SwedeSpeed - Volvo Performance Forum banner

Uszkodzone zakładki odpowietrznika

32K views 37 replies 18 participants last post by  Patrickwyz  
#1 ·
Czy ktoś musiał wymieniać lub naprawiać zakładki odpowietrzników z przodu samochodu? 3 z 4 moich są uszkodzone i to bardzo frustrujące. Usunąłem całe odpowietrzniki ze środka, lewej i prawej strony (zaskakująco łatwe), a moje prowizoryczne rozwiązanie tak naprawdę się nie sprawdziło (próbowałem je przykleić od tyłu). Teraz zakładki po prostu siedzą w odpowietrzniku, ale nie są przez nic trzymane. Poruszają się w górę i w dół, ale nie w lewo/prawo. Czy ktoś jeszcze miał ten problem?

#2 ·
Czy ktoś musiał wymieniać lub naprawiać zakładki odpowietrzające z przodu samochodu? 3 z 4 moich są uszkodzone i to bardzo frustrujące. Usunąłem całe odpowietrzniki ze środka, lewej i prawej strony (zaskakująco łatwe), a moje prowizoryczne rozwiązanie tak naprawdę się nie sprawdziło (próbowałem je przykleić od tyłu). Teraz zakładki po prostu siedzą w odpowietrzniku, ale nic ich nie trzyma. Poruszają się w górę i w dół, ale nie w lewo/prawo. Czy ktoś jeszcze miał ten problem?
Tak! To mi się przydarzyło. Jeden z małych klipsów, które trzymają przedni zespół zakładek z tyłu zakładki, pękł i teraz całość rozpada się po dotknięciu.

Frustrujące jest dla mnie to, że łopatki odpowietrznika wypadły z miejsca i BARDZO trudno je włożyć z powrotem na miejsce, bez wyjmowania obudowy odpowietrznika. Nie mogę wymyślić, jak usunąć obudowę odpowietrznika. Jeśli możesz mi powiedzieć, jak to zrobić, wyślę Ci 5 USD.

#3 ·
Tak! To mi się przydarzyło. Jeden z małych klipsów, które trzymają przedni zespół zakładki z tyłu zakładki, pękł i teraz całość rozpada się po dotknięciu.

Frustrujące jest dla mnie to, że łopatki wentylacyjne wypadły z miejsca i BARDZO trudno je włożyć z powrotem na miejsce, bez wyjmowania obudowy wentylacyjnej. Nie mogę wymyślić, jak usunąć obudowę wentylacyjną. Jeśli możesz mi powiedzieć, jak to zrobić, wyślę Ci 5 $.
A teraz, kiedy znam słowo "Vent Tab", Google staje się bardziej pomocny:

#5 ·
Tak, mój faktycznie przyszedł w ten sposób, ponieważ kupiłem swój używany. Myślałem, że mogą po prostu wymienić zakładkę/klips, ale musieli wymienić cały odpowietrznik. Kosztowało mnie to około 235 dolarów, jeśli dobrze pamiętam.

#6 ·
Wiem, że to nie jest pomocne, ale jakość systemu wentylacji musi być dość słaba. Ja też dostałem swój używany, a odpowietrznik klimatyzacji pasażera rozpadał się, a dwa środkowe miały luźne łopatki, a po stronie kierowcy obok Sensus brakowało chromowanej końcówki uchwytu, więc potrzebuję szczypiec do zmiany kierunku przepływu (dość gówniane jak na pojazd za 90 tys. CAD$)..... Aby je naprawić, trzeba wydać setki dolarów. W przypadku pasażera płyta ozdobna nie trzymała się, ponieważ mocowania były uszkodzone, a cały nowy element kosztował 250 dolarów i można go było łatwo włożyć po odpięciu 2 klipsów mocujących ze starego i wyciągnięciu całego ustrojstwa.

