SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Zrób to sam: Naprawa dachu

24K views 38 replies 19 participants last post by  HenrySoCal  
#1 ·
Po awarii dachu w moim C70 z 2008 roku, mój dealer poinformował mnie, że problem jest albo elektryczny, albo hydrauliczny i policzył mi 500 dolarów za tę ocenę. Oszacowali naprawę na 8 tys. dolarów. I zaoferowali mi 1 tys. dolarów za pojazd w obecnym stanie.

Czy można oczekiwać, że nie byli w stanie zlokalizować i potwierdzić problemu?

Jakiekolwiek porady, jak przystąpić do samodzielnej naprawy? (Będę miał pomoc od zaprzyjaźnionego mechanika, ale chcę być trochę bardziej wyedukowany, gdy będę kontynuował. Dzięki.)

#2 · (Edited)
Niestety, większość warsztatów Volvo rzadko widuje nasze C70, ponieważ mają już ponad 10 lat i są dość rzadkie. Nic dziwnego, że nie wiedzą, jak je naprawić, gdy dach ma problemy.

500 $ to śmieszna kwota bez rozwiązania.

Zamieść więcej informacji na temat problemu i tego, co dokładnie się dzieje, a ktoś tutaj może pomóc.

Wysłane z mojego motorola one 5G za pomocą Tapatalk

#4 ·
Niestety, większość warsztatów Volvo rzadko widuje nasze C70, ponieważ mają już ponad 10 lat i są nieco rzadkie. Nic więc dziwnego, że nie wiedzą, jak je naprawić, gdy dach ma problemy.

500 $ to śmieszna kwota bez rozwiązania.

Zamieść więcej informacji na temat problemu i tego, co dokładnie się dzieje, a ktoś tutaj może pomóc.

Wysłane z mojego motorola one 5G za pomocą Tapatalk
Dzięki, Rapid Rabbit. Mój C70 z 2008 roku ma 61 tys. mil. Działa świetnie. Przestałem zamykać dach w połowie, aby wypuścić pasażera z tylnego siedzenia. Kiedy spróbowałem kontynuować, dach się nie ruszył. Korzystając z filmu z "Top Hydraulics" i dwóch znajomych, udało mi się zamknąć pokrywę ręcznie, wyjmując tylne siedzenie i pociągając za kabel, który zwolnił hydraulikę dachu.

Niestety, podczas jazdy rozległ się głośny alarm, że dach jest uszkodzony. Kilku mechaników z okolicy powiedziało mi, że nie będą serwisować dachu w kabriolecie. Zbyt skomplikowane. Zostałem więc zmuszony do zabrania go do lokalnego dealera Volvo.
Udało im się dezaktywować/odłączyć alarm. Samochód był teraz sprawny, ale dach nie działał i był to "możliwy problem hydrauliczny lub elektryczny". Powiedzieli, że dezaktywując alarm, nie mogą zagwarantować, że poduszki powietrzne lub inne urządzenia zabezpieczające będą działać.

Spojrzałem na pompę hydrauliczną pod panelem w bagażniku. Jest całkowicie wypełniona płynem.

To wszystko, co wiem. Chętnie zbadam to dalej, jeśli ktoś ma pytania (lub sugestie).

#3 ·
Po awarii dachu w moim C70 z 2008 roku, mój dealer powiedział mi, że problem jest albo elektryczny, albo hydrauliczny i policzył mi 500 dolarów za tę ocenę. Oszacowali 8 tys. dolarów na naprawę. I zaoferowali mi 1 tys. dolarów za pojazd w obecnym stanie.

Czy należy oczekiwać, że nie mogli zidentyfikować i potwierdzić problemu?

Jakieś rady, jak samemu przystąpić do naprawy? (Będę miał pomoc od zaprzyjaźnionego mechanika, ale chcę być trochę bardziej wyedukowany, gdy będę kontynuował. Dzięki.)
Po pobraniu 500 dolarów tylko po to, żeby powiedzieć ci, że tak naprawdę nie wiedzą, w czym problem, nigdy więcej nie postawiłbym nogi w tym salonie.

Chociaż to, co mówi @RapidRabbit, jest całkowitą prawdą, że te samochody rzadko są widywane u dealerów, a nawet w niezależnych warsztatach w przypadku innych rzeczy niż zwykłe podstawowe naprawy/konserwacja (wymiana oleju, hamulce, zawieszenie itp.). Oficjalne oprogramowanie diagnostyczne zawiera szczegółowe instrukcje dotyczące rozwiązywania problemów z większością problemów, jakie może mieć samochód, i są one tak szczegółowe, że mogą poprowadzić zwykłego człowieka z odrobiną zdrowego rozsądku i umiejętnościami majsterkowania do rozwiązania problemu.

Myślę, że ich zainteresowaniem nie było naprawienie problemu, ale pobranie opłaty i jak najszybsze wypchnięcie cię z drzwi.

Jeśli wyszli z ofertą kupna samochodu za 1 tys. dolarów, to dodawanie obelg do obrażeń.

To, co do tej pory przeczytałem o awariach dachu, to to, że najczęściej jest to problem elektryczny. Dokładniej, zerwany/postrzępiony przewód czujnika z powodu ruchów mechanizmu dachu. Widziałem też kilka postów o awariach hydraulicznych, nieszczelnych przewodach. Ale najczęściej jest to elektryczne.

