SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Wymiana i programowanie ETM

3.3K views 4 replies 4 participants last post by  SoCal V70 T5 M  
#1 ·
Cześć! Wiem, że to pytanie było już pewnie zadawane tysiące razy, ale nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, dlatego tworzę nowy post.
Niedawno kupiłem sobie nowy Etm od Volvo o numerze części 36050563 oznaczony 2021 w prawym dolnym rogu. Jest zupełnie nowy.
Zastanawiałem się, czy muszę zaktualizować jakiś rodzaj oprogramowania dla tego etm, czy mogę po prostu go zainstalować i pozwolić mu się samemu skalibrować przed uruchomieniem?
Etm w samochodzie teraz, który ma już znaną usterkę czujnika położenia, ma numer części 8644346. Mój samochód to V70 xc z 2001 roku z silnikiem b5244t3.

Dzięki z góry.

#2 ·
Jeśli jest fabrycznie nowy i nigdy nie był zainstalowany w samochodzie, będzie wymagał załadowania oprogramowania. Salon samochodowy może się tym zająć.

#3 ·
Jeśli jest fabrycznie nowy, nigdy nie był instalowany w samochodzie, będzie wymagał załadowania oprogramowaniem. Salon samochodowy może się tym zająć.
Cześć i dzięki za odpowiedź. Właśnie zainstalowałem nowy etm w weekend i samochód uruchamia się i działa bez zarzutu. Słyszę po wydechu, że obroty biegu jałowego nie są idealne, wydaje się, że się zatrzymuje bez zauważalnego spadku obrotów. Uważam, że jest to spowodowane przestarzałym oprogramowaniem. Zaktualizuję jak najszybciej, ale przynajmniej samochód znowu dobrze jeździ.