#7 ·
Czy Twoje samochody są objęte gwarancją fabryczną? Kupiliśmy nasz cpo xc90 poza stanem ('19 z przebiegiem 27 tys. mil w tamtym czasie), a jeden z otworów wentylacyjnych w 3. rzędzie był uszkodzony w ten sam sposób. Zauważyłem to dopiero po przejechaniu 1100 mil do Kalifornii. Zabrałem go do pół-lokalnego dealera na serwis kilka tysięcy mil później i wymienili otwór wentylacyjny (oraz wypaczone przednie tarcze i zużyte tylne klocki hamulcowe) w ramach gwarancji bez wahania. Na tej podstawie wyobrażam sobie, że otwory wentylacyjne powinny być objęte oryginalną gwarancją 4/50.

#10 ·
Ta sama historia... zepsute bez żadnej traumy. Zapytałem serwis, czy będzie to objęte przedłużoną gwarancją i nie byli pewni. Powiedzieli mi, że mogą zapytać Volvo, kiedy przywiozę samochód. Jeśli nie jest objęte, kosztuje 300 $ łącznie z robocizną i częściami. Same części 165 $ łącznie z podatkiem. Czy ktoś miał to wymienione w ramach przedłużonej gwarancji (która nawiasem mówiąc kosztuje również 100 $ za każdym razem, gdy z niej korzystam)?

#11 ·
Ta sama historia... zepsute bez żadnej traumy. Zapytałem serwis, czy będzie to objęte przedłużoną gwarancją i nie byli pewni. Powiedzieli mi, że mogą zapytać Volvo, kiedy przyprowadzę samochód. Jeśli nie jest objęty, to kosztuje 300 $ łącznie z robocizną i częściami. Same części 165 $ łącznie z podatkiem. Czy ktoś miał to wymienione w ramach przedłużonej gwarancji (która również kosztuje 100 $ za każdym razem, gdy z niej korzystam BTW)?
Kiedy kupiłem samochód 3 tygodnie temu, poprosiłem o naprawę zakładki wentylacyjnej. Miejsce, w którym kupiłem, nadal się ze mną nie skontaktowało. 2 tygodnie po tym, jak dostałem samochód, przywiozłem go do prawdziwego dealera Volvo w celu ulepszenia Polestar. Poprosiłem ich, aby naprawili również wentylację na mój koszt. Powinienem wrócić do miejsca, w którym kupiłem samochód i poprosić ich o zwrot kosztów.

#12 ·
Usunąłem otwory wentylacyjne, próbowałem je przykleić, ale odpadają bez względu na wszystko. Zamówiłem kilka "generycznych" zaczepów wentylacyjnych z eBay China - zobaczymy, jak będą działać/pasować. W tej chwili po prostu tam leżą, a jeśli ktoś ich dotknie, odpadają. To szaleństwo.

#13 ·
Ponieważ wydaje się to dość często zdarzać w XC90, mam nadzieję, że reszta samochodu będzie dla mnie lepsza. W całym swoim życiu posiadałem 4 BMW przez ostatnie 20 lat, sporą liczbę samochodów z Detroit, kilka innych europejskich marek.... Mam 76 lat i nigdy nie doświadczyłem, nie widziałem ani nie słyszałem, żeby coś takiego przydarzyło się jakimkolwiek samochodom ........ Muszę się starzeć, głupieć i być sentymentalny, zakładając, że jakość Volvo była na najwyższym poziomie! Mój pierwszy samochód to Volvo 444 i pół roku temu polubiłem mojego T6 XC90...lol

#14 ·
Zakładka wentylacyjna w moim przednim lewym otworze wentylacyjnym była uszkodzona, kiedy kupiłem swój. Był to CPO i zaoferowali naprawę, ale spieszyłem się i nie mieli części, a powrót później był zbyt daleko, więc kupiłem nową za ~80 $ od Riley Volvo online i zainstalowałem ją w około 15 minut (7 z nich to ja, który przygotowywałem się do mocnego pociągnięcia, aby wyjąć stary otwór wentylacyjny, ponieważ bałem się coś zepsuć i nie miałem jeszcze wyczucia samochodu).

Ciekawe, że to powszechny problem... będę musiał uważać na wszelkie inne oznaki zużycia.

