SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Pęknięta przednia szyba - Dealer lub Safelite

19K views 26 replies 15 participants last post by  SACS80  
#1 ·
Niestety, podczas jazdy autostradą uderzył we mnie kamień lub inny przedmiot i pękła przednia szyba. W mgnieniu oka pęknięcie powiększyło się na tyle, że nie było możliwości naprawy.

Moje opcje w tej chwili to albo wymiana przedniej szyby u dealera za 1800,00 $ albo Safelite za 600,00 $. Nie jestem teraz pewien, czy ubezpieczenie pokryje koszty, muszę do nich zadzwonić.

Moje pytanie brzmi: czy to coś, co może zrobić dealer spoza Volvo, czy też jest to konieczność u dealera? Moje obawy wynikają z tego, że na stronie internetowej Safelite pytają o asystenta pasa ruchu i wyświetlacz przezierny, co mówi mi, że istnieje inne szkło i prawdopodobnie inne regulacje wyposażenia bezpieczeństwa w samochodzie. Jeśli ubezpieczenie zapłaci, to nie ma problemu, żeby iść do dealera.

Co mówi ktoś z rzeczywistą wiedzą?

#2 ·
To już było omawiane. Szyba OEM bez względu na wszystko. Będzie potrzebna do wyświetlacza HUD. Wiele ubezpieczeń ma klauzulę wymiany przedniej szyby, jeśli ją masz, idź do dealera. Jeśli nie, możesz stracić HUD. Jeśli masz super specjalną (i dziwną) podgrzewaną szybę, to również oczywista sprawa.

#3 ·
Cześć, właśnie wymieniłem przednią szybę w s90 2017 mojej teściowej. Tak, potrzebujesz tylko szkła OEM. Cena 600 $ dotyczy zamiennika, który spowoduje, że wszystkie czujniki kamery nie będą działać. Safelite może zamówić dla Ciebie przednią szybę OEM, która będzie kosztować 1100 $ z montażem, a następnie musisz udać się do dealera, aby zaprogramować czujniki, co kosztuje około 150 $. Większość ubezpieczeń nie pokrywa szkła OEM.

#4 ·
W FL ubezpieczenie musi to pokryć. Powiedziałem USAA, że chcę OEM dla mojego C30, sprawdzili to, zgodzili się, a SafeLight przyszedł do mojego domu i zrobił to w godzinę. Teraz mam szkło z Włoch, Belgii i Francji. Bez opłat, chociaż jestem pewien, że aktuariusze wliczyli koszty do swoich Tajnych Formuł...YMMV.

#5 ·
In FL insurance has to cover it. Told USAA I wanted OEM for my C30, they checked it out, agreed and SafeLight came to my house and done in an hour. Now I have glass from Italy, Belgium and France. No charge, although I'm certain The Actuaries have rolled the cost into their Secret Formulas...YMMV.
Moje ubezpieczenie pokryło OEM, gdy dowiedzieli się, że rynek wtórny nie działa.

#7 ·
Geico nie dba i na pewno nie obejmuje szkła OEM, chyba że użyjesz nie-OEM i nie zadziała 2x, wtedy być może po całym krzyku i wrzaskach to pokryją.

#9 ·
Ubezpieczenia samochodowe są dość mocno regulowane, ale jeśli należysz do grupy ekonomicznej, która jeździ Volvo serii 90, prawdopodobnie nie powinieneś kupować ubezpieczenia od Geico, State Farm, Progressive lub Allstate, chyba że jesteś gotów walczyć ciężko lub zapłacić trochę z własnej kieszeni za takie rzeczy jak części OEM.

Taniocha ubezpieczeniowa generalnie nie jest najlepszym wyborem dla osób jeżdżących samochodami o cenie wyjściowej około 50 000 $ lub wyższej.