Jeśli chcesz sam rozwiązać problem, musisz użyć VIDA, aby pobrać kody błędów i sprawdzić stan wszystkich czujników. W przeciwnym razie będzie to jak rzucanie „strzałkami w ciemności”.
Dach ma sekwencję, która musi nastąpić, aby się otworzyć/zamknąć, jedna rzecz wychodzi z sekwencji i otrzymasz błąd awarii dachu.

#14 ·
Po pobraniu 500 dolarów tylko po to, żeby powiedzieć ci, że tak naprawdę nie wiedzą, w czym problem, nigdy więcej nie postawiłbym nogi w tym salonie.

Podczas gdy to, co mówi @RapidRabbit, jest całkowitą prawdą, że te samochody rzadko widać u dealerów, a nawet w niezależnych warsztatach w przypadku innych rzeczy niż zwykłe podstawowe naprawy/konserwacja (wymiana oleju, hamulce, zawieszenie itp.). Oficjalne oprogramowanie diagnostyczne zawiera szczegółowe instrukcje dotyczące rozwiązywania problemów z większością problemów, jakie może mieć samochód, i są one tak szczegółowe, że mogą poprowadzić zwykłego człowieka z odrobiną zdrowego rozsądku i umiejętnościami majsterkowania do rozwiązania problemu.

Myślę, że ich zainteresowaniem nie było naprawienie problemu, ale pobranie opłaty i jak najszybsze wypchnięcie cię z drzwi.

Jeśli wyszli z ofertą kupna samochodu za 1000 dolarów, to dodaje obelgę do obrazy.

To, co do tej pory przeczytałem o awariach dachu, to to, że najczęściej jest to problem elektryczny. Dokładniej, zerwany/postrzępiony przewód czujnika z powodu ruchów mechanizmu dachu. Widziałem też kilka postów o awariach hydraulicznych, nieszczelnych przewodach. Ale najczęściej jest to elektryczne.

Jeśli chcesz sam rozwiązać problem, musisz użyć VIDA, aby pobrać kody błędów i sprawdzić stan wszystkich czujników. W przeciwnym razie będzie to jak rzucanie "strzałkami w ciemności".
Dach ma sekwencję, która musi nastąpić, aby się otworzyć/zamknąć, jedna rzecz wychodzi z sekwencji i otrzymasz błąd usterki dachu.
Dzięki. Więc od czego zacząć? Gdzie mogę kupić zamienny układ elektryczny do dachu Volvo C70 z 2008 roku? Czy polecasz jakichś dystrybutorów lub strony internetowe? Dzięki!

#5 ·
Zawsze kończysz cykl, nigdy go nie przerywasz w połowie. A jeśli musisz i pojawi się błąd usterki dachu, po prostu naciśnij i przytrzymaj otwórz/zamknij przez 30-45 sekund, wtedy pompa uruchomi się ponownie i będzie kontynuować cykl.

#6 ·
Czy zresetowałeś zawór w pompie hydraulicznnej po pociągnięciu za przewód upuszczania ciśnienia? W przeciwnym razie pompa nie będzie w stanie uruchomić dachu.

Zawsze kończysz cykl, nigdy go nie przerywaj w połowie. A jeśli musisz i pojawi się błąd usterki dachu, po prostu naciśnij i przytrzymaj przycisk otwierania/zamykania przez 30-45 sekund, wtedy pompa uruchomi się ponownie i wznowi cykl.
Cóż, przerwałem mój dach w połowie, aby go nasmarować. Czy to źle? Nigdy nie miałem problemu z ponownym uruchomieniem. To dotyczy modelu z 2011 roku. Ale teraz martwię się, że to zrobiłem.

#7 ·
Nie, ponieważ to część procedury konserwacyjnej. Ale nie rób tego tylko dlatego, że się nudzisz.

Mówiłem, żeby nie przerywać cyklu, ponieważ minimalizuje to szanse na pojawienie się błędu "USTERKA DACHU" na desce rozdzielczej i przestraszenie właścicieli, którzy nie wiedzą, że naciśnięcie i przytrzymanie przycisku dachu wznowi cykl nawet z błędem na desce rozdzielczej i zostanie wyczyszczony po zakończeniu cyklu. Pozostawiając ludzi w sytuacji OP.

Ten błąd w większości przypadków wynika z opadnięcia pokrywy bagażnika lub przesunięcia dachu nieznacznie z pozycji, co zakłóca sekwencję. Naciśnięcie i przytrzymanie przycisków zmusza moduł dachu do ponownego uruchomienia sekwencji.

Zawsze obsługuj dach, gdy samochód jest zatrzymany, na płaskiej powierzchni i nie ma silnego wiatru, który obciąża hydraulikę.

Nie jestem zwolennikiem funkcji modułu SmartTop, która pozwala na jego otwarcie podczas jazdy samochodem. Dla mnie to proszenie się o kłopoty.

#8 ·
Nie, ponieważ jest to część procedury konserwacji. Ale nie rób tego tylko dlatego, że się nudzisz.

Powiedziałem, żeby nie przerywać cyklu, ponieważ minimalizuje to prawdopodobieństwo pojawienia się błędu "USTERKA DACHU" na desce rozdzielczej i przestraszenia właścicieli, którzy nie wiedzą, że naciśnięcie i przytrzymanie przycisku dachu wznowi cykl nawet z błędem na desce rozdzielczej i zostanie usunięty po zakończeniu cyklu. Pozostawiając ludzi w sytuacji OP.

Ten błąd w większości przypadków wynika z opadnięcia pokrywy bagażnika lub lekkiego przesunięcia dachu i zakłócenia sekwencji. Naciśnięcie i przytrzymanie przycisków zmusza moduł dachu do ponownego uruchomienia sekwencji.

