SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Pompa paliwa C30 ???

1 reading
11K views 11 replies 5 participants last post by  manydubs  
#1 ·
Zamieściłem to również na C30 Crew, ale nie otrzymałem żadnych odpowiedzi... To prawdopodobnie temat, który był już omawiany, ale nie mogłem go znaleźć... Czy jest jakiś opis, jak wyjąć pompę paliwa lub gdzie dokładnie się ona znajduje w C30? Znam proces wyjmowania pomp paliwa (zarówno od wewnątrz samochodu, jak i konieczności całkowitego wyjęcia zbiornika paliwa), tylko nie w Volvo. Moja pompa paliwa zaczęła wyć kilka miesięcy temu i myślę, że teraz mogę odczuwać jej skutki, gdy samochód jest pod dużym obciążeniem. Z góry dziękuję!

#2 ·
Podobnie jak wymiana silnika lub demontaż skrzyni biegów, jest to jedna z tych prac, które stają się uciążliwe, gdy trzeba robić zdjęcia.

#3 ·
Cóż, robiłem to kilka razy podczas wymiany C30 AWD. Ponieważ masz FWD, jest to dość łatwe. Odłącz szyjkę filtra przy pompie. Odłącz przewody paliwowe (2). Jeden z nich jest trudny i jeśli nie odłączysz go przed przesunięciem zbiornika, bardzo prawdopodobne jest, że złamiesz małą szyjkę na pompie paliwa. Zrobiłem to dwa razy (na szczęście na złych pompach). Będziesz miał kilka śrub na osłonie termicznej, a następnie 3 śruby mocujące zbiornik. Następnie musisz usunąć przewody pompy i obniżając zbiornik, powinieneś być w stanie sięgnąć i odłączyć przewody prowadzące do pojemnika parowania. Następnie wyciągnij zbiornik. Pierścień blokujący pompę będzie znacznie mocniejszy, niż się spodziewasz. Musiałem użyć łomu/młotka na pierścieniu (zobaczysz, co mam na myśli, są rowki dla trakcji) i uderzać nim młotkiem, aż się poluzował. Wyciągnij pompę, wsuń nową i odwróć proces. To wszystko, co naprawdę przychodzi mi do głowy. Powinno zająć kilka godzin, jeśli pracujesz na ziemi z podnośnikami, tak jak ja.

#7 ·
Co powiesz na prześwietlenie tylnej części samochodu od góry do dołu, aby dokładnie zlokalizować pompę paliwa, a następnie usunięcie wszystkich elementów wnętrza, które są na drodze, wzięcie mojego narzędzia tnącego i zrobienie otworu od wewnątrz na zewnątrz, wystarczająco dużego, abym mógł dostać się do pompy paliwa, wyjąć ją, wymienić i skończyć z tym? :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

#8 · (Edited)
Zamierzam wyciąć dziurę w podłodze. Poduszka tylnego siedzenia C30 wychodzi łatwo. Ponieważ mam samochód dawcę, mogę wyciąć ponadwymiarowy panel zastępczy i zrobić go ładnym i schludnym (odpowiednio wykończonym i pomalowanym), gdy mam wyjętą ramę pomocniczą. Nity M5 lub M6 w podłodze, zrobić ładne uszczelnienie piankowe dla panelu. W żadnym wypadku nie chcę opuszczać tylnego napędu na wszystkie koła, aby uzyskać dostęp do nadajnika. Moja jednostka C30 ma zintegrowany filtr (WTF??), którego chciałbym się pozbyć. Nie wiem, czy '05 S40 ma filtr zewnętrzny czy zintegrowany. Chyba się dowiem.

#9 ·
Zamierzam wyciąć dziurę w podłodze. Poduszka tylnego siedzenia C30 wychodzi łatwo. Ponieważ mam dawcę, mogę wyciąć ponadwymiarowy panel zastępczy i zrobić go ładnym i schludnym (odpowiednio wykończonym i pomalowanym), gdy mam wyjętą ramę pomocniczą. M5 lub M6 Rivnuts w podłodze, zrobić ładną uszczelkę piankową dla panelu. W żaden sposób nie chcę opuszczać tylnego napędu na wszystkie koła, aby uzyskać dostęp do nadajnika. Mój C30 ma zintegrowany filtr (WTF??), którego chciałbym się pozbyć. Nie wiem, czy '05 S40 ma filtr zewnętrzny czy zintegrowany. Myślę, że się dowiem.
Filtr to jedna rzecz, która mnie kilka lat temu zbiła z tropu. Zgodnie z numerem VIN mojego samochodu powinienem mieć "wymienny" filtr paliwa, jednak nigdy nie mogłem go znaleźć w moim samochodzie... Czy ktoś ma zdjęcie, gdzie powinien się znajdować w C30?

#10 ·
Filtr znajduje się w zespole pompy we wszystkich Volvo P1 T5 z lat 2004-2013.
Kolejna z tych głupich rzeczy "dożywotnich" według Volvo. Najlepiej założyć filtr zewnętrzny, który jest łatwiejszy do wymiany.