więc hamulce były gąbczaste,
zabrałem go do mojego mechanika i powiedzieli, że pompa podciśnienia hamulców się psuje.
próbowałem szukać online
FCP próbuje sprzedać mi 5 śrub i 2 o-ringi za 60 dolarów,
parts geek pokazuje mi 2 zupełnie różne zespoły pomp próżniowych
Jeśli Twój samochód to 2004?-2007 v/xc70 - masz elektryczną pompę próżniową. Zamontowany w lewym rogu samochodu, możesz łatwo go uruchomić. Włącz zapłon (pozostaw silnik wyłączony) i kilka razy naciśnij hamulce - przełącznik podciśnienia powinien wykryć brak podciśnienia i uruchomić pompę, to ten brzęczący dźwięk z lewej strony. lt jest okrągły, błyszczący, z przewodem podciśnieniowym i wiązką przewodów prowadzącą do niego. I bardzo się nagrzewa, gdy się zablokuje. Kiedy pompa nie działa, możesz zauważyć, że pedał hamulca jest twardy przy pierwszym uruchomieniu lub trudno jest zatrzymać samochód przy pierwszym uruchomieniu. Pompa jest tam, ponieważ samochody ze zmiennym rozrządem na obu wałkach rozrządu wytwarzają bardzo małe podciśnienie przy niskich obrotach. Wcześniejsze silniki z pojedynczym VVT nie mają pomp (2001,02,03?)
Nie wiem, co oznacza „psucie się” pompy podciśnienia hamulców. To pompa elektryczna, albo się obraca i wytwarza podciśnienie, albo nie. Czarny plastikowy przełącznik, który zasila pompę, często się psuje. Zamontowany z przodu po lewej stronie, dobrze widoczny z kilkoma przewodami podciśnieniowymi i wiązką przewodów podłączoną do góry. Możesz odłączyć przełącznik i zewrzeć dwa przewody razem spinaczem, aby przetestować pompę - powinna działać ze zwartymi przewodami i włączonym kluczykiem.
„Gąbczaste hamulce” - wspomaganie hamulców, serwo i pompa podciśnienia sprawiają, że hamulce wydają się gąbczaste. Przy wyłączonym zapłonie kilka razy naciśnij pedał hamulca, co zużyje całe podciśnienie, a pedał hamulca powinien być twardy. Czy pedał nadal wydaje się gąbczasty? Jeśli tak - istnieje problem hydrauliczny, rzadki, ale możliwy.
Zestaw FCP to zestaw naprawczy do mechanicznej pompy próżniowej używanej w silniku 08+ Fomoco 6cyl. Zazwyczaj wyciekają olej i miejmy nadzieję, że nowa uszczelka lub 2 rozwiążą problem wycieku.