Zawsze obsługuj dach, gdy samochód stoi, na płaskiej powierzchni i nie ma silnego wiatru, który obciąża hydraulikę.

Nie jestem fanem funkcji modułu SmartTop, która pozwala na jego otwarcie podczas gdy samochód jest w ruchu. Dla mnie to proszenie się o kłopoty.
Dzięki za wyjaśnienie.
Mogę pomyśleć o lepszych rzeczach do zrobienia, kiedy się nudzę!

• Like
Reactions: Facusan
#9 ·
Zatrzymałem wiele dachów w dowolnej pozycji podczas ich podróży i nigdy nie miałem problemu. Dach jest zamknięty, nigdy więcej go nie używaj lub zdobądź VIDA lub lepsze narzędzie OBD, aby odczytać kody. Dachy nie są tak łatwe do zdiagnozowania i naprawy. Widziałem więcej kodów czujników na pierwszym zdjęciu w lokalizacji nr 16, które uległy awarii. Musisz wyjąć tylne siedzenie i wszystkie panele po tej stronie, aby sięgnąć do małego otworu i przylutować nowy czujnik. Dach jest zamknięty, praca w ciemności i bardzo ciasny obszar tylnego siedzenia. Przewody czujników przetarłyby się, pękły lub spowodowały zwarcie. Zamieściłem zdjęcie części nr 19 czujnika tylko po to, aby pokazać niektóre lokalizacje czujników. Ponadto wymieniłem lokalizacje czujników dachu, nazwy i kody. Wszystkie powyższe posty są ważne. Jeśli idziesz do dealera, zadaj wiele pytań. Kto będzie pracował nad samochodem, ile lat doświadczenia ma i pytanie nr 1, czy technik ma doświadczenie w pracy nad dachem C70. Nie chcesz płacić za szkolenie pracowników salonu. Jeśli to możliwe, uzyskaj kod(y) dachu i zamieść tutaj. Mieliśmy 2 pompy hydrauliczne, które uległy awarii. 1 klient nie chciał płacić za wymianę pompy i ewentualne inne problemy. Drugi klient zamówił/zapłacił za używaną pompę hydrauliczną. Używana pompa hydrauliczna nie działała. Teraz klient był na nas zły, że byliśmy tym złym. Klient w końcu zapłacił nam za robociznę, ale wyszedł bardzo niezadowolony. Przestaliśmy instalować jakiekolwiek używane części w Volvo.

#10 ·
3 Czujnik Halla Przez system połączeń dla funkcji przedziału ładunkowego, po lewej stronie. Upewnij się, że przedział ładunkowy jest całkowicie otwarty, zanim sekwencja przejdzie do pozycji wspomagania załadunku.
@volvogod czy możesz wyjaśnić, że "przedział ładunkowy jest całkowicie otwarty, zanim sekwencja przejdzie do pozycji wspomagania załadunku"?

Miałem 'CRM-20B2 Czujnik Halla 3. Zwarcie do GND, odłączony lub błąd wewnętrzny' jako powtarzający się błąd w Vidzie. W miniony weekend, podczas ponownego zakładania twardego dachu, pękła jedna z moich linek klap:
Image

Nie miałem czasu na rozwiązywanie problemów ani uruchamianie Vidy. Oczywiście nie chowam dachu, dopóki nie wiem, co się dzieje i co z tym zrobić. Nie wiem, czy ma to związek z błędem CRM-20B2, czy też jest to początek jakiejś kaskady awarii dachu.

Samochód nie miał podsufitki, kiedy go kupiłem w lutym, wygląda na to, że została wycięta, pozostawiając niektóre części tam, gdzie była przymocowana do zewnętrznych krawędzi/klap dachu.

W powiązanej notatce, ponieważ nie mogłem tego rozgryźć. Jak ustawić pozycję serwisową dachu w Vidzie?

owns 2009 Volvo C70 T5
#16 ·
Po awarii dachu w moim C70 z 2008 roku mój dealer powiedział mi, że problem był albo elektryczny, albo hydrauliczny i policzył mi 500 dolarów za tę ocenę. Oszacowali naprawę na 8 tys. dolarów. I zaoferowali mi 1 tys. dolarów za pojazd w obecnym stanie.

Czy oczekuje się, że nie mogli zlokalizować i potwierdzić problemu?

Jakieś rady, jak samemu przystąpić do naprawy? (Będę miał pomoc od zaprzyjaźnionego mechanika, ale chcę być trochę bardziej wyedukowany, gdy będę kontynuował. Dzięki.)
Proste, zaczynasz od początku:

Dowiedz się, co jest nie tak z dachem:

Zapytałem cię, czy zresetowałeś zawór przelewowy hydrauliczny do jego normalnej pozycji po pociągnięciu przewodu pod tylnym siedzeniem, aby ręcznie uruchomić dach. Potwierdź, czy to zrobiłeś.

Po potwierdzeniu, że zawór przelewowy został zresetowany, będziesz musiał cofnąć wszystko, co zrobił dealer, aby "wyłączyć" alarm. Zakładam, że odłączyli moduł CRM. Jeśli tak, podłącz go z powrotem.

Jeśli otrzymasz komunikat "ROOF MALFUNCTION" na desce rozdzielczej, naciśnij i przytrzymaj przycisk otwierania lub zamykania przez 30-45 sekund (nie pamiętam dokładnie jak długo, ale to trochę trwa), pompa hydrauliczna powinna się włączyć i dach powinien zakończyć cykl. Jeśli to zadziała i błąd zniknie, gratulacje!. Wróć do dealera, powiedz im, co zrobiłeś i poproś o zwrot pieniędzy.