Polisy skierowane na rynek o wysokiej wartości zawierają zapisy umowne, takie jak "naprawa lub wymiana uszkodzonych lub skradzionych części na podobne pod względem rodzaju i jakości bez stosowania amortyzacji" (AIG Private Client Group) lub mają podobne zapisy w materiałach marketingowych, takie jak "Nalegamy na stosowanie części Original Equipment Manufacturer (OEM), które zostały zaprojektowane tak, aby bezproblemowo współpracować z wysoce wyspecjalizowanymi systemami bezpieczeństwa Twojego pojazdu" (Chubb).

Dla kontrastu, GIECO używa czegoś, co nazywa "Competitive Auto Repair Parts" i opisuje jako "Części wyprodukowane przez firmę inną niż producent samochodu. Wszystkie części, które autoryzujemy, spełniają lub przewyższają jakość części producenta, ale kosztują mniej."

Otrzymujesz to, za co płacisz.

#10 ·
Do jakiego towarzystwa ubezpieczeniowego odnosisz się? Nie wszystkie stany mają te same firmy, a nawet to samo ubezpieczenie za $. Nie mam nic przeciwko płaceniu więcej, ale jeśli wiem, że dostanę części OEM lub dostanę zapłatę w przypadku całkowitej straty, każdy cent, na który zasługuję, a nie walczę z nimi o każdy cent. Nie sądzę, żeby istniała taka firma.

#11 ·
Oboje jesteśmy w NJ. Oto kilka firm, które oferują zarówno części OEM, jak i uzgodnioną wartość lub koszt wymiany:

- AIG Private Client Group
- Chubb
- Cincinnati Group
- Nat Gen Premier
- PURE

Jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się ze mną przez PW. Zazwyczaj nie szukam więcej klientów z zakresu ubezpieczeń osobistych i nie jestem tu po to, aby reklamować się lub zarabiać pieniądze, ale chętnie pomogę innym entuzjastom Volvo.

Ubezpieczenie o uzgodnionej wartości oznaczałoby, że zgadzają się zapłacić Ci na podstawie pierwotnej ceny zakupu pomniejszonej o ustalony współczynnik amortyzacji. Ubezpieczenie kosztów wymiany zasadniczo oznacza, że ​​zastąpią pojazd fabrycznie nowym pojazdem tej samej marki, modelu i wyposażenia, o ile uszkodzony pojazd ma mniej niż 3 lata.

#17 ·
Oboje jesteśmy w NJ. Oto kilka firm, które oferują zarówno części OEM, jak i wartość uzgodnioną lub koszt wymiany: - AIG Private Client Group - Chubb - Cincinnati Group - Nat Gen Premier - PURE Jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się ze mną przez PW. Zazwyczaj nie szukam więcej klientów z zakresu ubezpieczeń prywatnych i nie jestem tutaj, aby reklamować się lub zarabiać pieniądze, ale chętnie pomogę innym entuzjastom Volvo. Ubezpieczenie oparte na uzgodnionej wartości oznaczałoby, że zgadzają się zapłacić Ci na podstawie pierwotnej ceny zakupu pomniejszonej o ustalony współczynnik amortyzacji. Ubezpieczenie oparte na koszcie wymiany zasadniczo oznacza, że wymienią pojazd na fabrycznie nowy pojazd tej samej marki, modelu i wyposażenia, o ile pojazd, który uległ całkowitemu zniszczeniu, ma mniej niż 3 lata.
Chciałem to tylko skomentować. Mój lokalny ubezpieczyciel, Mutual Of Enumclaw, automatycznie uwzględnia w swoich polisach samochodowych ubezpieczenie OEM. Zawsze będą próbowali wymienić na części OEM, chyba że nie są one dostępne. Początkowo mój broker powiedział mi, że będzie to mała klauzula dodatkowa, ale okazuje się, że jest ona uwzględniona.

#14 ·
Tylko szyba przednia Volvo.

Widziałem zbyt wiele problemów z szybami innych firm niż Volvo. Na przykład brak otworu na czujnik deszczu (powoduje, że wycieraczki z czujnikiem deszczu nie działają) do Nie wiem, jaki jest dokładny powód, ale samochody SPA często otrzymują komunikaty ostrzegawcze dotyczące systemów unikania kolizji, ponieważ kamery/radar przed lusterkiem nie działają poprawnie za szybą z rynku wtórnego. Czasami nawet w przypadku szyb Volvo kamera i radar będą musiały zostać ponownie skalibrowane. Wymaga to, aby technik poprowadził Twój samochód z podłączonym VIDA, aby kamera i radar mogły uzyskać wystarczającą liczbę odczytów do kalibracji. Z mojego doświadczenia wynika, że jazda próbna trwa zwykle około 24 kilometrów.