#16 ·
Zakładka wentylacyjna w moim przednim lewym otworze wentylacyjnym była uszkodzona, kiedy kupiłem swój. Był to CPO i zaoferowali naprawę, ale się spieszyłem i nie mieli części i było za daleko, żeby ją później przywieźć, więc kupiłem nową za około 80 $ online od Riley Volvo i zainstalowałem ją w około 15 minut (7 z nich to ja, który przygotowywałem się do pociągnięcia wystarczająco mocno, żeby wyjąć stary otwór wentylacyjny, ponieważ bałem się coś zepsuć i nie miałem jeszcze wyczucia samochodu).

Ciekawe, że to powszechny problem… będę musiał zwracać uwagę na wszelkie inne oznaki zużycia.
Jaki był numer części?

#15 ·
Właśnie nasze dziecko dało mocnego kopa w tylne środkowe otwory wentylacyjne i złamało jeden z zaczepów. Czy ktoś wie, czy tylne są tak samo łatwe do wymiany jak przednie, gdzie wystarczy je po prostu wysunąć?

#18 ·
#25 ·
Po prawie roku życia z uszkodzonym otworem wentylacyjnym, w końcu naprawiłem swój kilka dni temu.

Sztuczka polegała na wyciągnięciu całej obudowy z deski rozdzielczej. Dopóki nie zobaczyłem filmu pokazującego mi, jak to zrobić, utknąłem, próbując naprawić otwór wentylacyjny, gdy wciąż był w samochodzie.

WSKAZÓWKA: POCIĄGNIJ NAPRAWDĘ MOCNO. Sztuczka z wyjęciem mojego otworu wentylacyjnego polegała na tym, aby nie martwić się o odczepianie się klipsów mocujących. Można je ponownie przymocować.

Po wyciągnięciu zespołu bardzo łatwo było przykleić (i zacisnąć) zakładkę otworu wentylacyjnego klejem Gorilla Glue, a następnie ponownie złożyć łopatki (co zajęło ponad godzinę). Ponowna instalacja chromowanego elementu jest łatwa po wyjęciu otworu wentylacyjnego.

Minął tydzień i zakładka wydaje się działać dobrze. Klej Gorilla Glue wykonał świetną robotę, łącząc dwie powierzchnie zakładki i nie wyciekł do łopatki, aby zablokować lub uszkodzić plastik.

HEJ VOLVO, SPRZEDAWAJCIE NAM KILKA ZAKŁADEK ZA 0,15 DOLARA, ABY NASZE SAMOCHODY ZA 60 000 DOLARÓW MOGŁY SIĘ CZUĆ NIE-TANIO.

#26 ·
Po prawie roku życia z uszkodzonym otworem wentylacyjnym, w końcu naprawiłem swój kilka dni temu.

Sztuczka polegała na wyciągnięciu całej obudowy z deski rozdzielczej. Dopóki nie zobaczyłem filmu pokazującego mi, jak to zrobić, utknąłem, próbując naprawić otwór wentylacyjny, gdy wciąż był w samochodzie.

WSKAZÓWKA: POCIĄGNIJ NAPRAWDĘ MOCNO. Sztuczka z wyjęciem mojego otworu wentylacyjnego polegała na tym, żeby nie martwić się o odczepianie się klipsów mocujących. Można je ponownie zamocować.

Po wyciągnięciu zespołu bardzo łatwo było przykleić (i zacisnąć) zakładkę otworu wentylacyjnego klejem Gorilla Glue, a następnie ponownie złożyć łopatki (co zajęło ponad godzinę). Ponowne zamontowanie chromowanego elementu jest łatwe po wyjęciu otworu wentylacyjnego.

Minął tydzień i zakładka wydaje się działać dobrze. Klej Gorilla Glue wykonał świetną robotę, łącząc dwie powierzchnie zakładki i nie wyciekł do łopatki, aby zablokować lub uszkodzić plastik.

HEJ VOLVO, SPRZEDAWAJCIE NAM TROCHĘ ZAKŁADEK ZA 0,15 $, ABY NASZE SAMOCHODY ZA 60 000 $ MOGŁY SIĘ CZUĆ NIE-TANIO.
Dziękuję za instrukcje. Z łatwością wyjąłem otwór wentylacyjny ze środka. Ale jak usunąć łopatki, które są potrzebne do przyklejenia zakładki?