Jeśli dach nadal nie działa, zdobądź laptopa z VIDA lub wysokiej klasy skaner, aby zobaczyć, jakie błędy są zapisane. Rzucanie częściami w nadziei, że naprawi to problem, to idealny przepis na marnowanie pieniędzy i popadnięcie w długi.
Po awarii dachu w moim C70 z 2008 roku mój dealer powiedział mi, że problem był albo elektryczny, albo hydrauliczny i policzył mi 500 dolarów za tę ocenę. Oszacowali naprawę na 8 tys. dolarów. I zaoferowali mi 1 tys. dolarów za pojazd w obecnym stanie.

Czy oczekuje się, że nie mogli zlokalizować i potwierdzić problemu?

Miałem, że tylna wykładzina dachu opadła i kiedy próbowałem włączyć dach w tryb serwisowy, powoli się zapadł. Jeśli tak się stanie, NIE próbuj przełączać na OTWÓRZ, ponieważ zerwie to linki na bocznych wykładzinach dachu (krawędź dachu, nad przednim siedzeniem pasażera i głową kierowcy). Jeśli zdarzy się to zapadnięcie, przełącz na zamknięte i nie zerwie ich.

Dach złożył się 3 razy, zanim udało mi się go zatrzymać. Musiałem podnieść przód o około 2 cale (kwadraty poziomujące rv), aby przejść do stabilnego trybu serwisowego. KAŻDY RAZ, gdy opadał, wyrzucał kod usterki dachu, gdy próbowałem go uruchomić do pozycji zamkniętej lub otwartej. Jedynym sposobem na zresetowanie było odłączenie akumulatora na około 10 sekund, ale resetował się za każdym razem.
Teraz, gdy wykładzina dachu jest wklejona, a dach podnosi się i opuszcza prawidłowo, muszę tylko dowiedzieć się, jak ponownie nawlec i połączyć te kable dla krawędzi wykładziny dachu.

#17 · (Edited)
Nie wiem, czy to pomoże - ale w końcu cała wiązka przewodów HTC została wymieniona w moim C70 T5 M66 z 2008 roku. Robocizna u dealera nie była tania - ale zrobili wszystko, co w ich mocy, aby połączyć/ponownie połączyć/załatać istniejącą wiązkę przed wymianą. Naprawdę mam nadzieję, że będziesz miał więcej szczęścia, postępując zgodnie z mądrą radą Facusana.

#18 ·
W 2016 roku mój ostatni C70 ('04 soft-top kabriolet) doświadczył awarii dachu w pozycji opuszczonej i zablokowanej. Lokalny dealer ręcznie podniósł dach i powiedział nam, że nie mają pojęcia, co jest nie tak i jak to naprawić, i zaproponował sprzedaż nowego Volvo.

Z przeczucia skontaktowałem się z dealerem Volvo na przedmieściach North Atlanta, myśląc, że widzieli znacznie więcej C70 niż mój lokalny dealer. Jak tylko opisałem problem, pracownik serwisu powiedział: "Tak, mamy ten problem kilka razy w miesiącu". Umówił wizytę na 3 dni później, a samochód został naprawiony w ciągu jednego dnia.

Morał tej historii: Nie wiem, gdzie się znajdujesz, ale jeśli nie jest to duży obszar metropolitalny, mogą nie mieć wiedzy i doświadczenia, aby poradzić sobie z problemami z kabrioletami. Nie bój się iść do innego dealera.

#39 ·
W 2016 roku mój ostatni C70 ('04 soft-top convertible) doświadczył awarii dachu w pozycji opuszczonej i zablokowanej. Lokalny dealer ręcznie podniósł dach i powiedział nam, że nie mają pojęcia, co jest nie tak i jak to naprawić, i zaoferował nam sprzedaż nowego Volvo.

Zgadując, skontaktowałem się z dealerem Volvo na przedmieściach North Atlanta, myśląc, że widzieli znacznie więcej C70 niż mój lokalny dealer. Jak tylko opisałem problem, pracownik serwisu powiedział: "Tak, mamy ten problem kilka razy w miesiącu". Umówił wizytę na 3 dni później, a samochód został naprawiony w ciągu jednego dnia.

Morał tej historii: Nie wiem, gdzie się znajdujesz, ale jeśli nie jest to duży obszar metropolitalny, mogą nie mieć wiedzy i doświadczenia, aby poradzić sobie z problemami z kabrioletami. Nie bój się iść do innego dealera.
Proszę podać więcej informacji
Jaki był rzeczywisty problem?
Jak to naprawili?
Jakie części były zaangażowane?
Ile to kosztowało?

#19 ·
Po awarii dachu w moim C70 z 2008 roku, mój dealer poinformował mnie, że problem jest albo elektryczny, albo hydrauliczny i policzył mi 500 dolarów za tę ocenę. Oszacowali naprawę na 8 tys. dolarów. I zaoferowali mi 1 tys. dolarów za pojazd w obecnym stanie.

