Nie twierdzę, że Harry się mylił, ponieważ jestem pewien, że się nie mylił. Mimo to chciałbym zobaczyć, jak ktoś przeprowadza prawdziwy test w świecie rzeczywistym (jak robi to Kyle Conner, ale on nie będzie testował tego auta), aby zobaczyć, jaki jest zasięg od pełnego naładowania do zera.
To jest oparte na Electric Premium Architecture, którą posiada Geely i jest kuzynem SPA2. Ta rzecz ma akumulator 112 kWh (EX90 111), a recenzent uzyskał oszałamiające 220 mil w teście w świecie rzeczywistym. Nawet nie zbliża się do numerów WLTP wynoszących 376 mil. Powiedział również, że obecny wskaźnik zasięgu nie może być zaufany.
Mam przeczucie, że Volvo ma duże problemy z zasięgiem i jeśli EX90 nie wykaże liczby zasięgu z 3 z przodu, to jest DOA.
Chodzi mniej o moc, a bardziej o zarządzanie układem napędowym, którym wszystkie samochody Geely będą w pewnym stopniu współdzielić. Stwierdził w filmie, że ustawił go w tryb zasięgu, więc nie była to maksymalna moc, tylko toczenie się po autostradzie.Nie zapominaj, że Eletre ma o wiele więcej mocy niż EX90. Eletre ma od 600 do 900 KM, EX90 ma 402 lub 496, jeśli masz silniki Performance. Kanada dostaje tylko wersję Performance - ocenioną na 480 km, czyli około 300 mil. Zobaczysz, że inne nadchodzące modele będą bardziej eleganckie i osiągną lepsze wyniki, a tak jak w przypadku XC40 Recharge/C40, prawdopodobnie będziemy widzieć ulepszenia z roku na rok.
Pętle EPA/Transport Canada nie używałyby 75 mil na godzinę na autostradzie. W Kanadzie używaliby czegoś nieco przekraczającego nasze limity prędkości (więc może 105-110 km/h). Myślę, że jest duża różnica między zasadniczo 65 mil na godzinę a 75 mil na godzinę wiatru - jest powód, dla którego Tesle mają zasadniczo kształt jajek.
Nie wiem. Volvo jest dość konserwatywne, jeśli chodzi o liczby, które podają dla zasięgu. Samochody osiągają w zasadzie to, co mówią, a hybrydy plug-in w wielu przypadkach przewyższają to, co jest zgłaszane.Chodzi mniej o moc, a bardziej o zarządzanie układem napędowym, którym wszystkie samochody Geely będą się w pewnym stopniu dzielić. Powiedział w filmie, że włączył tryb zasięgu, więc nie była to maksymalna moc, tylko toczenie się po autostradzie.
Używają sformułowania "do" we wszystkich dokumentach EX90, a nie "co najmniej"Nie wiem. Volvo jest dość konserwatywne w kwestii liczb, które podają dla zasięgu. Samochody osiągają w zasadzie to, co mówią, że osiągają, a hybrydy typu plug-in w wielu przypadkach przewyższają to, co jest zgłaszane.
Zasięg w niskich temperaturach w starszych samochodach bez pompy ciepła byłby większym problemem niż teraz. Nie mówię, że nie ma degradacji, ale nie połowy. Trzeba również wziąć pod uwagę, że zimowe koła i opony zmniejszą Twój zasięg tak samo, jak wpływają na zużycie paliwa w pojazdach spalinowych.
Typowy VolvoUżywają sformułowania "do" we wszystkich dokumentach EX90, a nie "co najmniej"
Eletre ma system 800 V, to inna architektura niż EX90..Chodzi mniej o moc, a bardziej o zarządzanie układem napędowym, którym wszystkie samochody Geely będą się w pewnym stopniu dzielić.
Nie przeszkadza mi wygląd EV9 i widziałem kilku recenzentów zachwyconych nim. Bardziej podoba mi się wygląd Riviana, ale to nie jest obraźliwe. Ogólnie wolę prawdziwy wygląd SUV-a od jajek. Ale mam XC90, więc na pewno w porządku z EX90, gdyby naprawdę był na rynku i działał.To dość słaby wynik dla Eletre. Pamiętam, że widziałem stronę internetową, na której Volvo podawało realistyczny zasięg w zimnych warunkach dla C40, ale myślę, że się jej pozbyli. Ale było to około 50% zasięgu EPA.
Edmunds przetestował EV9. Osiągnęli 306 mil w porównaniu do 270 mil według oceny EPA. I to była wersja hi-po. To całkiem atrakcyjny SUV, jak na to, że jest tak brzydki.
![]()
2025 Kia EV9 Prices, Reviews, and Pictures | Edmunds
Research the 2025 Kia EV9 with our expert reviews and ratings. Edmunds also has Kia EV9 pricing, MPG, specs, pictures, safety features, consumer reviews and more. Our comprehensive coverage delivers all you need to know to make an informed car buying decision.www.edmunds.com
Osobiście jestem za zasadą forma podąża za funkcją, ale człowieku, EV9 jest po prostu agresywnie brzydki. To tak, jakby po prostu rzucili na niego mnóstwo kątów i nazwali to dniem. Jest tak odpychający jak Ioniqs. Podoba mi się jednak EV6 i Niro. Dla mnie EX90 po prostu wygląda źle. Nie pomaga nam to, że mamy piękną siostrę w XC90, z którą możemy go porównać. Gdyby EX90 miał podobne osiągi do EV9, byłoby łatwiej to przełknąć.Nie mam nic przeciwko wyglądowi EV9 i widziałem, jak niektórzy recenzenci się nad nim zachwycają. Bardziej podoba mi się wygląd RIvian, ale to nie jest obraźliwe. Ogólnie wolę prawdziwy wygląd SUV-a od jajek. Ale mam XC90, więc na pewno jestem zadowolony z EX90, gdyby naprawdę był na rynku i działał.