#27 ·
Oto niedoskonałe rozwiązanie, które zajmuje 15 sekund i kosztuje może 5 dolarów.

Kupiłem te tanie, zagraniczne zamienniki, myśląc "w żaden sposób nie zadziałają", ale kogo to obchodzi, to 5 dolarów (właściwie mniej) i chociaż dostawa zajmuje miesiąc, to naprawdę zadziałały! Teraz nie są idealne, jest w nich trochę luzu, ale po odłamaniu środkowego kawałka, zatrzaskują się i wyglądają dobrze. To sytuacja bez wyjścia.

• Like
Reactions: RoarinRow
#28 ·
Oto niedoskonałe rozwiązanie, które zajmuje 15 sekund i kosztuje może 5 dolarów.

Kupiłem te tanie, zagraniczne zamienniki, myśląc "nie ma mowy, żeby działały", ale kogo to obchodzi, to 5 dolarów (właściwie mniej) i chociaż dostawa zajmuje miesiąc, to naprawdę zadziałały! Teraz nie są idealne, jest w nich trochę luzu, ale po odłamaniu środkowego kawałka, zatrzaskują się i wyglądają dobrze. To sytuacja bez wyjścia.
Świetna robota! Ponadto: powinieneś całkowicie zamówić większy stos i założyć własny sklep na Amazonie, sprzedając je po 10 dolarów za sztukę, ale z wysyłką Prime!

#29 ·
Szukałem instrukcji, jak usunąć przednie otwory wentylacyjne, ale nic nie znalazłem. Mój to XC90 z 2017 roku. Prawa ramka otworu wentylacyjnego/klimatyzacji odpadła i muszę wyjąć cały zespół, aby prawidłowo założyć ramkę. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana!

#30 ·
Szukałem instrukcji, jak usunąć przednie otwory wentylacyjne, ale nic nie znalazłem. Mój to 2017 XC90. Prawa ramka wentylacyjna/klimatyzacji pękła i muszę wyjąć cały zespół, aby prawidłowo założyć ramkę. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana!
Właśnie przez to przechodziłem.

Poniżej znajduje się „oficjalna” metoda... Nie udało mi się tego zrobić.

To, co jednak odkryłem, to że zamiast przeklinania itp. jest o wiele łatwiej, gdy drzwi są otwarte, po prostu zdjąć boczny panel deski rozdzielczej i ręcznie ścisnąć klipsy.

Powodzenia!!

Image

Image

#31 ·
Dziękuję. Udało mi się łatwo usunąć "ramę", a Twój schemat pokazał mi, gdzie znajdują się metalowe klipsy. Długi śrubokręt i 5 minut później wszystko wyszło. Zajęło kolejne 50-60 minut, aby prawidłowo osadzić klapy za pomocą metalowej prowadnicy i wróciliśmy do interesu. Ani jednej rysy. DZIĘKUJĘ, PANIE!

#32 ·
Chętnie dowiedziałbym się, czy ktoś znalazł jakieś podróbki zakładek, które dobrze działają? Te, do których wcześniej linkowano na eBayu, nie są już dostępne. Nasze dotarły z 2 brakującymi, a teraz trzecia się złamała. Niewiarygodne, że nie można zdobyć samych zakładek od Volvo.

#36 ·
Możesz użyć tych - i oderwać środkowy kawałek, aby pasowały. Zdecydowanie nie jest to idealne rozwiązanie i jest trochę luzu, ale to super tanie rozwiązanie i działa dobrze.

#38 ·
Naprawa łopatek wentylacyjnych: Co naprawdę musisz wiedzieć (ponieważ nikt inny Ci tego nie powiedział)

Gdyby ktoś zrobił odpowiedni film na YouTube pokazujący ogólne narzędzia, których możesz użyć... i jak prawidłowo rozłożyć łopatki wentylacyjne, aby można je było łatwo włożyć z powrotem.