Czy należy oczekiwać, że nie mogli zidentyfikować i potwierdzić problemu?

podłogi kwarcowe washington dc
Przykro mi słyszeć o problemach z Twoim C70 z 2008 roku. Jeśli chodzi o ocenę Twojego dealera, trudno jest ustalić dokładną przyczynę problemu bez większej ilości informacji. Jest jednak możliwe, że nie byli w stanie zidentyfikować i potwierdzić problemu z różnych powodów, takich jak złożona diagnostyka lub potrzeba specjalistycznego sprzętu. Układy elektryczne i hydrauliczne w dachach kabrioletów mogą być skomplikowane i wymagają specjalistycznej wiedzy, aby dokładnie zdiagnozować problem.
Jeśli rozważasz samodzielną naprawę pojazdu z pomocą zaprzyjaźnionego mechanika, oto kilka kroków, aby przejść do podejścia DIY:
  1. Zbadaj problem: Zacznij od zbadania typowych problemów z dachem kabrioletu w Twoim konkretnym modelu samochodu. Poszukaj forów, społeczności właścicieli i zasobów internetowych, które omawiają podobne problemy i możliwe rozwiązania. Te badania mogą pomóc Ci lepiej zrozumieć problem i potencjalne rozwiązania.
  2. Uzyskaj instrukcję serwisową: Uzyskaj instrukcję serwisową dla swojego pojazdu, w formie fizycznej lub cyfrowej. Ta instrukcja zawiera szczegółowe instrukcje, schematy i specyfikacje specyficzne dla Twojego modelu samochodu. Będzie to nieocenione źródło informacji podczas całego procesu naprawy.
  3. Zdiagnozuj problem: Użyj informacji z badań i instrukcji serwisowej, aby zdiagnozować problem z dachem kabrioletu. Sprawdź elementy elektryczne i hydrauliczne, sprawdzając, czy nie ma widocznych uszkodzeń, luźnych połączeń lub wycieków płynów. Przeprowadź podstawowe testy elektryczne i użyj odpowiednich narzędzi diagnostycznych, aby zawęzić problem.
  4. Zbierz niezbędne części i narzędzia: Na podstawie diagnozy sporządź listę wymaganych części i narzędzi do naprawy. Upewnij się, że masz dostęp do niezbędnego sprzętu i komponentów zamiennych przed rozpoczęciem procesu naprawy.
  5. Postępuj zgodnie z procedurami naprawy: Postępuj zgodnie z krok po kroku procedurami naprawy opisanymi w instrukcji serwisowej. Zwróć uwagę na środki ostrożności i wszelkie konkretne instrukcje dotyczące układów elektrycznych lub hydraulicznych. Pracuj metodycznie, dokumentując swoje postępy i śledząc wszelkie dokonane regulacje lub naprawy.
  6. W razie potrzeby zasięgnij pomocy: Jeśli napotkasz trudności podczas procesu naprawy, nie wahaj się zasięgnąć porady zaprzyjaźnionego mechanika lub innych doświadczonych osób. Mogą oni zapewnić cenne spostrzeżenia lub praktyczną pomoc, aby pomóc Ci pokonać wszelkie wyzwania.
  7. Przetestuj i zweryfikuj: Po zakończeniu napraw dokładnie przetestuj dach kabrioletu, aby upewnić się, że działa prawidłowo. Poszukaj wszelkich wycieków, nietypowych dźwięków lub usterek. Rozwiąż wszelkie problemy, które pojawią się podczas fazy testowania.
Należy pamiętać, że praca nad złożonymi systemami, takimi jak dach kabrioletu, wymaga wiedzy technicznej i doświadczenia. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności lub zakres naprawy przekracza Twój poziom komfortu, najlepiej skonsultować się z profesjonalistą lub wyspecjalizowanym mechanikiem, który ma doświadczenie z dachami kabrioletów.
Dodatkowo, należy pamiętać, że koszty części i potencjał nieoczekiwanych komplikacji należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o kontynuowaniu naprawy. Upewnij się, że masz jasny budżet i plan awaryjny na wypadek, gdyby naprawa stała się bardziej skomplikowana lub kosztowna niż początkowo przewidywano.
Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci w naprawie Twojego C70. Jeśli masz jakieś bardziej szczegółowe pytania, zapytaj

