystkim za wskazówki i triki. Jedyną rzeczą, którą bym dodał, jest posiadanie bardzo dobrego (mocnego) wysokiej jakości śrubokręta płaskiego z kwadratowym wałem na wypadek, gdyby potrzebny był dodatkowy moment obrotowy klucza płaskiego. Moje śruby nie wyszłyby tylko przez skręcanie ręką i chciałbym uważać się za osobę stosunkowo silną.

Dzięki za wszystkie wspaniałe informacje w tym wątku, ludzie!

Szukam małego wyjaśnienia/opinii na ten temat, ponieważ niedawno kupiłem 2004 2.5T AWD XC90, a brelok do kluczy, który był w zestawie, jest ZNISZCZONY. Główny klucz (osadzony w breloku) nie poruszy się nawet do pozycji I w stacyjce, jednak klucz serwisowy działa dobrze, aby uruchomić samochód.

Miałem nadzieję, że oznacza to, że być może brelok nie był przeznaczony do pojazdu i został zaprogramowany tylko do zdalnego blokowania/odblokowywania drzwi, a klucz serwisowy został użyty do jazdy, aby zaoszczędzić pieniądze? (Wiem, że marzę na dużą skalę) Jednak przeglądając wasze (teraz nasze) fora, wydaje się, że mogę mieć wadliwą stacyjkę.

Czy nowy wkład zamka, który jest wstępnie zaprogramowany do numeru VIN od Volvo, jest dostarczany z 1 lub 2 kluczami, czy też jest to tylko wkład z odpowiednimi bębenkami/kodem wewnętrznie?

Muszę ogólnie zamówić drugi klucz, ale pomyślałem, że jeśli potrzebuję również tej części i jest ona dostarczana z kluczem, chciałbym zaoszczędzić pieniądze i nie kupować klucza osobno.

Ponadto, jakieś pomysły, dlaczego jeden klucz w ogóle nie porusza się w stacyjce, podczas gdy drugi nie ma żadnych problemów?

Naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego jeden klucz działa, a drugi nie. Mógłbym zasugerować, że płytki cylindra są zużyte, a stary klucz jest trochę zużyty i że między nimi to nie działa, ale to tylko przypuszczenie.

Aby odizolować kluczyk, sugerowałbym, abyś zabrał zarówno kluczyk, jak i kluczyk serwisowy do ślusarza i pozwolił mu dokładnie się im przyjrzeć, aby porównać. Będzie dla nich oczywiste, czy się różnią. Mogą nawet mieć coś, co może zmierzyć wysokość, aby ułatwić porównywanie, a nie tylko patrzenie na to.

Jeśli chodzi o nowy cylinder, zostanie on zbudowany do Twojego oryginalnego klucza zgodnie z numerem VIN, który wysyłasz i zawiera pojedynczy klucz z litego metalu, który został przycięty do Twojego konkretnego kodu klucza (NLNNNN) i użyty do zainstalowania płytek, gdy cylinder jest „wykonany”. Ten klucz może służyć do otwierania drzwi i włączania zapłonu, ale nic więcej.

Jednym z eksperymentów (po przeprowadzeniu porównania kluczy obok siebie i założeniu, że są one zasadniczo takie same) w celu sprawdzenia, czy to cylinder, jest włożenie niedziałającego klucza i potrząsanie i/lub stukanie główką kluczyka delikatnie do wewnątrz małym młotkiem, próbując jednocześnie delikatnie go obrócić. Jeśli uda się go obrócić, to na pewno cylinder.

Jeśli okaże się, że to klucz, możesz kupić jeden i zlecić jego przycięcie za około 61 USD przed wysyłką. Problem polega na tym, że chip transpondera w środku różni się od Twojego starego klucza i nie można go „sklonować”. Istnieją strony internetowe, które pokazują, jak je wymieniać (ciąć i kleić), ale to zupełnie inna historia. Jeśli dostaniesz nowy klucz i chcesz zaprogramować chip, ostatnio sprawdzałem, że kosztowało to około 60 USD za oprogramowanie (Volvo corporate sprzedaje programowanie jako oprogramowanie) i może 30 USD za robociznę.

Powodzenia i daj nam znać, co znajdziesz!

Więc w końcu się przeprowadziłem i mogłem przeprowadzić podstawowe dochodzenie w sprawie problemu. Kluczyk z pilotem faktycznie obsługuje zamki drzwi ręcznie, ale nie ruszy się ani o milimetr poza pozycję zero w stacyjce. Próbowałem nim potrząsnąć, postukać w koniec i przyłożyć sporo momentu obrotowego, aby go "poluzować". Osiągnąłem swój punkt komfortu w waleniu w niego i nic się nie zmieniło.

Kluczyk serwisowy działa od razu i działa dobrze, więc zostawiłem go w spokoju w tym momencie..... Stan kluczyka z pilotem jest bardzo zużyty/uszkodzony, być może jest tak zużyty, że nie działa już w stacyjce?

EDIT: Aktualizacja, myślałem, że moja żona użyła kluczyka serwisowego w drzwiach, ale okazało się, że nie i kiedy próbowałem go użyć, kluczyk w ogóle się nie obrócił! Usunąłem osłonę wokół stacyjki w celu bliższej inspekcji i wydaje się, że jest w znacznie lepszym stanie niż inne elementy pojazdu (128 tys. mil, nie wszystkie kochane) Myślę, że w tej chwili można założyć, że stacyjka została wymieniona i została dostarczona z kluczykiem serwisowym, który został użyty zamiast wydawania większej ilości pieniędzy na wymianę kluczyka z pilotem.