Pomijając zasięg, wygląda na to, że EV9 ma najwyższą ogólną ocenę, jaką kiedykolwiek przyznali jakiemukolwiek elektrycznemu SUV-owi.
Każdy ma swoje zdanie, myślę. Mniej podoba mi się wygląd EV6 – wygląda jak sedan i nie interesują mnie w ogóle sedany ani nic, co próbuje wyglądać jak sedan lub hatchback.Osobiście jestem za zasadą "forma podąża za funkcją", ale człowieku, EV9 jest po prostu agresywnie brzydki. To tak, jakby po prostu rzucili na niego kilka kątów i uznali, że to wystarczy. Jest tak odpychający jak Ioniqi. Podoba mi się jednak EV6 i Niro. Dla mnie EX90 po prostu wygląda źle. Nie pomaga fakt, że mamy piękną siostrę w XC90, z którą można go porównać. Gdyby EX90 miał podobne osiągi do EV9, byłoby to łatwiejsze do przełknięcia.
Zawsze zapominam, że Rivian istnieje. Zastanawiam się, jak będzie wyglądało wsparcie dla nich, jeśli znikną. To byłby koszmar, gdyby jakiś błąd oprogramowania zablokował pojazd i nie byłoby firmy, która mogłaby się tym zająć i go naprawić.
Myślę, że nietypowy rozmiar wszystkich tych samochodów, takich jak Model Y, wynika z aerodynamiki – wyższej pozycji siedzącej przy niskiej linii dachu. Jestem zadowolony i dlatego lubię EV6. Nie mam powodu, aby jeździć w terenie i możesz skończyć z większą przestrzenią wewnętrzną jak minivan, jeśli nie uzyskasz dużego prześwitu i wysokości jak Grand Cherokee. Wsiadanie/wysiadanie jest również łatwiejsze w przypadku połączenia sedana z SUV-em.Każdy ma swoje zdanie, myślę. Mnie osobiście wygląd EV6 podoba się znacznie mniej – wygląda jak sedan i w ogóle nie interesują mnie sedany ani nic, co próbuje wyglądać jak sedan lub hatchback.
Co ciekawe, ten dobrze znany niemiecki recenzent absolutnie uwielbia wygląd EV9 w porównaniu do EX90 i kilku innych (zaczyna się około minuty).
Jestem neutralny co do wyglądu EV9 vs XC90, prawdopodobnie głównie dlatego, że mieszkałem z XC90 przez 8,5 roku, więc ponieważ EX90 wygląda bardzo podobnie, mam do niego słabość. Ale nienawidzę wyglądu Modelu X ani żadnego „wysokiego sedana” udającego SUV-a. Większość mojej rodziny jest taka sama. Ich ulubionym pojazdem jest wciąż generacja Hondy Pilot, która zadebiutowała w 2008 roku (którą wciąż posiadamy). RIvian jest zdecydowanie najlepiej wyglądającym ze wszystkich samochodów elektrycznych innych niż sedan do tej pory. Najgorszy może być Mercedes, który wydawał się niepewny, jak ma wyglądać i zatrzymał się w połowie jakiejś metamorfozy. BMW iX jest okropne na zewnątrz, ale niezwykle ładne w środku.
Mówiąc o wnętrzu, nie jestem fanem nowego skandynawskiego minimalizmu EX90, który ostatecznie wygląda jak pochodna niedopracowanych wnętrz Tesli. Mój First Edition XC90 był świetny, ale już mógłby mieć kilka dodatkowych fizycznych przycisków. Gdyby byli nieco bardziej hojni w tym wnętrzu, zamiast iść w drugą stronę, byłoby wspaniale. Ale być może gonią za mniejszą wagą lub po prostu mają nadzieję zyskać fanów Tesli.
Wiele osób dba o wydajność, ponieważ ma ona bezpośredni wpływ na koszty podróży. To tak, jakby powiedzieć, kogo obchodzi MPG, o ile ma duży zbiornik paliwa. Zasięg też się liczy - oba są ważne.Próbują zmienić narrację tymi bzdurami o kWh/mi. Kogo obchodzi, jak wydajny jest samochód, jeśli trzeba go ładować co 150 mil?
Dokładnie tak myślą Amerykanie. Dlatego jeżdżą dużymi, trąbiącymi suburbanami z ogromnymi zbiornikami i 13mpg.To tak jak mówienie, kogo obchodzi MPG, dopóki ma duży zbiornik paliwa.
Nie zaprzeczam... to jednak nie jest racjonalne. Nie powinno się jednak siedzieć za kierownicą tak długo bez zatrzymywania się.Dokładnie tak myślą Amerykanie. Dlatego jeżdżą dużymi, potężnymi samochodami terenowymi z ogromnymi zbiornikami i 13 milami na galon