#21 ·
Przykro mi słyszeć o problemach z Twoim C70 z 2008 roku. Jeśli chodzi o ocenę Twojego dealera, trudno jest ustalić dokładną przyczynę problemu bez większej ilości informacji. Możliwe jest jednak, że nie byli w stanie zidentyfikować i potwierdzić problemu z różnych powodów, takich jak złożona diagnostyka lub potrzeba specjalistycznego sprzętu. Układy elektryczne i hydrauliczne w dachach kabrioletów mogą być skomplikowane i wymagać specjalistycznej wiedzy, aby je dokładnie zdiagnozować.
Jeśli rozważasz samodzielną naprawę pojazdu z pomocą zaprzyjaźnionego mechanika, oto kilka kroków, aby przejść do podejścia DIY:
  1. Zbadaj problem: Zacznij od zbadania typowych problemów z dachem kabrioletu w Twoim konkretnym modelu samochodu. Poszukaj forów, społeczności właścicieli i zasobów online, które omawiają podobne problemy i możliwe rozwiązania. Te badania mogą pomóc Ci lepiej zrozumieć problem i potencjalne rozwiązania.
  2. Uzyskaj instrukcję serwisową: Uzyskaj instrukcję serwisową dla swojego pojazdu, w formacie fizycznym lub cyfrowym. Ta instrukcja zawiera szczegółowe instrukcje, schematy i specyfikacje specyficzne dla Twojego modelu samochodu. Będzie to nieocenione źródło informacji podczas całego procesu naprawy.
  3. Zdiagnozuj problem: Użyj informacji z badań i instrukcji serwisowej, aby zdiagnozować problem z dachem kabrioletu. Sprawdź elementy elektryczne i hydrauliczne, sprawdzając, czy nie ma widocznych uszkodzeń, luźnych połączeń lub wycieków płynów. Wykonaj podstawowe testy elektryczne i użyj odpowiednich narzędzi diagnostycznych, aby zawęzić problem.
  4. Zbierz niezbędne części i narzędzia: Na podstawie diagnozy sporządź listę wymaganych części i narzędzi do naprawy. Upewnij się, że masz dostęp do niezbędnego sprzętu i komponentów zamiennych przed rozpoczęciem procesu naprawy.
  5. Postępuj zgodnie z procedurami naprawy: Postępuj zgodnie z krok po kroku procedurami naprawy opisanymi w instrukcji serwisowej. Zwróć uwagę na środki ostrożności i wszelkie szczególne instrukcje dotyczące układów elektrycznych lub hydraulicznych. Pracuj metodycznie, dokumentując swoje postępy i śledząc wszelkie dokonane regulacje lub naprawy.
  6. W razie potrzeby szukaj pomocy: Jeśli napotkasz trudności podczas procesu naprawy, nie wahaj się szukać wskazówek od zaprzyjaźnionego mechanika lub innych doświadczonych osób. Mogą oni zapewnić cenne spostrzeżenia lub praktyczną pomoc, która pomoże Ci pokonać wszelkie wyzwania.
  7. Przetestuj i zweryfikuj: Po zakończeniu napraw dokładnie przetestuj dach kabrioletu, aby upewnić się, że działa prawidłowo. Poszukaj wszelkich wycieków, nienormalnych dźwięków lub usterek. Rozwiąż wszelkie problemy, które pojawią się podczas fazy testowania.
Ważne jest, aby pamiętać, że praca nad złożonymi systemami, takimi jak dach kabrioletu, wymaga wiedzy technicznej i doświadczenia. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności lub zakres naprawy przekracza Twój poziom komfortu, najlepiej skonsultować się z profesjonalistą lub wyspecjalizowanym mechanikiem, który ma doświadczenie z dachami kabrioletów.
Dodatkowo, należy pamiętać, że koszty części i potencjał nieoczekiwanych komplikacji należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o kontynuowaniu naprawy. Upewnij się, że masz jasny budżet i plan awaryjny na wypadek, gdyby naprawa stała się bardziej skomplikowana lub kosztowna niż początkowo przewidywano.
Mam nadzieję, że te kroki pomogą Ci w naprawie Twojego C70. Jeśli masz jakieś bardziej szczegółowe pytania, zapytaj
BS-
Nie powinni byli pobierać 500 dolarów za nierobienie niczego - tylko za ocenę, że nie mogą pomóc.

#22 ·
@Calbo znalazł funkcję pozycjonowania serwisu dachu w Vida na podstawie Twojego opisu. Dzięki, nigdy bym na to nie wpadł. Byłem offline z powodu sytuacji rodzinnej - przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Przetestuję to i jutro przyjrzę się zerwanej linii/liniom po ulepszeniu wlotu powietrza / naprawie zerwanej śruby górnej komory. Mam nadzieję, że nie będę musiał wymieniać liny (nr części 31256464), która kosztuje +$500.

@volvogod Pytanie, które zadałem wcześniej, miało więcej wspólnego z tym, czy wadliwy czujnik halla nr 3 spowodował błędną kalibrację lub coś w tym rodzaju, co doprowadziło do uszkodzenia liny. Postrzępiony koniec sugeruje, że lina pękła, ale użyję Twoich informacji jako odniesienia, gdy przyjrzę się bliżej. Nie jestem optymistą, że uda mi się naprawić kable/liny/linki dachu. Schematy i instrukcje w Vida wskazują, że wcale nie jest to proste.

owns 2009 Volvo C70 T5
#23 ·
Majstrowałem dziś przy dachu, próbując rozwiązać problem z liną/kablem. Wykorzystałem to jako okazję do wypróbowania ustawiania pozycji serwisowej dachu w Vidzie. Nakręciłem film, aby uzyskać informację zwrotną i poradę.

Rozwiązywanie problemów z kablem dachu:

Pozycja serwisowa dachu:

@volvogod Wygląda na to, że to nie do końca ten sam problem, który kazałeś sprawdzić, ale wygląda na bardzo podobny, więc dziękuję za link. W filmie mówię, że wygląda to na osobny kabel/linę niż myślałem, ale patrząc ponownie na schematy, wydaje się, że to jednak p/n 31256464 ($ 527,23 ?!?).

owns 2009 Volvo C70 T5
#35 ·
Dzisiaj majstrowałem przy dachu, próbując rozwiązać problem z liną/kablem. Wykorzystałem to jako okazję do wypróbowania ustawiania pozycji serwisowej dachu w Vidzie. Nakręciłem kilka filmów, aby uzyskać opinie i porady.

Rozwiązywanie problemów z kablem dachu:

Pozycja serwisowa dachu:

@volvogod Nie wygląda to dokładnie na ten sam problem, który kazałeś sprawdzić, ale wygląda bardzo podobnie, więc dziękuję za link. W filmie mówię, że wygląda to jak osobny kabel/lina niż myślałem, ale patrząc ponownie na schematy, wydaje się, że to jednak p/n 31256464 ($ 527,23 ?!?).
Starszy wątek, ale dodaję film do naprawy kabla dachu kabrioletu (lewy, tylny) p/n 31256464. Zrobiłem tę naprawę w zeszłym roku, ale dopiero w ten weekend zabrałem się za montaż wideo.

owns 2009 Volvo C70 T5
#24 ·
$527 ZA TE PIEPRZONE PRZEWODY???? WTF?!!! Musi istnieć bardziej rozsądna alternatywa. Albo część z rynku wtórnego, albo pójście drogą DIY. Myślę, że długość przewodów jest najważniejsza. Przewody w moim, mimo że góra nigdy nie była zbyt mocno używana (VIDA mówi, że ma 102 manewry, ja prawdopodobnie wykonałem 30-40 z nich), przewody są trochę kruche, nie są zbyt elastyczne. Myślę, że to bezpośredni efekt pieczenia pod napięciem podczas 15+ letnich sezonów.