Teraz moim nowym zmartwieniem jest to, że nie mogę już dorobić klucza na podstawie mojego numeru VIN, ponieważ stacyjka nie pasuje..... Nie mam żadnego PIN/KODU/ID itp. dla nowszego kluczyka serwisowego ani stacyjki, czy to coś, co mogę zlecić komuś do dorobienia, aby pasowało, a Volvo mogłoby użyć oprogramowania do określenia, co jest już zakodowane w samochodzie, aby zakodować również nowy kluczyk?

Ciekawa odpowiedź, przepraszam, że nie widziałem jej wcześniej.
Może w porządku jest kolejne pytanie:
Czy używając tylko kluczyka serwisowego w stacyjce, gdy pilot znajduje się w odległości ponad 30 stóp, samochód uruchamia się i pozostaje w ruchu?
W zależności od odpowiedzi możemy ustalić, co dalej.
Dzięki

Musiałem więc użyć pilota, aby odblokować Volvo, ponieważ kluczyk serwisowy nie działa w drzwiach. Zostawiłem kluczyk w środku, ponad 9 metrów dalej, a kluczyk serwisowy go uruchomił.

Czy to powinno wskazywać, że zapłon jest nowy, a kluczyk serwisowy jest poprawnie zaprogramowany? Problemem byłoby teraz zdobycie nowej główki kluczyka do pilota, która byłaby docięta i zaprogramowana do tego tajemniczego zapłonu.

Miałem taką nadzieję, że powiesz, że kluczyk serwisowy nie pozwoli na uruchomienie samochodu po uruchomieniu go za pomocą kluczyka zbliżeniowego, który jest dość daleko. To sugerowałoby, że ktoś szybko i niedbale wymienił cylinder, ale nie zaprogramował transpondera kluczyka serwisowego. To mógłby być najbardziej oczywisty (i prosty) scenariusz do rozwiązania. Ale niestety, tak się nie wydaje…

Masz więc kluczyk serwisowy, który obraca się w cylindrze zapłonu, uruchamia (i uruchamia) samochód, ale nie może obrócić się w cylindrze drzwi i kluczyk zbliżeniowy, który obraca się w cylindrze drzwi, ale nie może obrócić się w cylindrze zapłonu. A cylinder zapłonu wygląda na nowszy, więc prawdopodobnie został rzeczywiście wymieniony, a transponder kluczyka serwisowego został zaprogramowany do działania. Zgadza się?
Trudność polega na tym, że osoba, która dokonała wymiany, miała dostęp do VADIS i jednostki DICE, aby zaprogramować transponder w kluczyku serwisowym do współpracy z samochodem. Sugerowałoby to, że był to dealer (lub niezależny, który miał subskrypcję Volvo), ponieważ to programowanie jest „częścią” oprogramowania, którą należy kupić od Volvo. Zatem, choć na pierwszy rzut oka wygląda to na fuszerkę, było to w pewnym stopniu skomplikowane i na pierwszy rzut oka celowe.

Z mojego punktu widzenia problem, z którym się teraz borykasz, polega na tym, że masz 2 różne zestawy zamków w swoim samochodzie, jeden do drzwi i jeden do zapłonu. To niedobrze.

Opcje?

Nic, co widzę za mniej niż około 400 $, jeśli wykonujesz pracę ręczną, a lokalny dealer wykonuje programowanie.
Opcja 1 - Wymień cylinder zapłonu - 250 $, kup nowy kluczyk serwisowy - 50 $, zaprogramuj nowy transponder kluczyka serwisowego - 90 $
Opcja 2 - Wymień zamki drzwi i tylnej klapy - 300 $, kup nowy kluczyk zbliżeniowy - 60 $, zaprogramuj transponder kluczyka zbliżeniowego - 90 $
Albo jest opcja 3, po prostu z tym żyć. Prawdopodobnie nie obejmuję wszystkich twoich opcji, ale to jest to, co mogę wywnioskować na podstawie tego, co udokumentowałeś do tej pory.

*Program transpondera = oprogramowanie@ 30 $ + robocizna@ 60 $, jak zacytował mi lokalny dealer około rok temu.

Jeśli ktoś inny ma pomysł na inną alternatywę, proszę o zamieszczenie.

Och, widzę problem, o którym nie myślałem w przypadku dwóch zestawów zamków. W tej chwili będę z tym żył i przeznaczał pieniądze na wymianę płynów i bardziej zapobiegawczą konserwację.
Kolejną opcją jest zdobycie nowej główki breloka i drugiego breloka z główką i ukrycie kluczyka serwisowego w samochodzie w celu uzyskania pomocy w nagłych wypadkach (jeśli bateria breloka się wyczerpie), co wciąż kosztowałoby ponad 400 dolarów... co za wspaniały system.

Problem z kluczykiem serwisowym polega na tym, że nie wiesz, jaki kod został użyty. Być może uda się znaleźć kogoś, kto będzie w stanie odczytać kluczyk i współpracować z dealerem w celu przetłumaczenia go na kod Volvo, ale tak, nawet wtedy będzie to kosztować około 400 dolarów w najlepszej cenie. Zgubiłem jeden z moich pilotów w 2011 roku, wciąż nie mogę przełknąć wymiany, ponieważ nawet jeśli dostanę kluczyk wstępnie docięty i nowy pilot od taniego sprzedawcy (wierzę, że 50 dolarów za docięty kluczyk, 65 dolarów za nowy pilot), to dosłownie nie ma sposobu, o którym wiem, aby obejść instalację oprogramowania za 180 dolarów z robocizną od dealera (2x$30 za oprogramowanie, 2x$60 za robociznę). Dziś żyję z jednym pilotem i jednym kluczykiem serwisowym. Chciałbym móc bardziej pomóc i bardzo mi przykro z powodu Twojej sytuacji!

21 - 40 of 74 Posts