#15 ·
Jaki otwór na czujnik deszczu?

#16 ·
U mnie to samo, następnym razem wiosna na ubezpieczenie szyb samochodowych

*Właśnie* dostałem odprysk/20 cm pęknięcie tutaj w rejonie DFW, kiedy śledziłem ten wątek. 1300 $ za szybę plus robocizna tutaj w rejonie DFW. Park Place Volvo to jedyny dealer, który to robi, inni zlecają to lokalnym talentom lub Safelite. Mam 1000 $ udziału własnego, ale pod koniec miesiąca zmieniam ubezpieczycieli (Allstate na Safeco). Czy umieszczenie tego w mojej historii roszczeń byłoby warte zaoszczędzenia około 600 $? Nie jestem pewien, kto może na to szczerze odpowiedzieć.

#18 ·
Wymienione przeze mnie firmy to przewoźnicy krajowi, ale masz absolutną rację - wielu mniejszych przewoźników oferuje klauzule dotyczące części OEM.

#19 ·
Przepraszam za przedłużający się czas w mojej odpowiedzi. Byłem szalenie zajęty.

Moja firma ubezpieczeniowa pokryła koszty szkła i montażu Volvo pomniejszone o moją franszyzę. Zapłaciłem, a oni wysłali mi czek. Mogłem poczekać na czek, gdybym zdecydował się poczekać kilka dodatkowych dni. Całkowity koszt u dealera wyniósł 1797, części, robocizna i podatek. Zajęło kilka dni pracy z ubezpieczycielem, Statefarm, aby przejść przez ten proces, ale w końcu wszystko poszło dobrze, w tym instalacja.

Dealer sprowadził kogoś do instalacji, która zajęła około 90 minut od początku do końca.

#23 ·
#24 ·
Po tym, jak moja przednia szyba pękła od kamienia po zaledwie 3 tygodniach od zakupu, zdecydowałem się na Safelite, ponieważ byłem ciekaw, czy napotkam problemy ze względu na skomplikowaną naturę tych pojazdów. Zainstalowali przednią szybę nie-OEM i ponownie skalibrowali moje czujniki na podjeździe. Jeżdżę z nią już 2 tygodnie i nie ma żadnej różnicy. Mam HUD i martwiłem się, co może pójść nie tak, ale jest tak samo jak w przypadku OEM.

#25 ·
Po tym, jak moja przednia szyba pękła od kamienia po zaledwie 3 tygodniach od zakupu, zdecydowałem się na Safelite, ponieważ byłem ciekaw, czy napotkam problemy, biorąc pod uwagę skomplikowany charakter tych pojazdów. Zainstalowali przednią szybę nieoryginalną i ponownie skalibrowali moje czujniki na podjeździe. Jeżdżę z nią już 2 tygodnie i nie ma żadnej różnicy. Mam HUD i martwiłem się, co może pójść nie tak, ale jest tak samo jak w przypadku OEM.
Miałeś szczęście lub nieoryginalne szkło było lepiej zbudowane niż wcześniej. Znam wiele osób z XC90 z SPA, które miały mnóstwo problemów z nieoryginalnym szkłem. Funkcje bezpieczeństwa nie działały poprawnie i cały czas generowały błędy.

#27 ·
Odprysk skały zamienił się w 12-calowe pęknięcie po lewej stronie. Poszedłem do lokalnego warsztatu, który wymienił przednią szybę i ponownie skalibrował ADAS za 700$ i podatek. Użył szkła nieoryginalnego. Uważam, że to Pinkerton.

Jedynym problemem, jaki miałem, było to, że nie miał wystarczającej ilości przekąsek w poczekalni.