Wymyśliłem kilka tylnych drążków stabilizatora używanych w podwoziu SPA. Szukałem możliwej modernizacji części OEM i znalazłem jedną. Oto co wiem:
W każdym razie V90 R-Design ze standardowym sportowym podwoziem ma tylny drążek 23 mm. Jest w rozsądnej cenie i ma taką samą konstrukcję. Zamówiłem jeden i wymieniłem go dziś rano. Nie było tak źle, odkręcanie jest łatwe i jak to zwykle bywa z drążkiem stabilizatora, to jak jedna z tych łamigłówek, żeby dowiedzieć się, jak go wyłowić. Musiałem tylko trochę opuścić tłumik, żeby rozwiązać zagadkę.
Jeśli jesteś zainteresowany, oto numery części:
Ulepszenia Volvo OEM:
- Wszystkie S/V60 od T5 do Polestar wydają się mieć ten sam tylny drążek stabilizatora 22 mm.
- V60 CC ma tylny drążek stabilizatora 19 mm lub 22 mm (może zaktualizowany na 2021 r.)
W każdym razie V90 R-Design ze standardowym sportowym podwoziem ma tylny drążek 23 mm. Jest w rozsądnej cenie i ma taką samą konstrukcję. Zamówiłem jeden i wymieniłem go dziś rano. Nie było tak źle, odkręcanie jest łatwe i jak to zwykle bywa z drążkiem stabilizatora, to jak jedna z tych łamigłówek, żeby dowiedzieć się, jak go wyłowić. Musiałem tylko trochę opuścić tłumik, żeby rozwiązać zagadkę.
Jeśli jesteś zainteresowany, oto numery części:
- Tylny drążek 23 mm - 31360909 (ulepszenie dla S/V60)
- Tylny drążek 22 mm - 31429274 (OEM dla większości, ale ulepszenie, jeśli masz 19 mm)
Ulepszenia Volvo OEM:
- 22 do 23 mm - 20% sztywniejszy
- 19 do 22 mm - 80% sztywniejszy
- 19 do 23 mm - 115% sztywniejszy
- 24 mm - 42% sztywniejszy
- 19 do 24 mm - 155% sztywniejszy