SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Jak usunąć drzwi kierowcy?

15K views 19 replies 7 participants last post by  AlanS  
#1 ·
2013- S60 Ponieważ muszę teraz zbadać kabel, który biegnie od nadwozia do wnętrza drzwi, wydaje się, że muszę zdjąć drzwi, aby uzyskać pełny dostęp do kabla. Nie mogłem znaleźć żadnych samouczków, jak to zrobić. Jakieś sugestie? Nie chcę napotkać problemów z wyrównaniem po ponownej instalacji. Czy ktoś ma również schemat, które przewody do czego służą?

#2 ·
Znalazłem to, za czym zamierzam podążać sam, w przypadku niektórych prac, które planuję wykonać w przyszłości

#3 ·
Usuwanie całych drzwi? To naprawdę proste, wystarczą 2 śruby (po jednej na każdym zawiasie) i, jeśli dobrze pamiętam, T50 na listwie, która zapobiega zbyt szerokiemu otwieraniu drzwi. Będzie potrzebna druga para rąk, a ja stwierdziłem, że podnośnik z szmatą na wierzchu również pomógł przy ponownym zakładaniu drzwi.

Ustawienie było proste, wystarczyło założyć drzwi z powrotem.

#5 ·
Tak, usunięcie drzwi znacznie ułatwi inspekcję i naprawę. Film z panelem drzwi w ogóle nie pomaga. To tak proste, jak powiedział abcdefghii, z tym że to T45.
Niezbyt opisowe, a facet mówi po rosyjsku. Ale pokazuje, jak drzwi siedzą na ramie.

#8 ·
Uważam, że aby faktycznie zdjąć drzwi, ten element (musiałem wygooglować, bo nie mam teraz samochodu) też musi zejść. Zdjęcie jest zdjęciem stockowym z S40 (nie S60). Będziesz musiał zapytać @Tech, jak ten element (oczywiście nie identyczny z tym) wychodzi. Sam nigdy tego nie zdejmowałem.

P3 S60 Drzwi

Image

Zdjęcie stockowe z S40. Nie mogę nigdzie znaleźć zbliżenia tego elementu, więc dla celów ilustracyjnych rozumiesz, o co mi chodzi.

Image

Attachments

#11 ·
Wcześniej łączyłem nowe okablowanie w drzwiach. Głównie w starych Volvo serii 200 i 900, ale zasada jest taka sama. Niezbyt techniczne, gdy zidentyfikujesz uszkodzenie.

Jeśli naprawdę chcesz zdjąć drzwi solo, bez uszkodzeń, Steck produkuje produkt o nazwie EZ Door Hanger, który mocuje się do podnośnika podłogowego i podtrzymuje drzwi, pozostawiając wolne ręce do pracy. Wymieniałem kilka drzwi z samochodu na części na codzienny samochód i kupiłem jeden. Całkowicie warte kosztu, aby nie uszkodzić drzwi.

#15 ·
Oczywiście, następne pytanie brzmi... czy mam przeciąć osłonę kabla między drzwiami a samochodem, aby ujawnić jakieś problemy? Powiedzmy, że znajdę przerwę w przewodzie w tym połączeniu... Jeśli tak, to jak mam naprawić gumową osłonę, gdy ją złożę z powrotem? Wydaje się, że taśma izolacyjna nie zapewni mi ochrony przed warunkami atmosferycznymi, której potrzebuję.

#16 ·
Oczywiście, następne pytanie brzmi....czy mam przeciąć osłonę kabla między drzwiami a samochodem, aby ujawnić jakieś problemy? Powiedzmy, że znajdę przerwę w przewodzie w tym sprzęgaczu....Jeśli tak, to jak mam naprawić gumową osłonę, gdy ją ponownie złożę? Wydaje się, że taśma elektryczna nie zapewni mi ochrony przed warunkami atmosferycznymi, której potrzebuję.
Odsunąć elastyczną gumową osłonę od przelotki przy drzwiach lub nadwoziu. Jeśli wiązka przewodów ma osłonę, otwórz ją ostrożnie nożem do tapet. Dokonaj naprawy, a następnie ponownie uszczelnij taśmą lub rurką termokurczliwą. Tak zrobiłem. Technik może mieć lepszą metodę.

#18 ·
Jednak przez lata pociąłem wiele butów, naprawiałem je nieprzepuszczalną taśmą i nigdy nie miałem problemów z wnikaniem wody.