SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Bardzo rozważam 2008 XC70 3.2... Myśli?

4.6K views 5 replies 5 participants last post by  torrencelodge  
#1 ·
Zaraz jadę obejrzeć XC70 3.2 z 2008 roku z przebiegiem około 115 000 mil. Samochód jest tak podstawowy, jak to tylko możliwe - nie sądzę, żeby miał jakieś opcje, poza podgrzewanymi przednimi (i tylnymi?) fotelami z tkaniny. Wygląda na czysty wewnątrz i na zewnątrz na zdjęciach, z wyjątkiem zużytej kierownicy i dość dużego rozdarcia w dolnej części siedzenia z tkaniny/sztucznej skóry wzdłuż krawędzi od strony drzwi.

Carfax wygląda na czysty, konsekwentnie serwisowany przez dealera Volvo. Dealerzy zewnętrzni żądają 7500 $. Uczciwa cena??

Rozważam to jako mój codzienny pojazd użytkowy/transportowy/eksplorator dróg gruntowych (gram w hokeja prawie codziennie i sporo wędruję w Adirondacks). Mój obniżony coupe nie jest zbyt praktyczny w żadnej z tych sytuacji.

Nowy na platformie P3... na co powinienem uważać? Rzeczy, które lubisz? Nie lubisz?

Jak Twój XC sprawował się pod względem niezawodności?

Jakie główne elementy konserwacyjne powinienem wkrótce oczekiwać? Chciałbym go mieć idealnie na kolejne 100 tys. mil, jeśli zdecyduję się go kupić.

#2 ·
Mamy '08 xc70 z 3.2. Mamy go od około 3 lat. Kupiliśmy go z przebiegiem 67 tys. mil za 18 tys. dolarów. Teraz mamy na nim około 107 tys. mil.

Silnik wolnossący to kupa. Byłbyś rozczarowany w porównaniu do swojego sr. Mnie to odpowiada, nie wciskam gazu do dechy. Moja żona woli naszego '05 z 5-cylindrowym turbo.

Były pewne udokumentowane problemy z zaworami zwrotnymi w pompie paliwa. To koszt naprawy około 1500 dolarów. Zasadniczo zawór zwrotny zawodzi i pozwala na spadek ciśnienia paliwa po wyłączeniu silnika.

Pasek wielorowkowy jest trochę uciążliwy do wymiany.

Toczą się pewne dyskusje na temat zużycia oleju w silniku 3.2, chociaż ja tego nie doświadczyłem (odpukać).

Zrobiłem wymianę oleju w skrzyni biegów przy przebiegu 100 tys. mil. Właśnie wymieniłem płyny w przekładni kątowej, haldexie i tylnym dyferencjale.

Na szczęście nie ma paska rozrządu.

7500 dolarów wydaje się być w porządku, przynajmniej dla północnej Kalifornii.

Byłem całkiem zadowolony.

#3 ·
Mamy jeden w rodzinie i ma teraz 10 lat i trochę kilometrów, więc został zdegradowany do obowiązków nowego/młodego kierowcy (biedny samochód). Czytałem, że tip-in został ulepszony w późniejszych modelach 3.2l i nie są one strasznie szybkie, może warto rozejrzeć się za modelem T6, który ma 3-litrowe turbo. Oprócz normalnych rzeczy, problemami, z którymi się borykaliśmy, były radio i lusterko wsteczne - dość powszechne, jeśli się poszuka.

#4 ·
Więc wczoraj kupiłem jeden... 2008 Oyster Grey 3.2, czarna skórzana tapicerka, w pełni wyposażony, z tego co widzę, i w ramach mojego budżetu. Nieco ponad 110 tys. na liczniku, ale jeździł bardzo ładnie i ogólnie w świetnym stanie. Odbiór w sobotę. Bardzo podekscytowany, że dołączę do ekipy!

#6 ·
Więc kupiłem wczoraj jeden... 2008 Oyster Grey 3.2, czarna skórzana tapicerka, w pełni wyposażony, z tego co widzę, i dobrze w moim budżecie. Nieco ponad 110 tys. na liczniku, ale jeździł bardzo ładnie i ogólnie w świetnym stanie. Odbiór w sobotę. Bardzo podekscytowany, aby dołączyć do ekipy!
Mamy nasz od 4 lat, 08 oyster/czarna skóra. Zaczęło się od 77 tys., teraz 119 tys. Nie rakieta, ale świetna jazda. Jedynym problemem było to, że am nie działa w radiu (kogo to obchodzi?). Musiałem naprawić kilka wgnieceń i uderzone lusterko boczne od poprzedniego właściciela, ale bez problemów mechanicznych. Dodałem chlapacze i poprzeczki na bagażniku. Zużycie oleju nigdy nie było problemem (nie zużywa wcale). Dobry na drodze i dobrze jeździ po farmie. Mam nadzieję, że twoje szczęście jest tak dobre jak moje.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#5 ·
Słodko! Jakieś zapisy serwisowe?

Miałem jeden z lat 2008-2014, przejechałem około 94 tys. mil. Główne naprawy to zawieszenie z przodu (trzeszczące około 20 tys. mil) i remont silnika z powodu spalania oleju (około 80 tys. mil). Naprawa średniego poziomu to błędny odczyt poziomu paliwa, naprawiony przez usunięcie zbiornika paliwa i czujników. Również pęknięty zbiornik płynu do spryskiwaczy. Wszystko było objęte gwarancją i przedłużoną gwarancją. Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że to solidny samochód, biorąc pod uwagę, że był europejski.