#26 ·
$527 ZA TE FRICKIN' PRZEWODY???? WTF?!!! Musi istnieć bardziej rozsądna alternatywa.
Rozmawiałem z Erie VoVo i zamówiłem nowy przewód za 250 $. Pomyślałem, że lepiej nie próbować niczego kombinować (choć bardzo kusiło). Dostałem czujnik halla przy okazji. Zasadniczo obijam się, dopóki Elevate nie wyśle wlotu powietrza.

owns 2009 Volvo C70 T5
  • Like
Reactions: Facusan
#25 ·
Czy ktoś może potwierdzić, że wszystkie czujniki Halla są takie same? To znaczy, czy numer części 1385262 może być używany dla #3, #15 itp.?

owns 2009 Volvo C70 T5
#27 ·
Więc od kilku miesięcy zmagam się z problemami związanymi z bungee w moim Silver Bullet. Konkretnym problemem były narożne "skrzydła". Wkrótce po zakupie samochodu, tylne lewe narożne skrzydło nie opadało prawidłowo z powrotem do właściwej "pozycji równo z rogiem". Więc, w standardzie nie wiesz, dopóki nie wiesz... kiedy kupiłem samochód, zidentyfikowałbym, że albo pierwszy, albo drugi właściciel miał problem z bungee z plastikowym elementem kotwiczącym dla bungee i stworzył górę epoksydową wokół niego, aby utrzymać go na miejscu. Cóż, to w końcu zawiodło i podnosiłem dach i używałem parasola, aby wcisnąć róg przez jakiś czas, próbując wymyślić kolejne kroki (nikt nie chce, żeby te rzeczy spoczywały zarówno na twojej skórze, jak i na tylnej desce rozdzielczej!). To było co najwyżej uciążliwe (czasami mogę żyć z tymi małymi problemami) Oczywiście plastikowy element kotwiczący prawego rogu zawiódł kilka tygodni temu i wtedy stało się to pełnoprawnym problemem DEFCON 1. Co robić, co robić....

Kiedy szukałem opcji, zdałem sobie sprawę, że epoksyd po prostu będzie bałaganem i nie będzie długoterminowym rozwiązaniem, a nawet gwarantowanym rozwiązaniem. Koszt wymiany podsufitki jest śmieszny, a moja frustracja z powodu wiedzy, że podczas gdy dach jest fajnym cudem inżynierii, użycie twardych plastikowych kotwic do trzymania bungee wydawało się typowe dla podejść, które często widać, aby obniżyć ogólne koszty podczas procesu projektowania. To zabawne, jak wszyscy możemy patrzeć na coś w kółko i nigdy nie widzieć rozwiązania tuż przed nami, dopóki światło się nie zapali. Zdałem sobie sprawę, że podczas gdy materiał jest przyszyty na dole, to nie na górze skrzydeł i zdałem sobie również sprawę, że plastikowa forma kotwicy miała dziurę w plastiku (w mojej obronie, materiał podsufitki dobrze ukrywa ten fakt). Na szczęście zdałem sobie z tego sprawę i postanowiłem spróbować użyć opasek zaciskowych (byłem gotowy do wiercenia i martwiłem się, że mogę pęknąć plastikowe skrzydło). Zamiast wiercić otwór, postanowiłem wziąć 14-calową opaskę zaciskową i poprowadzić ją przez otwór plastikowego elementu kotwiczącego i wokół plastikowego skrzydła. Uważałem, aby dokręcić ją na miejscu z główką opaski zaciskowej najbliżej plastikowego elementu kotwiczącego. Następnie wziąłem opaskę zaciskową 10x2cm i owinąłem ją wokół 14-calowej opaski zaciskowej (jak najbliżej główki, ale pomiędzy główką opaski zaciskowej a plastikowym elementem kotwiczącym). Umieściłem główkę bungee w mniejszej opasce zaciskowej i dokręciłem. Sukces! Być może jest to co najwyżej cal, ale teraz przejechałem to kilka razy i wszystko działa i jest na swoim miejscu. Załączyłem zdjęcia przed i po. Pierwsze zdjęcie pokazuje straszny bałagan epoksydu i widać na drugim zdjęciu, gdzie plastikowy element kotwiczący pękł na rogu i stracił swoją integralność, aby utrzymać bungee na miejscu. Zdjęcia 3 i 4 pokazują gotowy produkt. Będę was na bieżąco informował

#33 ·
Miałem więc do czynienia z problemami związanymi z bungee w moim Silver Bullet od kilku miesięcy. Konkretnym problemem były narożne "skrzydła". Wkrótce po tym, jak kupiłem samochód, tylne lewe narożne skrzydło nie wracało prawidłowo do właściwej pozycji "w jednej linii z rogiem". Więc, w standardzie nie wiesz, dopóki nie wiesz... kiedy kupiłem samochód, zidentyfikowałbym, że albo pierwotny, albo drugi właściciel mieli problem z bungee z plastikowym elementem kotwiczącym dla bungee i stworzyli górę epoksydową wokół niego, aby utrzymać go na miejscu. Cóż, to w końcu zawiodło i podnosiłem dach i używałem parasola, aby wcisnąć róg przez jakiś czas, próbując wymyślić kolejne kroki (nikt nie chce, żeby te rzeczy spoczywały zarówno na skórze, jak i na desce rozdzielczej!). To było co najwyżej uciążliwe (czasami mogę żyć z tymi małymi problemami). Oczywiście plastikowy element kotwiczący prawego rogu zawiódł kilka tygodni temu, a potem stało się to pełnoprawnym problemem DEFCON 1. Co robić, co robić....