Sam nagram film na ten temat, ponieważ znalezienie prawdziwych informacji w Google, DuckDuckGo, a nawet YouTube było prawie niemożliwe. Wszystko, co tam jest, jest super ogólne... po prostu szybkie przewodniki „jak usunąć ekran” lub „jak naprawić otwory wentylacyjne klimatyzacji”... i zawsze pokazują tylko 4-częściowy piktogram VIDA lub otwory wentylacyjne konsoli środkowej.

Cokolwiek robisz, zachowaj magnesy i stare elementy. Nic nie wyrzucaj.

Słowo do mądrych: Jeśli coś się zepsuje, zostaw zakładkę na łopatce. Nie zrywaj go. Jeśli ta zakładka wpadnie do obudowy wentylacyjnej, istnieje realna szansa, że ​​wyląduje w obszarze silnika dmuchawy i wszystko zepsuje. Wtedy nie naprawiasz wentylacji... wymieniasz silnik.

Ale jeśli faktycznie próbujesz usunąć zewnętrzne otwory wentylacyjne — po stronie kierowcy lub pasażera — masz do czynienia z zupełnie inną konfiguracją.

Istnieją zakładki, które blokują te zewnętrzne otwory wentylacyjne na miejscu, dzięki czemu dobrze przylegają. Jeśli nie zauważyłeś, mają one również maleńkie magnesy neodymowe, które pozwalają łopatkom poruszać się z ładnym, płynnym, kontrolowanym działaniem. Bez tych magnesów łopatki po prostu trzepoczą i dmuchają wszędzie za każdym razem, gdy włącza się klimatyzacja. Magnesy są kluczowe.

I nawet nie zaczynaj mnie o środkowej łopatce, która mieści więcej magnesów dla metalowego paska z boku, który odskakuje, gdy próbujesz wyciągnąć łopatki. To udręka przy ponownej instalacji. Spodziewasz się co najmniej godziny... może półtorej godziny. Będziesz potrzebować:

• Trochę superglue
  • Narzędzie hakowe
  • Może nawet trochę trocin lub popiołu z cygar (to zostanie zmieszane z klejem, aby zbudować uszkodzone klipsy, zwane również zakładkami)
  • Wykałaczka
  • Lupa
  • Światło
  • Marker
  • Kawałek kartonu
  • Wazelina

Kroki (nie pomijaj żadnego!):
1.

Przymocuj narzędzie hakowe do otworu po lewej stronie po stronie kierowcy, na dole otworu wentylacyjnego. Pociągnij mocno i wyjmij przewód elektryczny z zieloną zakładką. Wyciągnij całą obudowę.

2.

Następnie zdejmij płytę czołową z obudowy, ostrożnie podważając plastikowe zakładki wokół tylnej części płyty czołowej.

3.

Policz swoje łopatki i weź kawałek kartonu. Napisz liczby od 1 do 7 i umieść łopatki w odpowiednim miejscu. Teraz chcesz poruszyć pierwszymi łopatkami nad środkowymi łopatkami i pierwszymi łopatkami pod nimi, aby najpierw je usunąć.

4.

Przejdź do małego metalowego klipsa, który trzyma łopatki. Zwróć uwagę na orientację maleńkich górnych i dolnych haczyków. Użyj markera, jeśli to konieczne, aby zaznaczyć zewnętrzną stronę. Jest to bardzo ważne, ponieważ mają one ograniczniki, które pozwalają łopatce przejść tylko do określonego punktu i zatrzymać się. Wyglądają jak mały trójkątny guz (wyjaśnię więcej poniżej). Będzie to całkowity PITA w następnych krokach, ponieważ możesz potrzebować światła i lupy.

5.

Usuń pozostałe łopatki nad i pod środkowymi łopatkami, gdzie znajduje się Twoja zakładka. Upewnij się, że wkładasz je w kolejności.

6.

Na obudowie masz ten mały płaski metalowy element, który spoczywa na dwóch maleńkich plastikowych zakładkach. Uważaj, bo go złamiesz, ale musisz zgiąć obudowę, aby się trochę otworzyła i delikatnie pociągnąć za łopatkę z boku, gdzie znajduje się metalowy element. (To w porządku, jeśli go złamiesz, ponieważ możesz go ponownie przykleić za pomocą odrobiny popiołu lub trocin, aby utworzyć grubszą, mocniejszą pastę.) Skieruj magnes na metalowym elemencie na swoją łopatkę. Po wyjęciu kropla superglue utrzyma go w tym plastikowym elemencie. (Możesz potrzebować narzędzia hakowego, aby go złapać.)

7.

Usuń wszystkie istniejące elementy. Powinieneś mieć element, który łączy się z siłownikiem otwierania/zamykania z tyłu. Jakby się tam zaczepia i w jakiś magiczny sposób tam zostaje. Potrzebujesz tego, ponieważ zamierzasz przykleić ten element do zakładki za pomocą superglue.

8.

Wziąć trochę wazeliny i nałożyć ją tylko na obszar łopatek, gdzie znajduje się zakładka.

9.

Połącz zakładkę i plastikowy element siłownika na odpowiedniej łopatce. Możesz potrzebować małej kropli superglue na wykałaczce, aby tymczasowo je połączyć.

10.

Wziąć popiół (ponieważ jest to drobny węgiel), rozprowadzić go na wierzchu zakładki i nałożyć kilka kropli superglue.
Ważne: Nie pozwól, aby skapnęło na łopatkę, w przeciwnym razie będziesz musiał kupić zupełnie nową obudowę... lub poradzić sobie z tym, że utknęło.

11.

Pozwól mu wyschnąć, a następnie ostrożnie zeszlifuj wszelkie krople. Nie musi być idealny - po prostu musi przesuwać się w lewo i w prawo.

PROBLEM ROZWIĄZANY!!!

Zainstaluj najpierw środkową łopatkę. Strona z dala od metalowego elementu jest zaczepiana jako pierwsza. Pamiętaj, aby zgiąć obudowę.

Następnie zainstaluj dolną łopatkę, a następnie górną.

Sprawdź, czy łopatki poruszają się w górę iw dół. Możesz mieć metalowy uchwyt łopatki do góry nogami lub środkowa łopatka jest zbyt daleko za małym trójkątem, o którym mówiłem wcześniej.

Ostrożnie zainstaluj drugie górne i dolne łopatki, a następnie pozostałe. Wplatają się w ten metalowy uchwyt z boku. Bądź czujny, gdy wkładasz łopatki z powrotem - powinny poruszać się w górę iw dół, jeśli są prawidłowo zainstalowane.

Upewnij się, że Twój siłownik otwierania/zamykania działa (koło).

Po zainstalowaniu wszystkich łopatek wymień płytę czołową.

Załóż zielony kabel, poprowadź go do miejsca, w którym prawidłowo siedzi na obudowie, i wepchnij cały otwór wentylacyjny z powrotem na miejsce.

Dobra robota... jesteś gotowy i gotowy do zdmuchnięcia!

Dodatkowe wskazówki dla profesjonalistów

• Zimne piwo
  • Płaska powierzchnia, z dala od kurzu
  • Wsparcie rówieśnicze (najlepiej ktoś, kto nie będzie się śmiał, gdy klej i zakładka utkną na twoich palcach)
  • I kilka modlitw... bo będziesz ich potrzebować

ZASTRZEŻENIE

• Jeśli masz uszkodzone łopatki, to nie zadziała.
  • Jeśli brakuje Ci zakładki, to nie zadziała.
  • Jeśli nie masz wszystkich elementów, to nie zadziała.
  • To zadziała tylko wtedy, gdy wszystkie małe haczyki zostaną odłamane z zakładki, która trzyma dźwignię siłownika, aby poruszać się na boki.

Ta naprawa nie jest dla osób o słabych nerwach... ale jest do zrobienia, jeśli jesteś cierpliwy i ostrożny, przez około godzinę do półtorej godziny. Wkrótce opublikuję film, aby następna osoba nie musiała przechodzić przez to wszystko w ciemno.