Kiedy szukałem opcji, zdałem sobie sprawę, że epoksyd po prostu będzie bałaganem i nie będzie długoterminowym rozwiązaniem, a nawet gwarantowanym rozwiązaniem. Koszt wymiany podsufitki jest śmieszny, a moja frustracja z powodu wiedzy, że podczas gdy dach jest fajnym cudem inżynierii, użycie twardych plastikowych kotwic do trzymania bungee wydawało się typowe dla podejść, które często widać, aby obniżyć ogólne koszty podczas procesu projektowania. To zabawne, jak wszyscy możemy patrzeć na coś w kółko i nigdy nie widzieć rozwiązania tuż przed nami, dopóki światło się nie zapali. Zdałem sobie sprawę, że podczas gdy materiał jest przyszyty na dole, to nie jest na górze skrzydeł i zdałem sobie również sprawę, że plastikowa forma kotwicy miała dziurę w plastiku (w mojej obronie, materiał podsufitki dobrze ukrywa ten fakt). Na szczęście zdałem sobie z tego sprawę i postanowiłem spróbować użyć opasek zaciskowych (byłem gotowy do wiercenia i martwiłem się, że mogę pęknąć plastikowe skrzydło). Zamiast wiercić otwór, postanowiłem wziąć opaskę zaciskową 14" i poprowadzić ją przez otwór plastikowej kotwicy i wokół plastikowego skrzydła. Uważałem, aby dokręcić ją na miejscu z główką opaski zaciskowej najbliżej plastikowej kotwicy. Następnie wziąłem opaskę zaciskową 10x2cm i owinąłem ją wokół opaski zaciskowej 14" (jak najbliżej główki, ale pomiędzy główką opaski zaciskowej a plastikową kotwicą). Umieściłem główkę bungee w mniejszej opasce zaciskowej i dokręciłem. Sukces! Być może jest to co najwyżej cal, ale teraz przejechałem to kilka razy i wszystko działa i jest na swoim miejscu. Załączyłem zdjęcia przed i po. Pierwsze zdjęcie pokazuje straszny bałagan epoksydu i widać na drugim zdjęciu, gdzie plastikowa kotwica pękła na rogu i straciła integralność, aby utrzymać bungee na miejscu. Zdjęcia 3 i 4 pokazują gotowy produkt. Będę was na bieżąco informował.

View attachment 201370 View attachment 201371 View attachment 201373 View attachment 201374
Miałem ten sam problem, więc usunąłem skrzydła i wsporniki dla obu przednich i tylnych sekcji paneli. Prawdopodobnie usunąłem 5 funtów zbędnego sprzętu. Odłączyłem kable bungee, które nie były uszkodzone i zgadnijcie co? Koniec z klapami zawieszającymi się na zagłówkach! Cała podsufitka zniknęła. Zastąpię ją za pomocą oryginalnych wkładów prasowanych z niebielonego płótna (Harbor Freight $10), a następnie zabezpieczę za pomocą klipsów mocujących przez cały panel do oryginalnych otworów. Koniec ze skrzydłami, które czynią wszystko idealnym, ale będzie to kuloodporne dla funkcji!

#28 ·
Lepiej - znajdź dealera, który ma doświadczonych i przeszkolonych techników do spraw dachów. Wygląda na to, że dealer, który pobrał od ciebie za dużo, nie ma przeszkolonych techników serwisowych. Zadzwoń do kilku; nawet jeśli ten dealer jest oddalony o wiele mil, w dłuższej perspektywie będzie warto.

#29 ·

Czy można oczekiwać, że nie byli w stanie zlokalizować i potwierdzić problemu?

Jakieś rady, jak przystąpić do samodzielnej naprawy? (Będę miał pomoc od zaprzyjaźnionego mechanika, ale chcę być trochę bardziej wyedukowany, gdy będę kontynuował. Dzięki.)
Mam ten sam problem z moim C70 z 2012 roku! Czy możesz zaktualizować informacje o wyniku tego... proszę?! Dziękuję, Sandy w Ventura.

#30 ·
Mam ten sam problem z moim C70 z 2012 roku! Czy możesz zaktualizować informacje o wyniku tego...proszę?! Dziękuję, Sandy w Ventura.
Sandy,
Jeśli odnosisz się do problemu z plastikowym mocowaniem klapy, który się psuje, moje doświadczenia z rozwiązaniem z opaskami zaciskowymi innego użytkownika były bardzo pozytywne. Kupiłem drukowany w 3D zamiennik i pogodziłem się z klejeniem itp., ale opaski zaciskowe zdały egzamin. Kiedy zadziałało, był to jeden z najszczęśliwszych dni w moim życiu. Chętnie porozmawiam z Tobą o tym przez telefon, jeśli to pomoże. Nie jestem pewien, jak to zrobić. (Jeśli mogę pomóc, wyślij e-mail na adres blueseapath@gmail.com, a możemy wymienić się numerami telefonów) Jeśli masz bardziej skomplikowany problem elektryczny opisany w niektórych postach, nie jestem pewien, czy mogę pomóc. Joe